Zítra je taky den

Zítra je taky den https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452155/bmid_zitra-je-taky-den-UJT-452155.jpg 4 131 38

Dobrodružný román známého českého režiséra roztočí tornádo nepředvídatelných událostí. Dáváte pozor? Výborně, protože se nebudu opakovat a vracet se k událostem, které jsem již popsal. Věci budou chvílemi dost složité, tak se soustřeďte. Přes patnáct let jsem prožil na cestách po celém světě, pracoval a žil s lidmi, které nikdo nezná, navštívil místa, nad kterými zůstává rozum stát, a místa, která na mapě nenajdete. Spadl jsem v letadle, potopil se na lodi, havaroval v autě a překlopil se na motorce. Kousl mě had, pes, pavouk a jedna malá ryba u pobřeží Indonésie, které to do smrti nezapomenu, protože jsem se kvůli ní málem utopil. Chtěli mě lynčovat, zabít, deportovat, podplatit a jednou i sníst, ale popravdě si myslím, že jsem si to tenkrát jen špatně vyložil. Dvakrát jsem omdlel, jednou mě omráčili, zavřeli mě do vězení, jo a jednou jsem umřel, ale jen na chvíli, jinak bych vám tohle všechno, logicky, nevyprávěl. Každopádně, jestli chcete vědět, co vás vlastně čeká, buďte v klidu, protože vám to nikdy nikdo dopředu neřekne. Věřte mi, tak to zkrátka chodí. že jste to nečekali? Mně to povídejte... Rudolf Havlík je režisér, scenárista a spisovatel. Je autorem úspěšného cestovatelské blogu, napsal čtyři knihy, natočil čtyři filmy a přírodopisný seriál. Jeho posledním filmem jsou Bábovky podle bestsellerového románu Radky Třeštíkové.... celý text

Přidat komentář

Blebanec
09.04.2024 5 z 5

Tak někdy si až příliš arogantě hraje na to, jaký není MacGyver, ale proč bych mu to neodpustila, když jsem podobný cynik, a psaní je svižné a vtipné. A kam se ten chlapík vypracoval? Respekt, jak se dneska říká. A s přívalem instagramových influsrajd propagujících levné hadříky z webových agregátů bych Havlíka doporučila jako povinnou četbu.

LenV
10.03.2024 4 z 5

Exkurze do Asie bez příkras a dojímání. Někdy je toho cynismu až moc. Pořád moc dobře napsané.


bazdobrknih
04.01.2024 5 z 5

Výborný režisér, výborný spisovatel. Havlikovy osobni pravdivé cestovatelsko-pracovní zážitky jsou neskutečně zajimave, čtivé, obcas sarkastické a humorne, ten chlap snad ma deset životů jako kocka. Styl vypraveni je vynikajici!

sporran
31.12.2023 4 z 5

Své zážitky ze světa autor přetransformoval do této knihy věnující se tématu výroby levného oblečení a s tím spojeným problémům, které se vyprávěním nenásilně prolínají. Autor interpretuje své úvahy ke globálním problémům na řadě míst. Str. 192, 215. Zajímavé je i pojetí dnešní doby a nucení k rychlým řešením.

salexice
28.08.2023 4 z 5

Protože jsem tuto knihu četla od p. Havlík jako druhou po knize Horkou jehlou, čekala jsem, zda mě způsob psaní a humor nebude lehce nudit, protože téma je obdobné. Nenudilo. Oceňuji sarkastický až cynický humor, téma (i po druhé), způsob vyprávění. Všichni realitu více či méně tušíme - ale představit si ji v reálu neumíme. Takže důležité přiblížení a poselství. Po přečtení se mě zmocnila i obrovská pokora a štěstí, že žijeme na místě, kde je vlastně více než dobře.

SSTknihy
13.08.2023 5 z 5

Nezapomenutelný, šílený a téměř neuvěřitelný výlet do světa výrobních továren nadnárodních módních řetězců, ukrytých před zraky korektních Evropanů kdesi v Asii. Výlet, který vám nejen otevře oči, ale nejspíš způsobí i šok. Jak jednoduché je křičet, že je třeba něco udělat s pracovními podmínkami, platební morálkou a zneužíváním dětské práce. Ale jak těžké je skutečně něco udělat, navíc vědět co a jak a také proč.
Osobně mi skvěle sedí autorův sžíravě ironický, místy až cynický styl vyprávění, jeho nadsázka a humor, za kterými se ale (občas) skrývá citlivá duše, a hlavně opravdová znalost prostředí, kultury, místních poměrů a životního stylu.
Až si zase jednou budete kupovat laciné tričko, o kterém vám šikovní marketéři budou tvrdit, že je vyrobené z dokonalé bio bavlny a za férových podmínek, přečtěte si znovu některé kapitoly a zkuste popřemýšlet, jestli tenhle svět chcete opravdu podporovat.

milan3144
24.06.2023 4 z 5

Zábavně napsané, byť kulisy jsou spíše tragické. V celku velmi povedené i když spíš než samotný děj oceňuji více způsob, jakým je čtenáři podán.
Čtyři hvězdy.

tami1
16.06.2023 5 z 5

Ta story je tak šílená, až má člověk pochybnosti o tom, že by tohle mohl být život někoho skutečného. Ale evidentně existují lidé, kteří takto žijí nebo nějakou dobu žili. Klobouk dolů, já bych to určitě nezvládla.

Rozbor textilního průmyslu bez jakýchkoli příkras a vymlouvání. Drsná kniha, která vás seznámí s životem dělníků v odlehlých koutech naší planety. A není to veselý život. Konzum, který ovládá celý takzvaný západní svět je cestou do pekel. Ale jak z toho ven?

Autor přesně vystihl atmosféru a povahu lidí. Je vidět, že ví o čem píše. Přes neveselé téma, jsem se skvěle bavila.

Doporučuji!

Kniholenka9
23.03.2023 5 z 5

Dobrodružná kniha o vážném tématu. Při čtení se budete smát nahlas. Rudolf Havlík prostě umí psát. Doporučuji.

Šwáb
03.01.2023 5 z 5

Pěkné čtení, kniha mě bavila. Úplně jsem se viděl v Indii, Číně a Pákistánu

katerina6763
11.12.2022 4 z 5

Na druhý díl jsem se moc těšila, protože první díl mě úplně pohltil. A nezklamal mě, i když mi přijde, že v tomto díle chyběla nějaká "zápletka" :-D. Ale i přesto se jednalo o dílo, při kterém jsem si musela všechna místa vyhledávat na mapě.

LooneyCZ
03.11.2022 5 z 5

O podmínkách výroby oblečení v asijských továrnách jsem nikdy neměla moc dobré mínění, ale po přečtení téhle knihy už nikdy nebudu koukat na ručníky stejnýma očima. Taky jsem si potvrdila, že do Indie ani do Číny na výlet nepojedu (příliš mnoho lidí). A ty Filipíny mě teda taky nelákají. Rudolf Havlík ovšem má dar psát o téhle části světa i o oděvním průmyslu takovým způsobem, že jsem se místy smála nahlas. Pravda, jindy mi bylo spíš smutno. Čtení to bylo poučné a poutavé, pro slabší povahy asi trochu drsné, ale rozhodně mohu knihu doporučit.

mfajmanova
28.09.2022 5 z 5

Tahle knížka se trochu odlišuje od literatury, kterou si běžně vybírám, ale její čtení jsem si moc užila. Dostala jsem trošku osvěty, příjemného humoru a dokonce jsem se občas smála i nahlas, což se mi moc často nestává. Zpočátku mi dělalo trable skákání v časových linkách, ale později jsem s tím už počítala. Suma sumárum za mě příjemné čtení, určitě si přečtu od autora i další knížku.

milary
30.08.2022 5 z 5

Zítra je taky den a Rudolfa Havlíka jsem objevila čistě náhodou a musím říct, že takové nálezy se mi zas tak často nepoštěstí. (Co si vzpomínám, naposledy mi takhle příjemně zaskočilo z Caimh McDonnella).
Pro mě neuvěřitelně vtipně napsaná knížka (aniž by se honosila přízviskem humoristická), humor, který mi bezezbytku sedí, přirovnání, nad kterými se blaženě řežu hlasitým smíchem, živost, spád, - navíc, něco tak plného exotiky a nevídaných eskapád...

A pod tím, tak jednoduše, že se člověku rázem sype jedna naivní či přemoudřelá představa za druhou, žitá zkušenost se dvěma nesourodými světy, přímočará zamyšlení oproštěná od mediálního a jiného balastu, líbivých klišé, agresivních výkřiků ze tmy, alibismu rádoby rychlých a jedinečných řešení vys/čpělých civilizací...

Román? No určitě.., doufám, teda...
Tuplovaná porce smíchu, zaplacená užitečným sebezpytem. Hodně! doporučuju.

AndyYoggy
22.07.2022 5 z 5

Opět skvělé čtení. Velmi jsem si to užila. Musím se přiznat, že jsem začala číst nejprve druhý díl, ale na zážitku mi to neubralo. Ovšem druhý díl se mi z nějakého důvodu líbil více.

DavidSnoopy
02.07.2022 5 z 5

Na knihu jsme narazil náhodou, autora jsem neznal, jeho filmy také ne, ale absolutně mne nadchla. Neuvěřitelně čtivě a vtipně napsáno, přitom jde často o vážná témata.

Skvělé je i provedení knihy, obálka. Byť jsem neznal a netušil do čeho jdu, musel jsem si ji koupit :) A už hltám volně navazující “Horkou jehlou”.

JáraTym
06.04.2022 5 z 5

Zábavná, dobrodružná, lidská a v jistých ohledech velmi mužná kniha. Rudolf Havlík prostě umí a už se moc těším na "Horkou jehlou".

soukroma
05.04.2022 5 z 5

Vynikající: k neuvěření, přesto tak autenticky napsané, jak prožité, takže tomu prostě věřit musíte. Děsivě frustrující, depresivní až odpudivý (pro zápaďany) obrovský kout světa, kde žije několik miliard lidí, co žije, podle nás živoří a pinoží se v hrůzných podmínkách odporujících životu, a přesto jsou někteří někdy šťastní.
Autor nás vzal na návštěvu do Číny, Indie a Pákistánu a pojal to s nadhledem, sarkasmem, vtipem, ale hlavně s dojímavým vhledem. Nepřikrášluje, nelakuje nic na růžovo, zejména budoucnost ne. Řeší momentální problémy, s omezenou skupinou lidí, která je vždy typickým vzorkem: od gaunerů až k okouzlujícím, pracovitým a poctivým duším. Nemá patent na rozum, ale podle zkušeností už ví, jak to kde chodí a nebojí se své zkušenosti použít. Slouží jiným, kteří jsou daleko a vůbec nevědí, jak to na místě vypadá, ale sám vnímá dobře a na vlastní kůži častěji, než by chtěl, jak se žije tam, kam mnoho zápaďáků nezavítá. Na místě nevyřeší jejich udržitelnou budoucnost, ale každá pomoc se počítá. Nevyřeší budoucnost světa, ale přemýšlí a koná v rámci svých momentálních možností.
Nemoralizuje, to jen vybrané citáty z konce knihy mohou maličko tak vypadat. Navzdory tomu celá kniha se nese v duchu mnohem přízemnějším až živočišnějším, napínavém, zajímavém, zábavném, takže poučení o neznámých kulturách, končinách a lidech čtenář vstřebává rád jaksi mimochodem.

"Na spoustu věcí v životě nemám jasný názor. Vím, že je třeba posbírat více zkušeností, abych si ten názor udělat mohl. Vím, že bude ještě dlouho trvat, než pochopím některé souvislosti. Tak to chodí. Ale naučil jsem se ověřovat si věci na vlastní kůži, a pokud to jde, snažím se jet tam, kde můžu odpovědi najít."

"Podařilo se nám vytvořit svět, který nás dovede vysávat s takovou dovedností, až máme pocit, že se nám to líbí. ... A celý tenhle svět poslední dobou připomíná systém, který vrší chybu za chybou, a zdá se, jakoby ho chtěl pokaždé někdo opravit, ale stane se ještě horší a děsivější věc než předtím. A jestli si brzy neuvědomíme, že nám obyčejný svět mizí pod rukama, už to nikdo nikdy nezastaví.
Jednou bude všechno stejné. Jednou budeme mít všichni všechno. ..."

"Čím více času strávíte na cestách a mezi lidmi, kteří mají jiné zvyky, tradice, hodnoty a vyznání, tím více si uvědomujete, jak nesnadné je vyřešit problémy tohoto světa. Jak složité je zaujmout jednoduchý postoj doslova k čemukoli na světě. Začnete váhat, přemýšlet a shromažďovat nové informace, které nesedí s těmi z internetu. Ve všem je trochu pravdy a trochu ne. Trochu světlo a trochu tma. A čím je člověk starší, tím spíš si nechává své názory pro sebe, protože si uvědomuje, jak nepříjemně jsou relativní."

"Život je plný drobných událostí, které znamenají svět. Jsou to události, které se vám zaříznou do duše a zůstanou tam na věky."

Jak už napsali čtenáři přede mnou: Poutavá, napínavá, akční, vtipná a především užitečná kniha. Nezbývá, než plně souhlasit a vřele doporučit k přečtení (a že to dělám v tomhle fóru jen velice zřídka...).
Obálka mi - pořád - přijde velmi zvláštní, k obsahu se nehodí, ledaže by to měla být alegorie džungle, kterou zde ve skutečnosti představují neprodyšné masy lidí, aut, motorek, kár, smog, špína, mrzáci, odpadky, otrhanci, rozpadající se obydlí, stánky, výrobní místnosti, co imitují továrny, nepředstavitelný hluk a smrad, šeď bez kousku zeleně natož květeny. (Až na jeden banyánový strom, však si ho autor mimořádně zamiloval...)

strana1-100
06.03.2022 4 z 5

Tak jako je osobitý literární styl autora, který mě na jednu stranu hodně baví a rozesmívá a na druhou až přesycuje sarkasmem, který tuším i v dalších jeho knihách (a proto s nimi počkám), tak nevyhnutelně osobní je jeho pohled na situaci levné výroby a obchodní kultury v asijských zemích, který bych nerada nekriticky přejala, jak leží a běží, i když působí velmi přesvědčivě. Každopádně připouštím, že je to jeden z mála textů v poslední době, který mě nutí o věci přemýšlet a soustředit se na ni i v souvislosti s mým praktickým životem. Zrovna teď nemám vůbec chuť jít si koupit tričko do HáeMka (či dosaďte libovolné jméno jiného řetězce).
Jsou nicméně tvrzení autora, s nimiž nemám problém se ztotožnit. Že často posuzujeme něco, o čem nic nevíme a jen si o tom přečteme na internetu? Důkazy jsou všude kolem nás. Že osmdesát procent lidí tvoří blbci, kteří nevidí dál než po vrátka své chaloupky? Nevím, jak došel zrovna k tomuhle číslu, ale připouštím, že nás není zrovna málo.

amaenium
27.02.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala díky ilustraci na obálce, pod kterou jsem poznala rukopis ilustrátorky Nikoly Logosové. A po přečtení anotace na knize - už jsem si ji nesla domů. A abych se přiznala, čekala jsem něco jiného. Upřímně, jsem čekala nějaké hrátky s časem, když je anotace psaná tak jak je. Nicméně se mi dostalo něčeho jiného a daleko zásadnějšího.
V románu se vydáváme do míst, která nás donutí přemýšlet nad tím, jestli opravdu ten další kus oděvu potřebujeme. Vypravěč nám ukazuje vzdálená místa s lidmi, kteří mají úplně jiné životní priority, hodnoty, pracovní podmínky a proste… jiný život. Svým sarkastickým a přímým jazykem nám vypráví nejen o náplni jeho práce, o lidech s nimiž se setkává a jeho stručnou minulostí, ale také se s námi podělí o filosofické myšlenky o dnešním spotřebním světě a hodnotě lidského života.
Kniha se velmi dobře četla, dobře zpracovává téma, které není černobílé a velmi mi připomíná reportážní knihu Život na míru, kterou jestli se vám tato kniha líbila, taky vřele doporučuji.