Horkou jehlou

Horkou jehlou https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480163/bmid_horkou-jehlou-Dsr-480163.jpg 4 101 33

Báječné dobrodružství v šíleném světě Druhý dobrodružný román známého českého režiséra nabízí asijskou exotiku, humor, ale také zamyšlení. Rudolf Havlík je filmový režisér, scenárista a spisovatel. Býval taky barman, manažer, trenér, vězeň, řidič, grafik i nezaměstnaný. Měl úspěšný blog, vydal šest knih, natočil pět filmů a jeden přírodopisný seriál. Procestoval skoro celý svět, viděl věci, nad kterými zůstává rozum stát, a zažil okamžiky, nad kterými se ustrne srdce. Dávám věci do pořádku. To je moje práce. Hasím průšvihy pro textilní korporace na druhé straně světa. V Indii, Číně, Indonésii nebo Pákistánu. Viděl jsem bouřky nad Himálajem a svítání na ostrově, co není na mapě. Cítil jsem déšť uprostřed džungle v Malajsii a spalující horko na indických pláních. Slyšel jsem burácení vodopádů v Bangladéši a praskání ledovců v Arktidě. Potkávám lidi, které nikdo nezná, a vídám věci, které bychom měli znát, ale nechceme. Někdy mi jde o krk a jindy mi do klína spadnou všechny krásy světa. Řekl bych vám, abyste se připoutali, ale tahle jízda je bez pásů. Tak se mě držte.... celý text

Přidat komentář

PaníLenka
07.04.2024 5 z 5

Pro mě veliké překvapení. Kniha plná emocí, přitom napínavá, s neskutečně drsným a originálním humorem popisuje depresivní stránky soudobého světa. Taky hlasuju za zařazení do povinné četby a dávám za 5 (hvězd).

tanuki
27.03.2024 4 z 5

Máme jich tady plná obchodní centra. Jeden oděvní řetězec vedle druhého a v každém z nich plné regály. Slušivé, moderní, barevné věci, na kterých je velké logo, které slibuje, že si kupujete kvalitu, šetříte životní prostředí a zároveň lidé ve výrobní hale dostanou odpovídající odměnu. Je to však skutečně tak? Není to jen pozitivně laděný marketing, který se snaží uchlácholit naši potřebu pro spravedlivý svět, kde kvůli nám není ničena příroda a lidé zapojeni do výroby všech těch triček, kalhot a sukní pracují ve vyhovujících podmínkách a ze svého platu si mohou dovolit šťastný a spokojený život?
I když jsou to závažná témata, kniha se snaží vtipně a s nadhledem ukázat, že všechno je trochu jinak. Autor někdy přehání víc, než je nutné, občas zatlačí na pilu emocí se zbytečně velkou razancí, ale představu o stavu oděvního průmyslu v Asii nám tento místy mírně zmatený příběh dá dobrou. Šaty dělají člověka. Ale někde vzadu je taky člověk, stejný jako my všichni, který dělá právě ty šaty.


čef
21.08.2023 5 z 5

Kamarád mého syna z dětství napsal hezkou, částečně autobiografickou, knihu - vtipnou, plnou myšlenek a zamyšlení nad podivnostmi tohoto prolhaného, neudržitelného a všemožně ohroženého světa, kde lze zažít mnoho úžasných věcí i katastrof. Hodně se zde čerpá z autorova blogu na idnes a je škoda, že už zde další pokračování nejsou. Za to zde od něj máme nové knihy a filmy. Ruda se prostě už posunul dále a žije si dále naplno svůj dobrodružný život.

Lena78537
05.08.2023 5 z 5

Pro někoho oči otevirající, pro další utvrzující, šokující, děsivá, smutná, dojemná, inspirující, ale i vtipná a zábavná kniha o skutečné podstatě dnešní rádoby udržitelnosti. Stojí za přečtení a dává kromě samotného příběhu i něco navíc. A to mě baví.

Luci19346
25.07.2023 5 z 5

Kniha o naší konzumní společnosti. Vzhledem k tomu, že se o problematiku udržitelnosti zajímám, mě obsah celkem nepřekvapil. Hold za naše levné věci trpí lidé v Asii.

V knize jsou dvě dějové linie. Jedná o životech lidí z továren pro naše co nejlevnější výrobky a druhá z milostného života hlavního hrdiny.

Kniha se mi líbila, je vtipná zároveň i poučná.

nicol.nyx
04.03.2023 5 z 5

Paradoxně byl první díl až ten druhý, který jsem od pana Havlíka četla. Ale dá se říci, že o to víc jsem se na něj těšila. Opět mě nezklamal, i když druhý díl byl z mého pohledu ještě divočejší a vtipnější. Poutavé vyprávění a tak barvitý popis, že máte pocit, že kolem sebe tu Indii úplně cítíte.
Zprvu jsem byla děním okolo textilního průmyslu naprosto šokovaná, i když víte, tam někde vzadu v hlavě, že se to děje. Jednu chvilku jsem měla chuť všechny svoje hadry spálit. Ale Rudolf Havlík mi tím svým přístupem zároveň sdělil, že s tím stejně nejde nic dělat, že to nejsou jen věci od Vietnamců a pseudo značkové věci, ale i významné oděvní značky na které v mém rozpočtu ani zdaleka nedosáhnu. Mnohem víc se pak člověk zamýšlí nad všemi těmi celebritami, které by s tím možná mohli něco udělat a přesto dělají reklamy zase na ty stejné značky.
Rudolf Havlík však popsal i tu druhou stránku věci a to že lidé, kteří se rodí, žijí a umírají v továrnách na textil, jsou svým způsobem šťastní, způsobem který žádný Evropan nedokáže pochopit. Měli bychom si všichni vzít z jeho knih příklad a to ten, že nemusíme mít na světě všechno dokonalé, značkové a předvádět to světu. Měli bychom být hlavně šťastní a spokojení sami se sebou, bez těch předražených pozlátek!

katerina5544
07.02.2023 5 z 5

Jedna z nejprinosnejsich knih co jsem kdy četla. Meli bychom si ji přečíst vsichni. Je skvělá, plna informaci a zajimavych zážitků autora. Smutná i vtipná a to díky ironickemu humoru hlavní postavy. Je v ní spousta empatie, kritiky společnosti, ale naděje do budoucna. Moc se tesim na dalsi knihu,tuto js cetla jako prvni a tedy vrele doporučuji. Fakt si to přečtěte, otevře vám oči.

shecoola
01.02.2023 2 z 5

Nedočítala som... v polovici knihy som sa pristihla, že už nevnímam, čo čítam. Téma bola síce zaujímavá, dozvedela som sa mnoho (niekedy až príliš) o odvrátenej strane preľudnených krajín ako je napríklad India alebo Čína.. o tých neatraktívnych, chudobných, znečistených, turisticky nenavštevovaných miestach. Čo som si z tej polovice knihy odniesla je fakt, že viem, kam necestovať a že skutočnosť okolo "udržiteľnosti" oblečenia je značne klamlivá a ide ruka v ruke s pokryteckosťou nadnárodných korporácií. Fuj.

meduuzka
27.01.2023 1 z 5

Knihu jsem koupila na základě doporučení . Obsahem jsem se doslova prokousavala. Kromě jedné vtipné scéný, s taxíkem mi kniha přišla nudná. Posledních cca 20 stránek jsem nedocetla. V knize se střídají 2 životní období. Další knihu od tohoto autora si nekoupim.

Kniholenka9
23.01.2023 4 z 5

Dobrodružná, poučná a vtipná kniha. Donutí vás přemýšlet, zda by to opravdu nešlo zařídit jinak a zavede na místa, kde by nikdo z nás nechtěl žít. Procestujete Asii jinak než s cestovní kanceláří. Doporučuji, rozhodně stojí za přečtení.

mfajmanova
31.10.2022 4 z 5

Zpočátku jsem měla trochu pocit, že autor vykrádá svou předchozí knížku, ale zhruba ve třetině jsem se chytila a čtení si užívala. Opět jsem se několikrát zasmála od srdce nahlas, zamilovala jsem se do surfování na Srí Lance a dověděla se něco nového o rádobyudržitelné výrobě velkých firem.

katerina6763
22.10.2022 5 z 5

Tak toto bylo naprosto skvělé. Autor má vynikající vyprávěčský talent, jeho dílo obsahu jak zajímavé informace o destinacích, ve kterých se děj odehrává, tak i humor, který celé dílo krásně dokresluje. Určitě se vrhnu i na další autorova díla.

lue
20.10.2022 5 z 5

Naprosto dokonalé čtení. Smutné, veselé, inspirativní. "Udržitelnost" v nadnárodní hadrárně je pokrytecká póza.

salexice
17.10.2022 5 z 5

musím se ztotožnit s komentářem níže (rufino), že slyším udržitelnost a naskakuje mi husí kůže. Rozumějte, nesnižuji úsilí jednotlivců či firem, které se snaží žít či podnikat s ohledem na budoucnost. Ale vadí mi přesně ty módní visačky se stromečkem, protože s nápisem vyrobeno v Indii, Pákistánu atd. - tu pravdu všichni tušíme a nebude se příliš lišit od vyprávění autora. Nádherně je to shrnuto v pasáži, kde se hlavní hrdina snaží v rozhovoru vysvětlit pracovníkům nejmenovaného korporátu, že výrobek nebude ani udržitelný ani vyrobený za fér podmínek. Jak mu všichni vyjádří svůj dík, že se tolik stará o firemní strategii a následně mu právnička sdělí, že pokud to bude vyrobeno dráž a později tak není o čem diskutovat a že zváží, zda tam nevyslat někoho, kdo lépe chápe strategii jejich firmy. Tahle knížka je bezesporu zážitek - cynický, ironický, vtipný, ale i smutný. Rozhodně však nikoho z nás nenechá lhostejným.

Chesterton
10.10.2022 3 z 5

Mělo to vývoj.
Jako první mě nadzvedlo žižkovské hovínko - dáávno už tam nejsou (rok vydání knihy je 2021)
Chápu v tom nadsázku, ale přesto mi lehce poklesla důvěra v autora.
Na dlouho mě strhnul živý humor a barvité vyprávění co koresponduje s obálkou.
Pak obestřela nuda - přesto, že jsem četla v letadle.
Do rozpaků uvedlo líčení pohozené mrtvolky indického děcka - se stylem vyprávění, kde nechybí ironie ani cynismus, mi vůbec neladilo.
Opravdu hodně dlouho jsem hledala klíč ke stylu vyprávění, kde se černý humor mísí se soucitem a z mého pohledu totální deprese s lehkostí přístupu ke skoro všemu.
Asi z pudu sebezáchovy?
Původně křesťanská civilizace zneužívá oblasti, kde jsou doma směsice východních filozofií, k otrocké práci, která z části končí na smetišti . . .
Přesto díky za nasvícení reality.
Ještě zkusím časem první čast. Dokonalá obálka, ta je zcela boží ;o)
3/5

Šwáb
09.09.2022 5 z 5

Líbila se mi provázanost příběhů…

meduuzka
13.07.2022 1 z 5

Nuda, nuda. Nejlepší pasáž, byla když taxikář tlačil auto a upadl. Zbytek mne hrozně nudil.

AndyYoggy
04.07.2022 5 z 5

Skvělá knížka od skvělého českého autora!! Bylo mi sympatické střídání vtipných životních scén s vážnými tématy. Ten kontrast dodával knize na čtivosti a děj odsýpal. Kniha se čte velice dobře a dokonce donutí čtenáře k zamyšlení nad dnešním "udržitelným" světem. Rozhodně doporučuji každému, kdo chce dát šanci našim autorům.

marketa7
03.07.2022 5 z 5

Vynikající čtení! Dobrodružné, svižné, poučné a v každé situaci vtipné putování po Číně, Indii, Sri Lance i Vietnamu. Trošku na přeskáčku, ale neztratíte se. Myslím, že mi knížku připomene každá cedulka o udržitelnosti... A potvrzuje, že zákazem plastových brček se skutečně nic nevyřeší. Vřele doporučuji k přečtení...

Aroucaria
23.06.2022 4 z 5

Opět mě to bavilo! Ale už to nebyla taková prča, jako první díl. Víc jsem se zamýšlela a dotýkal se mně pocit beznaděje na zlepšení života na Zemi. Zajímavé hluboké myšlenky se střídaly s destrukčními (chápej ve smyslu Havlíkova těla) situacemi ve stylu skvělého vyprávění, které skákalo v ději možná až dost, ale dějová nit se i přesto držela dobře.