Zimní kniha o lásce

Zimní kniha o lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477345/bmid_zimni-kniha-o-lasce-tP8-477345.jpg 4 36 8

Krátké, poeticky laděné texty o mnoha mužích a zároveň o jednom jediném. Inspirací pro sled zamyšlení o muži či o mužích se autorce stala kniha Petera Esterházyho "Jedna žena", v níž známý maďarský autor představuje lásku, ženy a ženství v mnoha osobách, přesto jednotné a jedinečné. Autorka, literární kritička a publicistka, se pokusila stejným způsobem prezentovat pohled na muže. V krátkých poetických textech vypráví o svém životním partnerovi, ale i o mužích, s nimiž se setkává či kteří ji nějakým způsobem ovlivňují nebo oslovují.... celý text

Přidat komentář

palka452
27.09.2021 4 z 5

Zvláštní

lacola
09.09.2021 2 z 5

Nejlepší jsou poslední dvě “kapitoly” :-)


IreneP
07.09.2021 4 z 5

Knížku jsem poslouchala na Rozhlase a moc se mi líbila. Těšila jsem se pokaždé na dalšího muže, střípky o něm, o nich. Bylo to takové i poetické a ženské s dobrém slova smyslu.

Apo73
05.09.2021 3 z 5

Právě jsem tuto knihu doposlouchal na Vltavě. SKVĚLE to čte Andrea Mohylová! Nic jsem o autorce nevěděl, ani, že je to "odpověď" na Esterházyho. Když nad tím přemýšlím, tak ten fakt, že to je odpověď Esterházymu, to celé snižuje a ubral jsem hvězdičku - Esteházyho poznávám - pracuje takovým velkolepým kolážovým stylem, kdy pojímá všechny ženy a celá staletí a všechny rody (Harmonia caelestis - doporučuji) do jednoho konvolutu, takže Kaprálová bohužel nepřišla s ničím novým. Ta mozaikovitost všech mužů a jednoho zároveň se mi ale líbila. Člověk rezignuje na klasické vyprávění a dostává se spolu s vypravěčkou do různých poloh, poznává různé muže jejíma očima, je to pěkná sonda do ženské psychologie. Plné postřehů, nápadů, zkratek, trefných definic. Je to takový švédský stůl, ze kterého je možno vyzobávat. Je pravda, že větu "Je jeden muž" jsem na konci už nenáviděl a divil jsem se, proč se ta kniha tak nejmenuje - Zimní kniha o lásce je naprosto plytký. Ale budiž. Začínal jsem se trochu topit v tom formálním repetetivním přístupu, a čím dál sklíčeněji jsem čekal, jak tohle může autorka zakončit. Aby to nebyla banalita nad banalitu. Naštěstí to končí (teď tomu rozumím, ) (aspoň)tak esterházyovsky. No vlastně škoda, že ne po kaprálovsku.

kallisto
29.08.2021 5 z 5

"..protože milovat je snazší.."
ústřední věta z téměř poslední stránky..

a pocit, že jsem se po těžký kalbě přišla sama sobě k sobě na návštěvu vypovídat nad velkým hrncem čaje s deckou griotky a medu.. s podezřele nateklým nosem a pocitem, že to chce horkou vanu a na pár hodin chcípnout..

A přesto jsou ty karamelky z pytlíku téhle knížky jemné, něžné, ironické, mají nadhled, hned v další chvíli si sžíravě dělají legraci z vlastní hlavy vražené mezi půlky.. je to syrové a kyselé jako lák od okurek, trošku zaprášené a připomíná to oblíbenou kuchyňskou utěrku, která už by potřebovala vyprat..

Je to velký panák intenzivní atmosféry a určitě si zaslouží nějaký ten návrat za dlouhých podzimních a zimních večerů.

nai.ivka
08.03.2021 4 z 5

Je jeden muž ... a dál jsou to skoro snové výjevy, téměř básně, možná něco jako poetické záznamy všednodennosti.

Petr.c17
27.02.2019 4 z 5

Hodně osobité deníkové záznamy nebo spíš vzpomínky na různé muže a jejich vztah k nim. Čtení je to zábavné, úsměvné a někdy i lehce smyslné. Přesně takový druh četby mi velmi vyhovuje.

ujira
26.06.2018

Neznámá současná autorka mne překvapila. Už jen to, jak pracuje s textem je neobvyklé, archaicky opakuje motivy, takže ve výsledku to působí, jako píseň nebo báseň ovšem se syrově současným obsahem. MIlé čtení.