Ženy z Bohnic

Ženy z Bohnic https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489230/bmid_zeny-z-bohnic-psI-489230.jpg 3 288 93

Autorka strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení. Kniha Ženy z Bohnic těží z této tristní zkušenosti a líčí příběhy dvanácti žen, jež se také octly za hranou „normálního světa“. Nebere si servítky a ukazuje lehkost i tíži reality za mřížemi nemocnice.... celý text

Přidat komentář

boticelli
06.03.2024 5 z 5

Mám rád tento humor na pozadí tragédie. Humor léčí. Bez něj bych se zbláznil i já.

janturecek2001
20.10.2023 4 z 5

Dočteno a mám rozporuplné pocity. Zajímavý styl psaní, ovšem popisování charakterů mi moc nesedlo. Plusový bod za ilustrace.


Pepina19
24.09.2023 3 z 5

Celkem zajímavé nahlédnutí za zdi jedné léčebny.

corpse.bride
21.05.2023 5 z 5

skvělé čtení, psáno umělecky, tudíž ne každý pochopí

sporran
06.05.2023 3 z 5

Oceňuji snahu autorky a otevřenost. Popis jednotlivých žen mě příliš nezaujal. Nicméně nápad dobrý, ale promrhaný nezkušenou autorkou.

DK197
02.05.2023 2 z 5

E-KNIHA: Ženy z Bohnic měly možná potenciál dobrého nápadu, ale mě opravdu nesedl styl psaní. Navíc ve snaze chránit soukromí pacientek (což naprosto chápu) a vzhledem k tomu, že je vypravěčka neznalá detailů, jsou příběhy střípkovité, povrchní a velmi krátké. Autorka má navíc problémy s pamětí a přiznává, že se jí postavy možná trošku popletly dohromady. Což je opět naprosto v pořádku, ale z příběhu o skutečných lidech to vlastně dělá něco napůl fantaskního. Fakt si myslím, že tohle dá něco jenom někomu, kdo opravdu nemá tušení, jak a proč se může člověk dostat na psychiatrické oddělení. Pokud tušíte, víte, jste trochu ošleháni životem a je vám jasné, že může být velice složitý a těžký, tahle knížka vás neohromí. Ale alespoň jsem se dozvěděla, jak a proč v Bohnicích probíhá elektrošoková terapie...

Knihotyna
07.04.2023 4 z 5

Když jsem tento měsíc projížděla seznam v knihovně, kterou e-knihu bych si půjčila do třetice všeho dobrého, zrak mi padl právě na Ženy z Bohnic. Jednak mě zaujala obálka na první pohled, poté následná anotace a také jakési pochopení, neboť někdo má s "psychickými stavy" více zkušeností :).

Každopádně se v knížce seznámíme s příběhem dvanácti žen, které se ocitnou v léčebně v Bohnicích. Jednou z nich je i sama autorka, která zde nějaký ten čas trávila. S anotace bych si nejspíše vypůjčila větu - "Nebere si servítky a ukazuje lehkost i tíži reality za mřížemi nemocnice."

Každému styl psaní nesedne, nesednou mu popisy, někomu chybí "více omáčky", více popisu prostoru léčebny. A každý jsme jiný. Mě se kniha líbila. Nešlo o to, psát líbivě, psát to, co by se "prodalo", šlo o skutečnost a bylo to znát! Ale v tom nejlepším!

Pokud chcete poznat, jak to v takové léčebně vypadá, koho zde můžete "potkat" a zda se třeba dále přátelíte či si pomáháte, koukněte se po této knížce.

Lucina88
03.12.2022 2 z 5

Ta mluva mě teda úplně nenadchla, ale asi se to k tomu tématu hodí. Někdy jsem se snažila přeluštit, "co tím chtěl básník říct"

marcela3655
21.11.2022 2 z 5

Hezké ilustrace... Čtení nudné, jinak zajímaví pohled do areálu Bohnic. Přečtením si rozšíříte obzory. Hezký doslov. Příběhy nudné.

Mayaotzin
18.10.2022 2 z 5

Asi jsem čekala něco jiného. V podstatě bych to ani nenazvala příběhy, jen takový nějaký velmi krátký popis, který skončí dřív, než vůbec nějaký příběh začne.

Meg1
22.08.2022 2 z 5

Jednotlivé příběhy byly velmi krátké. Sotva jsem stihla nakouknout pod pokličku jednoho příběhu, už tu byl další. Tématicky mi to přijde jako dobrý nápad, ale nenašla jsem v těch příbězích žádnou hloubku, kterou bych od takové knihy očekávala. Kniha na mě působí spíše jako jakýsi "katalog" bohnických žen.

Liliana2006
21.08.2022 2 z 5

Většinou nemívám očekávání v knihy...u této jsem měla a možná i proto hodnotím pouze dvěmi hvězdičkami. Kniha zprostředkovává pohled na určité osoby-ženy skládané ze subjektivního uvážení autorky, čekala jsem ale dle anotace spíše pohled "do zákulisí" celého komplexu Bohnic a více rozepsání o samotné autorce. Styl psaní mi naneštěstí též moc nesedl, nehodící se slova a hantýrka, která je zde hojně zaznamenána mi prostě přišla nelibozvučná.
Jediné, čemu připisuji hodně plusové body jsou úžasné ilustrace. - Ačkoli jsou mírně depresivní, pak nádherně podkreslují a zvýrazňují celé osoby.

Zelený.úval
27.06.2022 5 z 5

Kniha beru jako takovou malou exkurzi do světa lidí s duševním onemocněním. Znovu mě upozornila na to, že tato onemocnění ani jejich léčba by se neměla zlehčovat a zároveň není důvod koukat na nemocné skrz prsty. Doporučuji. :-)

kaja77
31.05.2022 5 z 5

Přečteno během pár hodin, velmi mě zajímalo jak to v léčebně chodí, měli jsme tam několik měsíců příbuzného a taky vyprávěl, koho tam potkal a co vnímal. V knize je popisováno několik pacientek, přišlo mi to velmi čtivé a zajímavé, takové črty a nástiny osudů....

Prske
21.05.2022 3 z 5

Od knihy jsem čekala trochu víc, styl psaní mi nebyl moc příjemný. I tak jsem ráda za tento vhled do léčebny v Bohnicích a také za krásné ilustrace.

Aranel15
18.05.2022 2 z 5

Kniha obsahuje naprosto perfektní ilustrace, ale samotný text mi přišel trochu plochý. Možná jsem čekala větší "estetiku hnusu" a rozsáhlejší popisy osobních tragédií zúčastněných aktérek.

sarekaslukova
11.05.2022 4 z 5

Jelikož jsem v nedávné době četla dosti podobnou knihu- Narušení, nemohla jsem se ubránit srovnávání. Kniha se mi ve finále velmi líbila, popisy příběhů byli krátké a svižné, ale i přesto jsem se z nich dozvěděla co jsem potřebovala. Velmi se mi líbili také připojené ilustrace, ke každému z příběhů.

micha-ella
01.05.2022 1 z 5

Přečteno rychle, je to malá knížečka, spíš sešit. Čekala jsem deník pacientky, dočkala jsem se jen popisů spolupacientek stylem, který mi absolutně nevyhovoval. Pouze jedna kapitola s názvem Já byla o autorce, plus pár zmínek o vztazích k ostatním. Vadily mi příměry i vulgarity, jednoduché náhledy na léčbu, zkrátka mě to zklamalo.

janyska13
18.04.2022 3 z 5

Knihy se skládá z 12 popisů pacientek z Bohnic. Jedna z jich je samotná autorka knihy.
Každá postava je popsána na pár stránkách, popis je přímý a na základě něj jsem si daného člověka dokázala dobře představit. I to prostředí bylo věrohodně vykreslené, v Bohnicích jsem absolvovala praxi, i když na jiné budově, všechny jsou dost podobné...
Malinko mi vadil styl psaní autorky. Od knihy jsem čekala něco víc. Naopak se mi hodně líbily ilustrace v knize. Mít čtenářský deník, nějakou z nich tam obkreslím.

PetraKarbanova
16.04.2022 5 z 5

Ženy z Bohnic jsou dokonalé. Autorčinu stylu psaní nelze nic vytknout, drásavě upřímné a bodavé.