Ženy odjinud

Ženy odjinud https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20143/zeny-odjinud-20143.jpg 5 13 2

Deset životních příběhů českých cizinek Stejně jako v předchozích třech publikacích Pavly Frýdlové – Ženská vydrží víc než člověk, Ženám patří půlka nebe, Ženy mezi dvěma světy – i v knize Ženy odjinud vypráví svůj osobní životní příběh deset žen. Tentokrát to jsou české cizinky, respektive ženy, které z nejrůznějších důvodů odešly ze své původní vlasti, aby u nás našly nový domov nebo se tu dlouhodobě usadily. Pocházejí z různých koutů světa, buď přijely do Čech (nebo ještě do Československa) studovat a už tady zůstaly, nebo se rozhodly žít v zemi svého partnera, některé k nám přišly po roce 1989 trochu ze zvědavosti a určitě ze sympatií, zejména k české kultuře, jiné si zvolily Českou republiku jako útočiště na svém útěku před válkou či politickým pronásledováním. ... celý text

Přidat komentář

hannina
04.11.2022

Autorka oslovila několik žen - cizinek, které žijí u nás, aby vyprávěly příběh svého života. Společné je jim to, že se ocitly a dlouhodobě žijí v ČR. Osudy jsou to samozřejmě různé. Ze své rodné země se sem dostaly z mnoha důvodů - studium, pracovní příležitost, útěk před válkou, před vydíráním, láska a někdy v různé kombinaci. Společné je jim to, že zde přes veškeré bariéry uspěly. Knížka vyšla v r. 2009, takže číst ji takto s odstupem je zajímavé i pro to uvědomění, kam se naše společnost od té doby posunula.... I když jsou tam popsané útěky před válkou, nejvíce mě zasáhl příběh čínské herečky Lu Jing a to kvůli utrpení, které zažila ve vlastní rodině. Doufám, že se jí zde stále dobře daří.

bookcase
24.06.2013 5 z 5

Knihy této autorky mám ráda, jsou autentické a vypovídají o ženách, které jsou něčím zajímavé nebo výjimečné. Můžu doporučit. Pohled cizinek, které dlouhodobě žijí v ČR na vztahy mezi lidmi, na to, že pořád máme vůči cizincům předsudky. A také poznáme různé kultury.