Ženy 60+

Ženy 60+ https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374191/bmid_zeny-60-8iJ-374191.jpg 4 28 10

Kniha Ženy 60+ s podtitulem Už nic nemusím, ale můžu hodně orální historičky Pavly Frýdlové a fotografky Libuše Jarcovjákové představuje deset vyprávění jedenácti inspirativních českých žen ve věku mezi šedesáti a sedmdesáti třemi lety. Navzdory všeobecným očekáváním společnosti jsou i ve třetím období svého života stále veřejně aktivní, ať už v neziskovém sektoru, a to zejména v organizacích pro ženy, v umění, spolkovém životě, profesním nebo akademickém prostředí. Ekoložka, amatérská divadelnice, podnikatelka, včelařka, sociální pracovnice, ale i léčitelka nebo politička v knize sdílejí vlastní perspektivu - pohled zralé ženy, která má co nabídnout nejenom svým vrstevnicím, ale i ženám o generaci nebo dvě mladším. A samozřejmě celé české společnosti.... celý text

Přidat komentář

palka452
19.08.2023 2 z 5

Na mne příliš nedůležitých podrobností

pepap
25.05.2021 3 z 5

Inspirativni biografie, obcas se vam tezka zivotni zkouska vynorila pred ocima z cista jasna.


Jana283
11.05.2020 3 z 5

Po přečtení Žen v bílém jsem sáhla po další knize Pavly Frýdlové. Tentokrát se jedná o zpovědi žen ve věku 60+. S některými osudy jsem se dokázala ztotožnit, některé mne oslovily méně. Jsem o něco mladší než protagonistky knihy a myslím, že naše generace bude v jejich věku řešit jiné problémy. Ale určitě bych ji doporučila přečíst si pro inspiraci ženám, které se ocitly na nějaké životní křižovatce a přemýšlí jak dál naložit se svým životem.
Citát, který mne zaujal: Yvonna Gallyová "My to máme zaretušované. Jak válku tak totalitu. A proto se poválečná historie může pořád vracet a zneužívat. Smíření je něco, co naše společnost příliš nezvládá."

amaenium
09.03.2020 5 z 5

Jako čtenář vyhledávající literaturu o ženách či feminismu jsem nemohla tuhle knihu minout. Byť pojednává o ženách ve věku, ke kterému mám ještě spousty let, nemění na tom to, že jedná o inspirativní čtení, které dokazují, že dovršením šedesátky život nekončí. Příběhy poodkrývají životy žen, které se nebály obětovat se pro druhé, ačkoliv to sami neměly mnohdy lehké a doplatily na to i jejich milostné vztahy. Sama doufám, že budu stále tak aktivní při dovršení vlastní šedesátky.

Koka
11.10.2019 5 z 5

Kniha mě velmi zaujala. Nabízí příbehy výjimečných žen, které v žádném případě nepředstavují "reprezentativní vzorek" dané generace, ale - údajně inspirativní - výjimky, ovšem jen s málokterou bych ráda měnila.
Téměř všechny prezenované osoby mají několik zhodných znaků: neměly to v životě po mnoha stránkách snadné, profesní i osobní život jim "rozpůlil" rok 1989 a ony se k této zásadné změně byly nucené postavit čelem, studiem nabytou kvalifikaci opustily a za pochodu se učily novým věcem, jen málokteré z nich celoživotně vydrželo jedno manželství či místo bydliště.
Právě pro ty typové "zákruty" života, které se v jejich příbězích opakují, doporučuji knihu zejména dnešním třicátnicím - mohla by je připravit na to, že vystudovaný obor je nemusí živit navždycky, že vybraný manžel je nemusí milovat navždycky, že léty pracně budovaná profesní pozice nemusí vydržet navždycky, že dietami a fitnescentrem posilovaná kondice a zdraví nemusí vydržet navždycky, a hlavně - jak říká jedna z protagonistek knihy (mě nejsympatičtější):
" ... přijdou věci, o kterých si neumíme představit, že se vtěsnají do jednoho života. Mě dochází, že to nemůže dopadnout dobře ... mnoha fyzikům po světě to došlo už dávno. Jejich erudice nepřipouští, že z toho vyvázneme jen tak. Leží to na nich jako veliký balvan, některým z nich se dokonce mění psychika. Když začali nahlas přemýšlet o světě, byli svým burcováním společnosti nesnesitelní. Jenže tato deprivovaná společnost se sama nespraví. Žijeme v blahobytu, máme tendenci věci přehlížet a podceňovat je ... Nejsme vůbec připraveni na těžkou chvíli. Neumíme přežít složité situace. Je těžké si představit nějakou významnou změnu fungování společnosti, pokud by nešlo o to, že si řešení koupím. Koupím si nějaký jiný adaptér a bude to fungovat jinak. Ale ono to fungovat nebude. ......"

popeluška
23.07.2019 4 z 5

Hodně zajimavá kniha, některé příběhy žen mě bavily hodně, některé méně.Po grafické stránce je kniha moc hezká :-)

rychnovanka
01.11.2018

Úžasná kniha...aspoň pro mne, která jsem ve věku 60 plus:-)
Četla jsem všechny autorčiny knihy, všechny mne zaujaly, ale tahle mi přišla nejvíc srdcová:-) Děkuji moc autorce, fotografce i vydavatelce!

hana1070
13.10.2018 5 z 5

V knize najdete v deseti vyprávěních portréty celkem 11 zajímavých žen, které již přesáhly onu pomyslnou šedesátku v názvu knihy. Pro výběr osudových žen této knihy je příznačné, že jsou to ženy velmi aktivní, které se realizují v oblastech, které je baví, v komunitách, které jsou jim blízké. Jejich životní naladění je dovedlo k aktivitám v neziskových organizacích, k působení v ochotnických spolcích, ke komunální politice, ekologii, nebo ke cvičení jógy či včelaření.

Je to čtení nesmírně zajímavé a poučné. Je jasné, že výběr žen není žádným reprezentativním vzorkem generace žen 60+, ale je skvělé vědět, že takové ženy tady jsou a jejich počet se zvyšuje. Ženy z této generace se už nechtějí "obětovat" rodině, manželovi, chtějí si naplnit také své vlastní ambice, dělat to, co je těší, pomáhat tam, kde se svými zkušenostmi pomoci mohou. Takových žen je hodně, ale málo se o nich mluví. Knížka mi trochu připomíná zhruba patnáct let starou sérii knih Olgy Sommerové O čem sní ženy?, byť je tedy výrazně méně feministická. Povzbudivé čtení vzhledem k vlastním ubíhajícím rokům.

jahex
10.07.2018 5 z 5

Vzhledem k tomu, že hned první příběh je o mojí mamce, dalo by se říct, že bylo přímo povinností tuhle knížku přečíst.
Ale myslím, že to stálo za to. Každý příběh má něco do sebe. A říkám si, že bych v jejich věku chtěl být taky tak vitální a neztrácet chuť a elán do života.

Hecuba
23.04.2018 4 z 5

Knihu doporucuji precist vsem zenam, které byt malicko pochybuji o svém vyznamu na svete. Zaujalo me ze většina zen nepochazi zrovna ze standartnich rodinných podmínek, posleze ani ideálních partnerstvi. Místy me trochu iritoval styl sepsani jednotlivých pribehu. Ale celkovy dojem z knihy je - poucny / zajimavy. Rozhodne dulezite, toto téma zminovat - zverejnovat - hovorit o nem...

Mimo jiné, dobra graficka uprava, skvely kolektiv tvurcu.

Štítky knihy

české ženy osudy žen

Autoři knihy

Pavla Frýdlová
česká, 1948 - 2023

Kniha Ženy 60+ je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x