Žena v Orient expresu

Žena v Orient expresu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353956/bmid_zena-v-orient-expresu-Y8E-353956.jpg 4 85 33

Inspirováno životem Agathy Christie. Agatha Christie chce zapomenout na své nevydařené manželství, které po mužově nevěře skončilo rozvodem, a tak se zlomeným srdcem a pod falešným jménem nastupuje do Orient expresu, aby alespoň na nějaký čas utekla co nejdál. A není jedinou cestující, která skrývá tajemství. Její spolucestující Katharine Keelingová, jejíž manželství skončilo tragicky po šesti měsících, je velmi přitažlivá žena, za níž se muži otáčejí, ona si ale své ženství plně vychutnat nemůže. Trojlístek doplňuje čerstvě provdaná Nancy Nelsonová, která však pod srdcem nosí dítě jiného muže, s nímž se brzy shledá, nebo v to alespoň doufá. Všechny tři ženy pečlivě tají svou minulost, ale jak se vlak blíží na Blízký východ, jejich životní příběhy se překvapivě proplétají a nečekaně rozvíjejí. Ženy pomalu a opatrně sdílí svou bolest a utvářejí mezi sebou přátelské pouto s puncem sdíleného tajemství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Woman on the Orient Express , 2016


více info...

evca7271
evca7271
29.10.2023 4 z 5

Kniha se mě velice líbila,jen škoda,že jsem na knihu měla méně času.

Marika Vanova
Marika Vanova
09.09.2022 4 z 5

Příběh o třech ženách, jejichž životy se střetly ve slavném Orient Expresu se četl dobře, ale ne nejlíp. Ze začátku, než jsem pochopila, jak se ty ženy prolínají, jsem v tom měla trochu guláš, ale pak si to sedlo.


alekis
alekis
14.07.2022 5 z 5

SPOILER
Tři dámy se setkávají v Orient expresu... Nastoupily do proslaveného vlaku každá s nějakým úmyslem. Autorka vše rozkrývá pomalu. A tak se začátek příběhu, než se nám dostane vysvětlení, dost vleče. Až později se děj zdramatizuje, objeví se romantická linka, narodí se dítě, beduínský šejk zastřelí necitelného manžela... Atd.
Přes mnohé peripetie příběh dopadne vcelku šťastně. Vezmou se. Spisovatelka Agatha Christie a o čtrnáct let mladší archeolog Max Mallowan. Až na ten lehce rozvleklý začátek se to opravdu dobře čte.
Většina příběhu je fiktivní. To v závěru autorka potvrzuje. Ale je to jeden obrázek ze života velké spisovatelky, který je možné si v mysli představit a rozvinout.
Skutečností je, že s prvním manželem měla ACH problematický život a rozvod určitě pro ni nebyl snadný. Bulvár měl celebrity v hrsti tehdy jako teď. Podle mě pro ni její druhé manželství s archeologem MM a cestování po jeho boku na starověká naleziště muselo být inspirující, dobrodružné, zajímavé. Doufám, že si to užívala a díky tomu vznikla také spousta jejích detektivek z exotických prostředí.
Přemýšlela jsem, že přes dost značný věkový rozdíl se tito dva lidé vzali a prožili spolu pravděpodobně docela šťastných 30 let. Na většině fotografií je spisovatelka zachycena již jako starší dáma, ale na pár obrázcích z mladších let je vidět, že to byla půvabná bytost... a navíc tehdy už dost známá autorka detektivek. No nekup to, Maxi :-)!
Musím si rozhodně přečíst životopis ACH.

Eicherik
Eicherik
10.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Případné čtenáře musím upozornit, že se nejedná o detektivku, nýbrž o román pro ženy, inspirovaný životem Agathy Christie. Každá ženská postava tady má nějaké svoje trápení a tajemství, která se postupně odhalují. Příběh, jenž navíc obsahoval cestu v mém velmi oblíbeném Orient expresu, se mi hodně líbil, jen smrt Felixe Nelsona byla trochu kýčovitá. Na závěr ještě pochválím zdařilou obálku s lokomotivou a naprosto elegantní mladou dámou.
Citace: Důvěřujte tomuto vlaku. Má vlastní slova, která jsem napsala tehdy před lety, když jsem si myslela, že můj život skončil. Protože ten vlak, stejně jako život, musí jet dál, dokud nedorazí do cílové stanice. Nemusí se vám vždycky líbit, co vidíte za oknem, ale pokud stáhnete roletu, přijdete spolu s tím ošklivým i o to krásné.

MujZajda
MujZajda
07.06.2022 5 z 5

Příběh mě bavil. Mohu doporučit.

Aghatte
Aghatte
02.04.2022 5 z 5

Překrásný příběh.
Agatha by měla radost.
Může někdo vymyslet chytřejší postavu než je on sám?
Zamilovala jsem si všechny postavy a posledních 100 stran probrečela. Tady třetinu knihy.
Paráda, přečteno za jednu noc.

Eliwen.84
Eliwen.84
29.06.2020 5 z 5

nádherný příběh, velmi čtivé

babystar
babystar
11.06.2020 4 z 5

Nechápu tak nízké hodnocení. Mně se kniha líbila. Znám autorkou doporučené knihy - Vlastní životopis a Pověz mi, jak žijete- a tento román byl krásným doplňkem k životu Aghaty Christie. Z cesty v Orient expresu na mne dýchla koloniální exotika a při popisu života v Bagdádě i na vykopávkách mne napadlo, jak to tam asi po těch všech válkách vypadá teď. A nakonec i nějaký ten "adrenalin" v knize byl. Doporučuji tomu, kdo má rád knihy paní Christie. Není to detektivka, ale příjemné čtení dýchající exotikou.

myreadingplace
myreadingplace
16.05.2020 4 z 5

Podobnou knihu jsem zatím asi nečetla. Hlavní hrdinka - Agatha Christie, kterou jsem znala pouze jako autorku detektivek. A zde byla zasazená ve svých 38 letech, v jednom z nějtěžších období jejího života a vylíčená jako obyčejná žena, která má problémy. Možná bylo taky dobré, že jsem od ní zatím nic nečetla a neměla zkreselnou představu.
Kniha byla pro mě spíše odpočinková, přesto se mi líbilo, jak si neustále udržovala tajemství a zajímalo mě, jak se věci budou vyvíjet. Čtení útočilo na všechny smysly a i když jsem přemýšlela, jak mohli v té době tak jednodušše cestovat a nebát se - obzvlášt v takových oblastech, měla jsem pocit, jakobych cestovala s nimi. Člověk se na taková místa jednodušše nedostane.
Po přečtení jsem měla pocit, jakoby mě kniha neskutečně obohatila a ihned jsem vyhledávala další informace z Agathina života. Doporučuju pátrat i po fotografiích z vykopávek na dokreslení :)

Dani3
Dani3
26.06.2019 3 z 5

Docela zklamání, čekala jsem víc. Nejlépe se mi četlo posledních padesát stránek, za mě slabší průměr. Kdyby jako ústřední postava nebyla slavná spisovatelka opředená tajemstvím, vůbec bych to nečetla do konce.

ewi
ewi
13.04.2019 4 z 5

kniha ma prijemne prekvapila, autorka zaujimavym sposobom skombinovala fakty zo zivota Agathy Christie s fikciou ..bolo to idealne citanie na dovolenke ...pacila sa mi hlavne cestopisna cast s popisom miest, ktore dnes uz len tak nenavstivite- oblast byvalej Mezopotamie..

Sajdak
Sajdak
22.02.2019 4 z 5

Musím se přiznat, že knihy o slavných lidech nemám moc v lásce, ale tato kniha mě mile překvapila. Příběh o Agathe se mi líbil. Její život mě velmi fascinoval, i když nebyl celý skutečný. Myslím, že kniha splnila svůj úkol.:) Zjistila jsem si informace o Agathe a a sehnala jsem si její detektivku, na kterou se moc těším.
Na knize se mi také líbil popis míst, které Agatha v knize navštívila, a cesta vlakem byla pro mě úchvatná.

IYv
IYv
07.01.2019 4 z 5

Nečtu detektivky, paní Agathu uznávám, ale celkem jsem o ní nic moc nevěděla až na to proslulé zmizení.
Příběh z jejího života se mi líbil. Navzdory tomu, že je to fikce, je velmi uvěřitelný, na reálných základech, dobře vystavěný. Mám ráda, když mohu knize věřit a zároveň mě donutí dohledat si další informace (o Agathe, o Woollseyových, o Maxovi). Tohle se podařilo.

irskádívka
irskádívka
08.10.2018 4 z 5

Nebyla jsem si jistá, zda knihu číst, ale docela mile mě překvapila. Autorka se přidržela vlastního životopisu Agathy Christie a jemně dokořenila linkou o setkání tří žen ve vlaku, z nichž každá má své tajemnství, které nikomu nechce svěřit a přesto hledají někoho, s kým by se o ně podělit mohly.

michaela2338
michaela2338
31.07.2018 4 z 5

Poněkud mě zmátla anotace na obale knížky. Domnívala jsem se, že jde o detektivní román, kde záhadu rozplétá samotná Agatha Christie. Ve skutečnosti jde o samotnou Agathu a její životní příběh okořeněný fikcí.

Mark2000
Mark2000
01.06.2018 4 z 5

Musím říct, že mě kniha velice mile překvapila. Jakmile jsem viděla, že je kniha inspirována životem Agathy Christie, měla jsem strach, aby mi autorka nezkazila mé představy, popřípadě ji moc "nevyumělkovala". Kniha byla vážně skvělá - Agatha Christie je zde vyobrazena jako milující matka, zoufalá ze svého nevydařeného manželství, což ještě dokresluje přítomnost dalších dvou hlavních hrdinek. Zároveň obdivuji autorčino líčení vykopávek a života v táboře. Je vidět, že i když příběh není úplně pravdivý, věnovala mu dost času a to se také velice pozitivně projevilo v celém románu. Určitě doporučuji!

medlovice
medlovice
27.05.2018 4 z 5

O Agathě Christie jsem si myslela, že je to taková ta suchopárná hubená anglická lady, vždy perfektně upravená s fiží pod krkem a v padnoucím kostýmku. V tomto románu je ale jiná. Uteče od rozvodové deprese, nasedne na vlak a jede sama pryč. Po cestě pozná dvě dost rozdílné ženy s kterýma naváže nerozlučné přátelství a zažije neskutečné žážitky, které by v Anglii nezažila. Vidí poušt a její barvy , ochutná exotické pokrmy a to nejdůležitější, najde pravou lásku. Velmi čtivý román nejen pro ženy a nádherná obálka.

Bobina74
Bobina74
25.04.2018 3 z 5

Tak tohle by celkem šlo. Takové krásné recenze jsem četla, usedla s knížkou v ruce do křesla, udělala si anglický čaj a nedočkavě začala číst první stránky. Po chvíli jsem si řekla, no vypadá to dobře, to bude prima čtení...třetí den mně přepadla myšlenka co kdybych ji odložila nedočtenou, nějak se tam děje pořád to samé do kola... a pátý den dočetla druhou polovinu na jeden zátah. Takže asi tak. Nebylo to špatné, ale po druhé už bych ji nečetla, jedině, že bych vypustila celý prostředek.
P.s. : uf, takhle dlouho jsem už dávno knihu nečetla....pozitivní bylo, že jsem dostala chuť jet do Egypta :-)

ritz
ritz
24.04.2018 5 z 5

Velmi zajímavá a čtivá knížka. Nemám přehled o životě A.Christie tak nedokážu posoudit kolik bylo fikce a kolik skutečnosti

TinaTina
TinaTina
21.04.2018 5 z 5

Do téhle knížky jsem se zcela zamilovala. Nádherný román vykreslený ze smutného období Agathy. Já nemám co vytknout. Kdo milujete Agathu, tak velice doporučuji!

Štítky knihy

ženy 30. léta 20. století ženy v 2. světové válce vykopávky, terénní výzkum Orient expres (vlak)

Autorovy další knížky

2017  80%Žena v Orient expresu
2023  60%Pierko na vode

Kniha Žena v Orient expresu je v

Právě čtených1x
Přečtených117x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených3x
Knihotéce101x
Chystám se číst81x
Chci si koupit15x