Zemí šelem (převyprávění)

Zemí šelem (převyprávění) https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87391/zemi-selem-87391.jpg 4 20 4

Podle románu Julese Vernea převyprávěl Ondřej Neff. Parní slon je vedle ponorky Nautilus a letadla Albatros nejfantastičtější vynález v celém díle Julese Verna. Hrdinové románu Zemí šelem podniknou dobrodružnou cestu napříč indickým kontinentem v silničním vlaku, jemuž parní slon slouží jako lokomotiva. Rozhodně nejde o žádný výlet, jak by si někdo mohl pomyslet při pohledu na gentlemany rozvážně rozmlouvající na verandě salonního vagonu. Ve skutečnosti jde o nelítostný souboj dvou dávných protivníků, anglického plukovníka Munroa a povstaleckého vůdce Nány Sáhiba. Když se střetnou, jiskří to, jako když na sebe narazí dvě čepele šavlí. Jejich síly jsou vyrovnané, naděje na úspěch stejné, v sázce je život, nebo smrt. Nána Sáhib si přichystal pro svého soka ještě jednu zákeřnou zbraň. Jmenuje se zrada. To je zbraň, na kterou plukovník Munro a jeho přátelé nejsou připraveni. Podaří se jim hrozbu odvrátit? Příběh o nenávisti a pomstě vychází v moderním čtivém převyprávění a jeho sílu umocňují nádherné ilustrace Zdeňka Buriana. V topeništi už hoří oheň, tlak páry v kotli stoupá, parní slon vyráží vstříc nebezpečím, která číhají v neprostupných džunglích a hlubokých roklích Himálaje!... celý text

Přidat komentář

jurass1976
31.05.2021 5 z 5

Milé překvapení.

hetzerjoke
09.11.2020 4 z 5

Nečetl jsem originál, a ani jej číst nehodlám, neboť bych si nerad zkazil dobrý pocit. Zemí Šelem jsem dlouhou dobu jakožto neznámou Verneovku ignoroval především proto, že se mi nelíbilo prostředí příběhu. Chybělo mi tu neznámo, prozkoumávání nových oblastí a také, ano, trochu toho boje o život. Když jsem pak nakonec před pár týdny vzal knihu konečně do rukou, příliš jsem toho neočekával.
Naštěstí, zatímco první polovina díla mé předsudky spíše potvrzovala, během druhé už jsem se začetl a přišel příběhu na chuť. Ich forma (kterou jsem u Verneovek dosud nepotkal) byla výborně napsaná a světe div se, i v prozkoumané a zalidněné Indii se pořád něco dělo. Cesta parního slona mě jednoduše příjemně překvapila. A to bych zvlášť u téměř 200 let staré knihy rozhodně nečekal. Jednu hvězdu strhávám snad jen proto, že se spisovatel neodvážil jít více do dramatu a cestovatelé tak víceméně vše přežijí bez jediného šrámu.


bukiet
25.04.2017

Adaptace zatím nehodnotím.

vitavita
05.04.2012

Na tété adaptaci mě zaujali jen ilustarace Buriana ...

Autorovy další knížky

Ondřej Neff
česká, 1945
1998  77%Tma
2007  79%Tma
1989  94%3x Kája Saudek
1988  79%Měsíc mého života
2007  64%Jeruzalémský masakr motorovou pilou

Kniha Zemí šelem (převyprávění) je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x