Železný kruh 3

Železný kruh 3 https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245873/bmid_zelezny-kruh-3-Sby-245873.jpg 4 7 2

Přidat komentář

maryzka
10.08.2023 2 z 5

Nevím nic o prvních dílech, než jsem si to přečetla dole od čtenářky ,, baty" . Myslím si, že tento díl se vymyká těm předchozím. Tady autor ukazuje na politiku a tehdejší uspořádání světa- prostý lidi si válku nepřejí, boháči a politici schovávají svoje plány pod pláštíkem války. Konec války pro naše země byl špatný o dobrý(tak tohle nevím o tom se spory vedou dodnes).Ale tady bylo ukázáno to, že se některý lidi nemohli nebo nedokázali přizpůsobit době.

baty
06.12.2019 5 z 5

Knihy jsem objevila ve veřejné půjčovně na nádraží v klavíru. Zaujaly mě svojí obálkou (já měla všechny tři díly samostatně).
Autora této trilogie neznám, ale od samého začátku se mi knihy i děj líbily. Jedná se o docela prostý příběh několika rodin, které žijí na samotě a snaží se spolu vyjít.
Hlavní hrdinkou v těchto knihách je žena Tratilová, která podlehla kouzlu statkářského synka a zplodily spolu dítě. Nebylo jim umožněno se vzít, proto vychovává svého syna Jaromíra sama a vezme si muže Tratila, který o ni projeví zájem. Mají spolu dceru. Protože se ale nedokáže vyrovnat s tím, že jeho žena má nemanželské dítě, začne pít a potom i chodit za vdovou, která s ním nakonec čeká dítě. On ho nechce a tak si zahrává s myšlenou, že ženu zabije. Jednou večer se žena opije a Tratil jí chce odvést domů. Ona uklouzne na kraji řeky, spadne do ní a utopí se. On, v návalu výčitek, se přizná k tomu, že ji zabil, za což je zavřen do vězení na spoustu let.
Tratilová prodá dům na samotě, pronajme si malý pokojík se svým synem a dcerou a snaží se žít normální život. Jaromír studuje gymnázium, matka chce, aby byl knězem, on se nakonec rozhodne, že bude lékařem. Zamiluje se do dívky Emy z hájovny, je to velmi intenzivní a žhavý románek, který není bez následků. Ale Ema je donucena jít na potrat a rodina se přestěhuje do Prahy. Po letech se potkávají a jejich láska je zpět.
Líbily se mi oba dva díly. Teď čtu třetí, jsem zvědavá, jak to bude pokračovat, protože Jaromír je odveden do války a Ema je zpět v hájovně a setkává se s jeho matkou...


Autorovy další knížky

Karel Nový (p)
česká, 1890 - 1980
1986  88%Rybaříci na Modré zátoce
1954  83%Potulný lovec
1960  83%Rytíři a lapkové
1951  73%Železný kruh
1972  60%Sarajevský atentát

Kniha Železný kruh 3 je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst2x