Železný dům

Železný dům https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477377/bmid_zelezny-dum-WGi-477377.jpg 4 81 18

John Hart jako jediný v historii obdržel 2 x za sebou ocenění E. A. Poea Award (ocenění od profesionálních autorů detektivek ve Spojených státech) Za severokarolínským městečkem Iron Mountain stojí sirotčinec, jemuž se říká Železný dům. Žijí v něm dva nalezenci, podle všeho bratři. O rok starší Michael je silná osobnost a je ochráncem mladšího Juliana, který je permanentní obětí šikany ze strany starších chlapců. Po devíti letech dochází za dramatických okolností k jejich rozloučení. Juliana adoptuje senátor Spojených států a Michael ve stejný den ze sirotčince uprchne. Julian se vypracuje v úspěšného spisovatele dětských knih, ale ohrožuje ho duševní choroba. Michael je zabijákem ve zločinecké organizaci. Když se zamiluje do dívky Eleny, chce skončit se svou gangsterskou minulostí. To se ale organizaci nelíbí a usiluje jemu i Eleně o život. K dramatickým událostem dochází i na obrovské senátorově usedlosti. Před Michaelem stojí boj za záchranu nemocného Juliana podezřelého z několika vražd a Eleny unesené sadistickým Michaelovým gangsterským kolegou Jimmym. Johna Harta již známe jako autora drsných thrillerů. Ve Vyšehradu vyšla jeho kniha Tíha nenávisti, za kterou obdržel překladatel Jindřich Manďák Výroční cenu Vyšehradu za rok 2016. Nelítostné, překvapivé a strhující čtení. Thrillerem Železný dům se John Hart zařadil na samotnou špičku autorů tohoto žánru. Vince Flynn, spisovatel Pokud hledáte sugestivní thriller, který vám zaleze pod kůži, sáhněte po Johnu Hartovi. Patricia Cornwell, spisovatelka Silná témata a působivé Hartovo vypravěčství, to je tajemství čtenářského úspěchu a obliby jeho děl. Publisher’s Weekly Pokud máte rádi romány, které musíte číst dlouho do noci, i když dobře víte, že byste měli spát, máte v rukou přesně tu pravou knihu. J. Stroh, Amazon... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Vyšehrad
Originální název:

Iron House , 2011


více info...

Přidat komentář

aralka
26.09.2022 5 z 5

Pecka! Napínavé a strhující! Autor dobře ví, co je pro čtenáře přitažlivé, dávkuje napětí, tajemství odkrývá velmi pozvolna, kontrastní prostředí, která vybral pro svůj příběh - kamenný starý sirotčinec, resp. luxusní honosná vila senátora USA - skvěle podkreslují atmosféru celého příběhu, kontrastně působí i hlavní postavy bratři Michael a Julian, jejichž povaha a charakterové vlastnosti jsou čtenáři nevtíravě pozvolna předestírány, až má pocit, že je zná skoro osobně, jejich pocity, důvody, touhy i temná zákoutí jejich duší. I ostatní postavy románu jsou perfektně vybrány a vykresleny. Samotný děj je jedna velká jízda...ale nic nepůsobí přehnaně, všechno je víceméně uvěřitelné, autor přesně vystihl tu hranici, za kterou by neměl jít.. Miluju, když úplnou náhodou objevím takový knižní poklad a určitě jsem panem Hartem ještě neskončila..

ljuk86
05.11.2020 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem...


Arwen777
31.10.2020 5 z 5

Některé scény mi přišly jak vystřižené z Pulp Fiction, ale příběh mě opět dostal svojí hutností, propracovaností, vystižením myšlenkových pochodů postav a tady opravdu neskutečným napětím. Gangsterský thriller, ve kterém si oblíbíte záporáka a sledujete nitky, které vedou od jeho záhadné minulosti a které ho vedou k poznání své rodiny, kterou vlastně nikdy neměl. A do toho vůně střelného prachu a hromady mrtvol. Trochu drsnější čtení na počty obětí, na druhou stranu se v tom autor nijak nevyžívá. Tajemný sirotčinec, který stojí v centru příběhu, bude dostatečným lákadlem pro ty, kdo rádi rozplétají záhady minulosti.
Já jsem nadmíru spokojená, stejně jako u Posledního dítěte. John Hart opravdu umí!

Dela111
16.09.2020 5 z 5

Železný dům je tak propracovaný příběh a tak barvitě napsaný, že bych ho označila za román s detektivní a částečně thrillerovou zápletkou.
Zpočátku se příběh jeví jednoduše, ale děje a záhad přibývá stejně jako drsnějších scén. V závěru dojde k odhalení nejednoho tajemství z minulosti.
Bavilo mě to, je to dobře vymyšlené, napsané příjemným a poutavým stylem.

GYROTOURBILLON
19.08.2020 5 z 5

Knihy tohoto autora jsou super Poslední dítě , Tíha nenávisti splní Vaše očekávání

Hanys_
07.03.2020 3 z 5

Mohl to být fakt dobrý příběh, ale fakt mi vadí takové ty supermanovské postavy aka Michael, které prostě když musí tak postřílí půl armády, protože to tak zrovna autor chtěl. V tomhle prostě mimo, jinak ale docela čtivé.

akdar72
20.02.2020 5 z 5

Moje druhá, a opravdu pecka..

Vladísek
29.12.2018 3 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila, bezesporu čtivá je, ale k udělení pěti hvězdiček mi v příběhu cosi chybělo. Ten sám o sobě je akční, ale žádný překvapivý zvrat se z mého pohledu nekonal. Své čtenáře si kniha jistojistě najde a vyznavači akčního žánru zklamaní určitě nebudou.

Patapuf
29.12.2018 5 z 5

Luxusní záležitost.... první moje kniha od autora a určitě ne poslední.... nemám s čím srovnávat, takže citím pouze neskonalé nadšení... dokonalé napětí až do konce....

intelektuálka
25.11.2018 5 z 5

Moje druhá kniha od Johna Harta - a opět na 5 hvězd ....

Svým hlavním tematem o boji dvou opuštěných bratrů za vlastní životní cestu je mi bližší než Tíha nenávisti...

Tolik životní brutality, se kterou se musí chlapci ze železného domu vyrovnat...

Vrátit se do neznámé minulosti svého života může přinést smutná odhalení...

"Rodina je mocná síla - může člověka formovat, zpevnit ho anebo ho zničit..."

Za mě určitě doporučení - je to sugestivní psychthriller a chápu, proč je autor dvojnásobný nositel ceny E. A. Poa.

janina66
11.10.2018 5 z 5

Jedním slovem prostě super. Přečetla jsem za dva dny. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Tíha nenávisti pro mě byla dost drsná a temná. Asi nejvíce se mi od Harta líbila Král lží. jinak Železný dům doporučuji.

ArwenAragorn
13.05.2018 5 z 5

Po knize jsem sáhla v knihovně náhodou a čekala mě dokonalá thrillerová pecka.
Začíná to láskou. Michael chce kvůli Eleně, kterou miluje, přestat s životem gangstera, což mu však není od ostatních členů klanu umožněno. On i Elena se stávají lovnou zvěří. Situace je dovede až za bratrem Michaela, Julianem, který byl adoptován senátorem Vannem ze sirotčince zvaného Železný dům. Tady bratři prožívali kruté dětství, Julian byl šikanován partou grázlů a Michael se ho pokoušel chránit. Po více než 20ti letech se bratři znovu setkávají. Michael postupně zjišťuje, že kolem manželů Vaneových a Juliana je daleko víc tajemství, než by tušil a všechno se začíná hodně komplikovat.
Příběh se čte velice dobře, má spád a napětí, neočekávané zvraty, postavy nejsou ploché, jsou věrohodně vykresleny. V závěru pak přijde šokující odhalení.
Autor si mě svým vypravěčským uměním získal, určitě si vyhledám další jeho knihy a tuto rozhodně doporučuji!

rodak
05.04.2018 4 z 5

Tak jsem se na knihu těšil,ale zdá se mi o hodně slabší než nepřekonatelná Tíha nenávisti.

reclipse
25.02.2018 5 z 5

napínavý a propletený děj, přečteno za víkend, to mluví za vše

lenuskav
11.02.2018 5 z 5

skvělý, neočekávala sem moc, ale příjemně mě to nadchlo, přečtu si další :)

aktak1203
15.01.2018 5 z 5

Skvělá detektivka, napínavá. Po dlouhé době něco co mě opravdu chytlo. Doporučuji.

jana3099
10.01.2018 4 z 5

První moje čtená kniha od autora Tíha nenávisti, byla opravdu skvělá. Tahle druhá ovšem také ihned vtáhla do děje, který byl opravdu pestrý. Určitě plně doporučuji obě ;-)

Hella
25.12.2017 4 z 5

Stejně jako ostatní autorovy knihy, v čele s mimořádnou Tíhou nenávisti, se i tento příběh čte sám a výtečně. Jen... a to je ta chybějící pátá * .... mi úplně nesedělo konečné vysvětlení týkající se Abigail/Saliny/Michaela/Juliána. Více těžko popsat, aniž by člověk prozradil děj. Jen možná ještě to, že když má člověk reálně v patách nelítostné padouchy, neměl by lehkovážně opouštět svého ochránce a trucovitě prchat problémům vstříc.