Zdravá střeva

Zdravá střeva https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275710/mid_zdrava-streva-duU-275710.jpg 4 121 25

Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro zdravý životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty. Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází. „Víceméně každý aspekt zdraví a vitality je ovlivněn souborem mikrobů žijících v nás. Zdravá střeva dává čtenáři příležitost nahlédnout do nejnovějšího vývoje v tomto oboru v srozumitelném a praktickém stylu.“ – David Perlmutter, autor NYT bestselleru Grain Brain... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood and Your Long-term Health , 2015


více info...

Přidat komentář

hana17.1.
12.07.2023 5 z 5

Trochu náročnější čtení, ale velmi poučné. Na knihu jsem se chystala dlouho a rozhodně jsem se nezklamala. Hezky vysvětlené.

Petrush
09.06.2023 3 z 5

Kniha na téma mikrobiom. Stejně jako kniha 10% člověka, kterou jsem nedávno četla. Můžu-li srovnat, tak 10% člověka je napsána čtivěji, víc odborně a popisuje do větší podrobnosti různé biochemické procesy a látky.
Dozvíme se, že mikrobiota má vliv na velké množství věcí včetně psychiky (nic jiného nelze ale od knihy na toto téma čekat), přišla řeč také na přirozené porody, kojení i antibiotika.
Autoři doporučují čtyři zásady pro zdravou a rozmanitou mikrobiotu: konzumaci potravin bohatých na mikrobiotou zužitkovatelné sacharidy (tomuto tématu se kniha podrobně věnuje včetně receptů v závěru knihy), příjem masa v omezeném množství (hlavně červeného), omezení příjmu nasycených živočišných tuků a příjem probiotik.
Recepty jsou zajímavou a inspirativní kapitolou. Nicméně autoři se stravě nevěnovali z jiného pohledu než z pohledu mikrobioty.
Celkově zajímavá kniha s množstvím citací.


Night
10.03.2023 4 z 5

Pojednání o tom, jak zdraví prospěšné jsou potraviny označené nápisem "živé a aktivní kultury" a jak funguje mikrobiota.

Ivaksa
06.03.2023

Myslím, že kniha je napsaná velice nudně, rozvlekle a tak nějak po americku aby byla co nejtlustší. Opakování téhož na několika stranách. V posledních letech výzkum střev udělal ohromný pokrok a i s knihami na toto téma se roztrhl pytel. Mohu doporučit zábavnější, stejně vědeckou ale daleko šmrncovnější knihu od mladé vědkyně ,Němky : Střevo není tabu.. Tuto knihu jsem nedočetla..

Dejf_ano
10.12.2022 5 z 5

Pokud musí být ve školách povinná četba, měla by tato kniha do této kategorie určitě spadat.

Clea3112
27.05.2022 3 z 5

AUDIOKNIHA : Určitě jedna ze zajímavých knih k tématu zdravého stravování a správného fungování střev. Některé pasáže mi však přišly zdlouhavé a -upřímně - interpratace se u této knihy opravdu moc nepovedla. Interpretka čte text ve velmi rychlém tempu, navíc často nebylo jasné, že/zda věta, odstavec či dokonce kapitola už skončily, což mi ztěžovalo vnímat fakta a rozlišovat podstatné od méně podstatného. Možná se ke knize vrátím, ale v papírové verzi.

Bustedka
17.03.2022 4 z 5

Odpovědí na otázky, které jsem před přečtením knihy měla, jsem sice moc nedostala (ale není se čemu divit, zdravotní problémy syna jsou poměrně specifické), ale i tak jsem byla po přečtení celkem spokojená. Je pravda, že se kniha točí hlavně kolem mikrobioty a mikrobioty a ještě jednou mikrobioty. Spousta výzkumů (za to palec nahoru), ale často se informace opakovaly a asi mi tam chyběl ten tah na branku, co se stane když... (to ale není ani tak chyba autorů, jako spíše chybějících výzkumů). Velký bonus je ale ukázka jídelníčku (i s pár recepty) a seznam potravin, která jsou pro vaše střeva zdravá.

Čtivé to je, o tom žádná. A pokud s touhle tematikou začínáte, budete spokojeni. Pokud už ale nějakou dobu o těchto věcech čtete a zajímáte se, nic nového vás asi nepřekvapí.

animovanej medv
02.08.2021 4 z 5

Náročná ale velmi zajímavá kniha. Já jsem ji četla déle než rok, ale jsem ráda, že jsem se do toho pustila. I kdybyste měli přečíst jen část, stojí za to.

Připomíná mi knihu Proč spíme, taky Vás donutí zamyslet se nad tím, jak dělat obyčejná rozhodnutí jako je, co budu jíst, abyste věděli, proč takové rozhodnutí děláte a také věděli, jaké důsledky to bude mít.

kneslova
26.10.2020 4 z 5

Tahle knížka je pouze o mikrobiomu v našich střevech a stravě, co jim prospívá..

ZuzanaK.
06.08.2020 3 z 5

Pokud se o zdravé stravování zajímáte, nenajde mnoho toho, co byste se už nedočetli jinde. Ale jako zajímavý souhrn a úvod do tématu je to kniha určitě vhodná, ačkoli z mého pohledu mohla být ještě kratší, protože některé věci se v ní opakují.

Jana_Z
29.06.2020 3 z 5

Je to zajímavá kniha a její téma lze jen doporučit. I se dobře čte. Ale proč se stejné informace v knize několikrát opakují? Právě to je důvod mého nižšího hodnocení, protože neustále opakování jednou řečeného je únavné.

Dudek
17.05.2019 4 z 5

Super, i když z hlediska informační hodnoty se o žádnou pecku samozřejmě nejedná. Formálně kniha ničím nepřekvapí. Je rozdělena do několika částí a začíná veskrze klasicky. Nejdříve vysvětluje, co je to mikrobiom a proč je důležité jej sledovat. Následně se věnuje části nejdůležitější a to porodu a krátké době po něm následující. Přičemž nezapomíná sledovat vývoj v oblasti potravit a jeho dopad na mikrobiom moderního člověka žijícího v západním světě. Kniha přináší nějaké typy na zdravé stravování, ty ale neslouží k nápravě, ale spíše k udržení zdravého stavu a myslím si o nich své... Kniha totiž uvádí, že poškozený mikrobiom už není snadné, či snad možné dostat zpět do formy. To jaké základy byly položeny v minulosti totiž už lze těžko ovlivnit. Pro získání základního povědomí o tom, co se děje ve střevě je to každopádně velmi dobré.

Greenfingers
30.03.2019 5 z 5

Skvělá knížka o tom, co se děje v našich střevech a jaký to má dopad na naše zdraví, imunitní systém, atd. Autoři podávají vcelku srozumitelným způsobem výklad o důležitosti střevní mikroflóry neboli mikrobiomu pro lidský organizmus. Podtrhují zejména význam konzumace probiotik a prebiotik. A proto jezte kvašené potraviny (jogurty, zelí, čalamádu, okurky,apod.) Pijte kyšku, kefír nebo ti otrlejší i lák od okurek!

JeremiasV
21.02.2019

Vynikajicí kniha. :)

Jack Bauer
04.12.2018 3 z 5

Kniha se věnuje více mikrobiotě než stravování a životnímu stylu a to mě trochu zklamalo. Popisuje se vývoj mikrobioty od narození a o zdravém stravování, kvůli čemuž jsem po ní sáhl, tam téměř nic není. Jelikož už mám knih na podobné téma hlavně o stravování hodně načteno, nic nového jsem se nedozvěděl. A hlavně pořád rozporuplné informace a stálé omílání dokola.

petr3048
30.08.2018 5 z 5

Aby člověk podával TOP ☝️ výkony, musí být v TOP formě. Na tom má nejzásadnější roli naše střevní mikrobiota. Ovlivňuje myšlenky, náladu, chuť na jídlo, váhu, nemoce atd. Po přečtení téhle knihy od profesorů ze Stanfordu měním stravu, využívám TOP doplňky stravy a jsem zvědav, jestli na podzim bude obvyklá rýmička, nebo 3.rok po sobě na jaře antibiotika.

angloumene
14.07.2018 5 z 5

Zdravá střeva kniha o výživě z pohledu aktuální medicíny. Naše střeva, respektive jejich obyvatelé, pravděpodobně ovlivňují mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Kniha nabízí výživová doporučení pro zachování zdravého střevního mikrobiomu (střevní mikroflóry), vzorový týdenní jídelníček spolu s recepty a pár dalšími doporučeními. Nikoho asi nepřekvapí, že bychom měli jíst co největší množství vlákniny a minimalizovat konzumaci červeného masa a živočišných tuků, konečně je ale také zodpovězena otázka proč.

Kromě zdravého stravování se kniha zaměřuje také na vysvětlení naši mikrobiální potřeby a všech možných oblastí, které naši mikrobi mohou ovlivňovat (mimo jiné se jedná o obezitu nebo deprese). Vysvětluje rozdíl mezi rezidentními mikroby a probiotickými mikroby a také to, proč bychom je měli konzumovat.

Zdravá střeva je velice přínosné a zajímavé čtení. Konečně jsem dostala odpověď na spoustu proč a mám jasnější představu o (ne)výhodách konzumace řady potravin. Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o zdravou výživu nebo celkově zdravý životní styl. Je zde také návod na mikrobiálně efektivní péči o malé děti, díky kterému by se měla snížit pravděpodobnost, že vaše ratolest onemocní některou z civilizačních chorob (od alergie, přes crohnovu chorobu po autismus). Vřele doporučuji :)

asperula
30.05.2018 5 z 5

Nikdy me nenapadlo, jak jsou streva dulezita pro nasi imunitu a taky proc je tak dulezita vlaknina. Knizku doporucuji vsem, kdo se o zdravou vyzivu zajimaji.

petaSk
22.11.2017 5 z 5

O mikrobiotě už mám něco načteno, přesto se vždy dozvím něco nového. Zdravá střeva jsou knihou, kterou by si měl přečíst povinně kvůli svému zdraví každý. Tato nevelká kniha je nabitá informacemi o mikrobiotě a zároveň je velmi čtivá. Jediná nevýhoda opět je, že zasadila další pochybnosti o výživě. Jelikož dnes se doporučuje se sacharidy šetřit (přidané cukry a bílou mouku ale káže vyřadit i tato kniha), tato je zase doporučuje před červeným masem a nasycenými tuky, ačkoliv již začala celosvětová osvěta, že nasycené tuky až tak nevadí. Takže zase trochu zmatení a je třeba více manévrovat. Na prvním místě dostatek vlákniny ze zeleniny, ovoce, doplněno obilninami a luštěninami a probiotických potravin (kefír, kvašené potraviny).

Eldar80
21.11.2017 4 z 5

Čtyři hvězdičky dávám hlavně proto, že považuji tohle téma za důležité. Jinak jsem trochu zklamaný, protože na tohle téma jsem jinou knihu nečetl, ale i tak jsem už spoustu věcí znal. Pokud jste na tohle téma něco četli, tak hrozí, že vám kniha nic nového nepřinese. Už před čtením jsem věděl, jak moc je mikrobiota důležitá, že se možná jednou budou lidé léčit pomocí „transplantace“ stolice a že je možné, že za PAS může narušený mikrobiom.
Kniha se tak spíš dá chápat jako určitý úvod do problematiky pro někoho, kdo o tom nic neví. Z tohoto úhlu pohledu je kniha perfektní, protože vše vysvětluje od úplného začátku. Autoři popisují vývoj mikrobioty od narození přes dětství a končí popisem upadání mikrobioty ve stáří. Prochází tak všechny životní fáze a postupně se jim věnují. Novorozenec totiž žádnou mikrobiotu nemá a po narození se mu začne okamžitě vytvářet. Už samotný porod a následné kojení má na vývoj mikrobioty ohromný vliv. Autoři radí jak se zachovat a udělují rady dál jak dítě stárne. Postupně se tak dostanou k radám pro seniory.
Po teoretické stránce je kniha velmi dobře napsaná, ale té praktické se příliš nevěnuje. Před čtením jsem si myslel, že se kniha bude věnovat hlavně stravování a životnímu stylu, ale kniha je hlavně o mikrobiotě. Praktické rady v knize samozřejmě jsou, ale moc jich není. Autoři často opakují, že bude nutné vykonat ještě spoustu dalších výzkumů. Tohle opakování skoro v každé kapitole mi časem přišlo dost zbytečné a vyvolávalo tak dojem, že autoři si sami nejsou s výzkumy jisti. Od 200 stránky začíná 60 stran receptů, které podporují mikrobiotu.
Kniha tak nepřináší moc nového. Že přehnaná hygiena a téměř sterilní prostředí může za rozšíření alergií a astmatu se ví už dlouho. Že moderní umělá (junk food) strava nemá nic společné se zdravým jídlem také. Že je třeba jíst zeleninu, aby měl člověk dost vlákniny taky. A další. Kniha tak vysvětluje jak všechna podobná fakta souvisí, protože náš životní styl ovlivňuje zdraví naší mikrobioty.
Doporučuji všem koho zajímá mikrobiota. O zdravém stravování to moc není. Kvůli podrobnému popisu vývoje mikrobioty od narození po výchovu dětí doporučuji budoucím maminkám. 75%