Zapomenuté příběhy 2

Zapomenuté příběhy 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409609/bmid_zapomenute-pribehy-2-S1U-409609.jpg 5 104 30

Zapomenuté příběhy série

< 2. díl >

Další sbírka třinácti příběhů z historie světa. - Oficír, který nestihl spálit důležité papíry a zamotal hlavu půlce Evropy. - Velmi staré kosti, jež se nakonec ukázaly být velmi novými. - Skoro zapomenutá nemoc, dříve hubící námořníky na vlnách po tisících. - Honba za tím, jak osvětlit nepřátelskou noc. - Čtení cizích dopisů a co z toho vzešlo. - O bratrech, kteří proti sobě stanuli na bojišti, a o tom, jak ani jeden z nich neskončil dobře. To jsou některé z námětů zpracovaných v Zapomenutých příbězích 2. Polovina článků už dříve vyšla v časopise 067.cz. Druhá polovina je nová. Témata sahají od potravin přes bitvy, matematiku, medicínu až po archeologii. Kniha pro zvídavého čtenáře, který má rád příběhy plné detailů. V knize uvedené ISBN 978-80-88298-38-0 je chybné.... celý text

Přidat komentář

janamaluveckova
09.01.2024 3 z 5

Takové výpisky z brouzdání netem, články do populárního obrázkového magazínu, nic, co by nebylo jinde, a často lépe (žánr Součkův, Pacnerův, Lesného aj.). Kultivované čtení do vlaku.

Melanka
01.01.2024 3 z 5

Velmi čtivě podaný kus historie. Minulá kniha mě oslovila nějak víc, asi mi lépe sedla témata.


J.P.S.
10.09.2023 5 z 5

Možná je v tom ještě přetrvávající euforie z právě dočteného díla, ale druhý díl Zapomenutých příběhů mi přijde zatím nejlepší z dosud přečtených.

Nesmírně oceňuji, jak umně autor propojuje přírodovědná a společenskovědní témata, aneb jak zájemcům o historii nenásilně přisune poučení v technických či přírodovědných oborech, a naopak technickým nadšencům ukáže krásy historie. Přesně to se v tomhle díle povedlo na maximum. Při čtení o kurdějích, jež kosily námořníky více než děla nepřátel, se dozvíte, jak reaguje tělo na nedostatek vitamínů a proč neznalost funkce a původu vitamínu C vedla při snaze vymýtit kurděje k tolika tragickým omylům. Když čtete o tom, jak se dříve při soumraku zastavil život a jaké patálie byly spojeny se snahou zavést ve městech veřejné osvětlení, tak se dozvíte principy fungování plynových lamp (věděli jste, že se do nich dával velrybí tuk?), i principy fungování elektrického oblouku a způsob výroby prvních žárovek (věděli jste, že jedna vyrobená v roce 1901 v Kalifornii dodnes svítí?). Také se dozvíte, že brambory, kterých jsou dnes v supermarketech plné regály, znamenaly revoluci ve výživě Evropanů a že právě díky nim zmizely z Evropy periodicky se opakující hladomory. Ironií osudu právě bramborová plíseň vedla k jednomu z posledních hladomorů, který v letech 1845-1849 zdecimoval téměř třetinu populace v Irsku. Příběh irského hladomoru byl pro mě fascinující hlavně tím, jak hluboce k němu přispěla zmatečná opatření ústřední vlády v Londýně, což mi lépe pomohlo pochopit averzi Irů vůči Angličanům.

Neméně mě fascinovalo, jaké náhody až banality přinesly zásadní zvraty ve válečných konfliktech. Dosud jsem netušil, že Blitzkrieg do západní Evropy byl vlastně narychlo sestaveným plánem B, neboť původní plán šel k ledu díky osobnímu selhání jediného důstojníka, který se z pařby v důstojnickém klubu nechal odvézt letadlem a neuváženě si přibral i kufřík s operačními plány. Nebo že o vstupu USA do první světové války nakonec rozhodlo jedno neuvážené prořeknutí německého ministra zahraničí (jehož upřímná snaha nelhat je ale v porovnání s vykrucováním současných politiků až skoro dojemná). Hrozivé bylo srovnání, kterak infekční nemoci kosily lidstvo mnohem víc než válečné konflikty. Kromě již zmiňovaného příběhu o kurdějích mě mrazil závěrečný příběh o pandemii španělské chřipky z let 1917-1919, jež počtem obětí překonala zákopové boje první světové války. V této souvislosti byl děsivým mementem úplný závěr, kde autor vyslovil obavu, že návrat podobné pandemie ani dnes nemusí být zcela vyloučen - což napsal na jaře roku 2019 (téměř přesně za rok na jeho slova došlo...).

Zkrátka famózní dílo, za mě 6* z 5*

Bubo19
11.06.2023 5 z 5

I druhý díl Zapomenutých příběhů se mi líbil. Nejen že mě obohatil o další znalosti a zajímavosti z historie naší planety, ale je napsán stylem, který mi sedí, a já nemám pocit, že bych četla naučnou literaturu.

"Dnes kurděje v naší části světa jen tak neuvidíte; chtělo by to hodně zvláštní stravování, abyste si je na evropské pevnině roku 2019 úspěšně vypěstovali. Najdou se i takoví jedinci, ale musejí se opravdu snažit."

" "Pustit si plyn" se stalo jednou z rozšířených forem sebevraždy, která nevyžadovala žádné zvláštní vybavení a byla v duchu šířící se demokracie dostupná širokým lidovým vrstvám."

FideiDefensor11
08.01.2023 3 z 5

Zapomenuté příběhy 2 jen dokazují, jakým vynikajícím, čtivým autorem Marian Kechlibar je. Všechny v knize obsažené příběhy jsou velmi zajímavé a především obsahují poučení platné i dnes, což jsem vždy považoval za velkou devízu této série. Ke Kechlibarovi se proto pokaždé rád vrátím, protože pevně věřím, že jeho četba z nás dělá lepší lidi, a to ani není potřeba zmiňovat mimořádnou naučnou stránku knihy. Zapomenuté příběhy 2 jsou rozhodně dílo, které stojí za přečtení.

J0hn
26.11.2022 5 z 5

Vynikající sbírka příběhů. A u posledního příběhu o chřipce mi až naskočila husina, když jsem si uvědomil, že kniha vyšla cca rok před covidem.

carbici
11.04.2022 5 z 5

Příběhy, které přivedou ke čtení i zapřisáhlé odpůrce knih.

Ales.BD
21.07.2021 4 z 5

Nejlepší se mi zdál příběh o bramborách. A poněkud zamrazilo u posledního, mírně prorockého, o španělské chřipce. Škoda že se autor víc nesoustředí na naši vlastní zem a poutavě píše příběhy jiných národů, hlavně kolonialismem a četnými jinými průšvihy ušpiněných Britů.

mi-380
10.03.2021 4 z 5

Přidávám druhý komentář. Jsem majitelem zatím tří částí Zapomenutých příběhů; na třetí se chystám, první koluje a je už asi u dvacátého známého. Znovu listuji dílem druhým a nedá mi to, posílám dál několik citátů z posledního příběhu (Bledý jezdec, bledý kůň). Připomínám rok vydání: 2019.

Chřipka je zvířecí nemoc, kterou v přírodě trpí psi, prasata, koně a různé druhy ptáků. …právě divocí ptáci tvoří dodnes mohutný rezervoár infekce…

Španělská chřipka z roku 1918 ve skutečnosti španělská nebyla. Španělsko přišlo k nálepce tím, že se první světové války neúčastnilo a tamní noviny nepodléhaly vojenské cenzuře…

Velká chřipková pandemie v letech 1918-1919 zabila mezi třemi a pěti procenty obyvatel zeměkoule – podstatně více než první světová válka, která ji předcházela.

Virus, rekonstruovaný japonskými vědci, leží v jejich laboratoři a můžeme doufat, že v ní také zůstane. Španělská chřipka patřila k typu H1N1, jenž je ve světě dodnes běžný. Byla dosti podobná ptačím kmenům – natolik podobná, že možná přeskočila z ptáků rovnou na lidi...

katie.k09
27.01.2021 4 z 5

Knizka na me cekala pod vanocnim stromkem v mestske knihovne, zabalena, aby mel ctenar nejake prekvapeni. A prekvapeni to bylo-velmi mile. Odhalovani drobnych historickych momentu, ktere vam ve skole nereknou a nikde se nevydvihuji.
A jako tresnicka na dortu posledni kapitola o spanelske chripce (knizka je z roku 2019, kdy nikdo z nas jeste ani netusil...)
Nutne potrebuju prvni dil :)

FifaSchmied
12.11.2020 5 z 5

Dle mého nejlepší díl celé série (zatím tři díly). Stejně jako u prvního dílu přečteno najednou, protože pestrost a poutavost příběhů je přímo oslňující!

Grimpo
08.11.2020 5 z 5

Výborný přídavek k chutnému prvnímu chodu. Prosím, jen dál a znovu... POZOR - může způsobovat závislost!

mi-380
16.10.2020 4 z 5

Prvnímu dílu jsem malinko pomohl podporou při crowdfundingovém rozjezdu a následně vložením knihy i autora sem do databáze, druhý díl jsem dostal jako dárek s autorovým věnováním. Jeho přesvědčivé komentáře k aktuální situaci rád čtu a jeho zapomenuté příběhy z historie dokonale uspokojují mou zvídavost. Aby člověk chápal současnost, musí znát minulost, jak pravil George Santayana: „Kdo nezná svou minulost, ten je odzouzen ji opakovat.“ Znalost tohoto pravidla autor dokazuje každým novým článkem i knihou. A nejen znalost, ale také trvalou a tak trochu donkichotskou snahu tuto všeobecně známou poučku přeposílat mezi širokou veřejnost. Bohužel, světová politická mašinérie se většinou úspěšně drží jiného známého (buddhistického opičího) pravidla - o zlu a o pravdě: „Nevidím, neslyším, neříkám.“
Druhý díl obsahuje dalších 13 příběhů do sbírky, četl jsem je s přestávkami dva měsíce, je to literatura faktu a to neumím zvládnout rychločetbou. Oba díly spolu ladí, pěkně se k sobě v knihovně hodí. Informace na výbornou, literární styl tu a tam jako by plynulosti mé četby házel menší klacíky pod nohy.
85 % (aktuálně 39 hodnocení s průměrem 95 %).

tomas1446
21.08.2020 5 z 5

Ačkoli obecně nejsem velký fanoušek historie a dějepis nikdy nepatřil k mým oblíbeným předmětům, cyklus Ztracených příběhů mě hned uchvátil. Velmi poutavě napsané.Určitě doporučuji všem.

MI16
13.06.2020 5 z 5

Stejně jako první díl, i ZP 2 představují skvělé čtení, které člověku pozmění pohled na historii dávnou i nedávnou.

hanak_v_exilu
29.05.2020 5 z 5

Všechny příběhy jsem znal, takže z mého pohledu zapomenuté opravdu nebyly. I tak autorovi děkuji, protože je převyprávěl svým typickým čtivým způsobem. Komu se líbil první díl, z toho druhého zklamaný nebude.

holyl
09.05.2020 5 z 5

Vyborne.

Ha-Nula
04.05.2020 5 z 5

Skvělé a velmi poutavé čtení, doporučuji všem. Z knížky jsem nadšená, autor má všechny příběhy nejen dokonale fakticky podložené, ale umí i velmi napínavě psát.

Killingjoke
26.04.2020 4 z 5

Druhá kniha ze série Zapomenutých příběhů sebou tentokráte přináší třináct historických událostí z nejrozličnějšího spektra lidské činnosti a života. Marian Kechlibar se pouští na půdu vědy, špionáže, epidemií či válek. Každý, kdo se zajímá o historii si může najít téma, které ho nejvíc zaujme. Tato tematická rozmanitost se mi na knize velmi líbí. Stejně tak i srozumitelné podání autora, z jehož slov musí pochopit různé složitější pojmy snad každý. Osobně mám nejraději témata týkající se válek, ale zde se mi rovněž hodně líbil příběh žárovky „Malé noční slunce“ či příběh čísla 0 „Víc než nic“. Úplně nejvíc mne však zaujal příběh „Bílá proti černé“, o povstání jihoafrického kmene Zuluů proti anglickým kolonalistům roku 1879. Tuto událost již znám ze dvou historických filmů, ale právě příběh napsaný v téhle knížce ve mně vyvolal touhu zjistit více skutečností (prostě jsem si musel o tématu sehnat celou knížku :D). Druhý díl Ztracených příběhů opět nezklamal a milovníci historie si jistě přijdou na své. Čte se to opravdu rychle a s chutí. Naštěstí mám po ruce ještě třetí díl, takže se těším, co dalšího pro nás Marian Kechlibar v zapomenuté historii vyhledal.

maris123
17.04.2020 5 z 5

Fakty podložené a čtivě zformulované příběhy z dávné i nedávné historie. Příběhy o minulých epidemiích jsou dnes až obdivuhodně aktuální, to asi autor nečekal.

Kniha Zapomenuté příběhy 2 je v

Právě čtených2x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených8x
Knihotéce38x
Chystám se číst17x
Chci si koupit9x