Zaklínač – encyklopedie

Zaklínač – encyklopedie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520295/bmid_zaklinac-encyklopedie-64ca768a8bff1.jpg 5 32 13

Průvodce světem Zaklínače pro fanoušky knižní předlohy, počítačové hry i seriálu z Netflixu. Legendární zaklínač Geralt během svých dobrodružství navštívil řadu míst: království Cintru, les dryád Brokilon či pohádkové knížectví Touissant. Na cestách potkal mnoho barvitých postav i krvelačných tvorů. Poznejte je všechny! V této ilustrované publikaci procestujete bájný svět Andrzeje Sapkowského, seznámíte se s osudy Geraltových přátel i soupeřů a utkáte se s monstry jako bazilišek, kikimora nebo striga. Opásejte se zaklínačskými meči a vyrazte objevovat jednu z nejslavnějších fantasy ság všech dob.... celý text

Fantasy O literatuře Encyklopedie
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

L'Univers du Sorceleur (Witcher) : Codex Le Sorceleur , 2021


více info...

Přidat komentář

kolacky
09.03.2024 5 z 5

Nevěřila jsem vlastním očím, když jsem tuhle knížku viděla v nabídce! Je skvěle zpracovaná, ilustrace, mapy, popisy - tak, aby se hned nevykecal celý příběh dotyčných postav. Jenom jednu věc musím vytknout, chybí mi tam písař Jarre. Byl přece s Ciri od začátku, měl ji rád a prostupuje příběhy až do konce, do bitvy u Brenny a dál, kdy si i jako jednoruký našel ženu, respektive ona jeho... A vypráví vnoučatům, jak to všechno bylo. Mohl být místo toho kontroverzního Vissegerda. Nu což, nikdo není dokonalý. Ani skvělá knížka.

Fridrich13
05.03.2024

V toto som ani nedúfal. Keď mi moja kamarátka-francúštinárka o knihe povedala, ani som nedúfal, že sa jej dočkám v zrozumiteľnom jazyku. Najprv som kúpil české vydanie, ale to neskôr putovalo na trh. Pani/slečna Sadloňová to preložila na jednotku. Najviac oceňujem informácie o hávedi a politike (v závislosti od rozpoloženia), ale celá kniha je stopercentná. Hoci som už okúsil aj hry, najradšej som, keď kniha vychádza iba z pôvodnej literárnej predlohy. A keď človek vidí tie obludy namaľované, neprestáva sa čudovať, ako ich dokázal dať Geralt dole.


Martina852
11.02.2024 5 z 5

Krásně zpracovaná encyklopedie o světě Zaklínače.
Seznámení s konjunkcí sfér. Poté souhrn všech zemí s popisem včetně vládců, měny a hlavních měst i některých významných měst. Další část se zabývala postavami a poslední byly tvorové. Takový bestiář, na který jsme mohli narazit i v počítačových hrách, kde byla popsána charakteristika, výskyt a i způsob boje. To doprovázelo úryvky z knih, kde jsme se s danou postavou či tvorem setkali a velice krásné ilustrace namalované na stránkách připomínající pergamen.
Krásný doplněk ke knižní sérii.

Ivan F
29.11.2023 5 z 5

Už je to nejaký ten rok, ba priam desaťročie, ak nie viac, čo som dočítal siedmy diel o Zaklínačovi a popravde, nejako si nepamätám, o čom to bolo - poviedky už vôbec nie, to je hádam aj štvrťstoročie od prečítania. Nadišiel čas oprášiť si spomienky spojené so Zaklínačským svetom (mám v pláne prečítať si všetkých osem kníh na budúci rok), a tak som sa začal svedomito pripravovať - knihy už zakúpené mám a pridal som k nim Kódex. V knihe som si takmer celý november listoval, prezeral si obrázky, študoval mapy, primeriaval si veľkosť príšer a netvorov k postave Geralta (veľmi fajn pomôcka) a pomaličky som sa začal cítiť spojený so svetom Sapkowského univerza. Čo dodať? Kniha je pre každého, kto má čas v nej popri čítaní (alebo počúvaní) aj listovať, výborným doplnkom, predsa len sa čitateľ nemusí zamýšľať, kde ktorá krajina je, alebo ako ktorá príšera vyzerá, len si to nalistuje a hotovo. Ilustrácie v knihe sú príjemne detailné.

Vampucha
23.11.2023 4 z 5

Přečíst celou sérii Zaklínače se mi asi nikdy nepovede. No, nikdy neříkej nikdy, se říká . Tak uvidíme, už mnoho let mám přečtené první dvě knihy ze série, četla jsem je ještě v době, kdy žádný Netflix neexistoval a seriál byl pouhým snem mnoha fanoušků. Taky musím přiznat, že čtení mě příliš nebavilo a do dalších dílů jsem se nehrnula. Nicméně postava nabručeného Geralta mi zůstala v hlavě a seriálové zpracování jsem si tedy nenechala ujít.

Encyklopedie ze světa Zaklínače jsem uvítala jako skvělý doplněk právě pro ty z nás, co nehrají hru, nemají přečtenou celou sérii a v seriálu se možná trochu ztrácí.
Kniha je rozdělena do tří částí - Diplomacie, Postavy, Tvorové.
V části Diplomacie jsou mapy jednotlivých království, kde je vždy popsáno hlavní město, kdo tam vládne a další důležité informace.
Části Postavy a tvorové snad není třeba popisovat. Najdete zde rozepsané co je kdo zač, jaké má schopnosti, pokud je to čaroděj, jak se kde angažuje apod.
Podivných tvorů je v celé sérii opravdu hodně, dokud o nich jen čtete, funguje pouze naše představivost. V této encyklopedii však vidíte obludy, tak jak si je možná nikdo z nás nedokáže představit. Opět se o každém tvorovi dozvíte, kde se vyskytuje, jaký je jeho vzhled a zvláštní znamení nebo třeba jaký je jeho způsob boje.

Je to kniha spíše na prolistování, můžete se k ní kdykoli vracet, když budete koukat na seriál nebo číst knihy a budete si chtít ověřit nějaké informace, které si třeba zrovna v tu chvíli nebudete moci vybavit nebo jste je v příběhu nestihli pochytit.
Mě po pročtení a prozkoumání některých postav a tvorů rozhodně opět navnadila k tomu, abych se vrátila ke knižní předloze a dala jí ještě šanci.
Zároveň to může být skvělý dárek (nejen k Vánocům) pro někoho, kdo má tuto sérii rád v jakémkoliv provedení (knihy, hra, seriál) :)

rozaaalie_
16.11.2023 5 z 5

První kapitola je věnována samotnému rozložení kontinentu a soustředí se na jednotlivé státy, království a jejich vládce. Ke každému zmíněnému místu najdete ilustrovanou mapku s krátkým popisem, který obsahuje jméno nynějšího panovníka, název hlavního města, měny a taktéž pár dalších zajímavostí. Následující část se týká postav. Najdete mezi nimi samozřejmě i Geralta, Ciri a Yennefer, ale také třeba černého rytíře Cahira, kněžku Nenneke, trubadúra Marigolda či vládce Nilfgaardu Emhyra, a mnoho dalších zajímavých charakterů. Posledním oddílem zaklínačské encyklopedie jsou samozřejmě příšery. U každé opět naleznete nádhernou ilustraci, popis a užitečné porovnání velikosti oproti běžnému člověku. Mezi tvory nechybí bazilišek, kostěj, drak, kikimora či Královna polí Živa a spousta dalších.

Na závěr bych ráda podotkla, že tato kniha samozřejmě není kompletním výčtem postav, tvorů a celkově informací ze světa Zaklínače. Jedná se spíš o stručného průvodce, který zmiňuje nejzásadnější a nejzajímavější charaktery a příšery, které v knihách nalezneme. Celkově je kniha velmi hezky a přehledně zpracovaná. Informace v jednotlivých úsecích jsou zajímavé a doplňují je nádherné ilustrace! Vřele doporučuji.

(více recenzí na mém bookstagramu: @rozaaalie_)

DarthSoren
12.11.2023 5 z 5

Na rozdiel od knihy "Zaklínač a jeho svet" sa táto publikácia zameriava viac na knižný lore zaklínačskej ságy a herné, resp. seriálové inkarnácie s gráciou odkladá bokom. Informácie sú podávané relatívne stroho, čo si ale užijete, sú nádherné ilustrácie. Tie sú ozdobou a hlavnou devízou tejto knihy. A hoci "Zaklínač - encyklopédia" nemusí nadchnúť každého, ja som spokojný - čo som očakával to som dostal a zážitok z čítania bol veľmi pozitívny.

ester4597
05.11.2023 5 z 5

Jedná se o encyklopedii všech postav, charakterů a nestvůr ze světa zaklínače.
Jsou tu krásné ilustrace, mapy, které jsou přehledné a hezky popsané. Všichni tvorové jsou tu dokonale popsáni a vykresleni.

Áňa 998
28.10.2023 5 z 5

Zaklínač je v poslední době velký fenomén, především díky seriálovému zpracování.. To ale celkem upadá, takže se opět fanoušci vrací ke knihám a ke hře. Nicméně, věděli jste, že je i encyklopedie o světě Zaklínače?
.
Pokud ne, klid, je to novinka. Sama jsem po ní skočila, protože svět Zaklínače znám, ale mám mezery. A byla jsem příjemně překvapená už na první pohled! Nádherná obálka se stříbrným nápisem, pevné desky... Krása!
.
O dost větší překvapení se ale schovávalo uvnitř!
.
Miluju přehlednost. Když nemusím pátrat a dané téma je roztříděné do kategorií! A tady to tak bylo! Kniha vás uvítá Konjunkcí sfér a pak je tu Oddíl Diplomacie, s královstvími, které v tomto světě můžete potkat. Nechybí Cintra, Rivie, Skellige... Vše opatřené mapkami!
.
Další části jsou postavy. To je vlastně nejdelší vlákno v knize. Každá postava tu má na jedné stránce celostránkovou kresbu a na sousední straně základní informace. Kresby jsou opravdu povedené a informace jasné. Samozřejmě tu najdete Marigolda, Ciri, Heralta nebo Vesemira.
.
Knihu uzavírá část s tvory, která má stejné rozložení jako Postavy. Kresba a informace. Navíc, je tu malé přirovnání výšky tvora vzhledem k Zaklínači. To byl opravdu milý detail!
.
Měla jsem na tuhle encyklopedii velká očekávání a bez nadsázky můžu říci, že se splnila. Nejvíce oceňuji zpracování a barevnost, nesmím zapomenout ani na barevnou úpravu stránek, které připomínají pergamen.

lazarus
28.10.2023 4 z 5

Krásně zpracovaná encyklopedie světa Zaklínače. Encyklopedie je ale hodně nadnesený pojem, protože tady hodně postav, netvorů a popisu těch uvedených, chybí. Knížky o Geraltovi miluju, filmy a seriály do roku 2019 jsem viděl všechny, hry samozřejmě komplet odehrané. Netflix verze mě nezaujala a nedal jsem ani první řadu.
Ale zpět ke knížce. Nádherné desky a uvnitř stylově zpracované stránky na kvalitním papíře se nakladatelství povedly.
Doporučuji každému koho svět Zaklínače baví, má jej rád a chce se pokochat a zavzpomínat. Plný počet nedávám z uvedeného důvodu povrchnosti a neúplnosti informací jenž obsahuje.

EvikU.
16.10.2023 5 z 5

Zaklínač encyklopedie mě příjemně vrátil do fantasy příběhu o zaklínači, čarodějkách, trpaslíkách a fantasy tvorům. Nejdříve jsem se pokochala předsádkou, poté prostudovala mapy, konečně jsem si trochu utřídila jednotlivá království a oblasti. Při četbě knih jsem měla v politických věcech místy zmatek.

Nejdříve jsou v knize představené jednotlivé postavy seřazeny podle abecedy. U každé postavy je kousek úryvku z knihy na připomenutí a z jakého dílu. Poté důležité informace o jejich osobě. Komu se narodily, jaké mají vlastnosti a jaké schopnosti, případně důležitá událost v jejich životě. A nechybí ani nádherná ilustrace jejich postavy případně informace s ilustrací nějakého jejich doplňku.

Druhá část encyklopedie tvoří abecedně seřazení tvorové. O těch jsem si četla vůbec s gustem. Opět úryvek z knihy a pak jejich popis, výskyt, chování, vlastnosti, zvláštní znaky nebo iluze ,které vyvolávají. Nechybí tak informace o Baziliškovi, Drakovi, Upírovi, Trollovi, Mořské panně. Objeví se tu i Mantichora, Ghúl nebo Živa.

Po přečtení této knihy, listování v ní jsem si opět více přiblížila tento úžasný fantasy svět. Zase jsem se dozvěděla o jednotlivých postavách něco navíc. Moc krásně zpracované.

Na konci knihy jsem se dočetla, že připravují knihu Adam Flamma: ZAKLÍNAČ - HISTORIE FENOMÉNU.

Kate3003
03.10.2023 5 z 5

Jako první bych chtěla vyzdvyhnout celkový vzhled knihy. Její zpracování je opravdu úžasné od obálky až po papír, který byl použit. Ilustrace jsou krásně vykresleny, jednotlivé stránky působý jako pergamen, takže skvěle pasují k tématu. Velmi povedené je i rozložení textu na stránkách v kombinaci s ilustracemi. Takže za tohle rozhodně 11/10.
Informace v knize jsou řazeny do jednotlivých částí, kde jsou představeny jednotlivé země/území, jednotlivé postavy a nakonec i tvorové či bytosti které se ve světě Zaklínače objevují. U jednotlivých zemí/království dostaneme základní informace jejich fungování, vládci a také velmi dobře zpracovaných ilustrací map. Informace jsou poměrně strohé, ale myslím že dostačující.
Popisy jednotlivých postav vždy začínají úryvkem z knihy, který danou postavu přiblíží a poté jsou rozepsány záhladní informace spolu s pár zajímavostmi. Autor se snažil vyhnout spoilerům a proto jsou některé informace vynechány. Možná bych ocenila aby dostali prostor i jiné postavy, ale to je asi subjektivní představa každého z nás.
Poslední částí je jakýsi bestiář bytostí ze světa zaklínače, kde jsou velmi povedené ilustrace jednotlivých bytostí. Jejich základní popis, původ a informace o tom jak je možné je eliminovat. Odkazuje se i na části knih, kde se bytosti objevily.
Za mě rozhodně velké doporučení pro fanoušky Zaklínače, protože jsou zde shrnuty základní informace z knih a navíc to zpracování a ilustrace jsou prostě TOP.
Děkuji Albatromedia za poskytnutí knihy na recenzi.

fvalek
29.09.2023 4 z 5

K téhle encyklopedii jsem přistupoval velmi skepticky, protože jsem bohužel u podobných fantasy zvyklý na nekvalitní a někdy až nesmyslné a hloupé vykrádačky, kdy se nějaký rádoby chytrák snaží popsat nějak jinak to, co všichni známe, a nadělá tam akorát tak chyby nebo něco poplete. Dostalo se mi ale opravdu hezké a zajímavé knihy, která sice není zase tak světoborná, ale rozhodně má řadu pěkných prvků.

Musím se právem rozplývat nad vizuálem knihy, protože od obálky až po papír je velmi kvalitní. Obálka navíc docela evokuje úpravu, kterou zvolilo Leonardo, takže i když má kniha jiný formát, tak jaksi "sedí do série". Pevná obálka a metalický nápis Zaklínač pak vyloženě lákají ke koupi a čtení. Vnitřní úprava je taky moc pěkná a líbí se mi hlavně napodobení starého papíru/pergamenu a různé zdobné ilustrované prvky, které skvěle vynikají na lesklém pevnějším papíře. Co je ale naprosto nepřekonatelné jsou ilustrace map, postav a bytostí (což je jen tak mimochodem i vnitřní tematická kompozice). Ilustrátorů je více a je to poznat, ale celkově dali vzniknout opravdu nádherným originálním kresbám, které skvěle vystihují postavy a bytosti na základě popisů z knih, ale přesto mají takový až herní nádech. Nejvíc mě upoutala asi Calanthé, která vypadá úžasně! Popravdě by se mi hrozně líbilo, kdyby s takovými kresbami vznikl nějaký komiks, ale to je asi jen zbožné přání.

Samotný obsah je tedy členěn na území s mapami, popisky postav a popisky bytostí, což je docela logické a funguje to. Vše začíná malým odstavcem vysvětlujícím konjunkci sfér, ale sakra... Musím upřímně říct, že to je snad první popis konjunkce, který ji podle mě nejen dobře vysvětluje, ale vystihuje ji přesně tak, jak ji Sapkowski zamýšlel. Jen se mi tam úplně nezdá ta fráze, že do konjunkce nebyla žádná magie, ta přišla až potom. To si úplně nemyslím, už jen tím, že elfové si magii přivezli už před konjunkcí, ale to je prostě subjektivní názor. Informace o královstvích jsou hodně zúžené hlavně na politické fungování, měnu, panovníka apod., ale popravdě už jsem načetl tolik atlasů a informací, že bych více o geografii ani nechtěl číst. Mapy jsou ale hezky rozdělené na konkrétní kousky, následně pak můžeme vidět i celkovou mapu, takže to je výborné. U Nilfgaardu bych ale možná místo popisku "mocná a starodávná říše" zmínil spíš minulost, kdy byl rozdrobený na drobná království a musel být sjednocen, což tam chybí. Postavy a bytosti pak mají jednotnou úpravu. Vždy začínají citací z knihy, která postavu/tvora uvádí a nějakým způsobem popisuje, což je podle mě skvělé a velmi dobře vymyšlené. Zavzpomínal jsem si na konkrétní úseky knihy a osvěžil si, kde přesně se daný tvor v knize vyskytl. Navíc je využitý nám známý překlad od S. Komárka z Leonarda, takže nešlo vůbec nic zkazit a úzus byl dodržen. Posléze následují informace, které jsou možná příliš strohé a zjednodušené, vystihují ale to nejdůležitější a zajímavé jsou i doplňující informace a různé zajímavosti. Možná bych to udělal obsáhlejší, ale co už. Co mě bohužel mrzí je, že encyklopedie se více zaměřuje na postavy než tvory, takže to nemá i přes pergamenovou úpravu vizi toho hrát si na "realistický almanach nestvůr". Postav je tedy výrazně víc a jsou členěné podle abecedy. Možná bych je členil spíš podle důležitosti nebo chronologie, nebo bych klidně nechal abecedu, ale vyhradil bych zvlášť hlavní trio, které sice místo dvojstrany dostalo stránky hned čtyři, ale je zamíchané mezi různé další postavy. Co mě pak hodně zamrzelo je, že se kniha zaměřuje i na méně důležité postavy a některé více důležité vynechává. Úplně třeba chybí Shani, Tissaia, Sabrina a jiné častější postavy. Naopak se pro mě nepochopitelně vyskytuje třeba Vissegerd, který popravdě vůbec nikoho nezajímá... No ale zakončím to zase plusem - v knize se vyskytují i velmi málo známá monstra, která se v knize jen mihla, ale byla nějak pojmenována, třeba barbegazi apod. Ale opět mi někteří chybí, třeba jednorožci. Naopak se tam vyskytují takové jako kontroverzní bytosti typu Živa, která asi taky není úplně důležitá a ještě je její původ příliš tajemný.

Je důležité říct, že veškeré informace v encyklopedii jsou převzaty pouze z knih a není zde nic z her nebo seriálu. Mně osobně to vůbec nevadí, protože pro mě jsou kánon hlavně knihy, překousl bych ještě hry. Ale jelikož existuje atlas Zaklínač a jeho svět, který je naopak čistě herní, tak spolu obě knihy mohou skvěle fungovat a doplňovat se. Nevím pak, jak velký, jestli vůbec nějaký, dohled měl nad knihou Sapkowski, ale podle tiráže od něj minimálně pochází některé texty a rozhodně pak zdrojové texty z knih, takže za mě asi slušné a důvěryhodné. Zaujaly mě některé překlady, které jsou obecně známy jinak, ale to se vysvětluje právě těmi překlady z knih vs překlady z her (Mlžák x Mlhavec). Pak je zvláštní, že žirytvu nazvali žravucha, mohli tu žirytvu aspoň uvést v odstavečku o různých názvech, ale to bude nějaká specialita českého překladu nejspíš.

Takže celkově musím říct, že mě kniha velmi velmi příjemně překvapila a jsem rád, že si ji mohu zařadit do zaklínačské sbírky. Díky přímým odkazům na knihy a zdrojovému materiálu celkově skvěle funguje v knižním universu a tím, že se neplete do her, pak i skvěle funguje společně s jinými publikacemi a atlasy. Rozhodně to není brak, který jen vykrádá a čerpá z originálu, ale i přes svůj opisný a nepříliš originální charakter velmi dobře shrnuje zajímavé informace. Nejvíce si cením hlavně ilustrací, které téhle knize dodávají to nejdůležitější a jsem z nich opravdu paf. Takže se vší úctou, hurá na to! :)

Štítky knihy

zaklínači

Autorovy knížky

Alain T. Puysségur
francouzská, 1991
2023  92%Zaklínač – encyklopedie

Kniha Zaklínač – encyklopedie je v

Právě čtených4x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce45x
Chystám se číst39x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x