Základy obecné teorie relativity

Základy obecné teorie relativity https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375098/bmid_zaklady-obecne-teorie-relativity-grF-375098.jpg 5 1 1

Ke studiu nutné znalosti ze speciální teorie relativity jsou podány v úvodním oddílu a v kapitole o riemannovské geometrii. Před vlastní obecnou teorií probírá autor neinerciální soustavy a zákony speciální Einsteinovy teorievtěchto soustavách. Po výkladu klasických problémů obecné Einsteinovy teorie a odvození gravitačního zákona věnuje pozornost řešení pohybových rovnic testovacích částic a experimentálnímu ověření teorie. Autor informuje o rudémposuvuspektrálních čar vysílaných zdrojem z místa nižšího skalárního potenciálu k místu vyššího skalárního potenciálu, o ohybu světelných paprsků v metrickém poli centrálního tělesa a o stáčení perihélia testovací částice v tomto poli (Zdroj: NK ČR).... celý text

Přidat komentář

BENØ
27.03.2024 5 z 5

Obecná teorie relativity je momentálně nejlepší a nejpřesnější teorií gravitace, kterou máme k dispozici. Právě tato teorie popisuje Vesmír jako čtyřrozměrný prostoročas, který je zakřivený hmotou těles, které se v něm nacházejí, a naopak na tato tělesa působí zpětně zakřivený prostor zdánlivými silami - gravitací.

Tato kniha je výborným úvodem do této teorie. Mimo samotné odvození rovnic a zákonů obecné relativity také nabízí průběžně historické pozadí jednotlivých témat.

Autorem doporučuje jako jedinou prerekvizitu přečíst Votrubovu učebnici Základy speciální teorie relativity (dle mého stačí i libovolný běžný kurz speciální relativity na VŠ).
V úvodní kapitole shrnuje základní výsledky STR.
V první kapitole seznamuje čtenáře se základními myšlenkami potřebnými k vybudování OTR a také vysvětluje principy měření, které se v této teorii budou používat. To vše je prezentováno se spoustou příkladů, které dovolují lépe pochopit mírně abstraktní pojmy a rovnice.
Ve druhé kapitole je zaveden kompletní potřebný matematický aparát Riemannovy geometrie, které se užívá v této knize. Tato kapitola je velmi dobře zpracovaná - snad jediná výtka, která se ale vzhledem ke stáří knihy dá přehlédnout, je trochu zastaralejší notace v některých oddílech. I na tu se však dá jednoduše zvyknout a tato kapitola rozhodně stojí za to.
Třetí kapitola je "odrazový můstek" mezi speciální a obecnou teorií relativity - zde se totiž rovnice STR zobecňují do neinerciálních soustav. Hezky je zde rozebrán význam jednotlivých výrazů rozštěpených na prostor a čas, jak je v relativitě zvykem.
Čtvrtá kapitola je asi nejdůležitější - právě zde vstupuje do hry gravitace. V této části se postupně odvodí nejdůležitější výsledky v gravitačním poli a provede se úplný přechod ke geometrické gravitaci, završený odvozením Einsteinova gravitačního zákona.
Pátá kapitola je pak věnována důsledkům OTR. Rozebírá se zde Schwarzschildovo řešení (gravitační pole centrálního tělesa ve sférické symetrii - právě toto řešení vedlo k teoretickému objevu černých děr) a některé typické problémy, které OTR vyřešila - stáčení perihelia, ohyb světelných paprsků a rudý posuv.

Kniha je výborně zpracovaná a vřele jí doporučuji.

Štítky knihy

teorie relativity

Autorovy knížky

Karel Kuchař
česká, 1935
1968  100%Základy obecné teorie relativity

Kniha Základy obecné teorie relativity je v

Přečtených1x
Knihotéce1x