Základy islámského práva

Základy islámského práva https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124055/zaklady-islamskeho-prava-124055.jpg 4 6 2

Učebnice představuje základní instituty a pojmy spojené s islámským právem. Úvodní část obsahuje stručnou zmínku o vzniku islámu a některých důležitých momentech historického vývoje islámského světa. Výklad se dále věnuje pramenům islámského práva, islámským právním školám a islámským teoriím státu. Druhá velká část učebnice pojednává o nejdůležitějších odvětvích islámského práva – rodinném právu, dědickém právu, trestním právu a finančním právu; připojena je také krátká zmínka o islámském soudnictví. Na závěr je pro lepší orientaci doplněn krátký slovník vybraných cizích pojmů. Tato učebnice je určena především pro volitelný předmět Islámská právní kultura, který je vyučován na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. K seznámení se s hlavními instituty islámského práva ji mohou využít také ostatní studenti vysokých škol, případně širší veřejnost. ... celý text

Přidat komentář

Dark_Librarian
08.01.2024 4 z 5

Útlá knížečka, která má pojednávat o základech celého právního systému koncepčně společného pro mnoho zemí. S tím rozdílem, že se nejedná o základy, ale velmi hrubou až povrchní simplifikaci (kniha je myslím určena pro volitelný předmět na olomoucké právnické fakultě). Je to jako pokusit se narvat na cca 160 stran pojednání o celé kontinentální nebo angloamerické právní kultuře. Pokud jste islámským právem nepolíbení (stejně jako já) a nemáte v plánu se mu podroběji věnovat, tak to svojí práci rozhodně odvede. Kniha obsahuje tato témata: historie, pojem a prameny islámského práva, právní školy, pojem islámského státu a (jak by kontinentální jurisprudence označila) zvláštní část, tj. právní odvětví jako právo osob, rodinné právo, dědické právo, trestní právo, finanční právo a soudnictví. Jak bylo uvedeno výše, pro ty, co se v islámském právu trochu orientují, tak se mohou zdát být v knize nalezené údaje zavádějící a zjednodušující, ale vzhledem k méně reálným možnostem jejich praktického uplatnění to člověku, který se s tím chce jenom seznámit, neublíží.

Miliarda
08.03.2023 4 z 5

Zajímavá publikace přinášející základní nástin nejdůležitějších institutů islámského práva. Především lze vyzdvihnout její srozumitelnost a přehlednou grafickou úpravu. Osobně bych dal přednost podrobnějšímu vhledu do rodinného a trestního práva, zatímco právo finanční, bych spíše upozadil, nicméně to je o osobních preferencích každého čtenáře. Pokud Vás zajímá problematika práva šária a muslimské kultury obecně, rozhodně čtením této knihy chybu neuděláte.


Štítky knihy

islám právo

Autorovy další knížky

Petr Osina
česká, 1975
2007  80%Teorie práva
2013  67%Teorie práva
2012  77%Základy islámského práva
2017  80%Praktikum z právní metodologie
2020  40%Nová teorie přirozeného práva

Kniha Základy islámského práva je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x