Záblesk

Záblesk https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418128/bmid_zablesk-4uS-418128.jpg 4 113 16

Podtitul knihy znie: Ako myslieť bez rozmýšľania. Niekedy sa celé hodiny rozmýšľame a dlho nám trvá, kým dospejeme k nejakému rozhodnutiu. A niekedy stačí iba minútka, záblesk a správne rozhodnutie je na svete.

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Columbus (SK)
Originální název:

Blink: The Power of Thinking Without Thinking , 2005


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
19.11.2021 3 z 5

Rozhodně zajímavé téma, ovšem k jeho zpracování mám určité výhrady. Poněkud mi vadilo, že autor neustále zmiňoval osoby a události, o kterých psal již dříve. Kniha tak zbytečně "nabobtnala" o několik desítek stránek. Podstatu Gladwellova sdělení jsem pochopil hned zkraje, pak už mě jen zahlcoval dalšími a dalšími případy ze života a výsledky různých testů. Knihu vysloveně nezatracuji, ale asi jsem od ní čekal o něco více.

NGC6715
31.07.2021 4 z 5

Některé knihy rychlé myšlení a nápady odsuzují a ukazují, že podvědomé rozhodování je většinou chybné. Tato krátká kniha se snaží ukázat opak. Někdy sice až příliš horlivě, se zanedbáním některých faktů, ale i tak ukazuje, že intuitivní rozhodování je nevyhnutelnou součástí našeho života a logické rozhodování hraje úlohou jen ve specifických situacích.


hu_87
26.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Další ze super čtivých a srozumizelných knížek od autora, která je pro reálný život velmi důležitá! Opět jsou zde předkládány situace a experimenty ze života.
Znáte ten pocit, kdy prostě něco víte a nakonec se vaše tušení či obavy ukážou jako správné? Tak o něčem takovém je tato kniha. Není třeba vždycky všechno extrémně rozebírat, analyzovat a tříbit podle logického uvažování.
Někdy to prostě není potřeba, protože naše nevědomí, náš organismus už to dávno ví. Ať už se bavíme o "šestém smyslu" (něco se mi na tom člověku nezdá) nebo si to nazveme jakkoliv (něco není v pořádku), není nutno toto intuitivní myšlení podceňovat. Naopak. A pozor - ne vždy je samozřejmě výhodné užívat tento styl přemýšlení. O tom autor také píše.
Super!

Zknihydohlavy
09.02.2021 4 z 5

Blink (v českém překladu vyšlo jako Mžik) je kniha o myšlení bez přemýšlení. Výraz intuice zde nejspíš poslouží jako nejlepší označení toho, o čem Gladwell píše ve své knize. Moji pozornost upoutala zejména možnost nahlédnout za oponu toho, co se děje v těch dvou vteřinách, kdy spatřím knihu, zaujme mne a následně si ji zakoupím, přečtu – a jak tomu tak většinou následně je – jsem z ní nakonec nadšený.

Nemohl jsem si pomoct, než přemýšlet o tom, jakým způsobem se Blink vztahuje ke knize Myšlení rychlé a pomalé. Přesto, že jsem druhou uvedenou knihu dosud nečetl, měl jsem za to, že toto téma je více méně totéž, o čem psal Daniel Kahneman ve své knize. Je zajímavé, že Gladwellův Blink vznikl dříve.

helmiczka
14.08.2020 5 z 5

Kniha o extrémne zaujímavých témach, ale skôr je to taký rozcestník, než niečo ucelené (podtitul je veľmi zavádzajúci).

angloumene
07.07.2019 4 z 5

Podtitul Mžiku je trochu zavádějící. Kniha nás totiž neučí, jak myslet bez přemýšlení, ale spíš nám ukazuje, jak to náš mozek vlastně dělá. V kterých situacích se vyplatí poslechnout první dojem a kdy nás naopak vede do slepé uličky předsudků. Kniha je lehká, čtivá, plná spousty zajímavých ukázek a příkladu z reálného světa. Stejně jako u ostatních Gladwellových knih mě trochu odrazuje typicky americký styl, ale tentokrát nejde o nic, co by zkazilo celý zážitek. Knihu můžu doporučit jako lehké letní čtení, kde sice asi nezjistíte nic překvapivého, ale možná pootevřete dveře poznání společensky podmíněné diskriminace.

roso.mak
02.11.2018 4 z 5

Zajímavé informace podané na příkladech skutečných událostí a výzkumů. Čte se dobře, snadno a rychle.

ThrisaManx
18.02.2017 5 z 5

Jak myslet bez přemýšlení. Úžasná kniha. Skvělá a hlavně nesmírně čtivá a zajímavá knížka, která mě na každé stránce fascinovala. Zcela rozhodně to stojí za přečtení. Někdy jsem si nebyla úplně jista, jestli to, co autor v knize popisuje, může v praxi skutečně bezpečně fungovat. Kniha se čte opravdu snadno a dobře a je pochopitelná i pro laika, jako jsem já. Napsána vážně čtivým jazykem. Kniha mě skutečně obohatila.

iva23
17.10.2016 5 z 5

Zajímavé, stojí za přečtení.

francouz
27.09.2016 4 z 5

Musím souhlasit, že žijeme ve světě, kde panuje představa, že kvalita rozhodnutí je přímo úměrná času a úsílí, které byly do rozhodnutí vynaloženy. Ano mnozí z nás sice věří prvnímu úsudku, ale krájení na tenko tak jak to popisuje Malcolm ve své knize není úplně běžná u většiny lidí. Je zde opravdu spousta krásným příměrů a studií, které fungují a speciálně v dnešním světě, kdy je opravdu potřeba přijít s neotřelým nápadem, myšlenkou, která může pomoci vyřešit problém. Navíc jak píše Malcolm a s tím se naprosto ztotožňuji, je mnohem snadnější a pohodlnější pojmenovat omyly jiných než rozpoznávat vlastní, s tím bojuji léta a ještě dlouho určitě budu, protože taková to moudra Vás běžně ve škole nanaučí.

EllieGriffin5
03.06.2016 5 z 5

Knihu jsem přečetla opravdu v mžiku. Ocenila jsem, že autor uváděl konkrétní údaje (jména, data...) o osobách, které v jeho výzkumech vystupovali. Užitečné pro každého, kdo potřebuje důkaz o tom, že někdy je v pořádku spolehnout se na svůj první dojem.

MadlenkaM
28.05.2016 5 z 5

Výborná kniha, která se skvěle čte. Fascinující, překvapivá, založená na faktech. Je pochopitelná i pro laika. Zároveň lidem, kteří se o psychologii zajímají ve svém volném čase, může hodně dát. Rozhodně doporučuji těm, kteří chtějí být jedněmi z nejlepších ve svém oboru, ať už se jedná o cokoliv. Navíc nabízí nástin a zároveň pochopení pro jednání lidí.

Dandy1
25.09.2015 3 z 5

Mžik je nebo není intuice? Jak je vidět, mnohá naše rozhodnutí jsou nenápadně ovlivnitelná. A kdo ví, jak na to, dostane od lidí kolem sebe odpověď jakou potřebuje....

Manifest blech
19.11.2013 3 z 5

Mžik mě obohatil a donutil se více zamyslet nad běžnými momenty v životě.

bookworm
23.09.2011 4 z 5

U Gladwella ma vždy priťahuje jeho štýl písania, nezvyčajné súvislosti a zaujímaví ľudia. Skúmanie uvažovania degustérov, autistov alebo profesionálnych vojakov, vedci skúmajúci význam výrazu ľudskej tváre... o tom všetkom sa tu píše s novinárskou ľahkosťou a zároveň živelným záujmom dostať sa veci pod povrch. Len aké poučenie z toho plynie pre mňa? Mám sa spoľahnúť na svoj prvý dojem (blink) ako kunsthistorici, čo na prvý pohľad vycítili podvrh alebo mám všetko do podrobna analyzovať (thin-slicing) ako výskumníci zaoberajúci sa prognózou trvácnosti manželských zväzkov na základe drobných giest?! :-)

dalimoni
14.08.2011 5 z 5

Velmi inspirativní čtení jako všechny knihy od tohoto autora.

Autorovy další knížky

Malcolm Gladwell
kanadská, 1963
2007  84%Bod zlomu
2009  87%Mimo řadu
2015  86%Mžik
2014  83%David a Goliáš
2020  81%Proč si nerozumíme

Kniha Záblesk je v

Právě čtených8x
Přečtených165x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených10x
Knihotéce57x
Chystám se číst128x
Chci si koupit40x
dalších seznamech2x