Za zdmi

kniha od:

Za zdmi https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387997/bmid_za-zdmi-uUR-387997.jpg 4.3 341

Kristy má pocit, že uvízla na mrtvém bodě. Aby uživila dospívajícího syna Ryana a nemocného otce, zůstává v práci, která ji čím dál víc vyčerpává: coby zaměstnankyně texaské věznice je totiž dennodenně v kontaktu s lidmi, kteří spáchali ty nejhůře představitelné věci a jsou odsouzeni k trestu smrti. Když se seznámí s Lancem, který Ryana učí džudo, věří, že by se její život mohl konečně obrátit k lepšímu. Naneštěstí se záhy ukáže, že Lance je monstrum; začne ji týrat jak psychicky, tak fyzicky. Pro Kristy je nemyslitelné, že by své trápení přiznala synovi nebo otci, a její jedinou oporou se paradoxně stává Clifton, vězeň čekající na popravu za zabití svých dvou dětí. Jenže ten toho zpoza zdí své cely zmůže jen pramálo. A Kristy se sama musí rozhodnout, kolik si toho ještě nechá líbit …... celý text

Žánr:

Komentáře 125 Recenze 4

emilieselden
emilieselden
16.08.2023 3 z 5

Napínavý psychologický thriller, u kterého vůbec netušíte, jak dopadne. Jenom linka s Cliftonem mi nepřišla až tak zajímavá. 3,5*

Satyrka
Satyrka
01.04.2023 4 z 5

Tak už druhá po sobě vylosovaná kniha na téma domácího násilí (mám tolik nepřečtených knih, že už losuji, jakou si přečtu jako další). Málokdy se mi stane, že souhlasím s komentáři ke knize na obálce, ale tady musím souhlasit. "Vzrušující thriller (...) Napětí a drama roste doslova exponenciálně." - "Overtonová vypráví svižný, s každou další stránkou více a více podmanivý příběh." Sakra jo!
Děj se nikde necourá a stránka od stránky se zvyšuje napětí, nevíte, co se bude dít dál, opravdu těžko předvídatelný děj. Do samého konce netušíte, jak tohle skončí. Při čtení, hlavně po první třetině knihy, jsem byla napjatá, nervózní, nutilo mě to číst dál. Při čtení vás zkrátka provází svíravé emoce.
Kniha řeší nepříjemné věci, co se bohužel dějí - od týrání a domácího násilí po zamyšlení nad tím, kdo je vlastně oběť. Protože ne vždy to může být tak jednoznačné.
I příběh Cliftona mě zajímal a tak nějak jsem mu držela palce a věřila v jeho nevinu.
PS ( SPOILER): Bude i kniha, kde se týrání vyřeší jiným způsobem? Viz nedávno čtená Drahá ženo nebo Stupně viny (které vřele doporučuji).

Zoulinda
Zoulinda
05.02.2023 5 z 5

Naprostá bomba, nemohla jsem se odtrhnout.

hankapimi
hankapimi
02.02.2023 5 z 5

Neumím si ani představit, co je to za hrůzu, s někým tak vyšinutým žít v rodině. Slovní i fyzické napadání, negativní poznámky, nevyzpytatelné nálady, nelítostné týrání, výhrůžky. Ale pro své okolí je tento psychopat úspěšným, obětavým a okouzlujícím manželem. Pro záchranu své rodiny se Kristy rozhodla s tímto stavem skoncovat... Autorka napsala napínavý, uvěřitelný a smutný příběh o skrytém domácím násilí. Až v doslovu jsem se dočetla, že její matka čelila týrání ze strany svého manžela a rozhodla se od něj odejít, aby ochránila své dcery. Myslím si, že i proto je ten příběh tak bravurně vykreslen a podán čtenáři. Málokdy popřeji knize plný počet, ale tady musím. A hluboká poklona paní autorce, doporučuji všem k přečtení.

Ráčkajda
Ráčkajda
26.07.2022 5 z 5

Kniha mě naprosto pohltila, senzační psychothriller.

evik_svistik
evik_svistik
18.05.2022 5 z 5

Naprosto senzační psychothriller! Četlo se to samo, velice napínavé, můžu jen doporučit.

moudivlacek
moudivlacek
18.04.2022 5 z 5

Ještě teď se chvěju a třesu! Pschologické drama nejvyšší úrovně. Od prvního slova do posledního jsem se bála, třásla, doufala a věřila. O domácím násilí bylo napsáno mnohé, přesto jsem už dlouho nepřečetla tak drsně vylíčený příběh. Plno lidí nechápe, proč takové oběti to nikomu neřekli, oni by to tak udělali, nebo by to prostě hned zarazili. Takovým lidem bych doporučila si tuhle knihu přečíst povinně. Hlavní hrdinka si také myslela, že se jí to nemůže stát - a ouvej! Obava z odsouzení okolí, z trapnosti situace, z odsouzení, že si za to asi může sama, ale HLAVNĚ strach o své blízké - to jsou jedni z hlavních příčin, proč tolik obětí (dle mého) mlčí. A i když hlavní hrdinka to nakonec vyřeší rázným způsobem, přesto ji odmítám soudit. Nikdy jsem v téhle situaci nebyla, a doufám, že nebudu, a tak nemohu dát ruku do ohně, jak bych zareagovala já. Závěrem nutno říci, že bohužel takových obětí přibývá a je to hodně smutné. Příběh je ještě vygradován příběhem vězně odsouzeného k trestu smrti, který celou dobu tvrdí, že je nevinen. Hlavní hrdinka začne pochybovat, zda je vinen. Je tu nadhozena i otázka trestů smrti.
Milovníkům thrillerů a hlavně psychologických dramat tuhle knihu DOPORUČUJI!!!

DeWom
DeWom
19.03.2022 4 z 5

Tuhle knihu jsem přečetla za den, a to se mi stává jen u těch, které mě doopravdy zaujmou.

K přečtení mě kromě pozitivních recenzí nalákala anotace – příběh se měl točit kolem domácího násilí, což je téma, na které je nutné upozorňovat ve všech možných formách, protože tady bylo odjakživa a k úplnému vymýcení bohužel nikdy nedojde. Mohu říct, že toto téma bylo zpracované až bolestně realisticky. Chování postav působilo věrohodně (vzhledem k tomu, jak se oběti a násilníci obvykle chovají) a vyvolávalo přesně takové pocity, jaké vyvolávat mělo.

Další plusový bod si příběh zasloužil díky tomu, že jsem od začátku do poslední strany nemohla předvídat, jak to nakonec celé dopadne, což oceňuji, protože jsem se díky tomu nedokázala od knihy odtrhnout. Je pravda, že se jednalo o poměrně lineární příběh, ale neškodilo to – alespoň nebyl tolik roztahaný.

Nějaké mušky by se našly; třeba to, že jsme se nedozvěděli víc o Cliftonovi, ale soustředili jsme se na příběh jiného člověka, takže je to pochopitelné. Ne že bych si knihu přečetla znovu, ale celkový dojem hodnotím jako pozitivní.

Youn@n
Youn@n
16.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Knížka se mi moc líbila. Ale čekala jsem, že na konci bude rozuzlení ohledně Cliftona a bude nevinen. Myslím si, že knížka si zasloužila lepší konec. I vražda Lance byla velmi rychlá. Čekala jsem nějaké drama, ale smrt byla v rámci jedné strany.

Květ
Květ
02.03.2022 4 z 5

S hlavní hrdinkou Kristy se svět nemazlil, sama vychovává dospívajícího syna, stará se o těžce nemocného otce a má psychicky náročnou práci ve věznici. Když do jejího života vstoupí pan Božský, zdá se, že se na ni usmálo štěstí. Jenže je to opravdu jenom zdání.... Za zdmi je román na téma domácího násilí, je čtivý, místy lehce rozvláčný. Chyběla mi tam větší hloubka a rozpracování postav i děje, autorka nevyužila úplně potenciál knížky, ale celkový dojem je dobrý. (3,5*)

Vknihách
Vknihách
01.03.2022 4 z 5

Začiatok bol taký nemastný- neslaný. Hlavná hrdinka Kristy má chorého otca a dospievajúceho syna Ryana, ktorý má nejaké problémy v škole. Doteraz bol skvelým, bezproblémovým študentom. Kristy sa zoznámi s Ryanovým trénerom karate a v dosť krátkom čase sa dajú dokopy, vezmú sa a začne sa nová, šťastná etapa života. Alebo nie?
Veru,niekedy sa šťastie zvrhne v pár okamihoch a Kristy ani nevie ako,je z nej utiahnutá pretvarujúca sa živá troska. Pred otcom a synom sa tvári ako je všetko v poriadku, pretože Lance vie kedy a kam udrieť aby to nebolo vidno…
Kristy pracuje vo väznici a "stará" sa o ľudí odsúdených na smrť. Spriatelí sa s Cliftonom, väzňom, ktorý si ako jediný všimne zmeny v Kristynom správaní. Zdôverí sa mu. To, ako Kristy nakoniec naloží so svojim životom je naozaj zaujímavé. Záverečná tretina knihy sa mi páčila najviac. Príbeh Kristy bol doplnený o Cliftonovu "spoveď" za akých okolností bol odsúdený. Vďaka poslednej tretine knihy som vylepšila hodnotenie. Chcela som ju ohodnotiť ako priemer…

FoxFox
FoxFox
25.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Po knížce jsem sáhla na základě doporučení, ale nadšení jsem tak úplně nesdílela. Vůbec jsem se nemohla do hlavní hrdinky Kristy vcítit, její příběh se mi zdál hrozně neuvěřitelný. Při čtení se mi honily hlavou myšlenky, že by přeci něco takového neudělala, když před sebou měla každý den odstrašující příklady. Pak jsem ale o její situaci začala víc přemýšlet a musí to být opravdu velice těžké. Především strach, že jí okolí neuvěří, pachateli se nic nestane a naopak se ještě pomstí. Kniha skončila happy endem, ale ve skutečnosti to bude asi pravdou málokdy.

Majulle
Majulle
16.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Knížka skvělá, moc dobře se četla. Bohužel jsem čekala že se trošku víc rozvine ohledně Cliftona. Je vinnen? Není? Co se tehdy tedy stalo? Dost to v knize postrádám :(

pch1976
pch1976
21.01.2022 2 z 5

No, nevím, kniha se mi sice dobře četla ale ....nějak moc tam bylo rezignací na víru v zákony a spravedlnost....a vzít za násilné činy spravedlnost do svých rukou.... přijde mi to jako hodně špatně řešení... Dějová linie se autorce moc nepovedla.

kachnat
kachnat
03.01.2022 5 z 5

Tenhle příběh mě dostal do kolen... Skvěle napsané, brutálně reálné.

Gibis
Gibis
16.12.2021 5 z 5

Příběh Kristy a Lanceho začíná skoro jako červená knihovna, jak se poznali a zamilovali a všechno bylo zalité sluncem. Tahle idylka ovšem velmi záhy skončí a pro Kristy je to jako začátek noční můry, ze které se nemůže probudit. Při své práci v texaské věznici se setkává s těmi nejnebezpečnějšími zločinci, přičemž jí jeden z nich přivede na myšlenku, jak z toho všeho ven. Velmi dobře se to četlo a poskytlo spoustu námětů na přemýšlení...o vině, o trestu, o svědomí.

..."Ale byl to jen takový chvilkový záblesk, takový příšerný nápad, co člověk dostane, třeba jaké by bylo zasmát se na pohřbu nebo co by se stalo, kdyby najednou na semaforu, kde někdo přechází, sundal nohu z brzdy. Drobná závada uvnitř mozku, ďábel, který vám sedí na rameni a ponouká vás, abyste provedli něco hrozného."...

Kudík
Kudík
11.12.2021 4 z 5

I přes obsah se mi kniha překvapivě dobře četla. Jen mě trochu mrzelo, že je většina děje obsažena/prozrazena v anotaci. U Kristy jsem čekala, jakou variantu zvolí, a to ještě před tím, než s tím přišla sama autorka. Napadla mě pomoc přes její celkem neobvyklé "zaměstnání" a Cliftona nebo i to, co sama zvolila. V reálu by takový konec nebyl ani šťastný, ani správný, protože těch možností měla přeci jen vícero, tím spíše s ohledem na prostředí a poukazování na její inteligenci. Navíc to nejhůře ve výsledku odnášeli její syn a otec. U Cliftona jsem si stále říkala, zda to udělal či nikoliv....., protože možnost justičního omylu je zdrcující.

Gemma88
Gemma88
07.09.2021 3 z 5

Je to hodně napínavá kniha, bohužel jsem čekala jiné řešení jejího problému. Nebo alespoň, že se něco zvrtne?...

Holly.W
Holly.W
16.08.2021 4 z 5

Kniha mě příjemně překvapila. Napínavé jak kšandy od začátku do konce. Já být na místě Kristy tak udělám totéž. Jenom jsem čekala, že dějová linka Cliftona dopadne jinak, tady to mohlo být trošku propracovanější. Ale jinak velice podařený thriller z vězeňského prostředí.

Kekik
Kekik
28.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Zajímavý příběh, ve kterém se odvíjejí dvě dějové linky. Ta první je v literatuře celkem běžná, ale přesto napsaná zajímavě, a ta druhá linka je celkem netradiční.

V první dějové lince sledujeme život Kristy, která se zamiluje do okouzlujícího, pozorného muže. Záhy se však ukáže, jaké je to monstrum. A začíná boj o život její rodiny.
V druhé dějové lince se Kristy v rámci svého zaměstnání sblíží s člověkem, který je odsouzený k trestu smrti. Je skutečně vrahem svých dětí?
Obě dějové linky jsou zajímavé.
Obě linky mají zajímavý konec. Jeden potěší, druhý rozesmutní.

Určitě si vyhledám další autorčinu knihu s názvem Panenka.
Poslední stránka autorčina poděkování mě dojala.

Dela111
Dela111
06.06.2021 5 z 5

Kniha Za zdmi nepatří mezi klasické thrillery. Příběh je zpočátku více psychologický, hlavním námětem je domácí násilí. Jde o typickou situaci, kdy se žena vdává za okouzlujícího milujícího a pracovitého muže, který se později projeví jako zdatný manipulátor a násilník. Více thrillerový je příběh od chvíle, kdy hlavní hrdinka Kristy zvolí nečekaně rázné řešení své situace.
Tato kniha obsahuje ještě jeden důležitý námět a to je trest smrti. Kristy pracuje v prostředí texaské věznice a k její práci patří styk s odsouzenými. Příběh ukazuje, že justiční omyl není vyloučený a trest smrti je konečné a nenapravitelné řešení. Toto téma je však jen lehce naťuknuté.
Tady dám za poutavé zpracování potřebných námětů nejvyšší hodnocení.

P4vlin4
P4vlin4
07.05.2021 3 z 5

Kniha se četla dobře, byla napínavá a zpracovává velmi vážné a aktuální téma. Líbilo se mi netradiční pracovní prostředí hlavní hrdinky. Zarazilo mě pouze řešení situace hlavní hrdinky jakožto inteligentní ženy pracující v trestním právu.

soukroma
soukroma
01.05.2021 3 z 5

Otřesné zážitky, k neuvěření, ale zřejmě (i dle doslovu) většina bude pravda - domácí násilí musí být opravdu děsivé a není z toho snadná cesta ven (stačily mi filmy Noci s nepřítelem a Dost!). Tady to autorka ještě "posílila" zkušenostmi z věznice a poprav.
Ovšem je to thriller, takže rozhodně ne nějaký návod pro ty, kdo se snad s podobným problémem potýkají...

Katulinka69
Katulinka69
05.04.2021 2 z 5

Fajn na letní večery, trochu bych pritvrdila.

Ivuska.09
Ivuska.09
28.02.2021 5 z 5

Jak to, že mi tato kniha unikla ve chvíli, kdy byla vydaná? Tohle byl bravurní příběh. Konečně zase kniha, která vás k sobě naprosto připoutá. Budete chtít vědět, čeho je hlavní hrdinka schopná. A pak budete chtít vědět, jak to celé dopadne. Nemohla jsem se odtrhnout!

Monuli36
Monuli36
24.02.2021 5 z 5

Perfektní knížka.Přečetla jsem ji za pár hodin.Doporučuji

Kukicka
Kukicka
20.02.2021 4 z 5

Neni to uplne zanr, ktery bych bezne cetla, ale anotace me zaujala a kniha me uplne vcucla. Kdyz se clovek podiva na statistiky domaciho nasili, tak je to alarmujici a to neverim, ze ve statistikach jsou zahrnuty vsechny pripady. Nejhorsi je, ze jsou to casto opravdu muzi jako Lance. Navenek jsou mili, maji spoustu pratel, okoli si mysli, ze je to dokonaly manzel a sousedky zavidi a v soukromi je to tyran. A pravni sytem co? Na noc je ve vazbe a rano je propusteny a vse je jeste horsi. Zeny, ktere nemaji kam jit, nemaji penize, boji se o deti jsou opravdu v nezavidenihodne situaci. I ve skutecnem zivote by si zeny zaslouzily stejny konec jako v knize :-D

Leena
Leena
18.02.2021 4 z 5

Poutavý příběh, ani se nedivím tomu, co hlavní hrdinka udělala.
Po přečtení knihy se mi ulevilo, že jsem bez partnera:-)
V dnešní době je to aktuální téma, lidi jsou doma a podráždění, takže toto se děje častěji.

aydam
aydam
02.02.2021 5 z 5

Až do poslední stránky velice napínavý příběh.
Nezapomeňte na Poděkování.

"Každý hraje svoji roli, jen někdo je v tom prostě lepší."

Aileena
Aileena
31.01.2021 4 z 5

Dobře napsané, i když pro mne asi až moc přímočaré. Mám raději knihy, které mě nutí zamyslet se a něčím překvapí. Kéž by příběh posloužil alespoň jedné ženě, či dívce jako varování a impuls k odchodu, dokud je čas...