Z hlubin pravěku

Z hlubin pravěku https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110806/bmid_z-hlubin-praveku-AnQ-110806.jpg 5 96 14

Beletristicky zpracované příběhy, které popularizují paleontologické poznatky o pravěkých, dávno vymřelých zvířatech a jejich boji o potravu a barvitě popisují přírodu různých geologických epoch, některé kapitoly objasňují významné nálezy, např. mamuta, zamrzlého v ledu na Sibiři, praptáka aj.

Přidat komentář

Ava365
02.05.2021 5 z 5

Vzpomínka na rané dětství s nádhernými ilustracemi Zdeňka Buriana.

RMarkéta
15.04.2021 5 z 5

Na základní škole jsem několikrát tuto knihu použila v hodinách dějepisu a byla jsem za hvězdu. Vědecké informace jsou zde podávány nenásilnou formou v podobě příběhů, což je moc fajn.Vzpomenete si na příběh a zbytek se vám sám vybaví. Fantazie může krásně pracovat se skutečnými daty. Je zde i tabulka s popisem jednotlivých pravěkých období. Podle ilustrací Zdeňka Buriana jsem se učila kreslit. Pro paleontologii mám velkou slabost i teď, aby taky ne, když bydlím na území pravěkého moře a pravidelně se procházím po jeho dnu (Barrandov, Prokopák, Dalejské údolí, Chuchelák s Radotínem). Čtení je to spíše pro kluky. Kniha se dá přečíst behěm jediného deštivého dne. Ráda se k ní vrácím, už třeba jenom kvůli těm ilustracím.


JajaD13
08.04.2021 5 z 5

Jedna z knih, která formovala moje dětství. Díky panu Augustovi a Zdeňku Burianovi nekoukám na Jurský park jako totální ignorant.

hanzmb
05.01.2021 5 z 5

Knihu Zavátý život jsem dostal ještě před tím než jsem se naučil číst a prohlížel jsem si jen obrázky. Prováděla mě celým mládím a tak jsem si to chtěl po 60 letech zopakovat s další Augustovou knihou. Těch 5* je pravda spíš nostalgie. Dnešnímu mladému čtenáři, zmlsanému anglickými seriály, už tyhle knihy moc neřeknou

p3tris
20.01.2020 5 z 5

Jak je u autora zvykem , většina povídek čerpá z některého z konkrétních paleontologických nálezů. Záměrně píši většina, protože dvě z nich se odehrávají v jen nedávné minulosti. V "Jezeru zkázy" americký paleontolog Simpson objasňuje v táboře pravděpodobný způsob úhynu zkoumaných zvířat a "Za mamutem" popisuje výpravu ruských akademiků pro uhynulého mamuta na začátku století. Téměř stejně zajímavý, jako samotné povídky, je i typický závěr, kde Augusta popisuje, z jakých zdrojů čerpal a kdy a za jakých podmínek se který příběh odehrál. Možná je to jen můj osobní názor, ale připadá mi, že je použito více lyrických obratů než v předešlých knihách a například popisu krajiny, navozující atmosféru, je věnováno i několik stran. Což rozhodně není na škodu. Samostatnou kapitolu tvoří ilustrace Zdeňka Buriana, které si (jako vždy) zaslouží absolutní hodnocení.

Rolada88
03.01.2020 5 z 5

Moc hezké ilustrace a příběhy v knize psané jako by tam člověk lovil :)

MOu598
29.08.2019 5 z 5

Super knížka, již z roku 1967 - dávno před filmy s dinosaury. Pěkné ilustrace.
Líbil se mi i text s příběhy i doslov s fakty. Autor byl nejen znalec, ale i dobře psal. Super.

KLADIK
13.07.2019 5 z 5

Měl jsem štěstí, že jsem se narodil v době kdy vycházely knihy pana Augusty.

Damato
02.07.2019 5 z 5

Možná je to tím, že začali právě prázdniny a já nostalgicky vzpomínám na dobu, kdy jsem byla dítě školou povinné. A ani snad ne až tak já, jako moji synové, z nichž jeden mou lásku ke čtení podědil a prázdniny trávil nejraději s nějakou knížkou.
Bylo mi moc příjemné ho sledovat, jaké si vybírá knihy - mnohé z nich prošli i mýma rukama. Mezi nimi i tato kniha. Jak já si snila , vyvalená u babičky na dece a koukala na mraky a představovala si ptakoještěry, jak nade mnou lítají a babiččin dům překračuje velebrontosaurus , který naše angrešty má jako zákusek po večeři. Jak jsem nad obrázky vymýšlel své vlastní příběhy o tom, že pod zahradou je zakopán brontosaurus, nebo i třeba mamut , který tady před milióny let kousá do velepřesličky. No nádhera.
Škoda, že dětství končí tak rychle. Škoda, že většina dnešních dětí kouká na tabletu na hry o budoucnosti a nedokáže až tak naplno zapojit u čtení papírových knih svou fantazii. Moje děti to jakž takž uměli, ale u vnoučat si nejsem až tak jistá.

DuncanIdaho
12.07.2017 3 z 5

Přečteno za jeden den. Škoda, že se mi nedostala do rukou dřív, když jsem byl ještě kluk. Tehdá by mne určitě bavila víc. Čtení této knihy mne bavilo i teď. Několik povídek o prehistorických zvířatech i o lidech. Kdo si ji řečte, nepochybí.

Filatov
31.03.2015 3 z 5

Na tuhle knihu jsem si nedávno vzpomněl, že jsem jí četl jako žák základní školy a moc mě bavila a tak jsem jí schválně otevřel znova a byl jsem zklamán. Tahle knížka má asi opravdu kouzlo jenom pro děti menšího věku, protože já jsem si v ní zalíbení teď nenašel a mám ponaučení, že některé knížky z mládí by měl člověk nechat spát a v dospělosti se k nim nevracet, aby si nezkazil ten dojem, který si na ně udělal. Na můj vkus bylo v každé povídce moc popisování krajiny a přírody, což mě zdržovalo a ani povídky nebyly nijak poutavé, takže tři hvězdičky z nostalgie.

Finskej
06.02.2014 4 z 5

Knihy o pravěku Josefa Augusty jsou v kontextu české literatury poněkud unikum: čtivé povídky z pradávného světa, jejichž obsahem jsou - v kontextu dobových znalostí vědy - události tak, jak mohly být a jak se mohly odehrát. A s věru zvláštními hrdiny... Ptakoještěři, dinosauři, třetihorní býložravci, šavlozubé šelmy, mamuti... Naučná literatura kamuflovaná za zábavnou dobrodružnou a to vše v harmonickém celku. Ilustroval Zdeněk Burian.

Jack Bauer
25.12.2012 5 z 5

Knihy z pravěku, které jsem četl v nejranějším dětství a vybíral jsem si je hlavně kvůli nádherným kresbám Zdeňka Buriana.

KubaKJ
26.08.2012 5 z 5

Perfektní knížka, která upoutá zajímavými příběhy tvorů, kterým patřila tato planeta. Objasňuje život a smrt dinosaurů a vypráví o nich, jako by to byli lidé. Knížka je doplněná úžasnými kresbami Zdeňka Buriana, podle mě nejlepšího malíře všech dob.