Výstup na horu Karmel

Výstup na horu Karmel https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340189/bmid_svateho-jana-od-krize-ucitele-cirke-zpi-340189.jpg 5 11 3

Přidat komentář

Shindo
10.02.2019 4 z 5

Krásna kniha, vskutku. Hoci som voči kresťanstvu veľmi kritický, Ján od Kríža je jeden z autorov, ktorého si vážim. V tejto knihe opisuje cestu duše - človeka k bohu a to, čím si "musí" prejsť až dorazí do cieľa.

mirektrubak
22.07.2018

„Velice si tedy překáží duše, která chce dospět do tohoto vznešeného stavu sjednocení s Bohem, drží-li se nějakého svého chápání nebo slyšení, cítění nebo představování nebo zdání nebo své vůle nebo vlastního způsobu nebo čehokoli jiného nebo svého vlastního díla a neumí se od toho všeho odpoutat a obnažit.“

Knihy svatého Jana od Kříže čtu spíše se zvědavostí a zdvořilým zájmem, než abych je bral jako přímého průvodce na duchovní cestě – obávám se, že k tomu nejsem příliš disponován, vinou své netrpělivosti, ukotvením ve světském životě, vazbám na věci a lidi atd. Do role přímého následovníka svatého Jana mi zkrátka pár levelů chybí – odhadem tak milion :-))
Přesto si myslím, že kniha má co nabídnout, běžným věřícím i zvídavým agnostikům – kniha nám srozumitelně připomíná, že jsou tady důležitější věci, než jsme my sami, náš majetek, naše ego a pýcha, naše posedlost vlastním duchovním růstem.
Já jsem si ve Výstupu s chutí přečetl i řadu zajímavých výkladů jednotlivých výroků z Písma svatého a teologických postřehů obecně. Měl jsem pocit, že i přes zdánlivě nekonečnou propast 400 let mi má Jan od Kříže co říct.

„Protože když nám dal svého Syna, který je jeho Slovo a On nemá jiné, řekl nám všechno jednou provždy v tomto jediném Slově a nemá už, co by říkal.“


PAVEL z BRNA
29.04.2015 5 z 5

Tak na tuto knížku jsem musel dozrát, abych ji s rozkoší a radostí mohl, stále znovu a znovu číst. Je úžasně povzbuzující a inspirující.