Vyhnanství

Vyhnanství https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485401/bmid_vyhnanstvi-Iia-485401.png 4 63 16

Orel série

< 19. díl >

Je rok 57 n. l. Ostřílení veteráni římského vojska tribun Cato a centurion Macro se vracejí do Říma. Kvůli neúspěchu nedávného tažení na východní hranici římské říše čeká Catona nevlídné přijetí u císařského dvora. Je zbaven hodnosti v pretoriánské gardě a navíc přichází také o své blízké, protože Macro s Petronellou se vydávají vstříc novému životu v provincii Británie. Císař Nero se dostává do nepříjemné situace. Zamiloval se do bývalé otrokyně Claudie Acte, ale jeho slabosti se snaží využít císařovi političtí protivníci. Proto na popud svých rádců posílá milenku do vyhnanství na Sardinii. Catona, který se po propuštění z pretoriánské gardy ocitne v Římě v postavení nežádoucí osoby, pověří úkolem, aby ženu na Sardinii doprovodil. Cato dostane ještě další úkol. Jako hlavní velitel římské posádky na ostrově se musí vypořádat s řáděním banditů. Proti očekávání musí ale čelit ještě mnohem nebezpečnějšímu, neviditelnému a smrtícímu nepříteli – moru. Podaří se mu potlačit nepokoje na ostrově dříve, než nemoc zdecimuje jeho vojáky?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

The Emperor’s Exile , 2020


více info...

Přidat komentář

lusev
03.03.2024 3 z 5

Velmi rád čtu knihy od tohoto autora, tím spíše sérii o Catonovi a Macrovi, ale přestože jsou lokace rozdílné, již autorovi dochází nové nápady, což je celkem pochopitelné při 20 dílné sérii. Proto my tato kniha přišla, alespoň psychologicky trochu jiná. Uvidíme, jak se mi zalíbí následující titul, který právě čtu. Nicméně pokud by se autor zaměřil, již na jinou historickou dobu, rozhodně bych to uvítal.

Peter73
19.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Séria o rímskych legionároch Macro a Cato sa vyvíja, autor nám podal veľký posun v ich literárnom živote. V tejto časti je to už len o Catovi, Je poslaný na misiu na Sardíniu, kde má poraziť vzbúrencov, ale bojuje aj so šíriacou sa epidémiou. Do jeho života vstupuje nová žena, túto časť autor podal dramaticky a je veľkým spestrením knihy o vojnových ťaženiach rímskych vojakov. Dielo nabralo taký viac romantický pohľad a táto kniha môže byť bližšie ženským čitateľkám. Ani vojnové akcie nestratili nič zo štandardu. S. Scarrow napísal veľmi vydarenú knihu, za mňa plný počet hviezdičiek, aj keby som nebol ovplyvnený celou sériou, ktorej som aj nadšeným fanúšikom.


Mystifica
11.02.2023 5 z 5

Tímto dílem jsem do série nastoupila a byla jsem velice příjemně překvapena. Očekávala jsem lehkou četbu, ale navíc jsem dostala i různé myšlenkové rámce ohledně toho, jak to funguje v řízení. Dále, knížka pro mě byla dostatečně realistická, bez rušivých modernismů, což je pro mě u historických knížek důležité kritérium.

soukroma
24.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Zajímavé počtení: Sardinie l.p. 57 a jak se místní bránili staletí římské nadvládě, mor tamtéž, vyhnanství nízko postavené milenky císaře Nerona, a to všechno má nakonec řešit Cato, je s pár pretoriány a místními lenivými, nedovycvičenými kohortami s podstavem a ještě méně schopnou domobranou, bez svého Macrona, zato s nevyzpytatelným zvědem Apolloniem. Maličko romantiky, ale zase o to méně válčení - pouze závěr je veskrze bojový (proti banditům i nemoci), plno mrtvých a zraněných, ani Catonovo oko už nebude zcela jako dřív... 90%

apq
08.08.2022 5 z 5

Další skvělý díl. Hodnotila bych ho jako jeden vůbec z nejlepších.

OlafSveinsson
05.03.2022 5 z 5

Z posledních několika dílů mi Vyhnanství přijde jako nejpovedenější. Je tam od všeho trochu: od palácových intrik a samozřejmého válčení, přes boj se zákeřnou nemocí po romantickou linku.

ctenar2846
26.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Díly série, probíhající v politikou přetékajícím Římě, mi úplně nesedí, naštěstí se Cato tentokrát dostal aspoň na nepokoji zmítanou Sardinii. Morová epidemie mě zklamala, čekal jsem víc. Celkově knihu hodnotím jako lehce nadprůměrnou. Autor už mockrát předvedl, že legionáři (a i pretoriáni) dovedou předvést mnohem víc. Bál jsem se že Macro ze série úplně zmizí... Ufff ne v příštím díle je zpět. A my se konečně vracíme zpátky tam, kde jsem si oba hrdiny nejvíce zamiloval. Není provincie barbarštější a drsnější než Británie, tak hurá tam...

hanzmb
25.02.2022 5 z 5

Autor postupně od Dne císařů (dle mého nejslabší díl) začal nabírat dech. Tady už to je zase ten starý dobrý Scarrow jako na začátku série. Má to zkrátka vše, co se od podobné literatury čeká. Macra si tentokrát moc neužijete, ale podle závěru si to v dalším dílu vynahradíme. Už je napsaný, jen si musíme počkat na naše vydání. Už se na tu Čest Říma (či jak to překladatel nazve) moc těším.

Lolila
16.02.2022 5 z 5

Ďalší skvelý diel z tejto série. Macro odchádza do Británie, takže Cato si musí na Sardínii poradiť sám. Som zvedavá, čo prinesie ďalšia časť :-)

losna
15.02.2022

Vyšel nový díl Čest Říma :)

psd856
06.02.2022 4 z 5

napínavá jako vždy

čef
18.01.2022 5 z 5

Letošní zatímní bestovka, doufám, že v roce 2022 dostanu šanci si takových knih přečíst mnoho a mnoho, zdejší fandové mi to alespoň tak přáli. Bůhví kolikáté pokračování příběhu římských vojáků, bylo nové, asi pod dojmem covidu, o morovou epidemii na Sardinii. Jinak se zde šermuje a píchá kopím jako o život v zájmu římského císaře Nera a jeho vychovatele Seneky. Další díl bude asi z Británie, takže se těšme.

21olaf
20.12.2021 5 z 5

Tuhle sérii mám rád. Vždy když dočtou už se nemohu dočkat dalšího dílu. Nejinak je tomu i tentokrát. Cato si poradil i bez Macrona a v další části se určitě sejdou.

klokan.1905
04.12.2021 5 z 5

Vyhnanství...
Jedná se v pořadí již o devatenáctý díl z mé oblíbené série Cato... Koukal jsem se na webové stránky autora a vyhlížel jsem tam další díl... Zatím bohužel marně... :-( Simon Scarrow začal tuto fantastickou sérii psát v roce 2000 a udržuje si tedy zhruba průměr jednoho dílu této Orlí série na rok... Mezitím nás zásobuje i jinými, rovněž povedenými, knihami - namátkou Invaze, Piráti, Srdce z kamene... Všechny Vám mohu doporučit k přečtení - jsou skvělé... Mrzí mě jenom, že nakladatelství BB art doposud nesáhlo i po autorově sérii Revoluce z období Napoleona Bonaparte... Třeba se dočkáme, až skončí autor se sérií Cato... I když na druhou stranu doufám, že s touto jenom tak neskončí...
K samotné knize...
S Catem se v roce 57 našeho letopočtu vracíme do Říma, a to z neúspěšného tažení na východní hranici římské říše... Čeká ho přijetí u císařského dvora... Kam povedou jeho další kroky? Bude u toho i jeho přítel - centurion Marco? Prozradím jen to, že nepřítel nebude jediné čemu bude muset Cato v tomto pokračování čelit... ;-)
S Catem jsem v armádě odsloužil již plných 15 let a podíval jsem se s ním do pěkné řádky zemí... Vzhledem k tomu, že nárok na výsluhu a odchod na odpočinek byl v římské armádě až po 25 letech služby, tak nás snad ještě pár dílů čeká... ;-)

nero 13
17.11.2021 5 z 5

(SPOILER) V tomto díle se na čas rozloučíme s Macronem, který opouští armádu a odjíždí se svou novomanželkou do Británie, a s Catem se přesuneme do další středomořské destinace patřící pod Římskou říši a to na Sardinii v dnešní době pevnou součást Itálie, ale v prvním století ještě obývanou původními kmeny, které Římany neměli moc v lásce.
Cato je vyslán Císařem udělat na ostrově pořádek, ale nakonec má více práce než s místními bandity se zvládáním moru který se šíří po celé Sardinii.
V tomto díle Cato o něco příjde, ale zase něco co mu dlouho chybělo získá.

vincek1
05.11.2021

Nemohu hodnotit, ale hrozně se těším.

Štítky knihy

historické romány

Autorovy další knížky

Simon Scarrow
britská, 1962
2010  87%Pod znakem orla
2011  89%Orel na lovu
2012  90%Orlova kořist
2010  88%Vítězství orla
2014  88%Gladiátor