Vlčí mluva pro pejskaře - O alfa samcích, dominanci a jiných populárních omylech

Vlčí mluva pro pejskaře - O alfa samcích, dominanci a jiných populárních omylech https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419536/bmid_vlci-mluva-pro-pejskare-o-alfa-samc-2ok-419536.jpg 4 37 10

Psi údajně poslouchají, jen když je ustavičně kontrolujeme, ignorujeme jejich nevhodné chování, trestáme je za opakované porušení našich povelů, a celý psí život údajně řídí napětí mezi dominancí alfa samce (nás) a podřízeností psa. Tyto a další oblíbené omyly jsou ve světě pejskařů velmi rozšířené a bývají odvozovány od přirozeného chování vlčích předků. Ale chovají se vlci opravdu takhle? Nikdy! Tato kniha čtenářům a majitelům pejsků ukáže, co se můžeme naučit od vlků ve volné přírodě pro náš život, ale především pro zacházení s našimi čtyřnohými miláčky. A budete se divit, jak moc se liší naše vžité představy od reality.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Wölfisch für Hundehalter. Von Alpha, Dominanz und anderen populären Irrtümern , 2010


více info...

Přidat komentář

blackoutzuzi
22.09.2023 4 z 5

4,5 hvězdičky

Ideální kniha jak pro milovníky vlků, tak psů :)
Autoři čtenářům přibližují život vlků a seznamují je s poznatky, jež vypozorovali, které se dají aplikovat i na život se psy. Já si ji moc užila a doporučuji ji všem psím rodičům:))

pablito
08.06.2022 5 z 5

Perfektní knížka o životě vlčích smeček, se spoustou nových poznatků užitečných pro každého pejskaře. Autoři vyvrací spoustu vžitých a hluboce zakořeněných omylů o výchově psů a knížka tak může být pro leckoho kontroverzní.


Snoopi
30.11.2021 4 z 5

Spousta zajímavých poznatků, hlavně ze světa vlků, které se dají aplikovat i na soužití člověka se psem. Autoři zjišťují, co vše máme všichni tři společné, co je pro nás typické - a na naše chování pohlížejí z hlediska sociálního, teritoriálního a z pozice lovce. U každé kapitolky vždy představí tvrzení, která se o vlcích tradují /Tvrdí se/, na základě vlastních pozorování jej uvádějí na pravou míru /Realita je taková, že.../ a vzápětí nabízejí srovnání s chováním psů /Význam pro pejskaře/. Ke konci pak uvádějí záznamy svých vlastních pozorování života smečky vlků ze dvou různých lokalit.
Některé objevy jsou zcela nečekané a převratné. Nejvíc mě však asi zaskočilo, kolik nesmyslných mýtů se ohledně vlčího chování stále traduje, s čímž pak souvisí i tradované metody výcviku psů. Sympatické je, že sami autoři knihu nechápou jako nějaký kánon "správné výchovy psa", jehož se nutně musí všichni držet: je jen na nás, jak s naším čtvernohým mazlíčkem budeme pracovat. Hodí se do rukou jak začátečníkům, tak i zkušeným cvičitelům, obsahuje i mnoho fotografií. Téma vlků zde však jednoznačně převažuje, což se vzhledem k názvu dá i očekávat. Lehce mě zklamala korektura - bohužel jsem zde našla několik překlepů a příkladů špatných slovesných vazeb, což by se dít nemělo.

Zuzka12627
14.04.2021 4 z 5

Po přečtení dvou předešlých knih jsem si musela pořídit i tuto. Velmi hezky sepsané poznatky,rady pro pejskaře a příběhy a chování vlků. Určitě doporučuji, ale první dvě knihy se mi líbily více.

Alena_S
06.04.2020

Pokud jste tu kvůli vlkům, doporučila bych spíš autorčinu Moudrost vlků, kde všechny nové poznatky už jsou (a má i hezčí atmosféru). Tady jsou aplikovány na soužití člověka se psem domácím. Někde to funguje a informace můžou chovatelům dost věcí vyjasnit. Jde o úhel pohledu, který určitě stojí za přečtení. Jinde to ale zase drhne (třeba už proto, že pejska chováme doma a ne v národním parku, žejo...) a často jsem měla pocit, že se autoři snaží až moc, aby to propojení dávalo smysl. A to "nevěřte ničemu, co vám tvrdí někdo jiný" snad taky není nutné volat v každé knize x-krát...

Radunnie
07.03.2020 4 z 5

Kupodivu mě daleko více než kapitoly o pejscích zaujaly ty o vlcích a jejich životě v Yellowstoneském parku. S oběma autory sympatizuji v názoru, že člověk se má při výchově psa řídit svou intuicí a zdravým rozumem, zobecňování a striktní pravidla pro všechny mohou nadělat víc škody než užitku.
Nejedná se o žádné literární veledílo, některé kapitoly jsou uspořádány poněkud chaoticky a neuspořádaně, grafická stránka také není žádná hitparáda, nicméně jako zdroj nových informací kniha funguje beze zbytku!

IvčaKraťaska
24.01.2020 2 z 5

Poměrně brzo jsem začala přeskakovat kapitoly o vlcích a četla jen doporučení pro výchovu psů. Dočetla jsem se několik dobrých rad, ikdyž vlastně nic nového. Myslím, že kniha bude užitečná spíše pro začínající pejskare, kteří ještě nemají s výchovou žádné zkušenosti.

devildeny
21.01.2020 4 z 5

Pěkně sepsané poznatky o vlcích a psech z pera odborníků, kteří pozorují vlčí chování desítky let a kteří mají zároveň psího kamaráda, takže mohou jejich chování porovnávat. Psi už s námi žijí tolik let, že lidé kolikrát zapomínají, že veškeré psí pudy vycházejí z vlčích genů a snaží se je mermomocí polidšťovat. Z vlčího chování bychom si v lecčems mohli brát příklad, ke svojí rodině se chovají opravdu hezky a s úctou. Připadalo mi, že některá témata se v knize opakuji, akorát trochu jinak podaná a jedno téma, které mě zajímalo, jak to vlastně u vlků je, bylo nedokončené a nevysvětlené. Nejlepší byly vsunuté příběhy z pozorování vlků, ale také se mi líbilo, že autoři nezastávají pouze striktní výchovu psa, ale poukazují na to, že pes je také živý tvor s vlastní myslí a nemusí vždy všechno udělat přesně tak, jak zrovna chceme my, aniž by to znamenalo, že nás nerespektuje.

Tanulee
13.01.2020 5 z 5

Čtivá knížka o vlčím životě. Je rozdělena do několika kapitol, kde se v každé kapitole dozvíme co se o vlcích tvrdí, jaká je skutečnost vyplývající z dlouholetého pozorování vlků, co to znamená pro pejskaře a skutečný příběh ze života volně žijících vlků.

Dozvíte se mnoho informací o vlčím životě, od narození štěňat přes jejich výchovu až po smrt starého vlka. O společenském chování ve smečce, že v mnoha případech vede smečku vůdčí samice, že se vlci v jedné rodině mezi sebou nepáří. Smečka se dokáže postarat a chránit staré, nemocné či poraněné jedince. Spolupracují s krkavci, kdy krkavci jsou vlčí oči a dávají vlkům vědět, že se blíží nebezpečí a na oplátku vlci nechají krkavcům trochu potravy. Také rozpoznají rozdíl mezi vrtulníkem, před kterým se prchají ukrýt, protože vědí, že je čeká uspání a aplikování sledovacího obojku a mezi letadlem, kdy výzkumníci jen sledují vlčí život.

Vlci jsou velmi inteligentní a charismatická zvířata.

kneslova
11.11.2019 5 z 5

Hezké povídání o vlcích a jejich zvycích a o našich psech.

Štítky knihy

psi zvířata, fauna psi - výchova a výcvik vlci příroda živá

Autorovy další knížky

Elli H. Radinger
německá, 1951
2018  91%Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe
2018  93%Moudrost starých psů
2019  83%Vlčí mluva pro pejskaře - O alfa samcích, dominanci a jiných populárních omylech
2022  93%Dar divočiny
2023  92%Do psího nebe

Kniha Vlčí mluva pro pejskaře - O alfa samcích, dominanci a jiných populárních omylech je v

Právě čtených2x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce50x
Chystám se číst37x
Chci si koupit26x