Moudrost starých psů

Moudrost starých psů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396165/bmid_moudrost-starych-psu-P5S-396165.jpg 5 110 39

Psi jsou úžasní – v každém věku! Život se starým psem nám otevírá oči a srdce víc, než si umíme představit. Staří psi nás mohou mnohému naučit: Například brát každý den jako dar, ničeho nelitovat, starat se o svou smečku, poznat, na čem skutečně záleží, ale také odpouštět nebo brát věci tak, jak jsou. Elli H. Radingerová vypráví napínavé a dojemné příběhy o důvěře, trpělivosti, pozornosti, vděčnosti, intuici, lásce a vtipu, které se pozvolna vytrácejí z našeho uspěchaného života. A ukazuje nám, jak se díky našim čtyřnohým společníkům můžeme naučit zacházet se smutkem a ztrátou. Moudrost starých psů je srdečný a hřejivý kompliment nejlepším přátelům lidí – psům!... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Die Wessheit alter Hunde


více info...

Přidat komentář

pablito
23.08.2022 5 z 5

Moudrost starých psů je jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četl (přiznám se nicméně, že množinu nejlepších knih, které jsem kdy četl mám poměrně širokou). Je to moudrá kniha o posledním úseku naší životní pouti v této realitě. Dle názvu se tváří jako kniha o, psech. Chyba lávky. Je to kniha o životě jako takovém. Ať už psím, nebo lidském. Konec konců v tom zase tak velký rozdíl není.

vlčice68
20.08.2022 5 z 5

Kniha obohatí i pobaví.


karolina0346
24.06.2022 2 z 5

Moudrost vlků se mi líbila.
Tak, jako jsem se v ní dozvěděla o životě vlků, očekávala jsem nějaké poznatky o životě a zkušenostech starých psů.
Dočkala jsem se papouškování různých rádoby filozofů. Autorka zestárla, přežila dva psy, další je starý, a ona se ze všeho potřebuje vypovídat.
Místo Moudrost starých psů je to Moudrost staré odbornice ma vlky. A spíš bych místo té moudrosti napsala jen životní zkušenosti nebo něco podobného. Rozsah bych zkrátila tak na polovinu, omílat tytéž myšlenky stále dokola je zbytečné a nudné.
Kniha mi vůbec nic nedala. Zklamala mě.

crazyslunicko
05.05.2022 5 z 5

Velmi emotivní čtení o psech, o životě, o smyslu života, o minulosti, budoucnosti...

Moc krásná kniha. Nedokázala jsem ji přečíst na jeden zátah.

Není to jen o moudrosti starých psů, ale pasuje to i lidi.

"Staří psi nás učí, že život není žádný problém, který musíme vyřešit, nýbrž božské tajemství, které musíme zažít. Ukazují nám, že nejen oni jsou našimi psy, ale že i my jsme jejich lidé. Potřebují nás, ale je vlastně potřebujeme víc. Radost ze života. Veselost. Čím víc se blížíme ke konci, tím častěji bychom se měli radovat. To je moudrost, kterou nám zanechávají naši staří psi. "

"Vždyť život je přece dar. Všechno se děje tak, jak se má dít. Naši staří psi znají moudrost štěstí: Dej mi kost a jsem šťastný - dej mi místo ve svém srdci a budeš šťastný TY."

Kéž by to platilo i u lidí...

Gibis
27.03.2022 5 z 5

Nádherná kniha plná moudrosti, krásných myšlenek a úžasných fotografií pejsků s šedivými bradami. Určitě dojme a chytí za srdce nejednoho pejskaře a obzvlášť toho, který se už s nějakým tím psím parťákem loučil. Kapitoly, kdy se autorka loučila se svou milovanou Lady, jsem regulérně probrečela. A vzhledem k tomu, že ta naše milovaná "hafina" už má taky značně prošedivělý čumák, oči mi neustále utíkaly k těm jejím laskavým očím, abych nepropásla ani jediný okamžik, kdy je ještě s námi.

Arkagas
26.11.2021 5 z 5

Po fenoménu Moudrost vlků, která je nádherná nás Elli mile překvapila touto knihou, která chytí za srdce každého pejskaře, ale i jen lidi, kteří mají psi prostě rádi.
Elli nás provází životem starých psů pomocí její 13 leté fenky Shiry, díky které se naučila dlouho spát, užívat si každé dobroty, nespěchat, milovat své okolí a radovat se a bláznit kdykoliv se Vám zachce. Protože každý starý pes je náš učitel. Většinou jsme s ním prožili jeho mládí, někdy i dětství, ale stáří tráví u našich nohou, u nás v posteli a jsme pro ně středobod vesmíru. O tom, jak je život se starým psem jiný - náročnější, ale zároveň krásnější, otevřeně o umírání a naší odpovědnosti netrápit své milované. O tom, kdy je ten správný čas, ale především o tom, že užívat si každou minutu s naším psem je v pořádku, protože má na světě bohužel oproti nám tak málo času.
Nádherná, dechberoucí kniha, u které jsem si slušně pobrečela.

Moje hodnocení: 10/10

Jenny46
05.11.2021 5 z 5

Jsem milovnice pejsků a kniha mi udělala radost, krásná moudra, ukápla i slzička. Příběhy jsem si dávkovala po troškách, abych si je co nejvíc užila....
Pro milovníky čtyřnohých mazlíčků vřele doporučuji.

Betti
12.08.2021 5 z 5

Dokonalý souhrn moudrostí, které se můžeme od (starých) psů naučit. Elli Radinger probírá vícero témat, které se týkají hlavně stáří, smyslem života, pozitivnímu přístupu k životu, lásky ke psům, jak si naplno užít život, mentálního zdraví, vděčnosti za maličkosti a vyrovnání se se smrtí. Tahle kniha rozhodně dokáže otevřít oči a změnit váš postoj k životu k lepšímu. Během čtení budete chtít být blízko svého pejska :).

KajaPet02
21.04.2021 4 z 5

Z této knihy jsem se toho opravdu mnoho naučila a spoustu jsem si toho v hlavě srovnala. Je tu dokonale popsané, že se od psů (stejne jako od jiných zvířat) máme mnoho co učit, protože oni vědí, co je opravdu důležité. Není to ani moc, ani peníze, ani jiné stupidní hodnoty nastavené dnešní dobou, je to rodina, láska, důvěra a přátelství. Posledních několik kapitol jsem probrečela, byly opravdu dojemné a chytily mne za srdce. Každopádně můžu doporučit každému milovnikovi psů, který se chce od těchto něžných čistých duší něco naučit.

hu_87
16.03.2021

Tohle bude asi moje první knížka tady, ke které napíšu jen komentář a nehodím sem hodnocení. Z jednoduchého důvodu - nebylo by to objektivní. Spíše si myslím, že se kniha měla jmenovat "Moudrost psů" a napsat ji měla autorka v podobném duchu jako knížku Moudrost vlků, která je mimochodem velmi poučná. Problém je, že pasáže se víceméně opakují a sem tam se objeví nějaký vědecký fakt o psím chování, smýšlení atp., nicméně nejsem si jistá, zda si z knihy odnáším tolik, co z jiných.
Tudíž upozornění - nejedná se ani tak moc o populárně-naučnou knížku, spíše o knížku autorky, která psy zbožňuje (já taky, proto nehodnotím kvůli objektivitě).
Prostě a jednoduše, psi jsou nevinní a asi jediní, kteří umí nezištně milovat. Je třeba je chránit, chovat se k nim s úctou, respektem a uvědomit si, že naši psí miláčkové mnoho věcí poznají, i když se je snažíme obalamutit jakkoliv. Psi jsou čistí.

Slůník
29.11.2020 5 z 5

Nebyla jsem si jistá, ale "dostal" mě popis posledních chvil s milovanou fenkou...

blackoutzuzi
02.10.2020 5 z 5

Jestli nějaká kniha vzdává hold pejskům, tak je to právě tato!
Knížku celým srdcem doporučuji, pasuji ji na jednu z nejkrásnějších, jakou jsem letos četla :)

CrazyPiškot
18.07.2020 5 z 5

Krásně a citlivě napsaná knížka. U mnoha pasáží jsem měla na krajíčku. Často mi v hlavě zní věta z knihy : "Smrt je zdrojem moudrosti pro lásku a život."

intelektuálka
15.02.2020 5 z 5

Jakmile jsem uviděla na obálce ty psí oči, bylo rozhodnuto a odešla jsem s knihou ....

A děkuji Elli - to, o čem píšete, já dobře znám - je to učiněná canisterapie o jedinečném přátelství a porozumění mezi člověkem a čtyřnohým tvorem .....

Patřím mezi milovníky zvířat a není to dlouho, co jsem po 18- letém soužití musela nechat odejít pejska, který se na mne za celou dobu křivě nepodíval ....

Ale psí život je kratší než člověčí - a když přijde stáří, my jim můžeme vrátit trochu z té bezpodmínečné lásky, důvěřivosti a tolerance, kterou nám dávali ....

Podle empatických průzkumů nejvyšší soucit pociťovali lidé s dětmi a štěňaty - a hned poté psy... protože jsou bezbranní a nevinní ....

Kniha, kterou musím doporučit a nejen milovníkům psů - je to o životě ....

Zuzka12627
05.02.2020 5 z 5

Kniha je pro milovníky psů, kterým já jsem. Vystihuje veselý a bohužel i smutný život se psím kamarádem. Velmi pěkná kniha, co mi hodně dala. Za mě by si ji každý pejskař i člověk co má rád zvířata měl přečíst.

Veřenka13
03.01.2020 4 z 5

Moc hezká kniha pro všechny milovníky psů.

zaba335
22.12.2019 5 z 5

Krásné, dojemné, pravdivé... :)

Lightman
06.12.2019 5 z 5

Zatím žádná kniha ve mně nezanechala tak hluboký dojem a neoživila vzpomínky jak veselé tak bohužel smutné jako tato ... Pochopit vztah člověka a jeho psa se nedá rozumem, to lze poznat pouze srdcem (pokud parafrázuju Exuperyho Malého prince) ... Když se mě jednou ptala moje partnerka, jaké to vlastně je mít po svém boku tak úžasné stvoření jakým je zlatý retriever, neuměl jsem jí slovně popsat to vzájemné Pouto, které nás s Buddym pojilo téměř 13,5 roku - od štěňátka až po mé neuvěřitelně těžké rozhodnutí, že už nám jeho zdravotní stav bohužel neumožňuje dál pokračovat na společné cestě bok po boku životem ... "Říci, že přestanete milovat, někoho, koho jste kdysi nadevšecko milovali, by byla lež - ale život jde prostě dál" ... Jsem strašně vděčný za to, že autorka napsala takovou knihu i za to jakým způsobem knihu pojala ... jí se alespoň částečně podařilo popsat nepopsatelné ... Kniha vezme za srdce nejednoho skutečného pejskaře. Nepochybuju ale ani o tom, že může nadchnout i lidi, kteří psa nikdy neměli, ale žijí s otevřenou myslí a srdcem ...

Anette Abeja
04.12.2019 5 z 5

Kniha je bezesporu pro všechny milovníky psů. Doslova na nás dýchá, ocitáme se v příbězích, cítíme spolu s autorkou radost ale i bolest. To vše ještě více umocňuje pokud máme doma svého chlupatého parťáka, který na nás při čtení knihy kouká nevinnýma očkama. Pro citlivější povahy jako já jedno varování - budete nejspíše v určitých pasážích brečet. Jinak rozhodně doporučuji! První knihu od autorky jsem zatím nečetla, to však v nejbližší době změním.

Andrea S.
01.12.2019 5 z 5

Dvěma slovy řečeno: nádherná knížka. Autorka svým vyprávěním ukazuje nejen moudrost psů a důležitost každého okamžiku, ale nabízí také obrovský prostor pro čtenáře, který se může z jednotlivých kapitol knihy poučit a převést si psí přístup k životu do toho svého. Na několika místech knihy se mi zdá autorka až přespříliš obětavá, kdy pejsky řadí ve svém životě nad vše ostatní, ale i tak... Je to skvělá a inspirativní kniha pro zamyšlení se jak nad našimi čtyřnohými miláčky tak nad sebou samými. Od přečtení knihy si užívám každého okamžiku s naším seniorským panem "špagetkou".