Klub Lysek

Klub Lysek https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16565/klub-lysek-16565.jpg 4 175 27

Vlaštovky a Amazonky série

< 5. díl >

Sourozenci Dick a Dorotka, kteří se čtenářům představili v Zamrzlé lodi kapitána Flinta, přijíždějí strávit velikonoční prázdniny na řeku na východě Anglie. Poté co se v zimě seznámili s Vlaštovkami a Amazonkami, mají děti velkou chuť naučit se plachtit. Hned po příjezdu potkávají Toma Kestrela. Tom spolu s dvojčaty Levuškou a Pravuškou a několika dalšími dětmi založil Klub Lysek, sdružení mající za cíl chránit hnízdící lysky a další ptáky. A Ti také ochranu potřebují, zejména před bezohlednou posádkou motorového člunu Margoletta. A tak Dicka a Dorotku čeká plavba po řece ve společnosti klubu Lysek, velké problémy s posádkou člunu Margoletta a celá řada dobrodružných příhod...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Toužimský & Moravec
Originální název:

Coot Club , 1934


více info...

Přidat komentář

Radovan_R
17.10.2023

Ransomových knih jsem přečetl dost, ale tato mě nějak nechytila. Po pár kapitolách jsem ji odložil, párkrát do ní ještě nakouknul a končím. Asi tam chybí Amazonky a Vlaštovky.

Rose-Mary
06.08.2023 5 z 5

Jedna ze dvou Ransomových knih, která se neodehrává na severu v kraji jezer, ale na Norfolských řekách. Vystupují zde přátelé, kteří si říkali Lysky, a zabývali se ochranou ptactva, které hnízdilo v okolí řek. Nejstarší z nich byl syn místního lékaře, Tom Dudgeon, dalšími byly dcery právníka Farlanda, dvojčata Levka a Pravka, a tři hoši, kteří si nejdříve hráli na piráty: Jožka, Bill a Péťa, ze Smrti a slávy. Na ochranu ptactva založili Klub Lysek.
Do městečka Horningu přijíždí na návštěvu k paní Barrablové na velikonoční prázdniny Dick a Dorotka Callumovi, kteří mají slíbeno bydlet s ní na plachetnici. Jejich přáním bylo naučit se plachtit, aby se vyrovnali svým přátelům od jezera, Vlaštovkám a Amazonkám.
Moc jsou zklamáni, když se od paní Barrablové dozví, že na lodi budou jenom bydlet, neboť ona sama si na plavbu netroufá a její bratr nemůže přijet.
Jejich situaci zachrání Tom Dudgeon, ze kterého se stává následkem zoufalého činu psanec, který se musí skrývat. Najmou ho na loď, aby Dicka a Dorotku zaučoval v námořnickém umění.
Kniha je plná dobrodružství a zajímavých zvratů. Jako každá Ransomovka, i tato si zaslouží plný počet pěti hvězdiček.


AmberTom
25.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Není co dodat. Snad jednou budu plachtit po Lipenské nádrži... (Zatím jen neuskutečněný dětský sen.)

Lastodont
06.06.2022 4 z 5

Jako není to špatné, ale admirál mi k srdci nepřirostl. Možná je to tím, že tuto knihu jsem četl až v dospělosti.

IVANA0123
29.05.2022 5 z 5

Můj knižní návrat do dětského knižního světa nemohl být lepší. Arthur Ransome mě dostal od první přečtené knížky. Tehdy jsem chtěla být Nancy. Tentokrát už jsem samozřejmě měla v tomto směru odstup, ale moje nadšení z dobrodružství Dicka a Dorotky a jejich nových kamarádů se moc nezmenšilo. A knížka byla opět super napínavá. 5*
(5/22)

Amifa
27.04.2022 5 z 5

Nikdy by mě nenapadlo, že v šestatřiceti letech objevím takový poklad. Naprosto jsem se do knih Arthura Ransoma zamilovala. Až mě mrzí, že jsem je nečetla dříve.

Nora759
17.03.2021

Nechtěla jsem to tolikrát poslat jen jednou

Nora759
17.03.2021

Ale stejně je nej Nancy!

Nora759
17.03.2021

Ale stejně je nej Nancy!

Nora759
17.03.2021

Ale stejně je nej Nancy!

Nora759
17.03.2021

Ale stejně je nej Nancy!

Nora759
17.03.2021

Ale stejně je nej Nancy!

kapr
22.09.2019 4 z 5

Oblíbený autor, a další z jeho krásných, milých a úsměvných knih. Tentokrát jsou ústředními postavami Dick a Dorotka Callumovi, které už známe ze Zamrzlé lodi kapitána Flinta, a jejich noví kamarádi.
K autorovým knihám se pravidelně vracívám vždycky, když mi okolní svět začíná připadat příliš šedivý. Klub L je další z knížek ideálních pro náctníky, potěší ale i děti daleko mladší. Přes tuto cílovou skupinu s touto knihou i mnohý starší čtenář stráví hezké chvíle. Rozhodně každému doporučuji!
V komentářích jsem narazil na Levušku s Pravuškou, zhrozil jsem se, přelétl mi mráz po zádech, a děkoval jsem osudu, který mne setkání s něčím podobným ochránil.
Samozřejmě, mnohé oblíbené postavy z předchozích knih série každému čtenáři, stejně jako mně chybí. Domnívám se, že původně autor o jejich účasti prostě musel uvažovat, nabízelo se to samo. I já to autorovi mám sklon vyčítat. Na druhé straně musíme uznat, že jeho knížky snad pro každého z nás znamenají hodně. Knihy s velkým počtem postav, které navíc vykazují navzájem určité podobnosti, v tomto případě by se všechny vešly do úzkého věkového rozmezí, trpí často nečitelností, která přináší nebezpečí jejich záměn. Když si autor volil ústřední téma, vybral si ochranu přírody, konkrétně ptačích hnízd. Toto téma autora dovedlo k příběhu jak jej všichni známe. Musíme se smířit s tím, že okruh postav je poněkud jiný než bychom si přáli. Buďme autorovi jednoduše vděčni za další krásný čtenářský zážitek.

FilDaV
16.06.2019 5 z 5

Jedna z mála "Ransomovek", ve které se nevyskytují Vlaštovky (John, Zuzana, Titty, Roger) ani Amazonky (Nancy, Peggy), ale naopak již podruhé (poprvé v Zamrzlé lodi) Dick a Dorotka. Ti přijíždí do nádherného hrabství Norfolk, který proslul tzv. Broads. Tam společně s Tomem, "admirálem", Levkou a Pravkou zažijí nezapomenutelné dobrodružství při plachtění, sledování ptáků i skrývání se před "Hrubiány". Rasome je prostě od přírody ryzí spisovatel, který potěšil tisíce lidí po celém světě a to už je i tak dost!

MartinaF
28.05.2019 4 z 5

Hodně jsem postrádala Vlaštovky a Amazonky. Ač kniha byla opět dobře napsaná, chybělo mi tam Nancyino láteření a kapitán Flint. Trochu jsem se nudila u popisu postupu při plachtění. Druhá část knihy však byla ta známá ransomovka - dobrodružná a velmi napínavá.

Boogie007
25.02.2019 5 z 5

Jak se říká, vše zlé je k něčemu dobré ... nebýt toho, že Tom Dudgeon byl donucen porušit jedno z nejdůležitějších pravidel, tak by Dick s Dorotkou zůstali suchozemskými krysami (i když s bydlištěm na lodi), nepoznali by členy klubu Lysek a my bychom neměli co číst ;-).

pepa4081
15.01.2019 5 z 5

První kniha, kde nevystupují Vlaštovky, ani Amazonky. Dick s Dorotkou tu potkají jinou partu kamarádů, kteří je učí plachtit na Norfolských vodách. Příběh se odehrává skoro celý na vodě, takže je to maličko jiná ransomovka, než jsme zvyklý. Pan Ransome je skvělý vypravěč a opět dokázal z celkem obyčejných příhod udělat napínavé dobrodružství. Doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.

blindone
05.11.2017 4 z 5

Vůbec nechápu, jak mě to mohlo bavit, ale bavilo. Dost.

woodward
13.04.2017 3 z 5

Proboha, kterej trouba vymyslel "Levušku a Pravušku? Jsou to přece "Levka a Pravka"!

kacaabba
17.11.2016 4 z 5

Jestli něco nemám rád, tak to je hraní si na piráty. A v knihách Ransomeho je to normál. Název Amazonky jsem ještě skousnul, ale název lodi Smrt a sláva mi přijde nanejvýš odpudivé. Tfůůůj!