Vězňova žena

Vězňova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450982/bmid_veznova-zena-hvg-450982.jpg 4 256 88

Izzy by si tolik přála vést poněkud zajímavější život, než jí nabízí středomoravská vesnice. A teď, za války, je to ještě mnohem horší. Samá dřina, žádná radost. Pak se ale najednou všechno změní: na jejich rodinný statek přijde vypomáhat skupina britských válečných zajatců. A jedním z nich je Bill. Po jejich setkání události naberou rychlý spád. Izzy a Bill se tajně vezmou a vydají se na útěk. Izzy je přestrojená za muže a působí tak věrohodně, že když je nakonec dopadnou nacisté, skončí spolu s Billem ve vojenském zajateckém táboře. Kdyby Němci přišli na to, že je Izzy žena, okamžitě ji zastřelí. Novomanželé se proto spojí s několika spoluvězni, a společně pak střeží Izzyino tajemství. Ne každý zajatec má ale dobré úmysly. A tak se Bill a Izzy každé ráno probouzejí s nejistotou, jestli se společně dočkají večera. Nebo konce války. Nebo šťastné budoucnosti.... celý text

Literatura světová Pro ženy Válečné
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

The Prisoner's Wife , 2020


více info...

Přidat komentář

Neluš
04.04.2024 5 z 5

Za mě klobouk dolů !

vikaa
20.12.2023 4 z 5

Trochu jiný příběh z války, než na které jsme zvyklí. O zajateckých táborech se toho nepíše tolik, jako o těch koncentračních. Takže nový pohled na válečné útrapy. Dějová romantická linka mě zaujala, občas jsem proklínala Izzinu počáteční lehkomyslnost, ale to už k mládí prostě patří. No a na závěr pro ty, kteří se smějí pravděpodobnosti přežití ženy v zajateckém táboře - život píše někdy příběhy, které jsou prostě neskutečně neuvěřitelné...


KarolinaFifth
03.12.2023 2 z 5

U čtení jsem se small a bavilo, přestože nejde o primárně humoristickou knihu. Je to hloupoučké, ale zábavné.

knihomol1985
30.11.2023 5 z 5

Velice dynamická a živá kniha s velice těžkým tématem. Čtení je to bolestné ale dílo se podařilo jako obsah na 100% nechtěl bych to zažít ani ve snu. Doporučuji k přečtení...

Tucaka
28.10.2023 5 z 5

Nepředstavitelný. Neskutečný. Neuvěřitelný.
Všichni jsme se ve školách učili o zrůdném chování nacistů za druhé světové války. Těžko číst, těžko si představit, co ti lidé museli přetrpět.
Nemám slov.

Janulica
08.09.2023 5 z 5

Román o lásce v nepředstavitelně krutých podmínkách. Na začátku láska a romantika, z které se postupem času stala láska a úporný boj o přežití.

Madelisi
18.08.2023 4 z 5

Velice živě napsaná kniha. Člověk se cítí jako další anglický zajatec okolo Billa a Izy.

Jediné, co mě zamrzelo, je smyšlenost příběhu. To nicméně dokládá autorčiny kvality.

1v8na
06.08.2023 4 z 5

Kniha měla spád, byla čtivá a zajímavá.
Knih d tématem druhé světové války jsem přečetla celkem dost. Tahle byla jiná v tom, že byla o válečných zajatcích. O nich jsem doposud nečetla.
Je až s podivem, co vše dokáže vůle přežít. Líbila se mi odvaha, láska, podpora, přátelství, odhodlanost - celá kniha byla emocemi velmi nabitá.
Jediné, co hodnotím trochu negativně, je chybějící pořádný epilog, kde by bylo sděleno, jak dopadla matka s bratrem od Izzy, jestli se Izzy a Bill dostali do Anglie, jak se jim tam žilo a tak podobně

lucie2371
06.08.2023 5 z 5

Krásný, dojemný příběh dvou do sebe zamilovaných lidí. Tentokrát z trochu jiné strany období války. A to ze zajateckého tábora.
Je až neskutečné, že se tento příběh skutečně stal.
Určitě doporučuji. Hlavně těm, co se alespoň trochu zajímají o toto téma a mají rády takovéto skutečné příběhy z onoho období.

amelie.m
02.06.2023 2 z 5

.. tak tohle fakt ne.. nereálné, naivní, v půlce jsem přestala číst..

Mona7741
12.04.2023 4 z 5

Příběh velmi čtivý. Nechápu jak žena mohla v takových podmínkách žít, probouzet v sobě sílu na každý nový den plný utrpení a následovat svojí lásku.
Konec moc ukvapený, chyběl moment k dojetí.

Zdenas5
10.04.2023 4 z 5

Počáteční romantický příběh přechází rychle v tvrdou realitu zajateckého tábora, která je vylíčena velmi realisticky (opírá se o skutečnost). Tento příběh se však liší tím, že Cousins je žena přestrojená za muže a musí svou identitu bedlivě tajit, a navíc předstírat, že je němá. My pak sleduje, jak se její manžel a skupina přátel snaží Izzy chránit před ostatními muži z tábora a podezíravými dozorci, pomáhat jí v jejích dnech, při návštěvě toalety, mytí a dalších každodenních problémech. Obdivovala jsem Izzy, jak to vše byla schopna vydržet, ale i silné přátelství, které mezi nimi vzniklo, jak byli ochotni jeden za druhého položit život, sílu pomáhat kamarádovi přežít, i když sami už nemohli. Hvězdičku strháván za jazykové prostředky a hlavně za rychlé ukončení. Jako mnohé jiné i mě by zajímalo, co bylo dál. Stačilo by několik slov v epilogu.

anovy64
01.04.2023 4 z 5

I když jsem z 2. světové války přečetla zajímavější knihy, tato ukazovala toto období z cela jiného pohledu. O válečných zajatcích jsem četla poprvé a je neuvěřitelné, že mohla žena přežít v zajateckém táboře nikým neodhalena.

Gabriela143
12.01.2023 4 z 5

Kniha sa číta dobre. Na konci by som uvítala zmienku o tom, čo sa stalo s rodinou Izzy a či sa s nimi ešte videla a ako dopadli ich priatelia z tábora..

Petrasuvicka
29.11.2022 4 z 5

Stále nechápu, jak tohle všechno mohl člověk přežít. Příběh, který dokazuje, jak moc silná je lidská vůle a pud přežít. Jak jsou ženy schopnější a odolnější než mnozí muži.
Stále nechápu, jak mohli přežít pochody smrti. Ne jen postavy Izzy, Billa a dalších z party v knize, ale skuteční lidé, kterých se to tehdy v dané době týkalo.

Doporučuji.
4* proto, že jsem přece jen četla lepší z období 2. světové.

ydnac
11.10.2022 4 z 5

LÁSKA MEZI DÍVKOU ZE STATKU A VÁLEČNÝM ZAJATCEM

Izzy a Bill.
Takových příběhů je určitě více, ale zatím jsem nečetla žádný, ve kterém by byli manželé spolu v mužském zajateckém táboře.
O to víc musím takovou lásku obdivovat, byli sezdáni pouhých 10 dní a prakticky o sobě nic nevěděli.
Rozhodli se spolu uprchnout, což v dané situaci bylo velice odvážné, ale také hodně nepromyšlené. Bohužel byli chyceni a předstírali, že Izzy je němý chlapec.
Po jejich uvěznění museli být stále ve střehu nejen před dozorci, ale také se nesměl nikdo dozvědět, že Izzy je žena. Zasvětili jen muže, kteří s nimi sdíleli ubytování.
Chování těchto vězňů (až na výjimku) bylo opravdu úžasné, dělili se s nimi o jídlo, kryli dívku ve sprchách a na toaletě, při praní, při nástupech.
Tento pár se opravdu jen tak nevzdal.
Kniha je velice čtivá, hlavním hrdinům a jejich přátelům jsem fandila do poslední chvíle.
Jen mě mrzí, že kniha nemá ještě pár stran navíc, chybělo mi, co bylo dál…

be.zuz
24.07.2022 3 z 5

Knizka mi byla doporucena jako jeden z nejlepsich valecnych romanu, uz nastesti netusim kym, protoze zadne vystreleni z gati se teda nekonalo. Zakladni dejova linka je zajimava, ale tim to konci. Prvni pulka knihy mi prisla dejove plytka, duveryhodnost nezvysuji ani nedotazene detaily, neuveritelne chovani lidi. Nevim, do jake miry je to prekladem, ale slohove to na mne pusobi jako prace zaka 7.B.

chrudas
23.07.2022 5 z 5

Zajímavý příběh o české dívce, válečných zajatců, odvaze, víře v něco lepšího, přátelství a vůli přežít hrůzy druhé světové války. Velmi čtivé a napínavé

kalinka99
18.06.2022 5 z 5

Příběh jsem četla jedním dechem, ale prostě je to k neuvěření, že se tohle dělo. Mám pochyby jestli to bylo vážně založené na skutečné události nebo jak moc se na tom podepsala pravda. Ještě mi chybí dovětek jak to bylo po válce s hlavními aktéry popřípadě shledání s přáteli a rodinou.

Mituli78
13.06.2022 1 z 5

Nedočetla....to se nedalo....možná to bylo také dost překladem, ale prostě ne-e