Věnec vavřínový

Věnec vavřínový https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160637/bmid_venec-vavrinovy-6zW-160637.jpg 5 10 2

Protagonistou tohoto Kožíkova biografického románu je Dr. Miroslav Tyrš, estetik a výtvarný kritik, zakladatel a první náčelník tělovýchovné organizace Sokol.Věnec vavřínový líčí Tyršův život od let dětství až po tragickou smrt v roce 1884. Autor nás seznamuje nejen s hrdinovým soukromím, ale i s jeho společenskými a estetickými názory, k čemuž využívá autentických dokumentů, cituje z Tyršových studií, článků, dopisů i deníkových záznamů.... celý text

Přidat komentář

Mijagi
01.09.2021 3 z 5

Po přečtení vynikajícího románu Největší z pierotů jsem natěšeně sáhl po Věnci vavřínovém a musím říct, že tentokrát jsem byl lehce zklamaný. Život Miroslava Tyrše, zakladatele Sokola, je velké téma. Lze jej zpracovat různými způsoby. František Kožík se rozhodl pro kombinaci románu a literatury faktu. To by samo o sobě nevadilo, kdyby výsledek nepůsobil tak, jako by si autor nebyl jistý, zda první či druhý styl. Na jedné straně je čtenář opájen dojemnými životními okamžiky slavného českého obrozence (a Kožík pro tyto čtenářské emoce umí mistrně připravit půdu), aby na další straně byl utápěn ve zdlouhavém výčtu kolik a kde v daném roce proběhlo sokolských srazů, a kdo vše se jich zúčastnil. Nejlepší částí knihy je tak samotný závěr, tragická, předčasná smrt Miroslava Tyrše, která zůstává dodnes nevyjasněná, tudíž o ní není známo příliš fakt a Kožík musel naplno zapojit svůj spisovatelský talent. Velmi emotivní, velmi silný. A ještě jedno plus bych přidal: Díky této knize nemám konečně Tyrše zaškatulkovaného pouze jako tělocvikáře, byl totiž především estetikem, kritikem a historikem umění.

Felsenberg
29.07.2015 5 z 5

Krásná kniha o jednom těžkém a neuvěřitelném životě, velkém člověku, velkém Čechovi, velké lásce, titánském díle a lásce k vlasti, kultuře těla, duše, umění. Detailní fakta naprosto sedí a děj je barvitý a vtahující. Zaujala mě láska Miroslava a Renáty, přátelství Tyrše s Fügnerem a zapálení umělců i obyčejných lidí pro svou vlast. Kam se to všechno podělo. Skláním se před tak velkým a zároveň tak skromným Tyršem, Fügnerem a skvělou knihou pana Kožíka.