Vášeň a jiné povídky

Vášeň a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52980/vasen-52980.jpg 4 81 11

Soubor povídek věnovaných milostné tematice (Vášeň, Vyplétačka, Lůžko 29, Miss Harrietová, Alexandr, Noc u mrtvé, Modelka, Naše dopisy, Závěť, Pan Iokaste, Poustevník, Paní Parisová, Kulhanka, Lítost, Hrobničky, Znamení, Baronka, Pokoj 11, Mrtvá, Neužitečná krása, Otec a syn, Vdova, Měsíční svit, Boitelle, Pan Parent, Misti, Dítě, Šálí, Z cest, Slečna Perla, Babiččiny rady, Rez, Maska, Berta, Muška). Mistrovsky napsané příběhy o lásce vynikají poutavým dějem, přinášejí jemnou psychologickou analýzu postav a vypovídají s humorem a vtipem o dobové morálce. 1. vydání v tomto uspořádání. Na obálce pouze „Vášeň“, na titulní straně „Vášeň a jiné povídky“.... celý text

Přidat komentář

vejnar
30.05.2022 3 z 5

Povídky o neuskutečněné lásce a touze..

intelektuálka
30.08.2021 5 z 5

I přes léta - která od vzniku těchto povídek uplynula - láska ve všech podobách ....

Ty povídky neztratily nic ze své aktuálnosti a já mohu jen doporučit.


Petruse21
21.07.2020 4 z 5

Muška nejlepší:)

ziriant
25.04.2020 4 z 5

Nalezla jsem kvalitativní rozložení asi dle Gaussovy křivky - trochu cynismu na jedné straně, více prostřednosti a trochu romantiky na straně druhé. Ovšem povídka Slečna Perla mě opravdu uhranula, zvláště konec, ten popis citů na konci vezme za srdce, zvláště proto, že se nejedná o tuctový výplod jako z červené knihovny.

frog707
28.02.2020 5 z 5

Krásné povídky od mého oblíbeného autora. Jako mladá jsem od něho přečetla vše, co jsem našla v knihovně a dnes se k němu z nostalgie vracím. Láska byla stejná kdysi jako dnes. Když jsem tuto knihu poprvé četla, ještě jsem netušila, že jednou budu i já hrdinka podobného příběhu.

Sidonka3
20.01.2020 5 z 5

Mistr vztahových, lehce eroticky zabarvených a psychologických povídek opět nezklamal. Prosím, nezapomínejme na něho, nedostižného Guy de Maupassanta. Bezvadná stylistika, srozumitelnost, znalost lidských povah a slabostí, pěkně naservírovaný realismus i prostor pro lásku. Takovou lásku, která osloví čtenáře, aniž by musela být laciným kýčem. Co si víc přát?

regulax
21.10.2019 5 z 5

Líbilo se mi. Perfektní příběhy o lásce, romantice. Veselé šťastné, ale i smutné psané s francouzským šarmem. Za zmínku a zamyšlení stojí příběh Babiččiny rady.

eraserhead
23.07.2017 4 z 5

Maupassantových 34 odstínů vášně. Mnohem dojímavější, více strhující, rozhodně zajímavější a barvitější než titul, který jsem si dovolil parafrázovat. Maupassant naprosto realisticky a nekompromisně nahlíží na různé podoby a projevy lásky, v knize tak narazíme nejen na něšťastné lásky, milostné trojúhelníky, lásku ztracenou, zrazenou, nenaplněnou, ale také na incest, kurvy a lásku jako elemnt mezilidských vztahů, kterým se dá hanit, vydírat či narovnávat vztahy. perfektní encyklopedie vášně, toho, co s člověkem umí udělat, jak s ní člověk umí naložit. Některé povídky jsou humorné, jiné smutné, další doslova semelou čtenářovo nitro na prach. Přesně tak, jak to Maupassant moc dobře umí.

Znedla
14.02.2017 5 z 5

Je zajímavé, jak některé knihy dáme do knihovny a automaticky je zařadíme do kategorie "až někdy". A tak tedy došlo to mé "někdy" i na tyto povídky.
A už po první povídce mne kniha naprosto uchvátila. Jak je láska a vášeň vlastně naprosto stejná i dnes. Nemohu napsat, že by některé povídky byly slabší. Všechny měly svou duši a osobitost. Mě osobně tedy těch skoro třista stránek, nejen, milostných povídek bavilo! :-).

WEIL
24.12.2010 5 z 5

Nejde jen o milostné povídky, to ať čtenáře neodrazuje, já taky v útlém mládí jsem na tvorbu G. de Maupassanta pohlížel s nedůvěrou, ale později mě uhranul.
Především popisuje pocity, vztahy, a odkrýváme si při četbě jeho povídek své vlastní pocity, poznáváme sami sebe, a taky autorova ducha, který je vpečetěn do jeho díla.

Lithin
30.11.-0001 2 z 5

Jedna ze slabších knih od Maupassanta - možná je to monotématickým výběrem (koho by bavilo číst snad třista stránek milostných povídek?).