Varianta 13

Varianta 13 https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88581/bmid_varianta-13-m8k-88581.jpg 4 35 7

Třináctky jsou geneticky vytvoření alfa muži, uzpůsobení pro boj v posledních válkách století. Poté, co už není kde bojovat, se stávají nadbytečnými. V dobách míru je velmi nebezpečné nechat takového člověka volně se pohybovat. Mnoho z nich odletělo na Mars, ale jeden se vrátil… A po celé Americe propukla série brutálních vražd. Carl Marsalis, sám geneticky upravený bývalý voják ve službách OSN, pronásleduje zločinné alfa muže. Není to snadné; třináctky ho nenávidí, bojí se ho, protože přináší smrt. Ostatní lidé ho považují za genetickou zrůdu a nepříjemnou připomínku temných stránek lidské psychiky. A právě v době, kdy je mimo pravomoc OSN, žádá policie Carla o pomoc. Začíná divoký hon na člověka, boj o přežití a hledání pravdy… Varianta 13 je svižný SF thriller a zároveň román o předsudcích a možných důsledcích zahrávání si s naší genetickou výbavou. Vypovídá o naší náchylnosti k násilí, klamu a zkaženosti.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Thirteen , 2007


více info...

Přidat komentář

panPupíček
28.05.2021

natěšen čtením Půjčovny masa vypůjčil jsem v městské knihovně a nestačím se divit. Zatím jsem v půlce a čekám jestli to k něčemu půjde, ale kromě prudění na téma toxické maskulinity a republikánů v zaostalých fly-over státech, policejní fuj brutality to nevypadá.

Jako akční to je, předpokládám, že se ty příběhy protnou někde v budoucnosti, ale nevím jestli se k tomu dočtu.

pavel.2
01.01.2019 5 z 5

Knihy Richarda Morgana mi prostě sednou, a Varianta 13 ještě víc než ostatní. Celá kniha je náhledem na celkem temnou budoucnost, poutavá a originální.


Finn69
30.11.2018 3 z 5

Jako obvykle u Morgana, nic pro citlivky, je tu hodně akce, krve i sexu. Jsme někde cca 100 let v budoucnosti, lidé začínají kolonizovat Mars, Spojené státy už nejsou spojené... Muži jsou šlechtění do alfa samců, ženy do poddajných stvoření zvaných trefně "bonobo".
Ale nejde tu jen o akci, hodně se tu řeší právě mužské a ženské role, nebo třeba i politika, zejména ta americká. Vypadá to místy trošku, jako by si to chtěl autor jednou provždy vyřídit s republikány, ty zjevně opravdu nemusí.
A právě tyhle pasáže jsou místy až moc dlouhé a jste často v pokušení kus přeskočit. Proto jen tři hvězdy, Půjčovna masa se mi líbila víc.

trudoš
06.11.2017 5 z 5

Román Richarda K. Morgana je ideální variací chytrého pulpového dobrodružství. Úvahy o mužském údělu v moderní době, či rozporuplný přístup ke genetickému výzkumu je kombinován s akční jízdou, při které nejde o víc, než utratit co nejvíc devítimilimetrových nábojů. Rozhodně se však nejedená o čtení pro citlivky - autorův slovník je hrubý, nevybíravý a vulgární. Tady se nemiluje, ale šuká. Neumírá se s povzdechem na rtech, ale v krvi a slzách. Jednoduše žádné servítky, přičemž výsledek zdaleka nepůsobí jako stylová póza. Tohle je život, bez příkras a romantiky.
V žánru je těžké přijít s něčím novým. Kdyby Varianta 13 vznikla před rokem 1968, Philip K. Dick by si svoje Ovečky nechal v šuplíku. Čas je ovšem neměnný a dnes se tak Varianta 13 může pouze zařadit mezi další klony Blade Runnera. Agresivnější, surovější, modernější, ale základ vlastně pořád stejný. Nicméně v mém případě šlo o zásah do černého a z ranku inteligentní akční sci-fi o to nejlepší, co jsem za posledních pár let četl.

józi.odkudkam
18.02.2015 3 z 5

Je vidět, že autor psát umí, ne, že ne. Potíž je v tom, že jsem se absolutně nedokázal ztotožnit s hlavní postavou (což ale možná byl autorský záměr, neboť varianty 13 jsou geneticky upravení alfasamci, kteří v ostatní mužích takové pocity zkrátka vyvolávají - malé plus za obdobným způsobem rozdavačně upravené Bonobo ženy:) Zdaleka nejhorším problémem jsou však dialogy. Ještě snad nikdy se mi nestalo, že bych v takovém množství absolutně nestíhal, kam se rozhovor ubírá, nebo proč vůbec některá z postav řekla, co řekla. A to jsem se fakt snažil, vracel se zpátky a ne, prostě ne. Což bylo dost k vzteku a ani nevím kolikrát jsem měl chuť Variantu 13 zahodit do kouta.
Jinak celkové poselství knihy je asi v tom, že se lidé ve svém jednání nechávají přespříliš vést svými slabostmi a představami o dobru (i o tom, jak obtížné a nelibé je činit v rozporu s těmito představami správná rozhodnutí), což často ústí spíše ve zlo. Docela trefně, i když znovu nepopulárně, také poukazuje na možnost, že jsou společenská pravidla spiknutím slabších. S címž sice v zásadě souhlasím, leč jelikož alfa nejsem, přidávám spiknutí svůj hlas i já. Rozhodně námět k zamyšlení.
Tyto ústřední myšlenky pak nakonec z celku příběhu docela hezky vyplynuly, což je taky jediný důvod, proč ještě ty tři hvězdy dám. Slabé 3*** Víceméně nedoporučuji. Fakt utrpení.
Jinak jsem se nenechal odradit (ke své smůle jsem si variantu půjčil jen na základě hodnocení stránek městské knihovny) a od Morgana zkusím vychvalovanou Půjčovnu masa. Uvidíme.

N10Tikky
18.08.2013 2 z 5

Tak to byla slabota. Knížku jsem se vyloženě donutil přečíst. Takový zbytečný tuny textu o tom, že rasismus je špatnej a že politici s lidma manipulují.
OK, má to mít poselství, ale ke komu? Pokud někdo dokáže tuhle nudu přečíst, tak opravdu se dozví něco novýho? Určitě ne... :(

finka
02.01.2012 2 z 5

Můj oblíbený autor. Sérii Takeshi Kovacs jsem četla několikrát, nakladatelství slíbilo, že u nás vyjde i třetí díl, odehrávající se na Takově rodné vodní planetě. Snad se dočkám.
Byla jsem celá natěšená na třináctky, ale zklamání bylo veliké. Jen politický balast. K hlavnímu hrdinovi jsem si žádný vztah nevybudovala. Škoda, taková pěkně tlustá kniha...

Autorovy další knížky

Richard K. Morgan
britská, 1965
2012  82%Půjčovna masa
2012  82%Zlomení andělé
2012  80%Probuzené běsy
2011  74%Varianta 13
2017  82%Black Widow

Kniha Varianta 13 je v

Právě čtených3x
Přečtených41x
Doporučených1x
Knihotéce71x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x