Šedá jako popel

Šedá jako popel https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484022/bmid_seda-jako-popel-T2Y-484022.jpg 4 81 23

Vanitas série

< 2. díl >

Prodavačka květin Carolin je zpátky ve Vídni. Od té doby, co nesprávní lidé vědí, že je naživu, nikdy nechodí dvakrát stejnou cestou mezi hroby. Dnes je všechno jinak. Něco se stalo, protože jí tuhne krev v žilách… Scéna je děsivá, má v sobě něco neskutečného. Někdo otevřel hrob. A lebka mrtvého leží na náhrobku. S uříznutou slepičí hlavou v zubech. Vanitas – Šedá jako popel, je pokračováním thrilleru Ani mrtvá, ani živá, o květinářce s temnou minulostí... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Grau wie Asche , 2020


více info...

Přidat komentář

SilvieSisinka
07.01.2024 5 z 5

Lepší jak první díl. Těším se na další pokračování napínavého čtení.

EvikU.
13.10.2023 4 z 5

Druhý díl Caroline začíná tam kde předchozí skončil. Caroline se vrátila do květinářství ve Vídni. Květinářství sousedí s velkým hřbitovem. Najde se jedna mrtvola, později i otevírání hrobů, vytahování lebek a u toho nastříkané nebo namalované znaky, nekonečná 8, pentagram a jiné satanistické znaky nebo čísla.

Cara je od přírody zvědavá, také nedůvěřivá, jestli to nemá spojení s ní a s Andrejem, ruskou mafií, před kterou už se rok skrývá pod falešným jménem. Proto si fotí zhanobené hroby a motá se kolem vyšetřování, což se znelíbí hlavnímu vyšetřovateli Tassanovi. Carolin si dělá věci po svém a bojí se mu přiznat pravou identitu a zamotává se do toho víc a víc.

Následně zjistí, že ji někdo sleduje a má velké podezření, že je to nějaký pohůnek od mafie. Udělá rozhodnutí, ale stále neví, zda má pravdu. Poté je stíhaná i policií a sama odhaluje pravdu okolo hřbitova.

Musím říct, že tenhle díl mě bavil, všechno dávalo smysl, jak to postupovalo. Caroline si dělala věci po svém, ale ani se jí nedivím. Pravda, která vyplula na povrch byla děsivá. A některé věci nebyli završené, je vidět, že bude ještě další díl.


Arev122
31.08.2023 4 z 5

Napínavé a zpočátku trochu hororové, to se mi líbilo, a druhá půlka se mi zdála příliš překombinovaná, ale jako románový thriler se to četlo dobře

JustWomen
12.08.2023 5 z 5

Skvělý thriller, pomalejší rozjezd, ale pak to dostalo spád a napětí. Myslela jsem, že je Cara paranoidní, ale měla pravdu, jen nechápu, že se pletla do aktuálního případu. Doporučuji a hned jdu na další díl.

postrach
05.04.2023 4 z 5

Nevím,čekala jsem,že se děj rozjede.Chvílemi jsem musela odkládat.Ke konci se konečně začalo něco dít.Ten konec!Jsem zvědavá na závěrečný díl!

MíšaS.
31.03.2023 2 z 5

Druhý díl je o něco lepší než první. Minimálně do půlky to bylo doopravdy dobré, ale pak opět autorka začala přehánět a bohužel příběh šel do kopru. Nechápu Carolininy myšlenkové pochody a nechápu, že ještě žije... Opět to autorka prostě překombinovala. Nevím, zda si přečtu i třetí díl. Teď jsem koukala, že se má jednat o grandiózní finále, takže naštěstí více knih už nebude a možná, abych tedy měla dočtený komplet si jí v knihovně půjčím, pokud jí budou mít... Ale žádný zázrak se nekoná.

LisaEla
06.03.2023 4 z 5

Dobře se čte, napínavá, s prvky thrilleru. Doporučuji.

kiskacsa
04.03.2023 5 z 5

Nedalo mi to. Druhý dil série přečten jedním dechem. Lepší než první. Napínavý. Vydání takřka bez chyb. Těším se na třetí!

Hella
09.01.2023 3 z 5

Solidní velkoměstská detektivka s akčními prvky. Dobré jako tradičně téměř vše od autorky.

sáně_v_létě
23.12.2022 5 z 5

Velice napínavý příběh, nemohla jsem přestat číst. Ačkoliv jsem si myslela, že je tomto žánru každý příběh napsaný, paní spisovatelka mě opět vyvedla z omylu.

Littlemonday
02.12.2022 3 z 5

Šedá jako popel - Ursula Poznanski

Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️

Recenze:

Pokračování série Vanitas jsem se rozhodla přečíst hned v návaznosti na Ani živá, ani mrtvá, protože se mi do prvního dílu špatně začítalo. Jsem přesvědčená, že jsem dobře udělala, protože jsem už přivykla autorčinu stylu psaní a nebylo těžké se ponořit do děje.
Tentokrát jsem nenacházela tolik hluchých a nudných míst, ale paranoia hlavní hrdinky Carolin nadále gradovala. Kvůli svým psycho stavům plným strachu o život a přesvědčení, že ji někdo sleduje se Caro pouštěla do rozhodnutí, která nedávala žádný smysl a v reálném životě by už ze začátku byla ve vězení, případně v blázinci. První třetinu knihy se starala o věci, do kterých jí nebylo vůbec nic a zbytečně na sebe upozorňovala, což nedává žádný smysl, když se normálně bojí jít i nakoupit, co kdyby někde číhali Rusové.
Když pominu nereálnost, pomatenost a neproveditelnost všech těch situací a když zapomenu na to, za jaké totálně neschopné hlupáky jsou v této knize policisti, tak rozhodně kvituji zodpovězení velké části tajemství, která si Carolin nesla už z prvního dílu. Také musím říct, že se mi líbil nápad ”případ” v tomto díle a rozhodně mě překvapila postava Bobra.
Tak jako první díl i druhý je za mě takový průměr.

3/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️

geokachna
30.11.2022 2 z 5

Moje oblíbená autorka, ale u této knihy mě poprvé napadlo, čím asi trpí, že ji to nutí psát takové ohavnosti. Nějak mě ty detailní popisy utrpení obtěžují. Většinou to přeskakuji, děj to stejně nikam neposunuje.

MichaelaS081
04.09.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha. Tuto spisovatelku mám moc ráda.

Veronika2692
31.08.2022 5 z 5

Skvělý příběh, líbil se mi víc než první díl, dělo se tu mnohem věcí, zajímavé zápletky a postavy. Už se moc těším na další díl

Barbora.M
22.08.2022 4 z 5

První díl mě moc nezaujal.
Tohle oproti tomu bylo super.
A ten "otevřený" konec, kdy nevíme, jak to dopadne s Alexem, zda Caru vyhledá Tassani poté, co se mu doručí zásilka... jsem zvědavá, zda aspoň o něm bude zmínka v dalším díle.

NymphMaeve
10.08.2022 5 z 5

Autorka je jedna z mých nejoblíbenějších a byla jsem nadšená novou sérií Vanitas, která začala vycházet. Ani mrtvá, ani živá se mi docela líbila, ale nadšená do stropu jsem z ní nebyla. Z druhého dílu jsem však úplně na větvi a po dlouhé době jsem dočítala knihu doma (obvykle čtu jen v MHD) při zavařování rajčat. Pro mne velice neobvyklá situace. Děj měl neskutečný spád, Caru jsem obdivovala za její neskutečně rychlé mozkové závity, kdy dokázala vymyslet logické scénář a řešení. Navíc se nám poodkryjí i skryté části z minulosti, kdy byla součástí klanu Karpinovců a co ji tolik poznamenalo. Docela mne mrzí, že díly nejsou obsáhlejší, ale spíš takové jednohubky. Po velmi dlouhé době nemám vůbec žádné připomínky nebo kritiku, nemůžu se dočkat dalšího dílu a doufám, že si autorka udrží úroveň a bude to opět pecka.

Tereyciiik
29.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Nevím přesně proč, ale tento díl se mi líbil víc, než ten první. Bylo tam přesně to, co jsem potřebovala zjistit. Taky se mi velmi libil vztah mezi Caro a Bobrem a to, jak to vše vyřešila. Také jeho krátký příběh. No prostě kniha od začátku do konce. Těším se na další díl.

ArwenAragorn
03.07.2022 4 z 5

70%

Dýchat. Nádech a výdech, nádech a výdech. Jako by se svět smrskl na mě a tuhle obrazovku. Můj pohled sklouzne zpátky k začátku e-mailu. Kočičko, nevím, jestli tuhle zprávu najdeš...
Nevěděl to, ale tušil. Jistě taky tuší, jak moc mě tato zpráva vyvede z beztak pochybné rovnováhy. Čtu ji třikrát, čtyřikrát. Nešokuje mě, čím mi hrozí, co naznačuje. Dávno vím, že jestli mě dostane do rukou, zabije mě ohavným způsobem.....
__________________________________________________________________
Panika se dostaví náhle, bez varování. Buším oběma pěstmi do kamenné desky nad sebou, znovu se pokouším volat o pomoc, ale můj hlas nespolupracuje. Že by tu opravdu ubývalo vzduchu?
__________________________________________________________________
Parádní thriller. S Carolin se setkávám poprvé, ale vůbec to nevadí. Tentokrát pracuje jako květinářka na vídeňském hřbitově, na které začne docházet k hanobení hrobů. Ukáže se, že důvod těchto činů má svůj původ v docela dávné minulosti a motiv je hodně smutný. Začnou se objevovat i mrtví a Carolin postupně dochází, že ti, kteří ji hledají, nejsou daleko.
Kniha má atraktivní prostředí, napětí a spád.
Určitě se budu těšit na další díl a tento doporučím.

zuzana2599
10.06.2022 4 z 5

S květinářkou Carolyn jsem se setkala již podruhé. A musím předeslat, že toto setkání bylo ještě lepší než to první. Prostředí vídeňského centrálního hřbitova je atraktivní, nezvyklé a jistě i dost morbidní, ale i zde může dojít v vraždám a jiným nepravostem. Nejenom, že se naše hrdinka Carolyn skrývá a utíká před svými pronásledovateli, ale ještě se zaplete do případu hanobení hrobů, které má smutný motiv sahající do minulosti.
Přes rozpačitý začátek mě nakonec příběh chytil a nepustil. Bylo to drsné, napínavé a čtivé. Přečtu si i připravovaný třetí díl s názvem Rudá jako oheň !

intelektuálka
05.06.2022 4 z 5

Šedá jako popel mi připadla celá tato kniha, kde se značná část odehrává v prostředí vídeňského hřbitova....

Pro mne tu bylo dost morbidních scén - a Carolin na útěku se dokázala vypořádat se svými pronásledovateli .... ale ten odekrytý motiv byl smutný ....

Mám ráda knihy této autorky, ale v současné době se raději uchýlím k romantickým knihám, plným slunce, moře a lásky ....

A naznačené pokračování si někdy přečtu ....

Autorovy další knížky

Ursula Poznanski
rakouská, 1968
2015  86%Pět
2011  84%Erebos – Hra, která zabíjí!
2014  85%Saeculum
2017  84%Hlasy
2018  73%Cizinec

Kniha Šedá jako popel je v

Právě čtených2x
Přečtených96x
Čtenářské výzvě15x
Knihotéce132x
Chystám se číst78x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x