Brigády duchů

Brigády duchů https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360988/mid_valka-stareho-muze-brigady-duchu-qQ1-360988.jpg 4 92 17

Koloniální války série

< 2. díl >

BRIGÁDY DUCHŮ jsou zvláštní útvary Koloniálních obranných sil (KOS), elitní jednotky, jejichž příslušníci jsou vytvořeni z DNA zemřelých a proměněni v dokonalé vojáky, vysílané na nejobtížnější mise KOSu. Jsou mladí, rychlí, silní a zcela postrádají lidské zábrany. Vesmír je pro lidskou rasu nebezpečné místo – a stane se ještě nebezpečnějším. Tři rasy, se kterými lidstvo v minulosti bojovalo, se spojily, aby zabránily expanzi člověka do vesmíru. Jejich hlavní oporou se stal vědec Charles Boutin, který zná největší tajemství KOSu. Aby lidstvo přežilo, musí KOS zjistit, proč Boutin zradil. Jared Dirac – klon, vytvořený z Boutinovy DNA – je jedinou osobou, která může poskytnout odpovědi. Jaredův mozek má mít přístup do Boutinovy elektronické paměti, ale když se zdá, že se pokus přenést Boutinovy vzpomínky nepodařil, Jared končí u zvláštních jednotek. Jared splňuje představy o dokonalém vojákovi, ale na povrch pomalu začínají vyplouvat Boutinovy vzpomínky, a Jared intuitivně zjišťuje důvod, který vedl Boutina ke zradě… a pozná, že někteří nepřátelé lidstva myslí na daleko horší věci než na jeho porážku.... celý text

Romány Válečné Sci-fi
Vydáno: , Classic
Originální název:

The Ghost Brigades , 2006


více info...

Přidat komentář

ludek.n
18.03.2024 4 z 5

Existují lidé, kteří jsou ochotni zaprodat vlastní rasu, zradit všechno, v co věřili a vydat nepříteli všechna vojenská tajemství, která znají. Pochopit důvody takového zrádce, může být cesta k záchraně lidstva. Pokud už není pozdě. John Scalzi nepokračuje v rozvíjení příběhu hlavního hrdiny Johna Perryho z předchozího dílu, přestože jinak využívá všechny ostatní nástroje a výdobytky ze svého vesmíru. Pozornost místo toho upřel na zvláštní jednotky Koloniálních obranných sil, tak zvané brigády duchů, především pak na jejich nového člena Jareda Diraca, který má ve svém mozku ukryty znalosti a vzpomínky zrádce Charlese Boudina. Na pozadí připravovaného konfliktu se tak rozehrává partie, která má atributy napínavého souboje myslí. Oproti předchůdci ubylo bojových scén i sarkastických hlášek, což však neznamená, že by četba ztratila dramatický náboj nebo nadhled. Na první pohled je kniha vážnější, zadumanější a více než na jedince se zaměřuje na celá společenství, ať už lidská nebo mimozemská.

ondrej0119
23.02.2024 4 z 5

Bavilo mě méně než první díl, děj se hodně topil v detailech vysvětlování technologií/procesů/fungování světa. Konec to za mě vytáhl na 4 hvězdy, zbytek knihy spíše slabší.


olga8832
26.09.2023 5 z 5

I když nejde o klasické pokračování série s jedním hrdinou jako v první knize, je druhý díl taky super. Ne tolik akce, i když taky trochu, ale hodně rozpracované jednotky duchů jejich morálka, pohnutky, výcvik, osobnost... bavilo mne to.

R47
26.06.2023 4 z 5

Jakoby to ani nepsal Scalzi. Úplně jiná kniha než první díl. Autor si vzal jen to nejzajímavější (brigády duchů) a pořádně to rozpracoval. I když děj není nijak složitý, nevyznívá tak přímočaře a jednoduše jako u ostatních autorových knih. Ten důraz na etiku, morálku, osobnost, důsledky klonování (samozřejmě stylem jinde, ale úvahově trochu Ishiguro). Akce je málo. Naštěstí.

tlllk
24.10.2022 4 z 5

Trochu iný koncept hrdinu, možno nie až taký simpaťák ako v prvom diely, ale dáva širší priestor otázkam ohľadne etiky klonovania ľudí. Kniha ma málo spoločné s prvým dielom , ale príjemne vyplňuje hluché miesta a ponúka samostatný ucelený príbeh. Zatiaľ si užívam jazdu, ako audio to nemá chybu.

Ales.BD
23.09.2022 3 z 5

Pokračování je skutečně jen volné. Dá se číst a je to "kvalitní scifíčko". Ale chyběl mi sympatický dědek John Perry. Tak jdu na trojku, kde by se, podle tajné zprávy KOSu, mohl opět vyskytovat.

Ivan F
07.05.2022 4 z 5

Brigády duchov sú iné čítanie než Vojna starého muža, ale nie sú horšie, teda aspoň z môjho pohľadu. Áno, nadšenie z prvého dielu je vždy niečo extra a pokračovanie má takmer vždy smolu, pretože je druhé. Bolo by zaujímavé sledovať vyjadrenia hodnotiacich, ak by bolo poradie prehodené - čo by šlo, pretože sú to dva nezávislé príbehy. Takže mladí, rýchli, silní a bez ľudských zábran - to sú príslušníci zvláštnych útvarov KOSu, teda Brigády duchov - a sú veľmi dobrým čítaním. K zelenej farbe klonovaného tela sa tentoraz pridáva aj kópia vedomia, lenže prenos spomienok je ošemetná záležitosť a tak máme o zábavu a zápletku postarané. Oproti Vojne starého muža, ktorý je pomerne popisným čítaním (aby sa čitateľ zorientoval), sú Brigády duchov uceleným príbehom.

renefer
26.01.2022 3 z 5

Druhý díl slabší, autor se pokusil logicky vysvětlit všechny vymoženosti hvězdných civilizací, až to sklouzlo do nudy. Oproti prvnímu dílu se nám změní hlavní postava a tahle nová už není tak chytlavá, možná proto, že je to klon. Jinak pro mě zůstává zajímavá myšlenka celé série - stěhování mozků, na které je vystaven i tento díl.

jaroiva
11.12.2021 3 z 5

No, je to druhý díl. Už to nemá ten drajv (drive?), ke konci mě to pak i začalo bavit, ale už mi to připadá takový spíš průměr.

Bašťák
14.10.2019 3 z 5

Druhý díl má vždy ten problém, že už nemůže těžit z toho wow dílu prvního. I zde to tak je, ale autor se zjevně pokusil na tento problém vyzrát tím, že úplně vynechá hlavní postavu a má tak možnost (v rámci univerza které zplodil) napsat úplně jiný příběh. A to se myslím docela povedlo, sonda do zvláštních jednotek a klonování myslí je zajímavá. Sice mi trochu unikalo vysvětlení motivací jednotlivých ras i hlavního padoucha ale budiž, celkově v rámci žánru dobré čtení.

Finn69
31.01.2019 4 z 5

Když tomu sám velký Neal Asher dal na Goodreads čtyři hvězdy, nebudu vůbec ve špatné společnosti, když se přidám :) První díl se mi asi líbil trošku víc, je to ale pořád dobrá věc, někde na pomezí mezi Heinleinem a právě Asherem.
Ze "starých" vojenských útvarů se děj tentokrát přesune mezi zvláštní oddíly, Brigády duchů. K tomu bych měl jednu doplňující poznámku: klonovaní vojáci dostávají po "narození" jména po významných vědcích, filozofech, spisovatelích... Setkáte se třeba s Julií Einsteinovou, generálem Szilardem a podobně. Kolik ale myslíte, že se z těchto vojáků jmenuje příjmením Cimrman? Ani jeden, přátelé, ani jeden!

sebikus
19.10.2018 3 z 5

Volné pokračování série Koloniální války. "Pěstování" lidí úspěšně pokračuje a dostává se k dalšímu milníku - kopírování vědomí. Problémy s tím spojené, na "vlastní" kůži zjišťuje "prototip" Jared. Ten byl vytvořen k zjištění, jak vědomí jeho původního majitele, se rozhodlo zradit celé lidstvo... Děj poklidně plyne, akce přiměřeně. Je to taková hladká jednohubka.

tomas5037
02.11.2017 3 z 5

Čtenář si prostě musí zvyknout, že vypraveč a postava John "starej páprda" Perry v Brigádě duchů nefiguruje. Oproti Válce starého muže je kniha napsaná v jiném formátu a to z mého pohledu nebylo úplně příjemné překvapení.

Každopádně kniha odkrývá další skutečnosti ze Scalziho univerza a stojí za to si jí přečíst!

Elhzar
26.09.2013 5 z 5

Brigády duchů se mi líbily více jak Válka starého muže. Zatímco v první knize Scalzi představoval koloniální unii - jak funguje, jak verbuje, jak bojuje, tak druhý díl mi už přišel jako opravdový příběh.

Arcisit
08.09.2013 5 z 5

Kniha není zdaleka tak špatná jak se tu o ní někteří vyjadřují. Mě se líbila dokonce víc než první díl takže s chutí do toho

orson
28.07.2013 4 z 5

Nejprve to vypadalo nadějně, ale po dočtení musím říct, že kvalita šla bohužel dolů. Pozitivní bylo, že ač je to trochu jiný příběh, tak děj navazuje a hlavní postava se mění (a to se mi líbí). Konec to trochu pokazil, byl až moc sladkej.

finka
30.12.2012 4 z 5

Brigády duchů už nedosahují kvalit prvního dílu. Škoda. Dočítám díl třetí a tam je to ještě horší. Další škoda. Kultovní Válka starého muže je prostě vyjímečná.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

John Scalzi
americká, 1969
2010  85%Válka starého muže
2011  75%Poslední kolonie
2010  76%Brigády duchů
2011  63%Příběh Zoe
2014  69%Rozkol

Kniha Brigády duchů je v

Přečtených131x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x