Valdštejn a jeho doba

Valdštejn a jeho doba https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44066/bmid_valdstejn-a-jeho-doba-tur-44066.jpg 5 44 10

Životopis v širším historickém a společenském kontextu. Osobnost formovaná dobou a současně významně ovlivňující evropskou politiku v období třicetileté války. Vzestup, sláva i pád frýdlantského vévody. Historie rodu. Valdštejnovo dětství a mládí. Český stavovský odboj a počátky vojenské kariéry. Vrcholné období jeho života a Evropa v období třicetileté války. Evropský rozměr Valdštejnovy osobnosti.... celý text

Přidat komentář

Clivicus
08.08.2022 5 z 5

Nejenže tu stojí vynikající a čtivý životopis, ale i vhled do Valdštejnovy osobnosti a temperamentu. Dověděl jsem se zde mnoho o Čechách po Bílé hoře (ale i před ní) a o rostoucím napětí a vzestupu radikálního křídla, který onu válku předcházel. Z bdělého zkoumání rodinných vztahů a ekonomického stavu jak místního, tak širšího, brání v potaz Valdštejnovy osobnosti a zřetelů na vídeňskou politku lze vidět, že J. Janáček je vskutku poctivým a pilným dějezpytcem.
Klasika pro období stavovského povstání.

laurs
27.08.2021

Nejsem moc odborně vzdělaná na to, abych tuhle knihu mohla hodnotit. Ale! Užila jsem si popisy frýdlantské enklávy, protože jsem rodačka z Jičína a je skvělé se dozvědět tolika zajímavých informací o místě, ze kterého člověk pochází. Zároveň je i úžasné pozorovat, jak během čtení přestane člověk Valdštejna soudit a dívá se na celý jeho život a konání s nadhledem. V epilogu je zároveň část vyprávějící i o jeho zdravotním stavu a jak mohl ovlivnit jeho jednání. To také dodá nějaké důležité podněty k zhodnocení celé situace.


lordchaos
19.03.2021 5 z 5

Výborně napsaná historická kniha, která je čtivá jako beletrie.

jaroslav0572
21.01.2021 5 z 5

Skvělá monografie z pera profesora Janáčka. Valdštejn byl oportunistou, myslel především na sebe a na své vlastní zájmy (v tom se nijako neodlišoval od svých současníků jak v armádě, kterou mimochodem miloval nade vše, tak od svých známostí či protivníků při vídeňském dvoře). Nicméně kus dobra v něm přeci jen musel býti. Obou svých manželek si když nic jiného tak vážil, nikdy je nepodváděl, nikdy je nijako nevydíral. Poněkud děsivě na mne působí neskutečné dvorní intriky, stejně jako netečné poznámky a urážky, jimiž byrokrati osočovali Valdštejna a jeho válečné manévry. Jako na rovinu, nebýti jeho, tak se celá říše rozsype v základech; samotný Ferdinand II. nepřímo uznal, že byla chyba Valdštejna sesaditi z čela císařského vojska. Ať dělal Valdštejn co dělal, nikdy se oficírům nezavděčil, vždycky nad ním poněkud metaforicky řečeno, visela oprátka. Janáček bravurně vykresluje epochu třicetiletého konfliktu, kdy v popředí všeho (chtě nechtě) stojí obrovské utrpení, hladomor (a to i ve vojsku) a strach z budoucnosti. Až krátce před Bílou horou se Valdštejn definitivně rozhodl „skrze" nemalé pletichy zrádných a vyděračských jezuitů, že se oddá monarchii. Pan profesor rovněž výtečně nastoluje zrcadlo postojům tehdejších mocipánů- ať už Karla st. ze Žerotína, či kardinála Dietrichštejna. Suma sumárum: Těžká to doba, nicméně nebýti Valdštejna a jeho zatvrzelosti, tak nemáme na Malé straně nádherný, nebojím se říci megalomanský palác, stejně jako Jičín by dnes možná stál ještě na torzech středověkého městečka. Kniha je brilantní, stejně jako oba dva horoskopy „amatérského" astronoma Jana Keplera. Dávám 90%

ViolettaCh.
31.05.2020 5 z 5

Obsáhlá monografie historika Janáčka o životě a činnosti generalisima Albrechta z Valdštejna určitě stojí za pozornost nejen pro studenty historie, ale i pro ty, pro něž je historie koníčkem.

elcapitano
13.04.2018 5 z 5

Moc dobrá kniha.
Je obsáhlá a dotýká se nejen Vladštejna, ale i celé společnosti té doby. Detailně popisuje např. politickou situaci střední evropy, hospodářství, armádu, společenské vazby mezi šlechtici, .. i velké historické události: stavovské povstání, Bílou horu a začátek 30ti leté války.
Valdštejn je osobnost, která měla dramatický život, takže je skutečně co popisovat. Jedná se o velmi čtivě napsanou knihu, takže někdy jsem to četl skoro jako napínavý historický román. Opravdu se zde nejedná o suchopárný dějepis.
Ve Valdštejnově osobě lze nalézt univerzální mocenské choutky, úplně v něm vidím některé současné politiky, ..které asi, že?
Knihu doporučuju i laikům, jako jsem byl až do jejího přečtení já sám. Teď tedy už jsem, myslím, vcelku znalec Valdštejna :)

Stolda
05.11.2017 5 z 5

Při čtení této knihy se doma rozpoutala debata o úrovni školství v 70 letech minulého století na základních školách. Zatímco moje žena pochází z města, kde bylo ve třídě 35 dětí a paní učitelka neměla čas a nemohla se zdržovat s dotazy dětí, my děti z vesnice jsme v malotřídce s pusou dokořán poslouchaly staršího pana učitele ( něco mezi Igorem Hnízdem a Janem Ámosem), který nám víceméně formou pohádky představoval naše úchvatné, české dějiny. Měly jsme , my děti ze zapadlých vesnic v pohraničí, prostě kliku. Odtud moje láska ke knihám i naší, české historii. Tato kniha se čte sama, byl jsem z ní naprosto unešen, rozhodně těm, kterým naše české dějiny něco říkají, doporučuji .

Mikino00
12.11.2015 5 z 5

Janáček napsal vynikající knihu mapující detailně Valdštejnovu životní dráhu a hlavně prostředí a osoby kolem něj. Podává tak ucelený obraz o osobě Valdštejna, jeho pohnutkách, kalkulacích a činech, které zasadil po poutavého vyprávění a dobového kontextu velice umě. Na rozdíl od své dřívější knihy Valdštejnova smrt přináší poněkud poupravené závěry o posledních měsících života této rozporuplné postavy. K osobě vévody Albrechta z Valdštejna jsem již několik prací přečetl, žádná se však této Janáčkově práci nevyrovná.

Gold351
01.10.2015 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha ( tedy pro mne jako laika), která čtenáři představí složitou osobnost Valdštejna a také dobu stavovskeho povstání .Díky tomu jsem si trochu upravila pohled na vévodu, o kterém jsem věděla jen něco málo z hodin dějepisu.

maryzka
16.06.2015 4 z 5

Na tehdejší dobu je tato kniha velmi zdařilá a podrobně popisuje osobnost Valdštejna a jeho dobu. Začíná dobou předbělohorskou, bělohorskou a poté postupně upevňující moc Habsburku v Čechách. Doba je velmi zdařile napsaná především probíhající boje mezi katolickou a nekatolickou šlechtou, emigrace lidí ze strachu o život, o sebrání majetku, přízpůsobení ke katolické morálce. Myslím, že z této knihy vychází i muzeum v Jičíně, které hodně vychází z osoby Albrechta z Valdštena, především jeho s megalomanskými plány o přestavbě Jičína. Jinak tato kniha je trochu i pro badatele, ale může se zde nalézt i něco pro laika.

Pro mě jako laika byla velice fascinujíci psychologie Valdštejna - Měl vlastnosti, které se hodí do každé doby. Byl to tvrdý, bezpáteřní bezskurpulý osoba.(dokázal to tím, že příbuzný se mu hodili pouze do té doby když něco potřeboval,pokud je nepotřeboval smůla,), byl i odrodilec( odrodil se českému prostředí a vplul na vlně nové doby( vláda Habsburku),poté se bohatě oženil, ale nějak poté přišel o statky takže císař ho odškodnil jinými statky mezi ně patřil i Jičín( byl to majetek shodou okolnosti jeho příbuzných, kteří museli coby nekatolíci uprchnout), Jinak vstoupil do dějin coby generlismus shodou okolnosti tím, že slíbil císaři platit jeho vojákům, jenomže pak po době kdy prohrál několik bitev tak ho dvorská vojenská rada u císaře přesvědčila císaře a několik nepřátel Valdštejna o jeho odstranění. V knize je popsán postup skoro mě to připadalo jak o pár století ruský kníže Jusupov se spikl za zabití,, Rasputina. Vrazi dostali sice nějakou tu odměnu, ale moc dlouho se s ní neradovali. Každopádně docela kniha jde a myslím, že žádnou knihu o této osobnosti dosud nikdo nevytvořil.