V zajetí polární zimy

V zajetí polární zimy https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59702/bmid_v-zajeti-polarni-zimy-643817b7a0396.jpg 4 34 7

Tři mladí muži chtějí podniknout dvoutýdenní cestu kánoí po řece Keele... Začátek jejich plavby se díky nepředvídaným událostem oddaluje - a tak jsou nakonec všichni nemile překvapeni nenadálým nástupem zimy. Odkázáni jeden na sdruhého na život a na smrt, střetávají se zcela odlišné charakterové vlastnosti tak tvrdě, že se katastrofě nedá vyhnout...... celý text

Přidat komentář

Moudd
10.04.2023 5 z 5

Takový čtivý dobrodružný příběh. Mrazivé počasí, divočina,3 kamarádi......

Amazonka72
12.03.2022 3 z 5

Cestopisné knihy pana Šimánka jsem nikdy nečetla, ale jeho příběhy znám z cestopisných besed. Každopádně... měla jsem chuť přečíst si něco dobrodružného a popis příběhu na DK mě zaujal. Kniha samotná již nikoli. Souhlasím s názory předchozích čtenářů, že napsat román (příběh) je docela jiná "liga" než napsat cestopis. Zkrátka jsem při četbě stále měla pocit, že je to slohová práce nějakého zdatnějšího středoškoláka. Pokud by příběh napsal pro své kamarády, určitě by to byl pěkný a hodnotný dárek. Na druhou stranu se nyní vydávají různé knihy a velmi často jsou příběhy, včetně spisovatelské zručnosti, opravdu velmi amatérské.
Téma knihy samo o sobě splnilo svůj účel - příběh tří mužů, kteří se rozhodnou sjet divokou řeku v Kanadě na konci letní sezóny. Díky shodě okolností a náhod je v divočině zaskočí přicházející zima a sníh. V krizových situacích se vždy rozkrývají povahy, a vše, co dokážeme dlouho skrývat, najednou vyplave na povrch. Stejně je tomu i v této knize. Chlapi si obecně nechtějí přiznat porážku či vlastní nedokonalost a omyl, proto se každý z nich snaží přežít tuto situaci po svém. Že je tato zkušenost připraví o poslední zbytky přátelství, není pochyb. Konec příběhu mi přišel již hodně uspěchaný, jako kdyby pan Šimánek něvěděl, jak s rozehranou situací dále naložit. Líbily se mi popisy kanadské přírody, proto dávám tři hvězdičky.
Souhlasím s tím, že je to kniha spíše pro teenagery, kluky, kteří mají hlavu plnou dobrodružství... ale i v mém případě splnila očekávání...


gleti
04.03.2018 3 z 5

Dokonalý příklad toho, co se stane, když se sejdou tři alfa samci a ani jeden nepřipustí, že by na názoru kamaráda mohlo něco být.
Kniha hodně rozdílných kvalit, kde popis krajiny a činností byl zajímavější než samotný děj.

Sova15
17.02.2018 3 z 5

Nevěděla jsem do čeho jdu, kniha byla čtivá, ale na to jaké měli hrdinové zkušenosti ze severu, byli hodně, hodně lehkovážní. Dalo se čekat, že mezi nimi vznikne ponorková nemoc a ....konec neprozradím. I když tam mě autor překvapil, jak to vzal rychle. Jakoby to hrdinové i on chtěli mít za sebou.

raďax9
12.08.2017 3 z 5

Kniha jako dobrodružný román účel splnila. Ale mé očekávání z četby se nenaplnilo, čekal jsem od knížky více. Nic ohromujícího! Děj nebyl vůbec poutavý a příběh na mě působil hodně depresivně. Vadil mi dlouhotrvající spor mezi hlavními postavami. Jinak kniha k zahození není.

Hakl54
04.01.2016 3 z 5

Cestopisné knihy od pana Šimánka mám moc ráda , ale na cestu románů by se asi neměl v této podobě dávat. Kniha se dobře čte, ale příběh nepřináší nic nového, někdy mi připadali hrdinové dost nepřesvědčivý na to, že dva z nich již měli zkušenosti s pobytem v kanadské divočině. Knížka svým obsahem osloví spíš náctileté kluky než náročnějšího čtenáře.

soukroma
01.03.2015 5 z 5

Překvapivě zajímavé, napínavé a autentické počtení (od mé četby Londona, Coopera ad. klasických autorů divočiny uplynulo už drahně let, takže jsem k modernímu pojetí byla trochu skeptická). Autor ale dobře ví, o čem píše (viz jeho další knihy přímo zachycující jeho zkušenosti), a tak první část knihy může fungovat i jako průvodce přežitím v polární zimě, opravdu daleko od civilizace. Nakonec je to ale hlavně člověk, jeho názory a nálady, jeho do nebe volající hloupost a nezodpovědnost, nikoli sama příroda, co činí soužití tříčlenné skupiny v krutých, fyzicky náročných podmínkách, prakticky nesnesitelným. A jesti chcete vědět, zda protagonisté vůbec přežijí, musíte si knížku přečíst, což vřele doporučuji...