Kanada - Divočinou Severu

Kanada - Divočinou Severu https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59707/bmid_kanada-divocinou-severu-hzN-59707.jpg 5 51 9

Podtitul: Rok na dobrodružné cestě k Severnímu ledovému oceánu. Čtyři mladí muži vyměnili pohodlí města za tvrdý život pionýrů a vydali se stezkou dobrodružství napříč divočinou severní Kanady. V panenské přírodě, vybaveni jen základními věcmi, se museli poprat o život s peřejemi, slézali skalní stěny, zakopávali o stovky koster... nebezpečí číhalo na každém kroku. Setkali se s Indiány i Eskymáky, získali mnoho přátel a přivezli si nezapomenutelné zážitky.... celý text

Přidat komentář

Calinda
16.04.2021 5 z 5

Moje první knížka od LŠ a určitě ne poslední, jsem nadšená. Opravdu poutavé vyprávění, které ani chvíli nenudí, dokonale popsaná krásná příroda, pocit z knihy jako bych plula s nimi, max. mě vtáhla do děje. Jen mě trochu mrzí, že fotografie v knize nejsou barevné, ale i tak plný počet hvězd. Nevím proč jsem se tak dlouho knihám pana Šimánka vyhýbala, když cestopisy jsou moje vášeň, určitě to napravím a poohlédnu se i po dalších knížkách.

milan3144
20.12.2019 5 z 5

Překrásná, lidskou činností nezasažená příroda kanadské divočiny. Touha dostat se do míst, kde široko daleko jste jen vy a nikdo jiný. Ten pocit sounáležitosti s přírodou, který člověka velice povznáší, ale na druhou stranu mu v těchto širých prostorech dává připomenout i jeho vlastní nicotnost a pomíjivost bytí. Naprosto rozumím takovýmto lidem a v dobrém jim závidím ony anabáze které, ač vykoupeny značným nepohodlím a strádáním, jsou pak odměněny neskutečnými zážitky a dech beroucími přírodními scenériemi.
Na druhou stranu autoři popisují i pronikání civilizace do těchto míst, která přináší pokrok, pohodlí, ale zároveň rozvrat životů a staletých tradic a schopností původního obyvatelstva. To vše s devastací prostředí, ať už těžbou nerostných bohatství, nebo jen odkládáním nepotřebných věcí, kde zrovna doslouží.
Pět hvězd.


Monns
16.12.2019 5 z 5

Když jsem dala šanci cestopisům Zibury, řekla jsem si, že zkusím ještě od někoho jiného a náhodně vzala v knihovně tuhle knížku. Musím říct, že nejsem zklamaná. Jejich zážitky a způsob cesty byl ztrhující. Palo mi lezl na nervy, ale přesto nezkazil dojem z knížky, naopak přidal na opravdovosti.

Honey19
22.05.2019 4 z 5

Hezky napsaný cestopis. Kniha mě moc bavila číst, záviděla jsem autorovi dobrodružnou povahu a vynalézavost.

malpet
24.11.2018 5 z 5

Přečteno s chutí za několik dlouhých listopadových večerů.

mgeisselreiter
27.03.2017 5 z 5

Vyprávění z pera Čendy je v této knize minimálně stejně dobré, poutavé a zajímavé jako z pera Leoše. Navíc vidíme i Leoše jinýma očima. Čenda se nebojí zmínit i hádky v partě, kniha tím dostává ještě více skutečný náboj. Chlapi jsou všeumělové, jsou to odvážní borci, jakých moc není. Jejich zážitky jsou opravdu k neuvěření, a přesto jim bez výjimky věřím. Prostě vynikající cestopis, který nutí člověka číst bez přestávky od začátku až do konce. Kniha sice nemá barevné fotografie, ale i ty černobílé jsou kvalitní, je jich spousta a výborně ilustrují vyprávění. Výprava proběhla v roce 1979. 95%, 27.3.2017.

Dvoja
29.07.2016 5 z 5

Obdivuji Leošovy a Čestmírovy schopnosti. Zkušenosti, jak si se vším umí poradit, jak se vyrovnávají se stresovými situacemi, jak rychle vyřeší jakýkoliv technický problém, jak umí vařit v mizerných podmínkách, jak rychle zvládnou namáhavou práci....a mohla bych pokračovat donekonečna. Tohle jsou praví dobrodruzi jak mají být a také praví společníci na tak namáhavou expedici. Mít po boku je, odhodlala bych se vyrazit kamkoli :) Šimánkovy příběhy ve mne alespoň trošku uspokojují mou touhu po dobrodružství a v každé knize je zaručená zábava, překvapení, strach i dojetí.

CrazyLuck
09.09.2013 5 z 5

Vynikající knížka, cestování během 1 roku, psáno poutavě, doporučuji.

Lum
01.01.2012 5 z 5

Výborně vylíčené putování, napínavé, neuvěřitelné, vypravěčem je zde na rozdíl od ostatních Šimánkových knih kamarád Čestmír Šebesta. Někdy je, alespoň pro čtenáře, zajímavější, když je členem expedice někdo nestandardní... tady to dopadlo svatbou s indiánkou. Kdo ví, jestli jsou stále spolu?

Autoři knihy

Leoš Šimánek
česká, 1946
Čestmír Šebesta
česká, 1949 - 2008

Kniha Kanada - Divočinou Severu je v

Právě čtených1x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce29x
Chystám se číst18x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x