V ledovém sevření

V ledovém sevření https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466812/bmid_v-ledovem-sevreni-HnF-466812.jpg 5 249 67

UTSS Salamis série

< 2. díl >

V LEDOVÉM SEVŘENÍ UVĚZNĚNÁ VESMÍRNÁ LOĎ SKRÝVÁ HROZBU I NADĚJI PRO CELÉ LIDSTVO Když automatická průzkumná sonda na vzdálené planetě Marzanna-3 nalezne téměř nepoškozenou průzkumnou loď Fridtjof Nansen, lidstvu se nabídne šance, na kterou čeká už mnoho let. V ledu zamrzlé plavidlo, před třemi lety prokazatelně unesené tajemnými Korzáry, v sobě zřejmě ukrývá cenné nepřátelské technologie a možná i těla samotných Korzárů, kteří s lidmi vedou nevyhlášenou válku. Nejbližším plavidlem, jež může vzácný nález prověřit, je UTSS Salamis. Ta právě kotví u pohraniční stanice UTSS Šanghaj, kde prochází generální údržbou po bitvě s Korzáry. Přestože opravy ještě nejsou ani zdaleka dokončeny, Salamis se s posádkou provizorně doplněnou o čínské mariňáky a výzkumný tým rozvědky vydává daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, aby tam vrak korzárské lodi zajistila. Otázkou však zůstává, jak se Fridtjof Nansen na Marzanně-3 vlastně ocitl? Co ho přinutilo přistát a jaké další hrozby se skrývají v ledovém sevření mrazivé planety?... celý text

Přidat komentář

Tupoun
17.04.2024 5 z 5

Přesně jak jsem předpokládal již během četby první knihy. Musel jsem se okamžitě vrhnout na díl druhý a obětovat mu spánek na úkor pracovní svěžesti. Jsem u série nadšený z toho, co někteří kritizují, že se jedná o čistě zájmovou odpočinkovou četbu. Takto k dílu přistupuji a jsem navýsost spokojen.
V druhé knize se ocitáme z vedra slunce na ledové planetě, sic stále v perfektní akci, ale pojaté zcela odlišným způsobem. Už jen touto změnou pokračování není nudné. Posádka pomaloučku přichází na další nebezpečné vlastnosti nepřítele a to stojí nemalé oběti. Ale nachází i další možnost, jak se dostat Korzárům na kobylku. Cesta bude ale náročná a dlouhá. Naštěstí, protože díky tomu nás čekají další, bez dechu čtené, příběhy. Jsem nadmíru spokojen a nadšen. Kniha poskytla to, co jsem chtěl - zmizet dokonale z reality všedních dnů.

Sklenička
15.03.2024 5 z 5

Jízda pokračuje. Tentokrát na ledové planetě, kde se nachází ztroskotaná korzárská loď, a je tedy šance poznat nepřátelské technologie. Ale je tu ještě něco, co posádku překvapí.


McKashi
05.02.2024 4 z 5

Nesnášim, když si řeknu, dočtu tuhle a pak si pro změnu zase dočtu nějakou jinou, co mam rozečtenou. Ale ne, pár posledních stránek mě rozhodlo, že prostě potřebuju další díl, potřebuju vědět, kdo je další hráč a jestli, sakra, přežila nějaká opice:)

Profesorskey
30.01.2024 4 z 5

Kvalitní pokračování dobře načaté série. Mně osobně se líbilo o trochu méně než první díl. Akce je tu přehršel, protivníci svou animální bestialitou nenudí, děj je překvapivý a nemůžu se dočkat dalšího dílu.

Na druhou stranu se mi nedařilo začíst se do vnějších ledových lokací a děje na nich. Také mi trochu vadila určitá nelogičnost: Proč je napadlo až po takové době vytáhnout do hangáru stíhače s kulomety? Proč nepočítali s mimozemským životem, když už bylo osídleno tolik planet? A proč proboha je možné dostat se do nejstřeženější místnosti, do které má povolení vstupu jen pár vyvolených, kolem kabelů?

Ale to jsou jen mé nepodstatné výbrebty. Kniha neskutečně bavila, četla se sama a splnila svůj účel. Jak jsem již psal - na třetí díl se těším.

xdTommy
30.01.2024 5 z 5

Skvělé pokračování . Opět zajímavý a poutavý děj , dozvídáme se více o hlavních postavách.

Kackac77
18.11.2023 4 z 5

Je to napínavé, rychlé, dobře se to čte. Tentokrát dost poklesla teplota a naši hrdinové bojují s ledními medvědy, bílými opicemi, no a opět korzáry... přicházejí na další informace ohledně korzarů. Začínám si zvykat na postavy a mít oblíbené...Bylo to fajn.

B4LU
09.09.2023 3 z 5

Řešení záhady z minulého dílu už je passé, tohle je prostě "jen" zábavná akční řežba. Na ukrácení volné chvíle v pohodě.

bumble
04.09.2023 4 z 5

Trochu se změnily teplotní rozdíly, ale napětí a zajímavost určitě neochladlo. Ba naopak. Četlo se to samo.
Tentokrát čeká tým průzkum plavidla, kde by se měla nacházet Korzárská technologie nebo něco, co by jim pomohlo v boji proti těmto pirátům. A že je čeká obrovské překvapení a že jim půjde o život...... Jo, tato série mi začíná stále více bavit.

olga8832
04.09.2023 5 z 5

Tak tohle už bylo úplné vua! Napínavý děj, pořádný kus mimozemštiny a hrdinové jsou tu moc pěkně vykresleni. Doporučuji a již jedu další díl ;-)

Arwen777
31.08.2023 5 z 5

Souhlasím s nadšenými komentáři, i mně se druhý díl líbil víc než první a považuji ho za zdařilé sci-fi.
Oproti jedničce zde máme více míst, kde se děj odehrává, lépe vykreslené postavy a zpracované vztahy. Stále jsou tu tajemní Korzáři, ale přidaly se i jiné mimozemské entity.
Děj je opravdu napínavý, akce stíhá akci, spousta stříleček a bojů s mimozemskými tvory. Kniha se neopírá jen o technické detaily, což je výhoda pro netechnické typy.
Super zábava! Doporučuji.

marco026
11.08.2023 5 z 5

Loď UTSS Salamis a jej posádka sa spamätáva z nedávneho stretu s tajomným nepriateľom. Po opravení lode vyrážajú opäť na nebezpečnú misiu k neznámej planéte, kde majú preskúmať vrak lodi, ktorý patrí nepriateľovi. Napriek niektorým zisteniam toho ľudstvo stále vie o záhadnom protivníkovi len veľmi málo a táto prieskumná výprava by mohla zodpovedať mnohé otázky.

V ledovém sevření je absolútna Sci-fi pecka, ktorá je oveľa lepšia ako prvý diel zo série. Už prvá časť bola výborná, ale mala svoje muchy. Vadilo mi napríklad to, že na postavách mi moc nezáležalo a skôr ma bavila samotná záhada okolo tajomných korzárov. V druhej časti to už neplatí a veľa postáv, ktoré prežili minulý vojenský stret som si obľúbil. Taktiež mi príde, že autor lepšie pracuje s postavami a vzájomnými vzťahmi. Dej sa tentoraz neodohráva len na palube UTSS Salamis, čo je príjemná zmena. Celá záhada okolo neznámeho nepriateľa naberá nové rozmery po výbornom zvrate v knihe, ktorý som nečakal a som zvedavý ako si s tým v ďalších knihách autor poradí. Kniha je tiež plná akcie, ktorá je ešte lepšie zvládnutá ako v prvom diely.

V podstate všetko čo sa mi páčilo v knihe Ve stínu slunce je posunuté o level vyššie. Výborné je tiež zapracovanie nových postáv. Koniec vyvoláva ďalšie otázky ohľadom korzárov a odpovedí sa dočkáme skôr v ďalšom diely, no napriek tomu ide o jedno z najlepších Sci-fi aké som kedy čítal. Nemám v podstate čo vytknúť a som prekvapený sám zo seba, že som sa k tomuto autorovi dopracoval až teraz.

katallinka
28.02.2023 3 z 5

3,5* kniha mě bavila, ale není to něco od čeho bych se nemohla odtrhnout. Svět i postavy jsou super, ale druhý díl mi připadal zbytečně popisný, asi jsem si měla dát delší pauzu po 1. dílu.

MichaelNewchop
25.02.2023 4 z 5

Kniha by si zasloužila lepší protivníky na ledové planetě, než jsou ovládnutí medvědi a opice. Jen díky tomu to není 5 ale "pouze" 4. Velmi slušná sci-fi.

Hakate
24.11.2022 4 z 5

Musím souhlasit s komentáři níže.
Zprvu to vypadalo na jasnou 5*, ale pak .. pak přišly opice a medvědi a to na mě bylo trochu moc. Pořád je to čtivé, akční, fajn, ale na 5* to zatím není. Uvidíme, co přinese 3. Díl.

Lacie
23.11.2022 4 z 5

(SPOILER) V ledovém dílu se na scéně se objevilo zjevně nevyhnutelné politikaření. Ačkoliv je posádka lodi mezinárodní, opět tu máme unie, které sice papírově spolupracují, ale v reálu ne zase až tak. Pokračují i drobné odkazy na jiná díla a nejspíš také díky tomu se mi často stalo, že mě napadl budoucí děj dřív, než jsem se k němu dočetla, napětí trochu pokulhávalo. A do třetice: nemám problém s bitkami lidí mezi sebou nebo s mimozemšťany, ale masakry ledních medvědů a opic mi prostě nesedí, je mi jich líto, chlupáčů, několikrát jsem se přistihla, že fandím spíš jim.
Třetí díl mám hned po ruce, jen se trochu bojím, aby to nesklouzlo do Ušinovsko–daršických vyjednávacích tanečků.

Ailee
01.11.2022 4 z 5

Tentokrát jsem už řadu postav znala blíže, takže jsem se s nimi lépe sžila, třebaže tam pořád bylo dost lidí, kteří se mi stále pletli. Ten konec byl skvělý.

J0hn
14.09.2022 4 z 5

To že universum UTSS Salamis je trochu zastaralé už jsem si zvyknul a kniha pěkně odsýpá, takže potud v pořádku. Také jsem si v první cca třetině říkal, že bych mohl dát plné hodnocení. Vyšetřování nehody, objevování nové planety a dokonce i nové civilizace, což jsou věci co mám na sci-fi rád, se zajímavě rozjíždělo. Bohužel se to zvrtnulo v podivnou "válku" s ledními medvědy. To že pár set trochu nadopovaných medvědů dokáže ohrozit vesmírný bitevník plný mariňáků je k smíchu. Takže opět jedna hvězda dolů. Je to škoda protože jinak je série velmi zábavná a na další díl se těším.

orson
11.09.2022 5 z 5

Perfektní pokračování prvního dílu, autor poodhalí více ze světa korzárů...

Marketplace
04.09.2022 5 z 5

Parádní knížka. 2. díl série, kterou budu chtít asi přečíst celou. Podle mě byl 1díl o něco lepší než tento. Tady mi chyběla taková ta detektivka. Jinak ale opět velmi čtivé a velmi barvitě popsané. Kniha nabitá akcí.

PastorMal13
07.08.2022 5 z 5

Dvojka mě bavila víc než jednička. Sice se příběh neodehrává přímo ve vesmíru, ale na zmrzlé planetě, která je plná Korzáry ovládaných zvířat, ale o akci zde není nouze. Atmosféra a postavy jsou vykresleny také suprově.