V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha první

V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514307/bmid_v-horach-silenstvi-h-p-lovecrafta-k-dgD-514307.jpg 5 86 20

25. ledna 1931: expediční tým dorazí do tábořiště v Antarktidě... kde najde tamní posádku mužů a tažných psů mrtvou. Těla jsou rozházena všude kolem, některá jsou zohavena, jiná podivným a chladnokrevným způsobem rozčtvrcena. Několik lidí je nezvěstných. Ještě děsivější pohled se však naskýtá na hvězdicovitou hromadu sněhu poblíž. Pod jejími pěti cípy se totiž nachází hrob – a to, co v něm leží, není člověk! Román V horách šílenství je cestou do nitra Lovecraftova mýtu – do hlubokých jeskyní a ještě hlubších propastí času na nehostinném kontinentu, kde je uchována tajná historie naší planety. Od svého prvního vydání v dnes již kultovním časopise pulpové éry Astounding Stories ovlivnil tento příběh rozvoj hororu i science fiction po celém světě. Japonský scenárista a kreslíř Gó Tanabe jej věrně a s velkou úctou k předloze adaptoval do podoby mangy, jejíž první polovinu najdete v této knize a jež svou kresbou a celkovým stylem připomíná spíše západní komiks, a může proto také dobře posloužit jako „vstupní brána“ pro ty, kteří se s japonským komiksem teprve seznamují.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

H. P. Lovecraft's at the Mountains of Madness, Volume 1 , 2019


více info...

Přidat komentář

Bargud
10.02.2024 5 z 5

Jak mi mangy vůbec nic neříkají, tady není o čem, skvělé dílo, evidentní velká pocta fanouška Lovecrafta. Nicméně i tak jsem šel na jistotu, sice to má štítek manga, a stejně se to čte, ale i běžní fanoušci komiksu budou velmi spokojeni.

jirijanovotny
02.02.2024 3 z 5

Sláva! 3x hurá! Konečně je tu verze "kultovního díla", která se alespoň dá číst bez zívání nudou. I tak by to mohla být jen jedna kniha místo dvou.

Lovecraft je mrtvý, ať žije (oživený? přepracovaný? překreslený?) Lovecraft.

Jasně, je lehké kritizovat něco, co vzniklo před sto lety. Dnešní autoři budou taky za sto let trapní a nudní a bude je zapotřebí přepracovat do nějaké záživnější formy, aby byli schopni promlouvat ke čtenářům dané doby.

Kresba je nádherná, o tom žádná. Zážitek ale poněkud kazí to, že je to moc Lovecraft.


OldaB
29.12.2023 5 z 5

Výborná adaptace temně mrazivého hororu. Chlad z hlubin vesmíru přímo odkapává ze stran této knihy.

thorir
21.11.2023 5 z 5

Famózní adaptace veleslavného díla H.P. Lovecrafta ve formě mangy. Příběh je rozdělen do dvou částí. Hned první dojem, který jsem po otevření prvního dílu měl: tohle bude naprostá pecka, a taky že ano. Parádní kresba lehce pozápadněného střihu skvěle akcentuje hororovou atmosféru. Snové obrazy a epické pohledy střídá mikrodetail vědecké expedice do Antarktidy. Čtenář se velmi rychle seznámí s členy týmu a cílem výpravy. Objevitelské nadšení je hmatatelné a kontrastuje s předtuchou očekávaných hrůz. Texty jsou možná trochu jednoduché, podivně umělé, ale přecházel jsem to, zcela pohlcen hutnou, mrazivou a syrovou atmosférou. První část chytne a nepustí, druhá část přináší kýžené rozuzlení.

yaoiyuri
02.11.2023 5 z 5

Skvělá komiksová adaptace jednoho z nejlepších Lovecraftových příběhů. Kresba je nádherná, úplně z ní mrazí a nemůže za to jen zasazení do země věčného ledu a sněhu. Příběh sám se v tomhle díle zatím jen plíživě a znepokojivě "rozjíždí", ale i tak vás okamžitě vtáhne.
Jen nejsem u mangy zvyklá na pevné desky a mám neustále tendenci ji otevírat ze špatné strany a ještě vzhůru nohama. :D

lazarus
28.10.2023 5 z 5

Povedené zpracování Lovecraftovi nejlepší a zároveň mé nejoblíbenější povídky. Zpracování knížky celkově je hezké a stylové, manga styl pak podtrhuje výjimečnost dílka. Pro mě ale právě to je kámen úrazu a jediná chybka narušující celkový dojem. Ani po dočtení druhé knížky jsem si na mangu nezvykl a bránilo mě "vcucnutí" do příběhu.
Každopádně, kresba komixu dokonale koresponduje s dojmy jež má děj a prostředí příběhu vyvolat. Dvoustránkové scenérie pak stáří, zmar a šílenost lokalit podtrhují.
Bavilo a stalo se hezkým kouskem v mé knihovně v sekci Lovecraft

trudoš
28.09.2023 4 z 5

Adaptovat nejrozsáhlejší text H. P. Lovecrafta není žádný med; navíc tak, aby se autor zavděčil fanouškům originálu a zároveň zaujal čtenáře, mýtem Cthulhu nepolíbené. Japonský tvůrce Gó Tanabe se toho zhostil se ctí, přičemž je až fascinující, jak precizně se mu povedlo držet původního textu a nezahltit vyprávění dlouhým monologem, jež by dějovou linii vysvětloval. Zároveň V horách šílenství dokazuje, kolik hororové muziky se dá vytvořit s málem. Stačí trochu zasněžené plochy, neprozkoumaná zákoutí obřích ledovců, skupina přemotivovaných vědců, prahnoucích po odpovědích a dokonalé mrazení v zádech je na světě. To jsme přitom teprve v polovině zápletky, nejlepší má ještě přijít.
Velké plus pak získává autor za takřka až komorní kresbu, která si drží evropský charakter. Je to sice hodně o zádumčivých pohledech a snových vizích, přesto se nedá říct, že by příběhu chybělo poctivě budované napětí, jež navíc umocňují stále tajuplnější objevy. Až to jednoho nutí k otevření literární předlohy.

ozzak
20.09.2023 5 z 5

Mrazivý hororovy komiks podle kultovniho hororoveho autora lovecrafta ve formě mangy. Velmi mrazivé ilustrace výborně dokreslují mrazivý příběh a Antarktidy. Už se těším na druhý díl.

Dragonian
23.08.2023 5 z 5

Úžasné zpracování Lovecraftovy klasiky. Naprosto vystihuje atmosféru a je to velice mrazivé.
Pro fanoušky hororu nutnost.

RaptoR
14.08.2023 5 z 5

Tanabeho adaptace u nás vychází ve dvou knihách. první vám nabídne věrolomné objevy, neznámo i lezavou, pomalou hrůzu. Gó Tanabe je velkým fanouškem H. P. Lovecrafta a je to na jeho tvorbě znát. V horách šílenství jsem nyní četl asi po šesté a přesto jsem se neubránil zatajenému dechu a mrazení.
Více v recenzích.

Terva
06.08.2023 5 z 5

Tento grafický román
V horách šílenství (2017)
je založen na příběhu
Howarda Phillipse Lovecrafta
který byl napsán v roce 1931

Tato první výprava k Jižnímu pólu jistě změní směřování dějin.

Sakra, málokdy se mi do ruky dostane kniha v tvrdých deskách a ještě ke všemu je to manga. Úplně vás to láká začít číst klasicky a ne obráceně. Tak že otočte knihu jako manga a začněte od konce. Příběh V horách šílenství je japonským mistrem Gó Tanabem rozdělen na dvě knihy. (Nebo to rozdělila Crew?)Toto je kniha první. Jenže, co je na tom nejšílenější, že kresba tohoto japonského tvůrce mě doslova uchvátila. Hned v epilogu následuje po sobě několik nádherných temných dvojstránek. Až mě z nich zamrazilo. Fakt síla.

Malá ochutnávka:
S ledovými poli, která nás teď čekají, budou trochu problémy. Teplota taky klesne. Dlouho jsme se plavili v tropech, tak to člověk dost pocítí. Ale drsné počasí na Jižním pólu, to nebude taková legrace. . .
. . . Ty hory připomínaly místa popsaná ve starých legendách, a nedokázal jsem potlačit pocit, že se dívám na něco zlého.

Obsahově je to až do šesté kapitoly dobrodružství, objevování a dobývání. Důležité geologické objevy, dychtivost a sem tam i neposlušnost některých členů výzkumné výpravy. Pak dojde k objevu vskutku unikátnímu. I když nejdříve badatelé netuší, zda to obrovské je rostlina nebo živočich . . . avšak záhy tomu přijdou na kloub. Prý Prastaří. Prováděná pitva nalezeného organizmu není zrovna moc povedená. Absence barev pokazilo kouzlo řezání a průzkumu orgánů. Průser však je fakt, že tohle je, jak již bylo napsáno, kniha první. Tak že tohle vlastně začíná, místo, aby to bylo ukončeno. A tak jen dychtivě čekám na ledové pláni na knihu druhou. . .

Citát: Antarktida je skutečně pokladnice plná překvapení a záhad. Kdo ví, co ještě objevíme.

RH faktor
03.08.2023 5 z 5

Je to výborný! A to nejsem fanoušek Lovecrafta...

Varjohukka
18.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla lahůdka! Skvělá kresba vystihuje přesně atmosféru Lovecraftova příběhu.
Těším se na druhý díl.

GoodGames
17.07.2023 5 z 5

V horách šílenství H. P. Lovecrafta je veľmi kvalitný a atmosférický horor, ktorému pomáha aj perfektná kresba. Ak patríte medzi tých, ktorí mangou opovrhujú, v tomto prípade by ste mali svoj odpor prekonať, jedná sa totiž o výrazne západný štýl komiksu. Jeden z najlepších hororových titulov na našom trhu a fanúšikovia by ho určite nemali minúť.

EvikU.
16.07.2023 5 z 5

Po dočtení mě napadá jen jedna věc. Kde mám ksakru druhý díl? Vyjde v srpnu, holt si musím počkat.

Originál od Lovecrafta jsem nečetla, ale komiks je skvěle zpracovaný a láká mě si někde sehnat román a přečíst. Opět je udělaný na způsob japonských mang, tudíž čtení zprava doleva. Nijak mě to neruší, vyhovuje.

V knize je spousta obrázků na celou stranu bez textu. Text není třeba, ilustrace promlouvají sami za sebe. Ten děs, strach, nejistota, ale i nadšení z velkého objevu.

V černých horách doktor Lake objeví nějaké velké útvary. Co to ale je? Jak mohou být několik milionů starý, když vypadají, že stále žijí. Navíc se nabízí otázka, zda jde o rostlinu nebo živočichadotáhnou je do tábora a Lake začne pitvupsi reagují nepřiměřeně, přichází velká sněhová bouře

A teď nastává ta pravá atmosféra ze které mrazí. Co se tam stalo, proč tolik mrtvých, proč, proč, pročKonec je bohužel z části otevřený a vše se dozvíme v druhé knize.

Jsem napnutá jako kšandy. Knihu jsem si rozdělila na dvě části. Opravdu jsem ráda za komiksy, je to řešení pro lidi, kteří rádi čtou, ale nemají čas na dlouhé knihy. Navíc obrázky knize přidají tu velkou atmosféru. Z knihy mám příjemnou husinu.

-Endy-
14.07.2023 4 z 5

Po přečtení Lovecraftovy původní povídky je tato manga balzám na duši. Jeho svět mi učaroval...všude jinde, jen NE v jeho textech :-D Líbí se mi, co Lovecraftova šílená mysl vytvořila, ale jakékoliv cizí zpracování je pro mě stravitelnější než ta jeho "nuda, nuda, šeď, šeď" sáhodlouhých popisů, které téměř pokaždé spíše přetrpím. ALE pak objevím kupř. tohle a jeho monstrózní svět je zase v pořádku.

Ivan Kučera
12.07.2023 5 z 5

Wow! Keby to nebolo čierno-biele a nečítalo sa to odzadu, ani by mnohým nenapadlo, že je to manga. Ono je to samozrejme jedno, uvádzam to len ako zaujímavosť. Je to hlavne geniálne mrazivý a nepríjemný sci-fi horor a je úplne fuk, či je to manga, či to nie je manga alebo je to jablko s hruškami. Kresba je ale skutočne (ako ostatne uvádza aj sama CREW na obálke) značným spôsobom západná, na čom má akiste podiel i to, že dej nie je umiestnený do Ázie a postavy sú Američania. Nevraviac o tom, že to u nás vychádza v pevnej väzbe, čo je na mangu skutočne novinka. V prvom rade je však intenzívna a podarilo sa jej majstrovsky zachytiť, že obyčajný človek je ničím v porovnaní s ozrutnými polárnymi veľhorami a zasneženými pláňami ťahajúcimi sa kam až ľudské oko dovidí (a ešte o stovky kilometrov ďalej). Lietadielko letiace nad ozrutnou oblasťou pôsobí ako hračkárske lietadielko. Lovecrafta zbožňujem, ale faktom, je, že občas sa rád topil v prehnane detailných opisov a absencia dialógov a výrazných postáv tomu tiež nepomohla. Japonský scenárista a zároveň ilustrátor Gó Tanabe toto všetko odstránil a zadaptoval Lovercraftov (asi najslávnejší) text atraktívne a živo, s množstvom sympatických postáv, ktoré síce nedisponujú bohvieako hlbokou, ehm, hĺbkou, ale sú to sympaťáci a držíte im palce, lebo viete, že sú to muži rozumu a vedy, skúsení a chladnokrvní. Ani oni však nemajú šancu so zdravým rozumom prežiť stret s čímsi animálnym, absurdným, a nepredstaviteľným. Úchvatná kresba, dokonalá výprava, nekonečné snežné pláne a mrazivé hory ukrývajúce obludné tajomstvá. Za mňa absolútna spokojnosť, fakt neviem, prečo by som tomu mal dať len 4*.

Johny van M.
09.07.2023 5 z 5

Nevím, jestli bych byl z tohoto zpracování moudrej, bez znalosti Lovecraftova originálu (kterej zbožňuju), spousta obrázků mi tam přijde vmáčknutá navíc a nicneříkající, zároveň je ale zbytek naprosto parádní a první zobrazení Hor a především zpracování Prastarých nemá chybu. Už se nemůžu dočkat druhý části, je to fakt lahůdka a raritka...

PrincaListicka
05.07.2023 5 z 5

Lidstvo je od svého počátku hnáno touhou poznávat, objevovat, prozkoumávat a dobývat. Začali jsme objevovat pevninu, poté moře a nakonec vesmír. H. P. Lovecraft si zvolil pevninu a vydal se ve stopách Shackeltona, Amundsena, Scotta či Byrda.

Píše se září roku 1930, v přístavu kotví dvě lodě první z nich Miskatonic a druhá Arkham. Zásoby, technika, potraviny, psi a lidé jsou již naloděni. Je čas vyplout. Po náročné plavbě, při které posádka čelí nepřízni počasí, lodě zakotví 25. ledna 1931 u Rossova ostrova.

Dvacet mužů a padesát pět aljašských psů se společně s další technikou, vybavením a zásobami vylodí na pevnině. Expedice vedená profesory Peabodiem, Lakeem, Atwoodem a vypravěčem Dyerem může konečně začít. Zprvu jde vše hladce. Pak nastane velký objev. Prekambrická břidlice nese stopy po zvláštním organismu. Následuje cesta ne sever hnaná posedlostí a šílenstvím.

Je-li někdo schopen alespoň částečně pochopit mysl H. P. Lovecrafta, pak je to Gó Tanabe. Jeho kresby vás vás přiměje vnímat kymácející se loď zmítanou nárazy mohutných vln. Ucítíte bičující ledovou vodu a pnutí svalů při skasávání plachet, stejně jako pach uhlí a strojovny při přechodu na parní pohon.

Kresby vás uchvátí propracovaností do nejmenších detailů. Zároveň, je-li to třeba, jsou nejasné, neurčité a tajemné. Krásné a děsivé zároveň

Gó Tanabe uchopil Lovecraftovy představy a převedl je do obrazů, které jsou zhmotněním fantazie každého čtenáře H. P. L.

Úchvatná obálka s celoplošnou stříbrnou ilustrací je onou pomyslnou třešničkou na dortu. V horách šílenství si zaslouží čestné místo v knihovně nejen pro svůj příběh, ale nyní i pro perfektní manga zpracování a svou obálku.

MisaNuff
25.06.2023 5 z 5

To. Byla. Pecka! Užil jsem si to :) Všude se píše, že je to manga, tak mě zarazil velký formát a pevná vazba, je to nádherně vypadající kniha, ne malá knížečka. Obrázek na obalu plus ta zlatá barva ... je to slast knihu byť i jen držet v rukou. Kresba v knize je výborná. Sem tam jsem měl problém rozluštit detaily, ale to k tomu mysterioznu kolem prastarých patří. Dvoustránky dodávají kopec atmosféry. Příběh se výborně rozjel, zhltnul jsem to jak malinu. O to víc zamrzí čekání na druhý díl. Knihu mohu jen a jen doporučit, parádní adaptace Lovecrafta.

Štítky knihy

manga mýtus Cthulhu lovecraftovský horor komiksové adaptace

Autorovy další knížky

Gó Tanabe
japonská, 1975
2023  92%V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha první
2023  90%V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha druhá

Kniha V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha první je v

Právě čtených1x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených9x
Knihotéce76x
Chystám se číst27x
Chci si koupit20x
dalších seznamech5x