V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha druhá

V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523235/bmid_v-horach-silenstvi-h-p-lovecrafta-k-65115f8967f04.jpg 5 63 16

Dyer a Danforth z výzkumného týmu Miskatonické univerzity proletí malým letadlem neznámým antarktickým pohořím a přistanou, aby prozkoumali obrovské kyklopské cizí město, které se nachází za ním. Zde konečně odhalí ohavné tajemství veškerého života na Zemi... Ale podaří se jim uniknout z těchto nejzazších slují na dně světa a zachovat si dostatek zdravého rozumu, aby mohli varovat lidstvo...? Japonský scenárista a kreslíř Gó Tanabe v tomto druhém svazku své komiksové adaptace románu V horách šílenství uzavírá nervy drásající vyprávění, jež se na poli science fiction a hororu stalo klasikou a právem vyneslo autora předlohy, H. P. Lovecrafta, mezi mistry žánru.... celý text

Přidat komentář

OldaB
03.03.2024 5 z 5

Druhý díl je ještě intenzivnější. Sestup do hlubin mrtvého města symbolizuje náhled do vlastního nitra. Na konci je šílenství nebo permanentní pocit děsu z prázdnoty.

jirijanovotny
28.02.2024 4 z 5

Jo! Tady jsem nechtěl usínat. Když to srovnám s původním zněním, tak je to rozhodně krok dobrým směrem. Ale ani tak není Lovecraft mým oblíbeným autorem. Prostě je to takové neaktuální, neživé, zkamenělé, 100 let staré.


michal3736
23.02.2024 5 z 5

Také hodnotím obě dvě knihy, první klasická rozjížděčka a druhá naprostá pecka a deprese, jak přímo od Lovecrafta... Grafické zpracování naprosto úžasné...

Kopta
04.02.2024 5 z 5

Hodnotím za obě díla. Audio kniha z léta mi dala základ, na kterém se dá dobře s tímto stavět. Moderní předělávka plně věrná předloze a dodává i cosi navíc tím, že dokáže být do dnešní doby aktuálnější. Skvělý zážitek.

Dragonian
22.12.2023 4 z 5

Na toto pokračování jsem se těšil. Grafické zpracování je naprosto úžasné. Zhmotnění Lovecraftovských vizí se povedlo na výbornou.
Nejvíce jsem si užíval procházku zapomenutým a ztraceným městem. Tato část byla naprosto epická.
Pro fanoušky Lovecrafta nutnost.

trudoš
03.12.2023 4 z 5

Druhý díl adaptace jediného románu H. P. Lovecrafta V horách šílenství nabízí oproti úvodní části méně dějových zvratů, protože je prakticky celý složen z prolézání tajuplných trosek. Akce žádná a průběh statický. Vynahrazuje to ovšem způsob, jakým Gó Tanabe vykresluje Lovecraftovu vizi mýtu Cthulhu, Prastarých a Mi-Go, přičemž je to asi vůbec poprvé, co jsem rámcově pochopil, jaké jsou mezi nimi rozdíly (dosud jsem je, já nehodný, považoval za tvory z jednoho šuplíku, přitom mám tvorbu podivného pána z Providence načtenou odzadu dopředu a zase zpátky).
Nechci však ani na vteřinu naznačit, že bych se cítil zklamán. Atmosféra zamrzlé krajiny, historie stará miliony let a konfrontace s mimozemskými tvory - z nichž nejvíce mě dodnes paradoxně děsí obří tučňáci albíni - dělá z díla výjimečný počin. Kde jsem u originálu usínal pro zdlouhavé popisující pasáže, tady jsem si tvůrčí záměr užil se vším všudy. Teď ještě aby Gó Tanabe adaptoval Příběhy Artura Gordona Pyma a byl bych úplně spokojen.

-Endy-
30.11.2023 4 z 5

První kniha se mi líbila o drobátko více - byla epičtější, ale zase tady je naprosto neuvěřitelná kresba, a to je pro mě jóó důležitý faktor pro výběr a následné hodnocení. Takže tady ty 4 hvězdy ponechám.

Ivan Kučera
28.11.2023 4 z 5

„Když se nad tím zamyslím, tak se ani nedá říct, že by byli krutí.“ Na môj vkus sa tu (na rozdiel od tajomnej jednotky) príliš vysvetľovalo. Miestami to pripomínalo skôr prírodopisný film o Cthulhu, Shoggothoch atď. Prvá polovica, v ktorej postavy stáli proti tajuplným entitám, som sa cítil byť viac znepokojený, než tu, kde už sa šlo naozaj dá sa povedať na doraz. Ku koncu už toho tak nejak veľa. I tak sa ale bez debaty bavíme o vynikajúcej mange a akiste jednom z najlepších hororových komiksov, aký u nás v r. 2023 vyšiel (nie, že by ich bola tona...). Silne a autenticky na mňa zapôsobili najmä monumentálne dvojstrany s úchvatnými prírodnými scenériami. Akonáhle do toho Tanabe zakomponoval vesmírne hrôzy, paradoxne už to nebolo úplne ono. Každopádne fakt skvelá, intenzívna vec.

thorir
21.11.2023 5 z 5

Druhá část adaptace „V horách šílenství“ je ještě o kus lepší než část první. Hororová atmosféra dále houstne a protagonisté se konečně vydávají na průzkum onoho skrytého, podivného, gigantického města a objevují pradávný příběh Prastarých. Na čtenáře opět čekají snové obrazy, epické scény a psychedelické vize. Každá stránka je perfektní, sníh, mráz a zima arktické krajiny dokonale akcentují syrovost vyprávění. Tajemství prastarých je postupně odhalováno, druhá část je víc hororová, víc napínavá, každá stránka je krok do neznáma. Průzkum města Prastarých je fascinující, každý krok je plný napětí a každý okamžik je naplněn neustálou hrozbou v pozadí, nevyřčenou, neznámou, mimo dosah slabého světla skomírající baterky. A Cthulhu spí a sní, nebo možná nespí. Doporučuji.

Terva
16.11.2023 5 z 5

Pradávné temné legendy
hovoří o tom, že dlouho předtím,
než vzniklo lidstvo,
vládly planetě Zemi
úplně jiné bytosti.

Přílet skulptur Prastarých z Vesmíru na naší planetu je na počátku tohoto příběhu zvěčněn několika celostránkovými kresbami. A jsou to krásné, temné kresby v odstínech šedé a černé. Také jak jinak, když je tento příběh nakreslen černo-bíle. Musím uznat, že celkově je celý příběh perfektně nakreslený. Lahoda pohledět. I když děs, který se vytváří na stránkách přímo před očima čtenářů, se nedá nazvat nádherným. Přinejmenším jej můžete nazvat hrůzným. Každé okno vytváří děsivější a děsivější pohled na území, kde se dějí divné věci. Tak že napětí je vzrůstající.

Malá ochutnávka:
Musím se přiznat, že moje vzrušení z toho, že vidím svět, kam lidská noha ještě nevkročila, v sobě skrývalo i špetku nejistoty.
Ryk větru, jenž vanul podél naší trasy, a zvuk motoru, který postrádal tlumič . . . v letadle naplněném ohlušujícím hlukem jsem zvláštně pociťoval existenci jakéhosi druhu vědomého zla.
A pak jsme konečně uviděli onu zemi.
Spatřili jsme bezvěké tajemství pradávné země, jež se té dnešní vůbec nepodobala.

Tento příběh hlavních aktérů začíná na konci. Na konci jak knihy, tak na konci předešlého příběhu. Skupina badatelů v čele s Dyerem, profesorem geologie a velitelem této polární expedice z Miskatonické univerzity, chtějí zjistit, co se stalo s Godneyem, který z tábora utekl. Cestou za ním nalézají čím dál víc podivnější skulptur vytvořených ve skalách severního kontinentu neznámou rasou. Město, megalopole, které najdou v sobě nese nádech tajemna. Má v sobě jistou logiku, ale to je jen od pohledu z letadla – co se ukrývá uvnitř, to musíte probádat sami. Nebudu spoilerovat.

Citát: Při takovém počtu obětí nemůžu prostě opustit tento kontinent bez toho, abych znal příčinu.

Obrovským přínosem do historie Prastarých, je fakt, že do této knihy byly přidány Ztracené epochy jejich vzniku. Hlavně souboj s dalšími mimozemskými rasami, které probíhaly před miliony a miliony lety. Boj s plemenem zvaným Cthulhu, s vlastními „roboty“ jménem Shoggothové nebo třeba s rasou Yetti (Mi-Go). Všechno je to hodně mrazivé, ale ve skutečnosti je to vyprávěno s jistou sílou pravdy. Vyzní to všechno věrohodně, ať už jsou tyto rasy skutečné nebo jen mýtem. Vezmeme-li v potaz, že Howard Phillips Lovecraft čerpal z opravdu pradávných knih a nebyl nijak vystavěn lžím současného internetu, dá se těmto legendám rozhodně věřit. Kdo si moc nepotrpí na čtení knih, tomu tento kreslený příběh doporučuji.

Citát: Když se nad tím zamyslím, tak se ani nedá říci, že by byli krutí.

PrincaListicka
15.11.2023 5 z 5

Kniha druhá navazuje přesně tam, kde byl příběh přerušen. Dyer a Pabodie se vydávají na pátrací misi. Její cíl je jasný. Najít Gedneyho, posledního člena zmasakrované Lakeovy skupiny.

Gó Tanabe je umělcem, jež překonává nejen své vlastní hranice tvorby, ale i hranice nás - čtenářů. Kniha druhá je kreslena stejným stylem jako první, avšak díky většímu počtu velkoformátových obrazů je mnohem patrnější jejich hloubka a příběh samotný. Detailně nakreslená panoramata hor či prastarého města jsou famózní. Z každé kresby sálá děsivá atmosféra Lovecraftova příběhu. I tak zde samozřejmě najdeme pár kreseb, které nejsou tak pečlivé, avšak nejsou rušivé a rozhodně nezkazí zážitek.

Gó Tanabe opět prokázal, že ovládá nejen své řemeslo, ale i schopnost imaginace psaného projevu. V horách šílenství je děsivý příběh sám o sobě, Gó jej však dokázal přetvořit do obrazové podoby a vyprávět nám tento skvělý příběh znovu svým vlastním způsobem - skrze obrazy.

Stejně jako Knihu první, mohu vřele doporučit i tu druhou všem, který mají rádi psychologický horor v překrásně děsivém grafickém zpracování.

RaptoR
15.11.2023 5 z 5

Gó Tanabe prostě umí. Právem jsou jeho adaptace oceňované: To, co předvádí v Horách šílenství, je fantastické, makabrózní a děsivé zároveň. Jasně, jsem Lovecraftův fanoušek, ale stejně. Ačkoli adaptace, dokázal Tanabe zakomponovat do komiksu tísnivou atmosféru předlohy, tajemnou a hrozivou Antarktidu a k tomu všemu ukázat Prastaré v neskutečných obrazech. A já jen doufám, že CREW nezůstane jen u Hor šílenství a bude nás Tanabeho tvorbou zásobovat i nadále. Tohle je totiž masterpiece!
Více v recenzích.

yaoiyuri
02.11.2023 5 z 5

Jop, první kniha byla jen jednohubka na rozjezd. Tohle je to pravý maso. Tohle je ta pravá šílená jízda, která nás zavede do ruin za záhadným černým pohořím, do chodeb vedoucích k základům Země, do záblesku šílené a zapomenuté historie světa, o které se šeptá jen ve starých práchnivých rukopisech a zakázaných knihách sepsaných Šílenými Araby. Bizarní výjevy Lovecraftovy fantazie díky panu Tanabemu nabyly jasnějších rysů - avšak na znepokojivosti a působivosti jim to nijak neubralo.

Tekeli-li.

Tekeli-li.

Tekeli-li...

GoodGames
01.11.2023 4 z 5

Znovu skvelá temná hororová atmosféra na štýl legendárneho filmového hororu Vec od Johna Carpentera. Kresba je aj tentokrát vysoko atraktívna aj pre tých, ktorí Japonskú kresbu inak celkovo nemusia. Gó Tanabe je v kresbe prekvapivo epický a celkovo je kresba veľmi detailná. Síce mi prišiel druhý diel o niečo slabší ako ten prvý, no stále je to vysoká hororová kvalita.

Johny van M.
31.10.2023 5 z 5

První kniha byla skvělá, ale šlo jen o předehru k týhle ultimátní jízdě. V horách šílenství je moje srdcovka, jedna z mála hororovejch záležitostí, co mi dokázala nahnat husinu a v tomhle zpracování je to prostě další level. Kresba mi k tomu neskutečně sedla a tak famózně dokreslila to, co bylo někdy obtížný si představit. Přesto Tanabe nechal dost prostoru pro fantazii a já jen doufám, že Crew ještě nějaký další spojení HPL+Tanabe vydá...

lazarus
28.10.2023 5 z 5

Povedené zpracování Lovecraftovi nejlepší a zároveň mé nejoblíbenější povídky. Zpracování knížky celkově je hezké a stylové, manga styl pak podtrhuje výjimečnost dílka. Pro mě ale právě to je kámen úrazu a jediná chybka narušující celkový dojem. Ani po dočtení druhé knížky jsem si na mangu nezvykl a bránilo mě "vcucnutí" do příběhu.
Každopádně, kresba komixu dokonale koresponduje s dojmy jež má děj a prostředí příběhu vyvolat. Dvoustránkové scenérie pak stáří, zmar a šílenost lokalit podtrhují.
Bavilo a stalo se hezkým kouskem v mé knihovně v sekci Lovecraft

Štítky knihy

manga mýtus Cthulhu lovecraftovský horor komiksové adaptace

Autorovy další knížky

Gó Tanabe
japonská, 1975
2023  92%V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha první
2023  90%V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha druhá

Kniha V horách šílenství H. P. Lovecrafta: Kniha druhá je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce62x
Chystám se číst10x
Chci si koupit11x
dalších seznamech5x