Úvod do filosofie: Dvanáct rozhlasových přednášek

Úvod do filosofie: Dvanáct rozhlasových přednášek https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42501/uvod-do-filosofie-42501.jpg 4 45 5

Úvod do filosofie sestavený z rozhlasových přednášek z roku 1950 jednoho z nejvýznamnějších myslitelů filosofie existence (1883-1969).

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Einführung in die Philosophie. Zwölf Radiovorträge , 1950


více info...

Bassquiat
Bassquiat
30.11.2020 odpad!

Absolutní filosofické dno. Prakticky na úrovni esoteriky. Vrsvení těch nestupidnějších tvrzení, která se samozřejmě nedají nijak ověřit, takže jim nemůže nikdo ani oponovat. Best of: pravda filosofie je zásadnější než pravda vědecká; filosofie konstruuje člověka tak, že se stává sám sebou; filosofie je původní činnost; každý člověk je odpovědný v tom, jak nálézá vlastní cestu; osvojováním dějin vrháme kotvu do věčnosti atd. atd. Někdo to může pokládat za "hluboké pravdy moudrého filosofa", pravda je ale taková, že se spíše jedná o nepodařené motivační citáty. Líbí se mi komentář od InstanTie: "Přemýšlela jsem, zda dát 4, nebo 5 hvězd. Nakonec jsem se rozhodla pro 5, protože jde vidět, že Jaspers je velice chytrý člověk." Takže asi tak.

Kllara
Kllara
15.10.2020 5 z 5

Přemýšlela jsem, zda dát 4, nebo 5 hvězd. Nakonec jsem se rozhodla pro 5, protože jde vidět, že Jaspers je velice chytrý člověk, který to má v hlavě srovnané, jak to jen jde. A ačkoliv je potřeba mít neustále "zaplý mozek", tak za mě ve většině částech srozumitelný počin. Myslím, že v 1-2 kapitolách jsem se trochu ztrácela (jedna z nich byla kapitola o nepodmíněnosti), protože byly na můj vkus napsány až příliš abstraktně, ale možná bych je pochopila lépe, kdybych je nečetla unavená těsně před spaním. No... určitě bych je pochopila lépe :D Takže ve výsledku - ano, dobrá kniha. Hlavně ta metafora, kde autor přirovnal filosofa k motýlovi, se mi velice líbila.


Aeon
Aeon
18.04.2020

precital som za styri dni. velmi dobry titul.

marvan00
marvan00
20.11.2014 5 z 5

Útlá knížečka Jaspersových přednášek zůstává i po letech tím nejlepším úvodem pro vstup nejen do filosofie. Jaspers se nesnaží přijít s vyčerpávajícím kompendiem, snaží se vás pouze pro svůj milovaný obor zapálit. A z jeho rad je cítit, že k vám promlouvá opravdový znalec, žádný akademický suchar. Doporučuje začít raději podrobným studiem jednotlivých osvědčených autorů (Platon, Kant, Hegel, atd.), než pročítat řady interpretací dějin filosofie a skákat od jednoho autora ke druhému. A také varuje před tzv. strhující četbou, jako je např. Nietzsche, ta by měla přijít na řadu až po tom, co jsou vybudovány solidní základy. Co dodat, když dnes poslouchám některé akademické levičáky, kteří sypou z rukávu Chomského, Žižeka, Fischera a jiné a Platóna zahlédli jen z vrtulníku, pokaždé si na Jasperse vzpomenu. Nedávno mě příjemně překvapil Alain Badiou, levicový filosof označující se za komunistu (sic!), když se na přednášce ve Francouzském institutu neustále dovolával právě Platona. Bez solidních základů nelze vystoupat na vrchol.

Izák Gellner
Izák Gellner
25.09.2014 5 z 5

Jaspersův Úvod do filosofie není úvodem do dějin filosofie, a přesto skvěle uvádí do základních filosofických myšlenek. Namísto charakteristiky historických epoch anebo tvůrců myšlení (jak filosofii uvádějí různé dějepisně filosofické příručky) Jaspers předvádí dvanáct motivů, které jsou dle autorova myšlení pro filosofii zásadní. Kniha představuje setkání s filosofií existence v pojetí Karla Jasperse, a to ve zkrácené zhuštěné podobě, která nám umožňuje poznat jeho hlavní myšlenky. Mezi nimi je to právě pojem objímajícího či vztah lidské svobody k přesahujícímu elementu, tj. transcendenci, nebo dále myšlenka mezních situací, které člověku dávají nahlédnout bolesti či selhání jeho života, aby posléze díky této sebereflexi uchopil sebe sama (tj. autenticky, což je další existencialistický pojem) nebo se sobě naopak odcizil.
Nemá však jít pouze o Jaspersovy koncepty. To, o čem autor v několika kapitolách přednáší, ve skutečnosti naznačuje ony elementární filosofické otázky, jež se (historicky vzato) vynořují od samého zrodu filosofie, ale jež mají také vždy znovu původ v jednotlivcích, uvažujících nějak o světě. Tyto otázky oproti vědeckým hypotézám neznají pokrok, ale jsou něčím, na co jednotlivci v různých epochách odpovídají, něčím, co myšlenkově nelze vyčerpat. Ať už jde o ideu Boha, člověka jako existence nebo svobody.
-
Čtivě napsané, podle mě i srozumitelněji nežli jiné autorovy knihy. Zůstává, že Jaspers není jednoduchý a je třeba opravdu pozorné četby, třebaže titul má zhruba jen sto stran. Ale jakožto úvod do filosofického myšlení je to úžasný počin.

Štítky knihy

filozofie úvod do ...

Autorovy další knížky

Karl Jaspers
německá, 1883 - 1969
2006  81%Otázka viny: Příspěvek k německé otázce
1996  80%Úvod do filosofie: Dvanáct rozhlasových přednášek
1994  84%Filosofická víra
2008  85%Duchovní situace doby
2000  86%Šifry transcendence

Kniha Úvod do filosofie: Dvanáct rozhlasových přednášek je v

Právě čtených3x
Přečtených69x
Doporučených5x
Knihotéce23x
Chystám se číst36x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x