Úvahy o prvej dekáde Tita Livia

Úvahy o prvej dekáde Tita Livia https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255099/uvahy-o-prvej-dekade-tita-livia-255099.jpg 5 4 2

Přidat komentář

LordByron
19.01.2022 5 z 5

Podľa mňa asi aj ešte lepší Machiavelli ako vo Vladárovi.Pre súčasnosť použiteľnejší :) lebo sa tu zaoberá republikami a demokraciami.
Henten úvod od súčasných autorov je skvelo spracovaný to uznávam a o Florencii a Machiavellim som sa z neho veľa dozvedel.
A samotná knižka samozrejme famozna. Ako pravdaže málokto vie bol Machiavelli v zásade umiernený demokrat a nemal ďaleko k jakobínom. Zboznoval Antiku, Rím, Spartu a cítiť z neho osvietenstvo, klasiku aj racionalistický duch.
Obrovské množstvo jeho rád je dokonale aktuálnych aj dnes.
O tom ako treba mať v republike jasné opatrenia ako potrestať zločiny a ako zabrániť nepodlozenym klebetám pretože inak vypukne len nenávisť (to mi pripomína ako u nás nikdy neodsudia Fica ani Dzurindu a ako Matovic môže nepodložene klebetit). O tom ako bolo pohanské náboženstvo muznejsie a ako je cirkev skazená a ako je potrebné náboženstvo (to už je snáď prekonaná múdrosť :) a ako je lepšie mať vojsko než peniaze :).
Machiavelli verí na konci iba v silu a dobre robí. Čo ale robil robil vždy pre blaho vlasti, Florencie a celého Talianska. Bol to patriot, filozof a veľký hrdina ako Robespiere.

jadran
21.09.2021 5 z 5

Sice mám přečteno v češtině - Úvahy o prvních deseti knihách Tita Livia, ale souhlasím s komentáři některých recenzentů k Vladaři, že tahle kniha je ještě zajímavější. Především je zaměřená spíš na republiku a ještě víc tady platí, že zde se perfektně hodnotí kolektivní systémy vládnutí a spíše bych řekl, řízení společnosti. Je zde spousta velmi pravdivých a aktuálně platných rozborů o organizaci společnosti, chování jednotlivých součástí společnosti - třeba vztah elit (a je jedno jestli těch dnešních, Machiavelli je už ve stejné době ztotožňuje s boháči, stejně jako je to dnes) a lidem, ale i rozhodčích, spojovacích a výkonných článků. Je zde spousta úvah třeba o počínání lidí i davu, jako například následující drobná perlička: "Skryti v davu jsou (lidé) nadmíru srdnatí, zejména pokud jde o slova, ale jakmile jim začne hrozit postih, nevěří jeden druhému a pokorně uposlechnou příkazů a zákonů". A nebo polemika s tvrzením, že "Je buď v povaze davu buď pokorně sloužit, nebo nadutě diktovat svou vůli." Ale Machiavelli to chápe úplně jinak a velmi moderně: "To, co připisují (někteří komentátoři nebo kronikáři) jako vlastnost davu, můžeme totiž stejně dobře pozorovat u jednotlivců. Nenajdeme však tuto vrtkavost a nadutost u egyptských ani spartských králů, ale ani u současných francouzských panovníků. Proč? Protože i oni byli a jsou vázáni zákony, které vymezují jejich moc a práva. A stejně je tomu i s lidem. V zemi zvyklé dodržovat zákony není dav ani podlézavým služebníkem, ani nadutým tyranem."
Machiavelli je už velmi moderním autorem, který sice ještě nechápe nutnost dělení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní, ale v republikánských římských institucích ji untuitivně hledá a podvědomě chápe nutnost jejich vzájemné rovnováhy v oddělení pravomocí a agendy a především vzájemné kontroly. Tedy to, co "demokraciím" současnosti dodnes naprosto chybí. Vladař je dílo zajímavé, poučné a díky pověsti, kterou ho opřádají "intelektuálové" tak trochu skandální, i když samozřejmě nezaslouženě. Úvahy jsou věcné, podnětné a mají svoji možná i věčnou platnost. A tato kniha víc než Vladař ukazuje modernost myšlení jednoho z největších Florenťanů a nejen své doby.


Kniha Úvahy o prvej dekáde Tita Livia je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x