Válka tenguů

Válka tenguů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488965/bmid_valka-tenguu-1Qt-488965.jpg 4 21 3

Usagi Yojimbo série

< 36. díl >

Série Stana Sakaie, která v roce 2020 získala Eisnerovu cenu za nejlepší vycházející sérii, přichází s dalšími plně barevnými dobrodružstvími! Když Usagi vyhledá svého dávného učitele, dozvídá se, že posvátné vrcholky místních hor čelí invazi divokých a neúprosných stvoření z říše mýtů. Dlouhouchý ronin se bude muset poprvé v životě postavit na stranu yokai (nadpřirozených bytostí) v příběhu s názvem „Válka tenguů!“. Následně dostane v příběhu „Mistr z Hebishimy“ za úkol doručit košík s velmi neobvyklým obsahem jistému neméně podivnému poustevníkovi. Ačkoliv si toho Usagi není v první chvíli vědom, jejich spojení sahá hluboko do minulosti, k bitvě na planině Adachi. V posledním vyprávění nazvaném „Yukichi“ se Usagi setká s mladým samurajem, jenž vyrazil splnit poslední přání svého zesnulého mistra. Jeho cesta však vede na velice nebezpečné území...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Tengu War! , 2022


více info...

Přidat komentář

puml
14.08.2022 4 z 5

První půlka spíš průměr až podprůměr na Usagiho. Moc nemusím takové ty divoké party vlkodlaků a jiných stvůr. Duchařina mi nevadí a ta bývá v Sakaiově podání skvělá, nějak to taky štimuje k tomu Japonsku, ty duchařské příběhy. Ale jakmile se objeví nějaké ty stvůry, jsem z toho trochu v rozpacích a tyhle díly moc nemusím a to je víceméně první půlka. Druhá už je ale lepší. Zvláště závěrečný příběh mě potěšil. Navíc samotný závěr přichází se zcela novou vychytávkou v rámci Usagiho, tedy hlavně posledních dílů a to: najděte ananas... Doporučuji.

p3tris
01.06.2022 5 z 5

Všichni víme, že je Usagi tak vynikající šermíř, protože se učil u Katsuichi-senseie. Jenže jsme nevěděli, že jeho dalším učitelem byl i Sojobo. Což by nebylo tak zvláštní, kdyby nepatřil k Tenkguúm, nadpřirozeným bytostem. A teď se k němu bývalý žák vrací, aby dokončil výcvik. To však počká, protože se společně musí postavit invazi nižších Tenguú, psím Gushinům. V druhém příběhu, s otevřeným koncem, se setká na opuštěném ostrově se starým nepřítelem, který upsal duši hadím Kami. A v poslední povídce potkává Usagi mladého samuraje Yukichi Yamatoa, který má za úkol doručit meč svého mrtvého učitele poslednímu příbuznému. A při tom poznává, že skutečný život se od toho ve škole šermu liší. A také to, co je s Usagim spojuje.
Už klasicky se v knize dozvíme něco nového o japonském folklóru, tentokrát o stvořeních Tenkguu. Jelikož jde už třetí kolorovanou knihu, na barvy jsem si zvykl a nijak neruší. Ba opačně, připadne mi to, že některé Sakaiovi kresby jsou podrobnější, než bylo poslední dobu zvykem. A mimochodem, hledáte ananasy?


Lusa
29.03.2022 5 z 5

Za mě opět podařený kousek ze série Usagiho, kruh kolem Tengua z hor se konečně uzavřel a objevila se nám tu nová zajímavá postava. Ale tedy všude spousta yokai a žádný Sasuke na obzoru, tak snad příště.

Štítky knihy

Japonsko samurajové japonská kultura

Autorovy další knížky

Stan Sakai
americká, 1953
2007  91%Ronin
2005  92%Daisho
2007  92%Samuraj
2012  77%Yokai
2008  93%Spiknutí draka