Upgrade

Upgrade https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512024/bmid_upgrade-jUc-512024.jpg 4 80 19

"Jste dalším krokem v lidské evoluci." Logan Ramsay si zpočátku není jistý, jestli je něco jinak. Jen se cítí o něco... jasněji. Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku. Zanedlouho však začíná svět kolem sebe vnímat jinak. Loganův genom byl hacknut a přeskládán. Důvod, proč ho napadly, sahá desítky let do nejtemnějšího koutu jeho minulosti a děsivého rodinného dědictví. A co hůř - to, co se mu děje, je jen prvním krokem v mnohem větším plánu, který způsobí stejné změny celému lidstvu.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

Upgrade , 2022


více info...

Přidat komentář

risha03
11.03.2024 3 z 5

(SPOILER) No, tak to bylo hodně rozporuplné. Začnu tím, že vysoká inteligence hlavní postavy je limitovaná inteligencí autora, o které mám opravdu nyní pochyby. Z knihy pramení (vlastně si vzpomínám i z Temné hmoty), že je pokakaný z klimatu. Typický levičácky (v této knize srovnává kapitalismus se zločinem) pošahanec ala Greta (how dare you!). Konec byl absolutně pošahaný, takže jako když budeme citliví, tak ke zničení světa nedojde? Je to absolutní paradox, hlavní postava pošahně odmítá myšlenku záchrany světa se zvýšením inteligence všech, ale raději zvýšíme soucit všem a tím dojde k záchraně. Proboha, dnešní děti jsou v neuvěřitelné míře psychicky labilní, dětský psycholog je nedostatkové zboží, a dle autora bude svět hej, když budeme více soucítit s utrpením, který na světě je? Mám v sobě záchraný blok, právě v tom, že dokážeme nevnímat šílené věci a zapomínat. Pokud bychom toto neměli, svět vyhyne. Opak toho, co nám autor sdělil. To je ale základ psychologie a učivo gymnázia.. autor ve spolupráci s vědci naplácá pár vědeckých věci o DNA do knihy a myslí, že kniha je děsně chytrá. Blbost.

A přitom první cca 1/3 byla špičková, čtivá. Absolutně ale nevyužitý potenciál schopností. V momentě kdy utekla hlavní postava za pomocí sestry z onoho “vězení, nastal největší moment knihy. Tam bych hodnotil 5/5. Na konci první časti (notebook se vzkazem matky) postupný pád na 0/5. Proto průměr.

finka
23.02.2024 4 z 5

Čtu rychle a ještě jsem si tu rychlost u celých stránek plných vaty zvyšovala.
Nevyužitý potenciál, za mě moc sentimentální, ač hrdina neustále tvrdí opak.
Téma skvělé, proto jsem po knize sáhla - upíří superschopnosti mám ráda. Celé to bylo takové naivní. Záchrana lidstva? Pomocí... Cha cha.
Hvězda navíc za zakousnuté sršně.


VA_Krtek
08.02.2024 4 z 5

...Spoustu věcí jsme se naučili. A ještě víc jsme jich pokazili. Budoucnost konečně přišla a byl to zasraný chaos...

Oproti vychvalované Temné hmotě, mě tohle bavilo. Když nebudu chtít být hnidopich ohledně změn tisíců genů, tak v tomhle příběhu nebyly žádné do očí bijící logické rozpory. Postavy se chovaly přiměřeně situaci a směřování děje dávalo smysl. Zajímavé bylo morální zamyšlení, jestli má lidstvo právo upravit svůj genom ku obrazu svému a hlavně jestli tím vlastně dosáhne nějakého pokroku. Jediný problém, který mám ale se všemi knihami od tohoto autora, je ten, že mě hlavní postavy nedokážou zaujmout natolik, aby mi nebylo celkem jedno co se s nimi stane. Crouch prostě na rozdíl od Weira na tu emoční strunu brnknout nedokáže.

FireOfFilth
01.07.2023 3 z 5

Knihy od Blake Crouche Temná hmota a Zhroucený čas mám velmi rád, takže na Upgrade jsem čekal s nadšením. Bohužel po přečtení jsem hodně zklamán. Kniha ani zdaleka nedosahuje kvalit děl předešlých. Nenašel jsem zde žádný wow moment, na které jsem byl zvyklý a celkově mě kniha netáhla k dalšímu čtení.
Nápad ohledně vylepšování lidí dobrý, ale totálně nevyužitý potenciál. Celou knihu jsem čekal něco víc, bohužel to nepřišlo.
Pokud jste nadšení z knih zmíněných na začátku, tak nic podobného zde nenajdete.
Hodnotím 60 %.

woita
22.06.2023 2 z 5

Vítejte ve světě blízké budoucnosti, kde klimatické změny, přelidnění, nedostatek potravin vedou k postupnému úpadku i přes určité pokroky v technologiích. Tyto výdobytky uvrhly společnost do dystopie téměř jako z péra George Orwella. Tím zřejmě nejradikálnějším pokrokem prošlo genetické inženýrství, umožňující klonování, modifikace genetického kódu, včetně vzniku zcela nových forem života. Veškeré genetické manipulace byly postaveny mimo zákon za čímž vznikly po světě instituce druhu Agentura pro ochranu genů (GPA) s agenty jako Logan Ramsay.

Dobrá třetina knihy se zaobírá postavou Logana a jeho niternou změnou, které byl vystaven při jedné nepodařené misi. Jeho minulost je protkána komplikovaným vztahem s matkou a masovými úmrtími po celém světě vyvolané jedním experiment. Přesto všechno se z něj stal řádný člen společnosti a zvláštní agent instituce bojující proti všem s touhou aktivně ovlivňovat DNA. Bohužel Logan ani netušil nakolik se sám stane terčem zájmu svého zaměstnavatele kvůli své minulosti, která se před ním sama zhmotnila jako jeden z duchů Vánoc. Logan se dal na úprk a na boj proti vlastním lidem i budoucnosti.
Pro četbě se zdálo jakoby se autor zřejmě inspiroval scénami některých filmů. Místy to připomínalo film Smrtící epidemie či kdesi v počátcích známou scénku úprku pana Andersona z kanceláře v prvním Matrixu, včetně efektu zpomalení času v pozdější části knihy.

A když už jsme u filmů. Celá kniha vyznívá více jako scénář k nějakému bijáku než to, na co jsem od autora zvyklý. Knihy od Blaka Crouche, jako Temná hmota nebo Zhroucený čas, mají přesah, jež dávají přemýšlet o světě kolem. Upgrade tohoto "přesahu" nedosahuje ani přes vytyčenou otázku konce lidského druhu a možné cestě jeho nápravy. Kniha se stává pouhým napínavým thrillerem, který kolem etické otázky genetické eugenetiky jen protančí. Zřejmě nejslabší kniha tohoto autora s plně nevyužitým potencionálem.

Marllo
07.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Ach jo ,tak rád bych tuto knihu řadil do úspěšného hettricku scifek od tohoto talentu jenž už vážně nemusí nic dokazovat. Bohužel, je tu jedno velké ALE. A to zmíním hned od začátku, pak už budu jen chválit.Přistupoval bych k tomu ze tří směrů: buď to se autor nechal unést svými odbornými znalostmi co se tyče chemických vzorečků a různých odborných termínu či chtěl udělat radost menší skupině lidi jenž ví která bije a nebo nedokázal najít poměr mezi tím které skupině lidi vyhovět .Je to velká Škoda, protože příběh je vystaveny znovu poutavě ,charaktery postav a jejich motivace též, ale bohužel to v mnoha momentech zadupává přehnaná detailnost popisu chemických reakci a postupu jenž doprovází hlavního hrdinu v jeho aplikaci upgradu na něm či jiných osobách. Ubrat o 50% těchto názvosloví a chemických vzorečků tzn 20 stran . Tak nemám v podstatě co vytýkat . Neskutečně mne bavil rozvoj osobnosti hlavního hrdiny ať už na základě aplikovaného upgradu jenž z něho dělá doslova super člověka a nebo na základě jeho rodinné tragédie která doslova ovlivňuje svět. A to bych zdůraznil hlavně. Jelikož potýkat se s cizi nepřátelskou korporací která chce zničit / zlepšit svět bez okolků na oběti je jedna věc ale doslova stát proti vlastní rodině a na základě toho se odloučit od svých nejbližších je doslova oběť nejvyšší. I přes tuto několikrát zmíněnou velkou výtku bych se určitě nebál knihu doporučit. Má neskutečný spád, nečekané momenty a jako vždy dobře napsanou akční složku ..což je od Crouche standart. Stále jde na poli sci-fi z blízké budoucnosti o vysoký nadstandard. A mnozí budou chrochtat blahem.

pavdi07
15.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Podobně jako u ostatních knih tohoto autora jsou postavy poměrně ploché a nahraditelné. Přestože myšlenka knihy směruje k potřebě záchraně lidstva, tak postavy (obzvláště ty vedlejší) zjevně žádnou hodnotu nemají. Slitování nebo alespoň trošku lítosti si nezaslouží. Opět jako u předchozích děl jsem měl pocit, jako bych spíše koukal na film než četl knihu. Ve filmu stačí pohled na záporaka a víte že je zlý a přejete mu jen to nejhorší. Ale v knize to dělá tu plochost a pocit, že něco chybí.

Děj je jako vždy značně přímočarý a dobře plyne. Ale přece jen některé pasáže byly méně čtivé.

Pokud vám stačí akční jízda s trochou zamyšlení nad budoucností lidstva, můžu knihu doporučit.

micha-ella
12.05.2023 3 z 5

Líbila se mi Temná hmota, kdežto tahle knížka mě docela zklamala. Bezvadný námět, genetika mě zajímá, ale až TAK zas ne, a myslím, že leckdo ty rádoby podrobné a geniální postupy přeskakoval. Celé je to příliš akční a filmové, druhá část knížky už mě vůbec nebavila.

lassse
23.04.2023 2 z 5

Sterilní nuda, bohužel. Čte se to pěkně ale vztah k hlavní postavě žádný a občas sem tam nějaký nesmysl.

Jura50
18.04.2023 4 z 5

Autora mám moc rád a kniha se čte sama. Je milé sledovat tu vědeckou část zapracovanou do příběhu. Každopádně, pokud mám srovnat se Zhrouceným časem (za mě autorova top kniha) a Temnou hmotou, tak řadím až na třetí pozici. :)

Ticiana
17.04.2023 4 z 5

Staale u me vede Temna hmota. Upgrade ma velice slusny nastup v prvni casti, ale pak zacina byt knizka plna cizich slov a genu (bohuzel tohle bylo sice potreba, ale me to spis vyrusovalo). Konec mi prisel hodne sentimentalni, ale na druhy strane to bylo asi zamysleno. Jeho knihy vzdy dopadnou dobre, mozna i proto je mam rada. Na plny pocet to neni, ale stejne me kniha bavila.

Katania
14.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Jízda jako vždy! Povedené, čtivé, zajímavé. Jen za ten sentimentální konec ubírám hvězdu.

SONP
09.02.2023 4 z 5

Blake Crouch v posledních třech knihách (Upgrade, Temná hmota, Zhroucený čas) tak trochu stále opakuje sám sebe. Základem je hlavní hrdina s rodinným zázemím, které se z nějakého důvodu rozpadne. Pokud jste rodič, pak u vás autor většinou tne do živého. A na tento až kingovský postup autor naroubuje nějaký zajímavý fantastický prvek - zde jsou to genetické úpravy, dříve například cestování časem nebo paralelní světy. A základní morální dilema (co se stane s člověkem, odřízneme-li mu emoce - bude to ještě člověk?) si Crouch půjčil například z Invaze zlodějů těl (naposledy film s D. Craigem v hlavní roli), takže ani zde kniha originalitou právě nezáří.

Nechci tento postup nějak hanět, ale zkrátka se po přečtení nemohu zbavit jisté pachuti vykrádání sama sebe. Vznikl sice další námět na zajímavou netflixovou scifárnu (dříve bych řekl na další epizodu Krajních mezí), ale do dějin sci-fi se Upgrade nezapíše. Ale pozor, čte se to výborně, pokud od toho neočekáváte nějakou zářnou originalitu. Já se bavil skvěle. 70%

teresz.c
30.01.2023 4 z 5

Kniha nešla odložit a vydržela mi tak jen tři dny ... bohužel :( Už teď se těším na další autorovy knihy.
Upgrade se dotýká v současnosti významnému tématu globálních změn a budoucího osudu lidské populace. Příběh nutí k zamyšlení a zaujala mě i závěrečná myšlenka k řešení celého problému. Některé pasáže jsou trochu náročnější kvůli zdlouhavým popisům genomu apod., ale jinak má příběh spád a nenajdete část, kde byste se nudili :)

Tyet
29.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Autor se sice velmi snažil, ale není schopen se vymanit z chybného a zúženého úsudku vědců, že veškerá vylepšení se týkají hmotného těla, smyslů a inteligence, maximálně tak těch správných emocí jako je soucit, jak se snaží vše napravit na konci knihy. Ale vůbec mu nedochází, že hmota je produktem vědomí, nikoliv naopak a že pokud by vůbec k nějakému skutečnému vylepšování došlo, bylo by to spíš poznání fraktálního charakteru. Mohli bychom konečně pochopit, že jsme propojeni se všemi a se vším a že cokoliv uděláme, ovlivní celek zcela přímo, nikoliv nějakými materiálními mechanismy jako je znečištění nebo tající ledovce. Ale bylo to docela napínavý :)

MartinProtschke
21.01.2023 5 z 5

Tak tohle byla zase jízda. Každá autorova knížka mě neskutečně baví. A téma bude podle mě v blízké budoucnosti rozhodně aktuální.

maro47
08.01.2023 3 z 5

Autor v poďakovaní spomína, že táto kniha sa mu písala najťažšie. Veru, najťažšie sa aj čítala. Niektoré pasáže som sa radšej ani nesnažil pochopiť. V deji som našiel 3 diery a nezmysly. Napriek tomu námet zaujímavý, s postavami čitateľ sympatizuje a rozumie ich motívom. Trochu mi prekážal až príliš akčný záver, kde bolo vidno, že autor už nepíše pre čitateľa, ale pre filmový štáb. Zatiaľ najslabšia Blakeova kniha.

renisla
21.12.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, jak už jsem od autora zvyklá. Překvapil mne uceleným pojetím, pro mne tak neznámého tématu, kterým je genové inženýrství. Božského komplexu se nyní dotkl výrazně a překvapil mne možnými následky, jelikož nyní ani postava klaďase není zcela bílá jako papír a ku konci...

To už si musíte přečíst sami!

Dzovicek
19.12.2022 3 z 5

Za mě slabší, asi protože jsem měl příliš velká očekávání. Nicméně oceňuju snahu donutit čtenáře k zamyšlení nad osudem lidstva. Knihu jsem přečetl za pár večerů, čte se sama.