Úpadok a zánik Rímskej ríše

Úpadok a zánik Rímskej ríše https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500039/mid_upadok-a-zanik-rimskej-rise-fQ7-500039.jpg 4 53 13

„Búrka a vlny sú vždy na strane lepších námorníkov,“ píše autor v jednom zo svojich komentárov. Nové slovenské vydanie výberu z diela známeho osvietenského historika vychádza s novým doslovom, ktorý sleduje vývoj historického bádania a kontroverzie okolo mnohých jeho téz. Gibbon si všíma rozdiely medzi krajinami a národmi, rozdiely geografické a klimatické, ale aj intelektuálne a kultúrne, nepodceňuje ani hospodárske faktory. Podarilo sa mu načrtnúť pestrý a živý obraz celého veku ľudských dejín, pričom udržiava čitateľa v napätí zaujímavou témou a neobyčajne názornými opismi udalostí, bitiek, charakterov jednotlivých vodcov a cisárov, ich života a zvykov. Autor neradí jednotlivé fakty za seba, ale pokúša sa objasniť historický vývoj a jeho zákony. Aj vďaka tomuto vynikajúcemu dielu osvietenskej historiografie prestala byť história len zoznamom zločinov, podvodov a nešťastí, ale začali sme skúmať aj jej príčiny a dôsledky. „Gibbon je svojím spôsobom most, ktorý spája staroveké s moderným,“ napísal škótsky historik a mysliteľ Thomas Carlyle. Bol brilantným štylistom, podobne ako ďalší Gibbonov obdivovateľ Winston Churchill, sám autor mnohých historických prác. „Gibona som úplne hltal,” napísal o stretnutí s jeho knihami. „Triumfálne som prešiel všetkým od začiatku až po koniec a mal som z toho veľký pôžitok,“ dodal. Tento pocit z čítania veľkého štylistu a ironika Edwarda Gibbona sa nevytratil ani s odstupom vyše dvoch storočí, ktoré ubehli od napísania jeho hlavného diela.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Premedia
Originální název:

The Decline and Fall of the Roman Empire , 1776


více info...

Přidat komentář

Kozel
dnes 3 z 5

V roce 1776 Marie Terezie zrušila právo útrpné, v probíhající válce za nezávislost vznikly Spojené státy americké, James Cook se vydal na svou poslední plavbu, při níž objevil Havajské ostrovy a ztratil život, osvícenství měnilo pohled na svět a Edward Gibbon začal vydávat své epické dílo Úpadek a pád římské říše. Vskutku se není třeba obávat Gibbonovu práci stavět po boku oněch událostí.

Ačkoliv od prvního vydání uběhlo 250 let, kniha příliš neztratila na svém kouzlu a čtivosti, jakkoli je z vědeckého hlediska pochopitelně v mnohém překonána. Gibbon oplývá naprosto ohromující dávkou vědomostí, která byla v jeho době zcela nevídaná a dovedla by obstát i dnes, kdyby neměl přístup k pozdějším objevům historiografie, archeologie, technologiím a způsobům analýzy. Kromě vzdělání a zápalu se Gibbon honosí také onou dávkou ironie a humoru, které byly typické pro britské autory ve století osmnáctém, a zůstávají pro ně typické i dnes. Bez ohledu na literární žánr. Nechybí ani vědecká kritičnost, kterou Gibbon míří především proti náboženství a jejím mučedníkům. Vpravdě že občas přechází až do osobní nevraživosti, kterou nijak zvlášť neskrývá.

Sám autor se nebojí přiznat, že jeho dílo trpí nejedním nedostatkem. Je tomu skutečně tak, přestože si troufám tvrdit, že jeho dílo je přepychem, z něhož lze s jistou opatrností a zdravou skepsí čerpat dodnes. Ostatně při četbě prací britských autorů zaměřujících se na dané období je možno čas od času narazit na citaci nebo odkaz ke Gibbonovi i v současnosti. Ať už se jedná o fakt, úvahu, komentář nebo umělecký projev, Gibbonovo dílo je stále živou klasikou.

Proto i dnes stojí za to si Gibbona a jeho vyprávění o úpadku patrně největší civilizace v dějinách přečíst. Pozorovat skvěle popsaný nástup křesťanství, ale i islámu. Obávat se nájezdu barbarských armád útočících na Itálii, vnitřní rozklad, zrady, šílené běsnění posledních císařů. A volně přejít do Byzance a euroasijskou oblast, kde poslední bašta v podobě Konstantinopole padla pod náporem nepřátel. A poslední pokusy o obnovu starých časů v době renesance. Edward Gibbon svou látku zpracoval opravdu ve velkém stylu.

Na závěr se budu trochu opakovat, jenže mně osobně tento faktor opakovaně ohřívá krev na nebezpečnou teplotu. A to je český překlad. Adolf Felix odvedl skvělou práci, byť jeho snaha o vzletný styl rovnající se originálu má za následek občasnou těžkou formulaci, která láme jazyk. Což je v podstatě maličkost. Horší skutečnost, že znovu a opět se českému čtenáři dostává do ruky...výbor. Moje jazyková vybavenost, je-li nějaká, už nemá dost sil říct, jak moc mi barbarství české překladové literatury ubližuje na duši. A omluvou v daném případě není ani to, že originální Gibbonův počin má zhruba třikrát větší stránkový rozsah.

wooloong
17.08.2022 5 z 5

Neočekávejte chronologický popis poslední fáze dějin Římského impéria. Jde spíše o výběr stěžejních okamžiků, které vedly k jeho úpadku, k jeho rozdělení a později pádu Říše západořímské a východořímské. Pokud nemáte dost znalostí k překlenutí náhledů na jednotlivé historické události, hodně nápomocné jsou Poznámky a vysvětlivky na konci knihy. Samo historické dílo je pohledem do historie, neboť bylo sepsáno již na konci 18. století, což ho činí ještě zajímavějším.


Igor1311
15.06.2021 4 z 5

jednoznacne velmi zaujímavo napísaná kniha, ktorá pojednáva o príčinách upadku a zániku nielen západnej ríše, ale aj jej dediča Byzancie. Pre mna najzaujimavejšie pasáže boli tie o Hunoch a o barbaroch všeobecne, a z pasáží o Východe jednoznačne megalomanská bitka o konštantinopol. Ju samotnu opísal neuveriteľne živo, akoby tam pri nej bol. Neviem si predstaviť, že by toto čital nejaký laik a neznalec rímskych dejín, najma preto, že nie je písaná "dnešným" štýlom. Napriek tomu je vsak super napísana a bol by som zvedavý na cele vydanie tohto monumentálneho diela, ktoré ma v origináli az šesť zvazkov.

LordByron
24.09.2020 5 z 5

Inak však výborná kniha :) Dnes je už bez debaty zastaraná, číta sa však ako román a každý kto pozná moderné knihy o dejinách si iste užije ten kontrast. Gibbon žil ešte prakticky na prahu éry rozumu a skutočnej vedy takže už píše racionálnejšie než stredoveký kronikár, ale... Ale v celej knihe takmer neuvidíte štatistiku či analýzu sociologických a ekonomických dát a čísel a minimálna pozornosť je pripisovaná aj archeológii. Ako jeden z prvých však Gibbon k údajom a zdrojom pristupoval kriticky a vravím, že celé to popisuje ako taký krásny a epický príbeh plný realisticky vykreslených postáv. A hej väčšinou je pozornosť zameraná na cisárov, generálov a pápeža nie na bežných ľudí - tak sa holt vtedy dejiny písali.
Čo sa týka kresťanstva je vidno, že je autor osvietenec, ale úprimne som čakal, že k nemu bude oveľa odmietavejší. V skutočnosti ho vykreslil dosť pozitívne a vôbec nespochybnil vtedy zažitý názor o tom, že bolo tak neuveriteľne lepšie než pohanstvo.
Bol však asi prvý čo štandardný kresťanský výklad mnohých udalostí spochybnil, vysmial sa neuveriteľným a nadsadeným mýtom o mučeníkoch a narovinu povedal, že malo kresťanstvo podiel na páde ríše. Priznám sa, že je mi tento Gibbonovský pohľad na dejiny Ríma väčšinou dosť blízky.
No a bavili ma dosť aj tie pasáže potom na ktoré som sa moc nepripravoval, ale boli úžasné - o Byzancii, Mohamedovi, Normanoch.. Fakt ako už len za ten štýl by si zaslúžil päť hviezdičiek, lebo je ešte klasickejší ako sama klasika :) vidno, že sa tými Rimanmi fakt nadchol a inšpiroval.

LordByron
24.09.2020 5 z 5

Bohužiaľ som sa dostal k nešťastnému vydaniu, ktoré neviem prečo a neviem podľa akého kľúča vypustilo asi tretinu knihy a často práve pasáže na ktoré som sa zvlášť tešil (popis ranného kresťanstva a Gibbonovo vyvracanie mýtov o prenasledovaní).

marekpreucil
19.09.2020 3 z 5

Četl jsem lepší pro mě zklamání.

BUBO26
27.01.2020 4 z 5

Trvalo mi dlho, než som sa ňou prehrýzol, ale zase mi aj veľmi dlho zostala v hlave. Kniha je obsiahla, podrobná, venuje sa sa takmer všetkým aspektom života v Ríme - od života plebejcov, cez hierarchiu v armáde, až po život a vládnutie jednotlivých cisárov. Niektoré kapitoly sú napísané veľmi čtivo, iné sú skôr nudné. Niektoré sú zbytočne dlhé, iné sú zase krátke. A hoci je kniha v niektorých aspektoch zastaraná, stále dokáže mnoho poskytnúť pre fanúšikov histórie.

Hyaenodon
11.09.2018 4 z 5

Kniha je skvělá. Snad jediné, co bych jí "vytkl", je to, že předpokládá dosti podrobnou znalost antických dějin. Ale to je chyba na straně přijímače...

kasparos
11.02.2017 5 z 5

Výborná kniha

VladimirTetur
18.01.2017 4 z 5

Na historickou naučnou knihu překvapivě krásná a čtivá.

Rilian
13.06.2015 3 z 5

Tři hvězdičky za jazyk a styl napásání. Velice pěkně se četla. Jako syntéza příčin úpadku římské říše je kniha již z větší části překonaná. Názor, že Řím zničilo křesťanství je passé.

Marbo
31.10.2014 5 z 5

Velice čtivá analýza konce jedné z největších říši v dějinách lidstva s neskutečným záběrem od významných historických milníku přes náboženské motivy až po perličky a zajímavosti. Kniha je vhodná jako úvod pro čtenáře dosud antikou nepolíbené...

Centurion
10.04.2013 3 z 5

Čekal jsem o té knihy víc, ale bohužel mám z ní rozporuplné pocity. Spíš než o Úpadek a pád Římské říše tak Náboženství v období Římské říše .