Uloupený ráj

Uloupený ráj https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137106/uloupeny-raj-137106.jpg 4 39 10

Když se poprvé setkali, jako by propadli kouzlu. Neboť Lauru Paddingtonovou a Harryho Wintera spojí jeden z největších příběhů lásky 20. století. Milují se bezvýhradně a neustále překračují dosažené hranice. Opojeni sebou a obklopeni uměleckými přáteli koncem třicátých let v Paříži. V dvojsamotářství jimi vytvořeného ráje daleko od světa v Provenci. Ale hrozí, že skutečnost, jíž zdánlivě stále unikají, je nakonec dostihne…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

HIMMELS DIEBE , 2010


více info...

Přidat komentář

bábuška
27.02.2018 4 z 5

Dívka, jejíž snové představy jsou zachycované štětcem na plátno a na druhé straně stárnoucí malíř abstrakce. Vzájemné, až chorobné vzplanuti mezi oběma umělci se neohlíží na ty v jejich okolí, kterým třeba nechtěně ubližují. Zcela propadlí své lásce společně vytvářejí obrazy svých duší. A kolem nich se stahují přízraky začínajících podob druhé světové války, ona Angličanka, on Němec se židovskou exmanželkou a synem, Evropa se mění a tím se mění i láska této dvojice, která končí smutným rozchodem.

Silmarien
06.05.2017 2 z 5

Mladučká študentka umenia Laura Paddingtonová sa po jednom pohľade na starnúceho maliara a bohéma Harryho Wintera rozhodne, že s nim odíde... kamkoľvek na svete. Opustí rodinu a nájde sa na prahu druhej svetovej vojny vo Francúzsku, kde hrá múzu bonvivánovi, čo by jej mohol byt otcom. A spolu s ním sa prepadá do šialenstva...

Nerozumiem, kde to vzalo skoro 4 hviezdy. Čisto historicko-dejová časť bola celkom dobrá (opis internačného tábora vo Francúzsku, veci z USA a pod.), ale tie psychedelické časti boli úplne mimo mňa. Vety naskladané za sebou bez rozmyslu, detsko-erotické použitie "Dadu" a jeho opisy (to fakt?!)... rozumiem, že umelci v tom čase mohli byť na úplne inej vlnovej dĺžke, ale toto bolo dosť nešťastné rozobratie témy.
Za mňa nie.


niknikita
31.05.2016 5 z 5

Uběhlo sotva pár měsíců a musela jsem si znovu přečíst Uloupený ráj a jako poprvé se nechala okouzlit vším, co Peter Prange ve své knize nabízí. Jako by jeho slova uloupila i kousek ze mne.

niknikita
22.09.2015 5 z 5

Příběh bohémské dvojice zasažené láskou až na dno duše, na pozadí krutostí války - jako by ho autor napsal pro mne na míru. K tomu nemám co dodat více.

PetraBery
12.02.2015 4 z 5

Příběh osudové lásky v průběhu několika let. Knížka o tom, jak se hlavní hrdinové i jejich láska mění během války. Knížka o umění, které během války bylo postaveno do pozadí a v popředí byly úplně jiné zájmy. Konec mě celkem překvapil, čekala jsem jiné rozuzlení. Celkově líbilo!

VeronikaZ
30.11.2014 3 z 5

Ze začátku jsem myslela, že jsou v té knížce všichni blázni, potom se knížka uklidnila a bylo na ní něco hezkého... A přibližně od půlky už to šlo hodně rychle z kopce.

helenkan
18.07.2014 4 z 5

Původně jsem si od knížky moc neslibovala,o to víc jsem byla překvapená a to mile.Příběh obou hrdinů byl zajímavý,překvapivý a velice čtivý.

soukroma
27.09.2013 4 z 5

První část knihy mě téměř odradila, protože té bohémy bylo na můj vkus až moc..., ale nakonec jsem byla ráda, že jsem knihu neodložila. Vývoj hlavních postav v důsledku historického tlaku nástupu nacismu v Evropě pak už totiž byl výrazně méně bohémsky laděný a spíše šlo o holý život, takže se věnovala pozornost praktickým problémům všeho druhu a umění šlo (jak jinak) stranou. Dvojice hlavních protagonistů mě až do samotného konce nepřestala překvapovat, dramat a zvratů bylo nepočítaně, takže rozhodně na celém příběhu původně velké lásky nebylo nic předvídatelného...(Moje druhá kniha od autora a musím připustit, že psát pro čtenáře opravdu umí, přitom zpracovává témata, za nimiž by člověk spíš předpokládal ženskou ruku).

Aissata
01.02.2013 4 z 5

Pro milovniky umeni (zvlaste surrealismu) a vseho,co k tomu patri krasna kniha. Ctive, svizne, zasazeni do doby konce 30.let umocnuje o to vice prozitek a pochopeni hlavnich hrdinu.

Renda
16.12.2012 5 z 5

Krásná kniha od které je težké se odtrhnout.

Štítky knihy

malířství láska 40. léta 20. století

Autorovy další knížky

Peter Prange
německá, 1955
2012  74%Uloupený ráj
2010  88%Poslední harém