Ubíječ labutí

Ubíječ labutí https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398726/bmid_ubijec-labuti-nHm-398726.jpg 4 28 5

Sbírka významného představitele českého undergroundu obsahuje především reflexivní a intimní poezii. Jirousovy verše jsou psány charakteristickým rukopisem a jsou nezaměnitelné ve svých příkrých soudech, podpořených typickými výrazovými prostředky. Překvapením této sbírky je básníkův vztah k Bohu, který se zde často dostává až do polohy křesťanské pokory, do oblasti, v níž autor pouze předpokládá, že existuje něco vyššího a definitivnějšího, než je život obyčejného smrtelníka. Zdarma legálně ke stažení na https://goo.gl/TgzRtH.... celý text

Přidat komentář

Dakarianna
27.01.2020 4 z 5

„Opodál Jezinek
temná chýš
a na ní perník

Ty jsi přece Otec všech vin
a dítě Tvé
pervitin“

Lenka4
24.07.2019 3 z 5

Básně jsou nápadité formou i tématy, nesou v sobě myšlenku. Ve své poklidné atmosféře však skrývají jistý osten. Žel, za vulgarity jdou body dolů.
Bezčasí
Nic se neděje
neděje se nic
ani nic se neděje
Tak
střídá se naděje
i beznaděje
Opět na komín
přilétnou čápi
na komín čápi přilétnou
ou! ou! ou!
Jenom
vrabci z Čech
stěhovat se nebudou
Ou! ou! ou!


Mosula
03.06.2019 2 z 5

Kvalita básní velmi kolísá - některé jsou výborné, větší část by bylo lepší vůbec nepublikovat. Velmi mi vadily vulgarismy a ač je mi mariánský kult cizí, tak ty kundy a píči si ve spojení s bohorodičkou mohl autor odpustit.

Skallarix
19.04.2019 odpad!

Kdo vypotil tuto anotaci, musel být také umělec. "Reflexivní a intimní poezie" která "... je básníkův vztah k Bohu, který se zde často dostává až do polohy křesťanské pokory, do oblasti, v níž autor pouze předpokládá, že existuje něco vyššího a definitivnějšího, než je život obyčejného smrtelníka." ...Výborně, asi největší pokory křesťanské spatřuji v intimní poezii o kundě panny Marie - "Srdce snad Oko Boží či píča kunda Mariina?", "Kunda či Oko Boží či srdce kosočtverce?". Tohle - a tím myslím celou "sbírku", nepovažuji za umělecký počin, underground, či jak se tento pseudoliterární balast takovými ctnostnými názvy nálepkuje. Spíše je to ukázka degradace, dekadence a především, především primitivismu.

Arlique
30.01.2012 3 z 5

rozhodně stojí za přečtení, sice Jirous má i lepší sbírky, ale pořád je to vedle Topola to nejlepší ze současný poezie

Štítky knihy

poezie

Kniha Ubíječ labutí je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce11x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x