Třikrát vražda z posedlosti

Třikrát vražda z posedlosti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414535/bmid_trikrat-vrazda-z-posedlosti-Oih-414535.jpg 4 40 9

Svazek obsahuje tři romány s detektivními a thrillerovými zápletkami: Cizinci ve vlaku (1950), Houkání sovy (1960), Posedlost láskou (1962). CIZINCI VE VLAKU Dva neznámí lidé se náhodně setkají a seznámí ve vlaku. Mladý architekt Guy by se rád rozvedl s manželkou, syn bohatých rodičů Charles nenávidí svého otce. Charles navrhne Guyovi, že zabije jeho manželku, pokud on ho zbaví jeho nenáviděného otce. Guy nevěří, že to myslí vážně, ale nakonec si vymění adresy. Po dvou týdnech se Guy dozvídá, že někdo zavraždil jeho manželku. Zabil ji Charles? Jak to celé bude pokračovat? HOUKÁNÍ SOVY Psychologický příběh, ve kterém je všechno zdánlivě normální, ale čím hlouběji se do příběhu noříte, tím více na povrch vystupuje temné, všudypřítomné zlo, ať již v podobě pokrytectví, chorobné žárlivosti, či pomsty. Už rok žije Robert odloučen od své manželky Véronique, opustil Paříž a stal se ve Vichy technickým kreslířem. Vedle toho ilustruje knihu o ornitologii. Večer co večer se krade k domu Juliette, jíž je zcela pohlcen, skryt za stromem ji pozoruje, a konečně nalézá odvahy ji oslovit… POSEDLOST LÁSKOU Od začátku víte, co a hlavně kdo udělal. Od začátku sledujete celý příběh i přesto tu jsou vraždy, ale hlavně výborně stupňované napětí. Pachatelem je duševně narušený člověk, který se potýká s nějakou posedlostí, případně s jiným posedlým člověkem nebo nějakou těžkou situací. Napětí spočívá v očekávání, co se ještě stane. Kdy už mu rupnou nervy a co kdo ještě provede. Pomalého odhalování pocitů a životů postav. Nenápadných znamení, která napovídají o tom, že něco není v pořádku. Jak se říká, za plotem je tráva zelenější a vždy se najdou lidé, kteří tomu věří.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Strangers on a Train / The Cry of the Owl / This Sweet Sickness


více info...

Přidat komentář

Hotovson
27.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Tři netradiční detektivky, který vlastně ani detektivkama nejsou. Každej z příběhů je trošku jinej, přesto jsou si podobný. Ve všech hraje dost velkou roli náhoda, resp. vršení náhodnejch a nešťastnejch událostí na sebe takovym způsobem, kterej nemůže skončit jinak než tragédií, kde nakonec nezůstane nikdo vítězem.

Cizinci ve vlaku - Setkání s neznámým člověkem, nezávazná konverzace, ale když je cizinec psychicky narušenej jedinec posedlej utkvělou představou o spáchání dokonalý vraždy...pak už to jde ráz na ráz a události se na sebe nabalujou jako sněhová koule. Tady spíš než o náhodu šlo o sérii špatnejch rozhodnutí hlavní postavy Guye.

Houkání sovy - Robert má problémy, tak je řeší místo koukáním na dno sklenice trošku netradičně - pozorováním jednoho děvčete. Tady by všechno mohlo dopadnout dobře, nebejt dvou vedlejších postav - Robertovy bejvalky Nickie a Jennyino přítele Grega - oba charaktery k pohledání...tady dojde k tragédii, dle mě Robertovo nerozhodností a hroznym chováním R+N, pak už to bere zase rychlej spád. Tady z toho nakonec dá se říct Robert vyvázne s čistym štítem (nebo téměř čistym)

Posedlost láskou - David - zde se podle názvu jedná opravdu o posedlost - se nemůže smířit s odmítnutím jeho lásky Annabelle. D. žije dvojím životem, trpí zřejmě rozdvojením osobnosti. Přátelé se mu snaží pomoct, stačilo by se odprostit od A., bohužel posedlost je tak veliká, že to nelze, konec opět sled nešťasnejch událostí a tragédie.

Takže fajn čtení no :D...hrozná depka, ale fakt to bylo dobrý.

VeruMalfoy
02.01.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala jako audioknihu a poslouchala jsem ji doslova plna napětí a očekávání. Kniha mi brala v jednom kuse dech. Byly zde 3 napínavé příběhy zpočátku naprosto normálních lidí, kteří se pak vždy dali na špatnou cestu. Každý příběh je jedinečný a zaujal mne něčím jiným. Knížku rozhodně doporučuji přečíst.


intelektuálka
18.10.2021 5 z 5

Další dáma zločinu - a já její knihy považuji za brilantně propracované ....

Ne thriller - ale osud a psychologie postav, které jsou stiženy soukolím okolností a marně se snaží s tím bojovat ....pronásledování a hlas svědomí .....

A já se přiznám, že jsem pro ně měla určité pochopení - jak pro Guye v " Cizincích ", tak pro Roberta v " Houkání sovy " i pro Davida v " Posedlosti ", který už je na hranici rozdvojení osobnosti....

" Chci psát o tom, co se děje v člověku, když se ocitne v krizové situaci ...."

A to se autorce bezesporu daří - já se k její tvorbě se zájmem vracím ....

playada
31.07.2021 5 z 5

Američané pro tento žánr mají výstižně pojmenování " mindfuck ". Je to napínavé, ale šílené. Ale zase trochu jiný soudek, než severské krimi, takže proč ne. Já jsem se bavila.

kokrokr
18.10.2020 3 z 5

Autorka píše brilantně, ale já se nerad nimrám v duševních pohnutích a pocitech, takže psychologický ponor do vrahova uvažování není četba dle mého gusta.

Jaruš7
19.08.2020 3 z 5

Houkání sovy - audiokniha
Výstižné hodnocení z předcházejících komentářů.
A já bloud to nečetla, takže čekání na akci, na rozhodný krok, na hlášku (už dost, kašlu na to, nebaví mě to, už nechoď, nemám to zapotřebí, jsi naivní, je to nenormální, měl bych se sebou něco dělat), bylo nekonečný, takže díky stačilo.
Citace:" Na co myslíš? Myslíš, že bys mě někdy mohl milovat? Řekl, nevím, možná v budoucnu."

No síla, učekala by se, takže ....

Atanone
09.05.2020 5 z 5

Ve srovnání s dnešními thrillery, kde se autoři předhánějí v tom, kdo předvede naturálnější scény a dramata, se tyto povídky můžou jevit jako pomalé, nebo snad i nudné. Jak už napovídá název, všemi třemi povídkami se vine motiv posedlosti, ať už je to posedlost cizími životy, nebo svými představami o nich, v těchto příbězích si užijete spíš psychologie, než akce. Pomalého odhalování pocitů a životů postav. Nenápadných znamení, která napovídají o tom, že něco není v pořádku. Jak se říká, za plotem je tráva zelenější a vždy se najdou lidé, kteří tomu věří. Je o tolik jednodušší věřit tomu, že ti druzí jsou šťastnější, silnější, bohatší, zdravější, nadanější, nebo mají věci, které my nemáme. Jako inspirace to není zásadně špatná věc. Pokud nás vede k tomu, že se snažíme napravit to, co považujeme ve svém životě za nedostatečné, nebo zpackané. Tato kniha je o tom, co se stane, když se to vezme za špatný konec a k tomu se přidá ještě něco, co nemůžeme ovlivnit – náhoda.

denib
08.06.2019 5 z 5

Pro mě skvělá kniha, ale dovedu si přestavit, že spoustu detektivkářů zklame. Od začátku víte, co a hlavně kdo udělal. Od začátku sledujete celý příběh. Policejní pátrání zde figuruje spíš jako další stresující faktor pro pachatele. Tedy žádná obvyklá stavba detektivky. Osobně bych to vlastně ani detektivkou nenazvala. I přesto tu jsou vraždy, ale hlavně výborně stupňované napětí. Pachatelem je obvykle duševně narušený člověk, který se potýká s nějakou posedlostí, případně s jiným "posedlým" člověkem nebo nějakou těžkou situací. A napětí spočívá v očekávání, co se ještě stane. Kdy už mu rupnou nervy a co kdo ještě provede. V některých situacích jsem si říkala, jestli bych sama nebyla schopná vraždy, kdybych se dostala pod tak obrovský nátlak vyšinutých od reality odtržených lidí. Doufám, že ne :-) Knihu doporučuji jako výborné psychologické příběhy.

zuzina88
23.05.2016 5 z 5

Tři detektivní příběhy bez detektiva. Cizinci ve vlaku - originální příběh "vyměněné vraždy" byl zfilmován už v roce 1951 samotným Hitchcockem. Houkání sovy je úžasný příběh neurotického muže sledujícího neznámou dívku, která se do něj nakonec nešťastně zamiluje, a do jejichž vztahu zasahuje psychotická mužova exmanželka a dívčin cholerický přítel. Rovněž zfilmováno, ale film, podle mého názoru ani náhodou nebyl schopen vystihnout jemné nuance příběhu. Třetí příběh, Posedlost láskou, je můj nejoblíbenější - vypráví příběh nešťastně zamilovaného muže, který žije svůj život v nereálných iluzích.

Všechny tři příběhy mají společné duševně vykolejené hrdiny (ale i vedlejší postavy), kteří se marně snaží naplnit své životní sny.