Volání ptáka kivi

Volání ptáka kivi https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103824/bmid_tridilna-saga-z-noveho-zelandu-vola-13d-103824.jpg 5 163 41

3. díl rodinné ságy z Nového Zélandu Gloria vyrůstá na farmě Kiward. Její šťastné dětství náhle skončí, když ji rodina pošle spolu se sestřenicí Lilian do anglického internátu. Zatímco se Lilian životu ve starém světě přizpůsobí, Gloria začne nenávidět rodiče za to, že jí tento nový život vnutili. Za každou cenu se chce vrátit zpátky na Nový Zéland. Vymyslí proto odvážný plán, který ji však uvrhne do velkého nebezpečí…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der Ruf des Kiwies , 2009


více info...

Přidat komentář

Szilvia1
02.11.2023 5 z 5

Třetí díl Novozélandské ságy měla víc stránek,kde jsme sledovali už pravnučky Gwyn a jejího syna Jacka.Byla to krásná sága.

alekis
02.10.2023 5 z 5

Skvělá trilogie, jejíž poslední část bez diskuze korunuje dílo. Složitý děj, a kromě nejrůznějších peripetií postav, především mnoho těžkých dramat.

Střet australských a novozélandských vojáků s tureckou armádou na poloostrově Gallipoli, kde Turci nakonec zvítězili, je vylíčený velice naturalisticky. Pokud člověk zrovna nestuduje detailně průběh I. WW, uvízne mu v paměti sotva tak zákopová válka ve Francii... A bylo toho přitom mnohem, mnohem víc a rozhodně o tom nechci nic podrobného vědět. Protože všechny války přinášejí jedině bolest a zmar.

V knize je ale mnoho dalších příběhů lidí, z nichž některé známe už od prvního dílu a někteří přibudou po cestě. Někdo trpí. Někdo se raduje. Někdo se narodí a jiný umře. Je to o životě a život je boj.
Autorka mi skvěle přiblížila místo na druhé straně zeměkoule, Nový Zéland, a dopřála mi vynikající čtenářský zážitek.
Jsem opravdu ráda, že jsem si tuto románovou trilogii vybrala ke čtení. Je to dokonalá zábava na podzimní a zimní večery... i když, pokud se čtenářka nedokáže odtrhnout, tak někdy i noci... :-).


hankapimi
25.07.2023 5 z 5

Poslední díl historické ságy se zaměřil na Glorii a Lilian. Ze sebestředné Kury je světoznámá pěvecká hvězda a ani netuší, že její dcera je nešťastná a vykořeněná. Bylo mi jí hrozně líto, prožívala jsem s ní depresivní nálady i beznaděj. Ovšem hrozně mne překvapilo, do jakého odvážného a nebezpečného plánu se Glorie pustila. Lillian byla vždycky srdečná a výřečná, což ji s nepraktickým manželem zachránilo od bídy. A celým třetím dílem se prolíná nešťastné rozhodnutí Jacka odejít do války. Popisované válečné hrůzy, smrt, amputace, zmrzačení a nesmyslnost válečných konfliktů se mi vždycky těžko čte. Suma sumárum krásná sága z Nového Zélandu, doporučuji ke čtení, netradičně opět plný počet !

čef
25.12.2022 4 z 5

Další dvojice dívek z poslední generace zažívá horké chvilky, aby si prosadily vlastní způsob života. Dostáváme se tedy do anglických dívčích škol, bojů v 1. světové válce, podivného způsobu cestování po moři a maorských lukách. Některé postupy jsou omšelé z předešlých dílů, ale celkově je to dobré, až na tu nálož stránek.

Evaho73
14.10.2022 3 z 5

Mám za sebou aj tretiu časť rozsiahlej rodinnej ságy, ktorá mi potvrdila, ako dokážu negatívne ovplyvniť celkový čitateľský zážitok nesympatické ústredné postavy.
Táto časť sa mi preto v porovnaní s predchádzajúcimi páčila najmenej, kde navyše akoby postrádala aj sviežosť a exotiku, ktorú mali tie dve predchádzajúce.
Celkovo sa mi však štýl Sarah Lark páčil pre jeho jednoduchosť, pričom vo svojom rozprávaní preukazala schopnosť opísať pôsobivé scenáre a rôzne dobrodružstvá.

broskev28
04.06.2022 5 z 5

Tak tohle se opravdu povedlo, jsem ráda, že jsem si se sháněním dala tolik práce, protože tyhle knížky opravdu stojí za přečtení. Pravda, i tady bylo pár tiskových chyb, ale vzhledem k rozsahu byly zanedbatelné.
Při četbě jsem si připomněla své dosavadní knižní poznatky o Novém Zélandu - třeba pounamu, výraz, který jsem poprvé našla v knize Nebeská tělesa. A právě ve srovnání s nimi je zřejmé, že tato trilogie je čtenářsky mnohem vděčnější: vyprávění je lineární, nezáludné, snadno pochopitelné a samozřejmě romantické. A další můj postřeh se týká Maorů: právě díky nim, jejich nekonfliktnosti, resp. nebojovnosti, se musel tenhle ostrov jevit přistěhovalcům jako země zaslíbená.
Třetí díl však oné sladkosti zřejmě pobral nejméně; krušné zážitky Glorie i Jacka mně osobně kompenzovaly životní osudy Lilian: ta její umanutost, vynalézavost a přitom nezdolná energie a praktičnost! Naprosto úchvatné pak bylo její zaměstnání, kterým svou rodinku zachránila před bídou. Zážitky z internátní školy ovšem taky stály za to, přemýšlím, kolik dětí i v dnešní době vstupuje do života poznamenáno právě takovým "vstřícným" společenstvím . . .
Tleskám dlouho a hlasitě, fakt se mi tahle trilogie moc zamlouvá a jsem přesvědčena, že čtenářky v naší knihovně budou téhož názoru.

"Na prchavý okamžik Glorii napadlo, že u Maorů je všechno snazší. Až do příjezdu bělochů neznali vlastnictví půdy a to, co nikomu nepatří, nelze zdědit. Také postoj maorských mužů k ženám je jiný. Nepovažují je za svůj majetek. Muž si nemůže ženu koupit, ani ji prodat. Děti patří celému kmenu, každé ženě říkají "matko", každou starší ženu titulují "babičko". A všichni je milují."

Filomena1961
20.04.2022 5 z 5

Úžasný byl i třetí díl a je mi smutno, že se musím s hrdiny loučit, byly to moc hezké chvíle strávené s nimi. Všem doporučuji.

Prateri
25.03.2022 5 z 5

Do trojdílné ságy z Nového Zélandu patří knihy: V zemi bílého oblaku, Maorčina píseň a Volání ptáka kivi. Je to romantika zasazená do některých skutečných událostí (to jsem si vyhledala). Naivita anglických dívek v 19. století je zavede do prostředí, které silně odporuje jejich představám. Osudy původních obyvatel a přistěhovalců se prolínají, střetávají, ale většinou respektují, ani vzájemná pomoc není výjimkou. Pro mnohé z nich není život procházkou, ale je tvrdým bojem. Přes všechny útrapy si duše romantika přijde na své. Vysoká hodnocení jsou silným doporučením.
Celá trilogie zahrnuje období od roku 1852 do roku 1918.

Mandlevest
15.03.2022 5 z 5

Tak jsem se chvíli zdržela na Novém Zélandu (cca 700 stran) a musím říct, že ani náhodou nelituji, že jsem se do čtení této obsáhlé, ale opravdu výborně napsané historické rodinné ságy pustila. Mezi druhým a třetím dílem jsem měla delší pauzu, ale nevadilo to, na mnoho jsem si vzpomněla sama a autorka se k významné dějové linii z minulosti sama v průběhu děje ve zkratce vždy vrací, takže je lehké se zorientovat. Tentokrát prožíváme zejména příběh Glorie a Lilian a zejména ten Gloriin je hodně napínavý. A tak kdo ma rád tento typ dějově hutných rodinných ság s významnou romantickou linkou, ale vkusně a velmi čtivě napsaných, neváhejte a nechte se unést tímto krásným dramatickým příběhem. Jednoznačně doporučuji.

AlenaF
10.06.2021 5 z 5

Bezvadné čtení. Poslední díl se mi líbil nejvíc.Doporučuji k přečtení.

lencin
27.09.2020 5 z 5

Závěrečný díl trilogie. Drsné, ale výborné.
(2014)

Pavouček2
11.08.2020 4 z 5

Všechny 3 díly mě velmi bavily až jejich čtení uteklo moc rychle :-)

Lemurka
26.02.2020 5 z 5

Opět vydařený díl, škoda, že už poslední. Klidně bych četla i další, přečetla jsem všechny za sebou. V této knize bylo více krutosti (při cestě Glorie mě mrazilo), a části o válce mě zrovna nebavily. Jsem ráda že to autorka sérii ukončila takto. Triologii hodnotím jako pohlazení na duši, příjemné čtění, děj zasazený do mého oblíbeného N. Zélandu...

i.stefany
25.11.2019 5 z 5

Tak a je po všem... I třetí díl série byl velmi krásný, zajímavý a dějově bohatý. Tentokráte se příběh věnuje Glorii - dceři Kury a její sestřenici Lilian. Autorka mě touto trilogií naprosto dostala, nikdy jsem nečetla historicko-dobrodužné knihy, natož ságy. Velmi poutavě popisuje prvopočátky osidlování větších měst, těžkosti farmaření, rozvoj pracovních příležitostí a zejména osudy všech postav. Krásná práce.

Coco3
07.06.2019 5 z 5

Poslední díl se mi nečetl nejméně lehce. A přiznám se, že mi Gloria, hlavní hrdinka, semtam lezla na nervy. Některé stránky jsem skoro nechtěla číst... ale chápu, aby došla, tam kam měla, nejspíš musela, těžko říct. Každopádně děkuji za další střípky z historie Nového Zélandu. Nic jsem nevěděla a země mě na základě celé ságy uchvátila. Jako celek krásná četba, vřele doporučuji, měla jsem z ní příjemný hřejivý pocit

martiline
16.04.2019 5 z 5

Celá trilogie byla nádherná ...

mil
27.03.2019 5 z 5

Celá trilogie se mi velmi líbila, ale poslední díl byl na mě dost drsný.

weberda
17.12.2018 5 z 5

Ani jeden díl této ságy mě nezklamal.super oddechovka.

jitvav
19.06.2017 4 z 5

Také poslední díl této trilogie se mi líbil. Pojednával již o pravnučkách dvou původních hrdinek a odehrával se mimo Nový Zéland ještě v Anglii, Číně, Austrálii, v Egyptě a v Turecku. Oproti předchozím dílům tam však bylo více smutku a krutosti, ať už barvitě líčené útrapy, které musela prožít Glorie na cestě zpět na svou milovanou farmu na Kiwardu nebo hrůzy na bojištích 1. světové války. Přesto však i tento díl stojí za přečtení a celá sága jako celek je prostě úžasná!

Kerberos
17.06.2017 5 z 5

Opět velmi dobré

Štítky knihy

německá literatura Nový Zéland Maoři

Autorovy další knížky

Sarah Lark (p)
německá, 1958
2011  84%Ranhojička
2010  92%V zemi bílého oblaku
2014  87%Ostrov tisíce pramenů
2011  92%Maorčina píseň
2012  91%Volání ptáka kivi