Třicetiletá válka a evropské krize 17. století

Třicetiletá válka a evropské krize 17. století https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80030/bmid_tricetileta-valka-a-evropske-krize--rkp-80030.jpg 4 24 4

23. května 1618 začalo pražskou defenestrací české stavovské povstání proti Habsburkům. To byl signál k dlouholetému úpornému zápasu, jehož konec se zdál být v nedohlednu. A skutečně, trvalo celých třicet let, než si mohla zpustošená Evropa s úlevou vydechnout. Je proto namístě otázka, proč vlastně všichni ti lidé 17. století šli do bojů a jaké důsledky jejich počínání vlastně mělo. Tak se také ptá autor, kterého celá jeho dosavadní badatelská činnost právě v této oblasti staví mezi přední znalce ve světě. Dochází přitom k závěru, že k úplnému a dokonalému obrazu života společnosti 17. století má moderní historiografie ještě daleko, i když se cíle nesmí vzdát. Ve své knize se snaží stručně nastínit význam tohoto konfliktu jako důležitého činitele při změně evropské společnosti. K tomu mu slouží i vhodně zvolený postup - střídání mikroanalýzy a makroanalýzy. Prakticky to znamená, že třicetiletou válku sleduje ve třech rovinách: 1. jako problém spíše obecný (univerzální) než evropský, 2. jako problém českých, slovenských a v některých případech středoevropských dějin s důrazem na jižní oblasti střední Evropy, 3. jako problém regionálních a místních dějin, přičemž mikrokosmos drobné, spíš typické než významné oblasti zlínského panství a jeho bezprostředního okolí má posloužit jako laboratorní prostředí pro řešení otázek, které v širším měřítku zatím historiografie řešit nedovede.... celý text

Přidat komentář

Kuža007
27.06.2022 5 z 5

Přehledně, krátce a jasně Josefem Polišenským popsány důvody, průběh a důsledky Třicetileté války z pohledu českých zemí. Krásně popsány jednotlivé etapy válka, jak politické příčiny, tak válečná tažení. Zajímavá práce o konfliktu, který je právem považován za nejkrvavější konflikt raného novověku.

jadran
15.04.2020 5 z 5

I když jsem tuhle knihu četl v patnácti letech a podle všeho na mě měla být moc těžká, neměl jsem ten pocit. Na rozdíl od klasické populárně naučné literatury jsem ji obdivoval pro strohou objektivitu a rozhodně jsem v onom děsivém a zvrácením konfliktu, který překonaly počtem obětí až napoleonské války a XX. století neviděl nic romantického nebo dobrodružného. Přesto se můj pohled na knihu léty poněkud změnil, protože jestli jsem při prvním čtení věnoval pozornost hlavně těm "velkým" nebo "vysokým" dějinám, později mě zaujalo vyprávění o onom jednom malém městě na Moravě. Přesto je pro potencionálního čtenáře třeba uvést, že se skutečně jedná o seriózní vědeckou práci a chce-li se někdo pobavit, existuje řada čtivějších a svým způsobem dramatičtějších knih. A úplně nejlepší je číst oboje. I když se podle mě jedná společně s křižáckými válkami, černou smrtí a dějinami XX. století o nejhorší události, které tento kontinent kdy postihly.


Moiseiwitsch
11.01.2020 3 z 5

Čtenářsky méně příznivé, originální zpracování tématu kombinující širší pohled se sondou do regionu.

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Odborná publikace Josefa Polišenského o třicetileté válce (1618-1648) zevrubně mapuje příčiny, důvody, průběh, výsledky i důsledky tohoto významného období v dějinách Evropy. Třicetiletá válka je velice významná i pro nás - nejen, že ji naše stavovské povstání proti Habsburkům zahájilo, ale protože po celé její trvání se rozhodovalo, zda si české království uchová svou náboženskou svobodu a určitou politickou volnost, nebo zda podlehne absolutní moci katolického panovníka, neohlížejícího se na platné zákony.
Polišenský je skutečným odborníkem - má neuvěřitelný přehled a znalosti o celém období 17. století a umí dát události doby do souvislostí v celoevropském měřítku. Kniha je složitější na čtení, ale poskytne ohromné množství informací o třicetileté válce, a to nejen na českém území, ale v celé Evropě. Dočteme se nejen o nejdůležitějších bojích, významných vojevůdcích (včetně Albrechta z Valdštejna) či panovnících, ale třeba i o strádání venkovského i městského obyvatelstva během válečných operací armád.
V závěru autor přidal několik stran mapujících všechny publikace k tomuto období (vydané do roku 1970).