Tři patra

Tři patra https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419057/bmid_tri-patra-GNW-419057.jpg 4 38 11

Jeden dům na poklidném předměstí, tři nájemníci, tři zpovědi, které se čtou se zatajeným dechem. Příběhy, jež se vzájemně proplétají a odhalují tajemství a lži, bez nichž by rodiny snad ani nemohly existovat. Tři patra, to jsou i tři freudovská patra lidské duše, id, ego a superego, na jejichž základě je román vystavěn. Eškol Nevo přináší tři neotřelé příběhy a dokazuje, že je skvělým vypravěčem, který dovede vystavit světlu ta nejtemnější zákoutí lidské duše. Tři patra jsou poutavým románem, jenž své hrdiny znovu a znovu vhání do pastí morálky a společenských konvencí a nutí čtenáře klást si otázku: Co bych na jejich místě dělal já? Děj románu předního izraelského spisovatele Eškola Neva se odehrává v současném Tel Avivu, ale témata, která přináší, jsou obecně lidská a blízká čtenářům napříč kontinenty. Román líčí příběhy tří různých obyvatel domu stojícího na poklidném předměstí a je rozdělen do pater, v nichž hlavní hrdinové bydlí. V prvním patře vede (zdánlivý) monolog Arnon, který se líčí jako vzorný a ochranitelský otec dvou malých dcer, ale postupně z jeho vyprávění vyplývá, že projevovaná starost je spíše špatně maskovanou majetnickostí a že vinu a trest posuzuje dvojím metrem. O patro výš si vezme slovo Chani, tentokrát prostřednictvím dopisu, který je pro ni formou terapie: už osm let je zavřená doma, po druhé mateřské se do práce nevrátila a manžel je doma zřídka. Najednou se ovšem za dveřmi zjeví jeho odcizený bratr a Chanina rutina dohánějící ji k šílenství je zlomena. Ve třetím patře nahrává soudkyně na penzi Dvora vzkazy na záznamník svému nedávno zesnulému manželovi – podniká věci, které dřív dělat nemohla, a na jedné z demonstrací se seznamuje s mužem, jenž ji donutí vyrovnat se s těžkým tajemstvím z její minulosti. Co se stane, když je „spořádaný“ člověk žijící celkem všední život vystaven nějaké mimořádné události? Jsou rozhodnutí postav a jejich důsledky už nezvratné, nebo vždy existuje cesta zpátky? A chtějí se hrdinové tou cestou vůbec vydat?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Šaloš komot , 2015


více info...

Přidat komentář

jaroiva
31.12.2023 3 z 5

První patro jo, OK. Druhé patro mě vůbec nebavilo, chtěla jsem to odložit. Třetí to trochu vylepšilo. Celkově ale takový průměr.

PeFok
25.01.2023

Výborně napsaná kniha. Čtivé poutavé příběhy, přečetl jsem za 2 dny


zuzulique
02.01.2023 4 z 5

Eškol Nevo nepatrí u nás k známym menám, no v Izraeli mu patrí popredné miesto medzi súčasnými spisovateľmi. Založil a vlastní najväčšiu školu kreatívneho písania v Izraeli, na ktorej sám vyučuje, a stal sa mentorom mnohých nájdených izraelských spisovateľov a spisovateliek, medzi inými napríklad Ajelet Gundar-Gošen.

Román Tři patra sa odohráva v súčasnom Tel Avive, a ako napovedá sám názov, tri príbehy sa odohrávajú na troch poschodia jedného domu. Autor sa pohral s Freudovou myšlienkou rozdelenia duše na tri poschodia, ktorú reflektuje cez svoje postavy. Zdanlivo pokojné a usporiadané životy troch odlišných ľudí naruší nečakaný vpád cudzieho elementu, ktorý im obráti život hore nohami.

Román o tom, ako naše rozhodnutia ovplyvňujú naše životy a o tom, či sú naše rozhodnutia nezvratné alebo existuje cesta späť. Urobili by sme dvakrát to isté?
Veľmi čítavé a univerzálne príbehy, výborne vykreslené charaktery, celé napísané naozaj originálnym spôsobom.

pavel3547
15.10.2021 5 z 5

Skvělé!!!

Kerolka_P.
17.11.2020

Vydržela jsem jen jedno patro a odkládám; knihám tohoto typu nechci věnovat drahocenný čas.

Arbenin
09.11.2020 4 z 5

Tri patra - tri pribehy ze soucasneho Izraele. Obsahove nejlepsi byla posledni cast, pribeh byvale soudkyne. Prvni i druhy mi prijdou moc vyumelkovane. A to jeste druhy je v duchu Rosamunde Pilcher. Nicmene jazyk a zpusob vypraveni me mile prekvapil a urcite to neni posledni kniha, kterou jsem si od autora precetla

DědaMráz
14.10.2020 5 z 5

Čtivé a univerzální příběhy. Není třeba se bát případné neznalosti izraelských reálií, které jsou v zásadě podružné.

Felidae
10.06.2020 5 z 5

Skvěle napsaný, mnohovrstevný román ze současného Izraele. Skvěle vykreslené charakteristiky, literární požitek.

mgeisselreiter
23.05.2020 4 z 5

(SPOILER) První příběh - moc pěkné počtení, hodně živý a pěkný vztah otce a dcery, celkově o životě a ze života, chvíli skoro detektivní a také napínavé, jen mě zklamal závěr, čekal jsem nějaký a ne otevřený. 80%.
Druhé patro - tentokrát je to hodně ženského plácání, spousta nudných odboček, děj není moc zajímavý. Vypadá se, že se děj pater začne prolínat a objasňovat neobjasněné. 65%.
Třetí patro - lepší než druhé, příběh je trochu zajímavější. Bohužel k prolnutí a objasnění závěru prvního patra nedochází. 70%.
Celkově zajímavé a příjemné čtení, mezi 3-4* dám 4*, 24. 5. 2020.

katerina5544
26.03.2020 5 z 5

Vynikajici kniha. Tri pribehy z toho prvni a treti nejsilnejsi, vyvola to ve vas emoce. Autor pise neskutecne ctive, krasne se to cte a postavy jsou velice dobre vykreslene. Skoda, ze reklamni masaz dostavaji "bestsellery" casto braky a knizka jako je tato prakticky nic. Vrele doporucuji k precteni. Navic prostredi Izraele je zajimave!

Aghatte
08.03.2020 4 z 5

Moderní, čtivé, překvapivé. Autora neznám, o Izraeli toho mnoho nevím, proto jsem příjemně překvapena. Jednu hvězdu ubírám za Druhé patro, První bylo top, Třetí super, to Druhé nejslabší. Dozvěděla jsem se, že zde ženy po dosažení plnoletosti rukují na vojnu stejně jako muži. Jinak všude žijí lidé a jsou velmi slabí a zranitelní, prostě lidští.