Třetí patro

Třetí patro https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61303/treti-patro-61303.jpg 4 48 12

Sledujeme osud Martina Brázdy, který ihned po skončení základní vojenské služby nastoupí jako mistr odborné výchovy na střední odborné učiliště. Místo slíbeného 1. ročníku je ale přiřazen rovnou ke třeťákům, kteří jsou věkem jen o něco málo mladší než Martin. Samozřejmě, že získat si v takovémto případě autoritu je velmi složité. Seriál ukazuje také vztahy mezi bažanty a mazáky na internátě učiliště.... celý text

Přidat komentář

heavy66
26.01.2024 3 z 5

Televizní seriál mě maličko nudil, navíc jsem nechápal, proč Brázdič dával přednost ukňourané Hance před krásnou a milou Veronikou! Knížka se dobře čte, po těch letech je to veliká nostalgie a hořko sladké vzpomínky na hříchy nezralého mládí!

Radka1911
12.05.2023 4 z 5

Seriál, v době svého vzniku, jsem milovala. Knížka je dobře napsaná, pro mne velká nostalgie.


Nofar197
16.04.2023 3 z 5

Knižní verze oblíbeného seriálu. Martin Brázda po ukončení tehdejší dvoulete vojenské služby nastupuje jako mistr pro odborny výcvik učňů - tretaku. Úkol vpravdě nelehký i pro někoho věkem staršího. Současně s profesními problémy je poměrně brzy nucen řešit i problémy osobní.......
Četlo se to dobře, příjemná nostalgie.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Ano, ve své době velká pecka. Jak kniha tak seriál. Příběhy učňů a jejich mladého nezkušeného mistra, který se marně snaží získat autoritu a ty parchanti mu to úspěšně kazí.

Pavelpi
31.10.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem už hodně dlouho nečetl. V téhle době jsem si řekl, že se pustím hlavně do starých knih, které jsem už dlouho neviděl a tohle je jedna z nich. Vrátil jsem se zase do doby, kdy jsme byli ještě mladí a chápali jsme i ty učně v knize. Jsem rád, že jsem jí znovu přečetl. Bohužel dneska už v Knihovnách moc není. Většinou se najde v antikvariátech a nebo někde vyhozená.

stju
28.10.2020 3 z 5

Knihu z mého pohledu vnímám jako nostalgické, příjemné připomenutí pro ty, kteří viděli televizní seriál. Kniha i filmové zpracování se, podle mého názoru, minimálně liší a to myslím nejen v obsahu, ale i v kvalitě. Těžko mohu posoudit hodnocení knihy od někoho, kdo seriál neviděl, takže se jen domnívám, že by příběh asi víc oslovil toho čtenáře, kterému je prostředí tehdejšího učňovského školství blízké a má s ním osobní zkušenost. Protože to není můj případ, doporučuji knihu pro vcelku příjemné, ne příliš náročné, spíše odpočinkové čtení.

SSTknihy
14.08.2018 3 z 5

Takové příjemné, doplňkové čtení k ve své době velmi oblíbenému seriálu. Když jsem si pod jednotlivými postavami představovala konkrétní herce, bylo to mnohem realističtější. Těžko říct, jestli by mě kniha zaujala sama o sobě, ale napsaná je čtivě a zábavně a určitě mě bavila.

petym
12.11.2017 3 z 5

Tak přečteno. Chtěl jsem posoudit se seriálem a serial je o dost lepší. V knize je toho dost osekano co v seriálu bylo a nebo je zde napsán příběh úplně jinak. Jinak hlášky sedí úplně přesně. V knize jsou super obrázky ze seriálu a vždy jsem se těšil až se k nim dočtu a pak stránky ubíhají jedna báseň. Kdo se chce i zasmat ať si knihu přečte. Jinak super.

tatafa
07.01.2017 3 z 5

Krásná a velice čtivá kniha. Seriál i kniha mají své kouzlo a byť se jedná o velice složitou problematiku, autor ji vylíčil jednoduše a čtivě. Nejvíce obdivuji, že vůbec kniha/seriál vyšla, již v 80 letech, zvláště, když mám pocit, že šikana přestává být trpěnou a v "tabu", až v posledních letech. Mohu jen doporučit, a to nejen knihu, ale také seriál.

1v8na
08.08.2014 5 z 5

spoiler - Příběh byl typický pro každou školu. Snad každá zažila někdy šikanu. Ale myslím si, že by šikana a mazáctví na školy nikdy dojít neměly. A nemělo by to dojít už vubec tak daleko, aby kluk kvuli tomu padal z okna a bál se potom říct skutečný duvod proč spadl.
Tenhle serál musím vidět v televizi. Knižní podoba se mi neuvěřitelně líbila.

georginaa
15.12.2012 3 z 5

Knihu jsem četla coby ...náctiletá a moc se mi líbila, též pěkné zpracování filmu a výběru herců.

Dandulka
13.10.2012 5 z 5

Seriál byl super a kniha je ještě lepší, navíc je plná fotek ze seriálu.