Tisíc sluncí

Tisíc sluncí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47288/bmid_tisic-slunci-qCy-47288.jpg 4 47 14

Děj knihy se odehrává částečně v přítomnosti a částečně v nacistickém Německu. Začíná tak, že při potápěčském výzkumu poblíž pobřeží USA je nalezen vrak amerického bombardéru, jaké za světové války útočily na německá města, avšak jeho posádka je oblečena do stejnokrojů luftwaffe. Jak se postupně z velmi vzrušujícího děje dozvídáme, stroje se zmocnili nacisté a v roce 1945, když už měli válku prakticky prohranou, jej vyslali nad New York s atomovou pumou, kterou sestrojili a jejímž svržením chtěli Američany donutit k šokující kapitulaci. Sledujeme záměr nejvyšších velitelů třetí říše, snahu pilotů dostat se k cíli, úspěšný průběh této smrtonosné výpravy a..., další děj se asi nehodí prozrazovat, protože kniha je napínavá do poslední stránky, skvělým způsobem spojuje jednotlivé epizody v působivý celek a když ji dočteme, musíme si připustit, že něco podobného se doopravdy mohlo stát.... celý text

Literatura světová Válečné Thrillery
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

A Thousand Suns , 2006


více info...

Přidat komentář

HerrPilot
30.04.2023 4 z 5

Tohle byla první kniha, kterou jsem zakoupil jako bravlk, tedy brak do vlaku.
Neočekával jsem od toho osvícení ecovského typu, nicméně i tak jsem dostal více, než jsem doufal a kromě toho jsem si během zdlouhavých cest vlakem parádně početl (jednou či dvakrát mne také zachránila od nepříjemné socializační situace).

Má se jednat o autorovu prvotinu, tudíž je plná různých příběhových řešení, která jsou poněkud... nekonvenční (celý koncept a způsob práce záporácké organizace, plánování atomového náletu, etc.), taktéž ze mne autor nevyloudil vyhraněné emoce, jako např. pláč, nicméně i ten knedlík v krku, který jsem měl na konci, kdy se dvě postavy v bombardéru postupem času proměnily v bezejmenné kostlivce, pohřbené ve vraku někde u pobřeží Ameriky, docela postačil.

Námět je docela povedený, byť plánování celého náletu bylo poměrně... freestylové (poslat ukořistěný americký bombardér pro operaci pod falešnou vlajkou s posádkou bez znalosti angličtiny a nechat ho ke všemu doprovázet letkou německých stíhaček, když Luftwaffe měla k dispozici celý vějíř kořistních spojeneckých strojů... tomu se říká velezoufalost).
Autor rovněž pokrývá mnoho různých úhlů, a tak příběh sledujeme z pohledu německé posádky zmíněného bombardéru, z pohledu německého a židovského vědce s rozdílnými povahami, z pohledu amerického prezidenta a mladého studenta fyziky, z pohledu německého kapitána ponorky, z pohledu současného britského fotografa,... zkrátka tahle knížka by potřebovala alespoň sto stránek navíc, aby byly lépe rozvinuty motivace hlavního záporáka (jeho přerod/y jsou fakt neskutečné), zpomalena rychlost, s jakou moderní fotograf uhádne, že pod hladinou je německá atomovka a konečně i prokresleny motivace německých bombarďáků...
Čím naopak autor nešetří to jsou nadávky, kterých tam je vskutku požehnaně, a které místy působily jako autorův nepovedený pokus o odlehčení situace (hojně používané ,,nasrat a rozmazat" mi po x-tém použití začalo připadat jako chuť autora získat práci v marketingovém týmu Nutelly).

Přes všechnu kritiku jsem touhle knížkou neskutečně potěšen, dlouho jsem nečetl takhle dobrou lehkou četbu. Ani jednou jsem se nestihl nudit, děj svižně odsýpal (někdy možná až příliš svižně), konec sice nebyl z nejoriginálnějších, ale do z gruntu melancholického vyprávění mi tak nějak sedl.
3,5 ozářených *, ale vzhledem k relativní propracovanosti celého co by kdyby scénáře zaokrouhluji nahoru.


Němcům se sice atomovku svrhnout nepodařilo, zato nakladatelství, které má na svědomí české vydání, v něm nasekalo přímo jaderné množství chyb (chybějící písmena, špatné skloňování a hlavně překlepy), které kazily požitek z četby.

Solverino
23.11.2020 2 z 5

Zajímavý námět, ale poměrně zabitý je to příšernou rozvláčností zpracování. Dvě dějové linky, ta ze současnosti stojí kompletně za prd a je to děsná nuda, ta z minulosti je podstatně lepší, ale také trpí na slovní průjem a je IMHO zbytečně natahovaná.


jirimatejka
24.11.2019 4 z 5

Fajn námět, příběh dostává spád postupně, začátek je trochu vlažnější, konec plus mínus předvídatelný. Jako celek dobré, napínavé. Můžu doporučit.

Jack Bauer
12.10.2019 4 z 5

Sice se v knize stále něco děje, ale jaksi jsem se nemohl začíst, až ke konci mě to chytlo. Možná je to špatným překladem, ale za přečtení stojí. Závěr se sedmnácti civilisty , učitelka s malou holčičkou, chlapec s otcem mě dostal. Skrývá v sobě i naprostá fikce zrnko pravdy?

Marryzlis
01.11.2018 3 z 5

1. 11: Nedočetla jsem. Nápad originální. Ale vůbec mi nesedl styl, možná to je překladem. Škoda, těšila jsem se na tu knížku, ale nemohla jsem se do toho začíst. Dodatek 5. 11: nakonec jsem do dolouskala, ale byl to boj!

ludek.n
13.10.2018 4 z 5

Scarrowova fikce o poslední válečné operaci, jež měla Německu zajistit v roce 1945 vítězství, je více než přesvědčivá. Autor pro svůj příběh zvolil velice poutavý styl a formu, kdy sledujeme dvě časové roviny, současnost a minulost, které každá sama za sebe oplývá nezanedbatelnou dávkou napětí. Z celkového pohledu je pak ona část, popisující německou válečnou mašinérii a let bombardéru B-17 Medusa, daleko uvěřitelnější a opravdovější než události, točící se okolo jeho vraku. V určitých chvílích mě dokonce přepadá pocit, že kdyby tam ony pasáže ze současnosti nebyly, byl by román ještě celistvější a bušil by do čtenáře daleko větší a soustředěnější silou, než jak se mu to daří v té podobě, v jaké je předkládán. I tak knize neupírám vysokou čtivost a dobře vystavěnou zápletku, která rozhodně nenudí.

iveta0254
03.07.2018 5 z 5

Chytlavý příběh, miluji příběhy o hrdinách. Knihu jsem přečetla jedním dechem. A hlavního hrdinu Maxe jsem si zamilovala.

ber-tram
13.02.2017 4 z 5

Ano, zdařilá fikce, nicméně nemůže obsahovat byť jen zrnko pravdy, jak znepokojuje reklamní slogan? A nepředhazuje nám realita situace, které šmahem předčí jakoukoliv sebebláznivější fikci? Co 11. září, jak se lišilo od knižního syžetu? No podstatně, bylo totiž dotaženo do zhoubného konce.
Autor hbitě pendluje mezi současností a sklonkem 2. sv. v., kde si v kramflecích vykračuje jistěji a přesvědčivěji. Co mu ovšem nezobu, ten přerod nukleárního laboratorního tovaryše v nekompromisně umlčujícího likvidátora (netřeba dál prozrazovat). 6/17

Mako123123
12.07.2016 4 z 5

Dej veľmi dobrý. Občas nejaká tá ,,náhoda,, (nájdenie Maxovej partie v ,,kope sena,, Maxove započutie osudovej otázky v posledný moment, až nerozumná horlivosť Chrisa zistiť o čo vlastne ide aj cenu vlastného a kamarátovho života atd)... skrátka rozvíjanie príbehu podla želaného zámeru na úkor logiky a rozumu. Ale no dobre, ved možné by to mohlo byť, nie moc pravdepodobné a o to menej uveriteľné, ale inak fajn. Pútavosť knihy sa tomu rozhodne nedá uprieť. :) ... P.S: trošku som nepochopil autorovu poznámku na záver kde spomínal že hl. hrdina Chris je postava podla podobnosti jeho kamaráta a vraj on-kamarát sa to (že je postava na podobnosti v knihe) nikdy nedozvie.... ako si môže byť istý že sa to nikdy nedozvie? :D (asi chyba prekladu nie?)

Palorizek85
01.04.2016 4 z 5

Zajímavě lazená kniha. Nápadité téma i zpracování. Přechody z minulosti do dnešní doby jsou vyvážené. Doporučuji.

čef
26.06.2015 5 z 5

Historická fikce co by-kdyby je patřičně napínavá se zajímavými detaily. Rovněž postavy německých vojáků jsou až neobvykle realisticky představeny jako lidské bytosti s různými motivy pro svá jednání.Ano, realita má mnoho znepokojujících variant a pro špatná řešení ani nemusíme chodit do minulosti.

Ivinho
05.06.2014 5 z 5

Povedené, i když tam byly technické chyby a přehozená jména nebo údaje. A ten překlad taky občas skřípal (do zelený prdele?), ale i tak, dobré čtení ;)

Perseus
05.07.2013 4 z 5

Kniha je velmi podařená, ikdyž jsem tam našel několik technických chyb (nevím zda vznikly chybným překladem, nebo už byly i v originále), ale jinak je kniha docela napínavá a ikdyž je příběh smyšlený, člověk se neubrání myšlence, že chybělo málo a svět mohl vypadat úplně jinak.

hanap
03.07.2013 5 z 5

Tisíc sluncí je s napětím napsaná kniha ,kde se příběh rozvíjí ve dvou vláknech . V historické lince a současně se rozvíjí příběh v současnosti kde profesionální fotograf Chris Roland a jeho přítel se potopí k vraku lodi aby pořídili záběry pro časopis.Historický děj se odehrává na samém konci 2. světové války , Německo je poraženo ,přesto si Hitler ještě pohrává s myšlenkou na vítězství,dopomoci mu má atomová puma ,kterou chtějí Němci shodit na New York.Jak oba příběhy skončí ? Doporučuji přečíst si knihu .