Teutonští rytíři I. - Německý řád O.T.

Teutonští rytíři I. - Německý řád O.T. https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481567/bmid_teutonsti-rytiri-i-nemecky-rad-o-t-ra5-481567.jpg 3 2 2

Teutonští rytíři série

1. díl >

Dějiny jednoho z nejvýznamnějších církevních a rytířských řádů, jehož členové tvořili ozbrojenou složku katolické církve, ale v dobách svého největšího rozmachu sehráli významnou roli i na poli diplomacie, vzdělanosti a hospodářského rozvoje východního Pobaltí. První díl přináší pohled na bitevní pláně Blízkého východu během křižáckých a dává nahlédnout do zákulisí vojenské a politické podpory teutonským rytířům ze strany českých Přemyslovců v Pobaltí.... celý text

Přidat komentář

braunerova
12.08.2023 5 z 5

Podrobné vypsání historie Řádu bratří německého domu Panny Marie v Jeruzalémě od jeho založení v únoru 1191 až po "hladovou" válku roce 1414. Kniha se čte jako beletrie, k čemuž přispívají občasné odlehčené poznámky, jako třeba "král Béla IV, který dostal v roce 1260 u Kressenbrunu nakládačku od železné kavalérie českého krále Přemysla II". Výborná je příloha s kresbami a medailónky významných řádových hradů v Prusku a Livonsku.
Jak se píše v úvodu, autoři by chtěli "setřít nátěr předsudků a zažitých klišé", ukázat, že každá mince má rub i líc, což se jim myslím povedlo.

Čtenář McBerny si zřejmě myslí, že k historickému území Ruska patří i Polsko a pobaltské státy, jinak si nedovedu jeho komentář níže vysvětlit. Rusku je v knize věnováno jen pár stránek v souvislosti s livonskými Mečovými rytíři.

McBerny
30.11.2021 1 z 5

Rádoby vtipná protiruská agitka…


Štítky knihy

křižáci Řád německých rytířů křesťanské rytířské řády

Autoři knihy

Kniha Teutonští rytíři I. - Německý řád O.T. je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Knihotéce4x
Chci si koupit1x