Tenkrát Svět

Tenkrát Svět https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351896/bmid_tenkrat-svet-RcC-351896.jpg 4 63 22

Planeta Země je po dlouhé době konečně zase krásné místo. Všechno je, jak má být, a každý je tu šťastný... Věděli jste, že existoval svět, ve kterém lidé nevěřili na duchy přírody, jako jsou víly, skřítci, vodní bytosti nebo třeba stromolidé? Dokonce si lidé v tomto světě nevážili přírody, ani zvířátek. O tom všem se zvídavý chlapeček jménem Vilík dozvídá od svých kamarádů, kterými jsou právě duchové přírody. Ilustrovala Dominika Nováková... celý text

Žánr:
Literatura česká , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Lukáš Vincour
Originální název:

Tenkrát Svět , 2017


více info...

Anjesis
Anjesis
20.01.2023 1 z 5

(SPOILER) Ach jo. Tato kniha má opravdu nádherné ilustrace, krásný nápad a úvodními slovi mě přesvědčila, že se bude jednat o moc milé uvedení k ekologičtějšímu smýšlení a většímu respektu vůči zvířatům i rostlinám pro mladší děti. S tímto jsem ji koupila a chtěla číst s dětmi ve škole. Naštěstí jsem si ji před tím přečetla sama, kdybych ji totiž dětem předložila přesně tak, jak je napsaná, koledovala bych si nejspíš o nařčení z toho, že je chci traumatizovat a kdejaké mamince taky pěkně zavařila. Děj se odehrává v moc krásném světě plném moudrých a vlídných bytostí, jenomže krom úcty k přírodě taky učí v podstatě také k nesnášenlivosti a odsuzování vůči každému, kdo někdy např. ochutnal maso, rybařil nebo pil kravské mléko. Všechny takové lidi tady bez rozdílu označují za kruté, bezcitné a hloupé... musím říct, že jsem se při čtení některých pasáží necítila vůbec dobře, a to jsem dospělá a respekt vůči rostlinám a zvířatům se snažím šířit také. Ne, že bych chtěla odsuzovat názory veganů, ale tohle opravdu přepískli. Některé části příběhu se mi líbily, třeba ty o úctě k rostlinám a přírodě ráda použiji. Jako celek knihu však dávat do rukou dětem silně nedoporučuji.

Bonda
Bonda
12.05.2021

Pro poselství a zapálenost jsem všema deseti, ale nelíbí se mi přeslazenost a hlavně manipulace. Chybí mi přítomnost pohledu z druhé strany, prvek dialogu. To dělá knihu nevěrohodnou i v očích dítěte, kterému toužíte ideu veganství předat. I třileťačku napadne, že když přestanou lidí ubližovat zvířatům, pořád si zvířata budou ubližovat navzájem, takže zmíněný ráj nepřijde. Stejně jako ji napadne, že mrkev by ráda volně rostla a proč ji tedy její zahradní víla neochraňuje před lidmi stejně usilovně jako chrání ovečku. A máte veganství v háji. Kniha je přesto moc dobrá jako střípek ve skladbě výchovy, cením si opravdový cit v ní ukrytý, jen bych ho předala s větším respektem k dítěti (nedělat z něj hlupáka).


Cabiria
Cabiria
16.02.2021 1 z 5

Jedna hvězdička za ilustrace a poselství, byť trochu kontroverzní. Zpracování bohužel nic moc. Určitě by se téma dalo propracovat s větší hloubkou a precizností.
Trochu mi to připomínalo knihu Gerda - taky krásné ilustrace, rádoby silné a něžné poselství plné lásky, ale příběh a forma vyprávění nula nula nic.
Pro mě taková odfláknutá kniha na efekt.

Roscata
Roscata
02.02.2021 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale mám z téhle knihy rozporuplné pocity. Chápu a respektuju pro koho a od koho je kniha psaná, ale i tak si nemůžu pomoct a na to jaké věkové skupině je určena, mi přijde až moc agresivní (možná moc silné slovo, ale vhodnější mě nenapadá.) Navíc mi schází nějaký ucelený děj, přišlo mi že příběh je sestavený spíše z jednotlivých tématicky stejných střípků, které by se dali shrnout do několika vět.
Takže ač nápad slibný a ilustrace opravdu nádherné, tak příběh nic moc. A to i s ohledem na to, že je určený především dětem.

IG: zrzi_cte

Karcoolka2210
Karcoolka2210
16.01.2020 3 z 5

Nuž tak táto kniha, ... uf. Nápad skvelý, deťom treba hovoriť o tom, čo robíme zle a ako sa starať o prírodu a svet okolo, byť ekologický, no súhlasím s dole spomenutým názorom, že to bol naozaj miestami vegánsky ekoterorizmus. Keď som to čítala deťom v škôlke, kopu viet som buď vynechala alebo skrátila, pretože mi prišlo dosť od veci čítať dieťaťu, že ľudia sú zlí a hrozne ubližujú kravičkám, keď od nich kradnú mlieko alebo že chytajú ryby a chcú, aby nedýchali, lebo si ich chcú zobrať domov a zjesť. Ako nič proti vegánom, vegetariánom a iným, ale toto mi už prišlo v niektorých pasážach úplne mimo. Ale ilustrácie sú ozaj krásne.

Vikos
Vikos
16.10.2019 5 z 5

Doporučuji všem :)

burbot
burbot
07.01.2019 1 z 5

Nemám nic proti knihám s ekologickou tématikou, ale tato kniha mi přijde jako čirý veganský ekoterorismus pro raný školní věk. "Dvě děti" kopající v lese do hub, neznamená, že všichni lidé huntují přírodu. A pokud je (nejen) člověk všežravec, holt jí i "kuřátka, kravičky, prasátka a ovečky".
Hvězdička v podstatě jen za ilustrace a výtvarné zpracování knihy.

Medulka.013
Medulka.013
26.12.2018 5 z 5

Nádherná kniha - jak obsahem, tak ilustracemi. Všechno je v ní napsáno velmi jemně, i když se v ní píše o lidech ze Světa, co je dnes a to je smutná pravda.
Tak ráda bych věřila tomu, že se lidem v budoucnosti opravdu otevřou oči nad krutou pravdou a že Tenkrát Svět bude navždy pouhou minulostí. Tak ráda bych tomu věřila.

whack
whack
22.12.2018 5 z 5

Krásna a dojemná rozprávka so skvelou, nenásilne podanou pointou. Pre deti od 5 do 8 rokov rozhodne odporúčam. Príbeh je o chlapcovi budúcnosti, ktorý sa dozvedá o minulosti (našej súčasnosti), o tom, ako sa ľudia správali k všetkým živým stvoreniam kedysi, a nemôže tomu uveriť. Kedy sa už tam posunieme?

AnnieMyaSun
AnnieMyaSun
14.12.2018

Osobně jsem zklamaná. Koupila jsem knížku pro sestru, která si jí přeje na Vánoce, a protože jsem měl ve vlaku čas, tak jí přečetla a jsem na vážkách, jestli to je vhodný dárek. Po přečtení téhle knížky se vlastně cítím jako největší zlo, protože jím maso. Agitace se točí na celé kolo. Jediné, co se mi líbilo, byly kresbičky. Taková agitace nemá podle mě co v dětské pohádce dělat.

karolinadustman
karolinadustman
11.12.2018

Příběh mě velmi zklamal, žádné přímé hlubší poselství nepřináší, kniha je opravdu hlavně pro veganské rodiče a jejich děti. Chtěla jsem knihu darovat, po objednání z internetu, v rodině - dítěti, ale když jsem ji otevřela a rovnou přečetla jedním dechem během 20 minut tak jsem darování zavrhla. Čekala jsem příběh pro zamyšlení, pro výběr rozhodnutí se - nechat na čtenáři, zda zvířátka jíst nebo nejíst. Taky mi po přečtení příjde, že každý masožravec je vlastně kazisvět ve veškerých ohledech. Pokud chcete darovat knihu dítěti, které už tak moc nejí, to co mu dáte a jste normální všežravá rodina, tak tuto knihu nepořizujte, dítě vám nebude jíst vůbec.

barca7361
barca7361
19.11.2018 5 z 5

Kniha, se kterou můžete nejen děti, ale i sami sebe donutit k přemýšlení o tom, jak se jako lidé chováme na planetě zemi a zejména k bytostem, které "bohužel" nemohou mluvit a bránit se. Krásná vidina toho, kdyby vše fungovalo jinak.

MartinaMartina
MartinaMartina
30.10.2018 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechcem hned jak přišla,líbí se mě krásné ilustrace a hlavně TEN příběh. Až budu mít děti,ráda jim tuto knížku přečtu a budeme si o ní povídat.

nakavusterezou
nakavusterezou
07.10.2018 5 z 5

Nádherná kniha s velmi krásným, pravdivým a silným příběhem ♥ Ilustrace jsou naprosto nádherné, krásnější jsem zatím v žádné knize neviděla :)

Tohle si musí přečíst všechny děti .. i dospělí, třeba se jim konečně otevřou oči :)

Candide
Candide
17.05.2018 odpad!

Můj komentář byl z nějakého důvodu přesunut do diskuze a nejde vrátit zpátky, tak píšu nový, trochu upřesňující.
Kniha se mi nelíbila. A když nad tím tak zpětně přemýšlím, ani zdaleka to není zaviněno pouze ideologickou zatížeností.
Nemá úvod, stať ani závěr. Z toho důvodu nemá děj, a tím pádem ani poselství. I takové dílo si velmi ráda přečtu, musí mě ale přesvědčit, že za to stojí. To se tady nepovedlo. Je to jen soupis několika epizod, příliš zjednodušených a prvoplánových.
Ilustrace jsou sice překrásné, ale samy o sobě nestačí. Jak píšu snad u každého takového případu, proč by nádherné obrázky nemohly doprovázet stejně kvalitní text? Proč nemůže být kniha skvělá ve všech rovinách?
Přála bych si pohádku, která bude mít hlavu a patu, ponese univerzální (pro mě za mě třeba i kontroverzní) téma a nebude určená jen malému okruhu stoupenců. Přeju si jednoduše takovou, která bude lidi spojovat a ne rozdělovat. Tato za mě tento potenciál nenaplňuje.

Deny95
Deny95
28.03.2018 5 z 5

Úžasná kniha plná pravdy a nádherných ilustrací. Tohle je kniha, která nesmí chybět v mé knihovně, jak pro mě, tak i v budoucnu pro naše děti. Proč dětem od malička lhát, jak je vše v naprostém pořádku, když není. Kravička nedává mléko nám, ale svým telátkům. Proč jíme maso, jen z lidské zmlsanosti, protože někdo řekl, že díky masu budeme mít sílu? Stejně tak, že není v pořádku, když odhazujeme odpadky jen z vlastní pohodlnosti, protože to přece někdo jiný sebere, nebo se to za pár (i stovek) let rozloží.
Za mě prostě super, moc chválím práci Míši a Lukyho! :)

tereka
tereka
05.03.2018 5 z 5

Absolutně nejlepší ekologicko veganská pohádka, o které se mi ani nesnilo. Doporučuji všem otevřeným duším.

AnickaGr
AnickaGr
24.01.2018 5 z 5

Krásná originální kniha s krásnými ilustracemi. Díky nim svět, který je v knize popisován, působí kouzelně a vyzařuje z něj klid. Příběh a postavy v knize rozvíjí dětskou fantazii a je v ní mnoho podnětů a myšlenek, se kterými se dá s dětmi dál pracovat.

bar.kolarova
bar.kolarova
15.01.2018 4 z 5

Krásné ilustrace!

kejty91
kejty91
08.12.2017

Příjmené počtení ale má to své mezery. Jak znám děti, ptali by sena milion věcí. Ta kniha je prostě moc krátká/zjednodušená. Tyto témata myslím pochopí většina dětí (daleko více bych řekla že děti ne dospělí).
A taky nevidím potenciál, že by si ji koupili neveg.
Je to smysluplná pohádka ale i ten konec je moc rychlý.
Sympatická kniha s milými ilustracemi ale za mě by to chtělo trochu více dopracovat.